پیام خراسان

آخرين مطالب

ساماندهی زادگاه بکتاش رونق گردشگری خارجی فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مشهد- زادگاه محمد بکتاش یا حاجی بکتاش ولی، عارف و صوفی ایرانی در قرن 13 میلادی و بنیانگذار طریقت بکتاشیه در روستای فوشنجان نیشابور مورد علاقه گردشگران مسلمان خارجی است به گونه ای که ساماندهی آن می تواند موجب گردشگری خارجی پایدار در این شهرستان شود.
محمدبن ابراهیم بن موسی خراسانی از عرفای شیعه قرن هفتم هجری است که در ترکیه به حاجی بکتاش ولی مشهور است.
وی در فوشنجان نیشابور متولد شد و در حدود 40 سالگی به آسیای صغیر مهاجرت کرد و در 62 سالگی درگذشت.
پیروان حاج بکتاش ولی که به عنوان علویون شناخته می شوند در کشورهای ترکیه، بالکان، آلبانی و آلمان پراکنده اند و تعدادشان به حدود 45 میلیون نفر می رسد.
در کتاب "مناقب العارفین افلاکی" از عارفی به نام حاجی بکتاش خراسانی یاد شده که معاصر مولوی است، سند بعدی، شعری است از خطیب اوغلو، شاعر ترک، که در سال 1409 سروده شده و گویا ترجمه ‌ای است از مقالات عربی حاجی بکتاش خراسانی و حاوی برخی مباحث عرفانی است که در آن ابراز علاقه فراوان به خاندان پیامبر اسلام (ص) و دوازده امام شیعه نموده ‌است.
این منابع و منابع دیگری که به سده شانزدهم میلادی تعلق دارند، ثابت می‌ کند که عارف شیعی به نام حاجی بکتاش نیشابوری وجود داشته و از نیمه دوم سده سیزدهم میلادی به عنوان پیر طریقت بابایی در آسیای صغیر پیروانی داشته‌ است.
پیروان این عارف علاقه بسیار برای سفر به فوشنجان نیشابور و بازدید از زادگاه وی دارند لذا ساماندهی این زادگاه می تواند در جذب گردشگران خارجی به ویژه گردشگران ترک تاثیر بسزایی داشته باشد.
هرچند گام های اولیه در این زمینه برداشته شده اما هنوز در پیچ و خم بوروکراسی اداری و تامین بودجه گرفتار و متوقف است.
* زادگاه بکتاش فرصتی برای رونق گردشگری خارجی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: برای توسعه و رونق گردشگری و جذب گردشگران بیشتر باید نسبت به شناسایی، معرفی و تقویت فرصت ها، جاذبه ها و ثروت های فرهنگی، تاریخی اقدام کرد.
ابوالفضل مکرمی فر افزود: در این راستا زادگاه حاج بکتاش ولی یکی از ظرفیتهای موجود برای جذب گردشگران خارجی است که با ساماندهی و مدیریت موثر این محل می توان بر رونق گردشگری نیشابور افزود.
وی با اشاره به برخی مشترکات فرهنگی خراسان رضوی و ترکیه اظهار داشت: با توجه به تفاهم نامه های امضا شده میان این استان و کنسولگری ترکیه در آینده نزدیک جلسه ای با هدف رفع مشکلات انجمن دفاتر خدمات مسافرتی استان برگزار خواهیم کرد تا راه اندازی تورهای ویژه گردشگران ترک از سوی این دفاتر تسهیل گردد.
وی گفت: برنامه های این اداره کل برای ساماندهی زادگاه بکتاش ولی طراحی و پیش بینی شده است و در همین راستا مقرر شده برای انجام پژوهش های باستان شناسی مشترک ، مجوزی از پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور دریافت شود و هیات مشترک متشکل از باستان شناسان خراسان رضوی و ترکیه تشکیل شود.
مکرمی فر با بیان اینکه نیشابور سالانه هشت میلیون گردشگر دارد، افزود: فوشنجان زادگاه بکتاش ولی در پنج کیلومتری نیشابور قرار دارد که ساماندهی آن و توسعه جذب گردشگر خارجی در دستور کار این شهرستان است.
* بودجه باشد کار می کنیم
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز با گلایه از عدم تخصیص کامل بودجه برای اجرای طرح ساماندهی این زادگاه گفت: پارسال از محل ماده 180 فرمانداری ها اعتباری برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده بود که عدم تخصیص کامل آن کار را با کندی مواجه کرد.
مرجان اکبری افزود: در محوطه سایت و محوطه تاریخی زادگاه مزبور کاوشهای باستان شناسی انجام شده و سازه فضایی در محل اجرا شده است.
وی اظهار داشت: ساماندهی بخش های باقی مانده منطقه زادگاه، تملک زمینها، ایجاد زیرساختهای گردشگری و آماده سازی راه دسترسی به محل زادگاه از جمله نیازهایی است که باید مد نظر قرار گیرد.
وی با اشاره به اهمیت زیارتی و گردشگری این منطقه و نقش آن در جذب گردشگران خارجی گفت: سال گذشته چهار میلیارد ریال برای اجرای مقدمات ساماندهی در منطقه هزینه شد که 2 میلیارد و 500 میلیون ریال دیگر برای ایجاد زیر ساختهای اولیه و پوشش زادگاه مورد نیاز است.
اکبری افزود: هم اکنون 2 راه دسترسی به زادگاه بکتاش وجود دارد که هر 2 مسیر خاکی و برای عبور گردشگران مشکل ساز است و اکنون گردشگران به صورت محدود و بدون برنامه ریزی قبلی از این محل بازدید می کنند.
وی اظهار داشت: سابقه تاریخی سایت زادگاه بکتاش ولی به دوره اسلامی بر می گردد و تاکنون دستاوردهای پژوهشی و تاریخی مهمی در این زمینه کسب شده است.
* میراث فرهنگی کم کاری نکند
فرماندار شهرستان نیشابور نیز در این باره گفت: سال گذشته از محل ماده 180 فرمانداری ها طبق تصویب شورای برنامه ریزی شهرستان مبلغ پنج میلیارد ریال با عنوان ایجاد زیرساختهای گردشگری در منطقه فوشنجان اختصاص یافت که طبق اسناد موجود 30 درصد این مبلغ پرداخت شد.
سعید شیبانی افزود: امسال نیز از محل اعتبارات استانی یک میلیارد ریال و از محل اعتبارات ماده 180 فرمانداری ها بر اساس مصوبه شورای برنامه ریزی نیشابور 6 میلیارد و 600 میلیون ریال برای این منطقه اختصاص داده شده است.
وی اظهار داشت: حدود 40 درصد از مجموع این اعتبارات پرداخت شده و باید اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی این محل، موثر و محسوس باشد.
وی گفت: علاوه بر این دهیاری فوشنجان هم اعتباراتی در این زمینه اختصاص داده است که در قالب آن آسفالت معابر و راه ها جهت ایجاد فضای مناسب برای توسعه گردشگری انجام می شود.
شیبانی با بیان اینکه زادگاه بکتاش ولی در 2 کیلومتری روستای فوشنجان است، افزود: وظیفه ما تامین اعتبار اجرای طرح ساماندهی است که به نحو مطلوب انجام شده اما لازم است اقدامات موثرتری از سوی سازمان میراث فرهنگی در محل انجام شود.
وی اظهار داشت: طبق صحبتهای انجام شده قرار بود سایه بان و امکانات اولیه برای حضور و استراحت گردشگران در منطقه ایجاد شود اما تاکنون کار مورد نیاز و انتظار صورت نگرفته است.
وی گفت: در صورت اجرای طرح ساماندهی به نحو مطلوب، سرمایه گذاران بخش خصوصی نیز امکان حضور در منطقه و ساخت محل اقامت و سالن غذاخوری را خواهند داشت اما همه اینها منوط به انجام کار در سطح مناسب از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.
* قابلیت جذب 2 میلیون گردشگر جدید
فرماندار نیشابور با بیان اینکه پیروان بکتاش ولی در کشور ترکیه بیش از 2 میلیون نفر هستند افزود: با آماده سازی این محل و با توجه به علاقه پیروان طریقت بکتاشیه برای حضور و بازدید از محل زادگاه عارفشان، شاهد حضور شمار فراوان گردشگر ترک به نیشابور خواهیم بود.
وی اظهار داشت: پیروان طریقت بکتاشیه شیعه هستند و ارادت فراوان به حضرت امام رضا (ع) دارند به همین سبب پارسال در قالب طرحی مبنی بر برگزاری تورهای گردشگری بنا بود با جذب گردشگران ترک، آنان چند شب در مشهد و یک شب در نیشابور اقامت داشته باشند اما این طرح به دلایل نامعلوم اجرا نشد.
وی گفت: با توجه به بهره برداری از یک هتل در نیشابور، امسال می توانیم میزبانان خوبی برای گردشگران خارجی باشیم.
شیبانی افزود: اجرای طرح برگزاری تورهای گردشگری نیازمند تصمیمات و دستورات مدیران استانی است که امیدواریم در این زمینه همکاری لازم و تلاش برای استفاده از ظرفیت های ارزشمند جذب گردشگر خارجی انجام شود.
7496 / 6053

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/113666/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باران های رگباری بیرجند

مستند «آقای خاص» کشتی برای اولین بار از تلویزیون

برخورد قاطع با کم فروشی نانوایان در مشهد

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور