پیام خراسان

آخرين مطالب

گیاهی با خواص دارویی،

آنغوزه؛ به نام ایران به کام دیگران اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بیرجند - محصول آنغوزه ایرانی به صورت خام برای فرآوری و بسته ‌بندی به خارج کشور ارسال و پس از انجام این مراحل با برند هندوستان به کشورهای اروپایی و آسیایی صادر می شود.
به گزارش ایرنا، وجود بیش از یک هزار و 300 گونه گیاه دارویی خودرو در دل کویر خراسان جنوبی سرمایه ای بزرگ از نعمت های خدادادی در شرق ایران است اما با وجود ظرفیت بالای تولید این محصولات، هنوز این استان نتوانسته برای اقتصادی کردن آن اقدام موثری انجام دهد.
گیاه «آنغوزه» با خواص گوناگون، گنجینه ای با ارزش محسوب می‌شود و سالانه بیش از 60 تن آنغوزه در خراسان جنوبی تولید می شود که متاسفانه 90 درصد این محصول در بشکه های فلزی 30 تا 50 کیلویی به صورت فله ای و به قیمت بسیار ارزان به کشور هندوستان صادر می شود.
این گیاه افزون بر خواص دارویی گوناگون دارای کاربردهای اقتصادی چشمگیری در صنعت داروسازی است و با وجود این که در سال‌های گذشته برداشت بی‌رویه آنغوزه این گیاه مفید را در معرض خطر نابودی قرار داده است اما همه ساله در مراتع استان بذرپاشی و کشت می شود.
اکنون گیاه شفا دهنده آنغوزه نیازمند نسخه شفابخش است و انتظار می‌رود مسوولان با پژوهش های علمی، خواص گوناگون آن را استخراج و برای فرآوری این محصول چاره‌اندیشی کنند.
**خام فروشی آنغوزه
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: سالانه به طور میانگین بیش از 60 تن آنغوزه در سطح 100 هزار هکتار عرصه های طبیعی استان برداشت می شود که بیش از 90 درصد این محصول به علت نبود صنایع فرآوری به صورت خام به هندوستان صادر می شود.
علیرضا نصرآبادی بیان کرد: امسال توسط منابع طبیعی استان 21 طرح بهره برداری آنغوزه تهیه و با اولویت بهره برداران محلی و بومی برنده شده در مزایده مربوطه به مجریان داده شده است.
وی با بیان اینکه بیش از یک هزار خانوار در استان در زمینه جمع آوری محصول آنغوزه فعالیت دارند، افزود: به دلیل درآمد خوبی که از این محصول به دست می آید جوانان نیز به سمت آن جذب شده اند.
نصرآبادی با بیان اینکه فرآوری این محصول ارزآوری خوبی برای استان و کشور دارد، گفت: نگاه صادراتی به حوزه گیاهان دارویی ضروری است و این حوزه فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال است.
وی درمان اختلال های عصبی در کودکان، کاهش فشار خون، کمک به هضم غذا، جلوگیری از حمله های هیستری، رفع درد دندان، برطرف کننده ناراحتی های تنفسی، درمان یبوست و برطرف کردن عفونت های قارچی را از جمله خواص دارویی گیاه آنغوزه ذکر کرد.
**کاربرد اقتصادی آنغوزه در صنعت داروسازی
کارشناس گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: فرآوری آنغوزه باعث ارزآوری چند برابری این محصول می شود، اما تاکنون هیچ سرمایه گذاری طرحی برای فرآوری آن ارایه نکرده است.
حسن پروانه عنوان کرد: این گیاه دارویی به صورت خیلی محدود و سنتی در کشور مصرف می شود و بیش از 90 درصد آن به صورت خام و با بسته بندی نامناسب به هندوستان صادر می شود.
به گفته وی، در کشور افغانستان از جوشانده و شیره آنغوزه برای درمان هیستری، سیاه صرفه، زخم معده استفاده می شود در حالی که در برزیل از برگ و ساقه خشک آن به عنوان دارویی نیروبخش استفاده می کنند.
این کارشناس گیاهان دارویی ادامه داد: همچنین در چین و هندوستان از آنغوزه برای مصرف خوراکی، ضد انگل، ضد نفخ و خلط آور استفاده می کنند.
پروانه با اشاره به اینکه آنغوزه در بدن انسان به عنوان انگل کش خیلی قوی عمل می کند، افزود: هر خانوار در زمان برداشت این محصول به صورت میانگین 12 تا 15 میلیون تومان درآمد دارد.
وی در خصوص صادرات آنغوزه با بسته بندی مناسب گفت: این محصول تنها به هندوستان صادر می شود و این کشور تابع بسته بندی شیک و مناسب نیست و راغب است که آنغوزه را به صورت فله ای و با همین بسته بندی سنتی وارد کند.
کارشناس گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی خراسان جنوبی اظهارداشت: نیاز است با کار تحقیقاتی، علمی و پژوهشی در گام نخست تمام ماده موثره این محصول استخراج شود و پس از فرآوری و استفاده در صنعت دارو سازی، محصول نهایی به کشورهای اروپایی صادر تا ارزآوری آن نصیب کشور خودمان شود.
پروانه ادامه داد: تاکنون در داخل کشور در خصوص استخراج خواص گوناگون این محصول هیچ گونه تحقیق و پژوهشی انجام نشده و تنها به صادرات فله ای آن اکتفا شده در حالی این محصول کاربرد اقتصادی خوبی در صنعت داروسازی دارد.
**صادرات فله ای آنغوزه در بشکه های فلزی
یکی از صادرکنندگان محصول آنغوزه خراسان جنوبی به هندوستان هم به خبرنگار ایرنا گفت: تمام آنغوزه جمع آوری شده در استان به صورت خام در بشکه های فلزی 30 تا 35 کیلویی به هندوستان صادر می شود.
اسدالله عاجز بیان کرد: هر کیلو شیره آنغوزه 400 هزار تومان و هر کیلو کشته آنغوزه 150 هزار تومان از مرتعداران خریداری می شود که صادرات هر کیلوگرم شیره و کشته برای ما تجار 30 دلار ارزآوری دارد.
وی یادآور شد: شیره آنغوزه در هندوستان برای استفاده در صنعت داروسازی فرآوری می شود و انواع دارو از این محصول تولید و به کشورهای اروپایی صادر می شود.
این صادر کننده آنغوزه ادامه داد: هندوستان با فرآوری این محصول ارزش اقتصادی آن را تا 50 برابر افزایش می دهد و ارزآوری نصیب خود می کند.
عاجز عنوان کرد: با وجود هم افزایی و همکاری با تجار هندی موفق به بازدید از کارخانه های فرآوری آنغوزه نشده ام و آنان نیز از دادن اطلاعات در خصوص چگونگی فرآوری این محصول خودداری می کنند.
**600 خاصیت دارویی آنغوزه
وی گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده در هندوستان گیاه آنغوزه دارای 600 خاصیت درمانی و دارویی است که متاسفانه این کشور با تحقیقات مختلف روی این گیاه خواص داوریی آن را استخراج و پس از فرآوری و استفاده در صنعت داروسازی، محصول نهایی تولیدی خود را به کشورهای اروپایی صادر می کند.
این صادر کننده گیاه آنغوزه اظهارداشت: تاکنون پیشنهادهای فراوانی برای صادرات محصول فرآوری شده آنغوزه به تجار هندی داده ام که متاسفانه از خرید محصولات فرآوری شده آن خودداری می کنند.
وی از مسوولان و متولیان کشوری خواست با تحقیقات علمی روی این گیاه، خواص دارویی آن را استخراج و برای فرآوری و کابرد آن در صنعت داروسازی طرح ارایه کنند.
عاجز بیان کرد: به اعتقاد تجار هندی فرآوری آنغوزه درآمد بالایی نصیب هندوستان می کند و کشورهای اروپایی آنغوزه کشورمان را با برند هندوستان می شناسند.
وی گفت: کشته و شیره آنغوزه با گذشت 10 تا 15 سال فاسد نمی شود، مسوولان متولی می توانند این گیاه پر خاصیت را از مرتعداران خریداری و در کشور ذخیره سازی کنند و در بلندمدت برای فرآوری آنغوزه و استفاده در صنعت داروسازی تلاش کنند تا به صورت موقت از خام فروشی این محصول با ارزش و پرخاصیت خودداری شود.
این صادر کننده آنغوزه عنوان کرد: تاکنون طرح های مختلفی برای فرآوری آنغوزه ارایه داده ام اما متاسفانه مسوولان حمایت چندانی از طرح های پیشنهادی نداشته اند.
آنغوزه گیاهی علفی چند ساله است؛ ریشه آن کمی ضخیم و گوشتی، برگ های آن بسیار بریده و غباری، ساقه آن مجوف و گوشتی و بلندی آن تا دو متر است، گل های آن به رنگ زرد و به گروه چتر مانند در انتهای ساقه ظاهر می شود.
این گیاه در چند سال اولیه سن خود ساقه قابل دیدن ندارد و برگ های آن گسترده روی زمین است که در مراتع به نام «کماه و انگزاکماه» نامیده می شود.
آنغوزه شیره گیاهی است که از تیغ زدن ریشه یا پایین ساقه و یا قطع ساقه گیاهان مولد آنغوزه از ناحیه یقه گیاه خارج می شود و در طول تابستان برداشت می شود و به دو روش کشته(خشک شده) و شیره در بازار عرضه می شود.
گزارش: حکیمه مصطفایی
7556* 6054

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/102559/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد