پیام خراسان

آخرين مطالب

نخوردیم نان گندم ... اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بیرجند - نان، قوت غالب مردم است که در کشور ما حرمت والایی دارد و ضرب المثل ایرانی «نخوردیم نون گندم دیدیم دست مردم» بی ارتباط با کیفیت بعضی نان های امروزی نیست.
به گزارش ایرنا، نان همان نماد برکت و قوت روزانه مردم از گذشته های بسیار دور بین ایرانیان از اهمیت بسیار خاصی برخوردار بوده و همگان آن را برکت مقدس برای رزق و روزی می شناسند.
بدون شک همه ما برای یکبار هم شده در کوچه و خیابان ها دیده ایم رهگذری با دیدن تکه نانی روی زمین، آن را برداشته و با بوسه ای به نشان احترام به برکت سفره مردم، آن را به گوشه ای منتقل می کند تا مبادا زیر پای رهگذران له یا لگد شود.
امروزه این رفتار را شاید فقط بزرگان ما انجام می دهند و تا حدودی نسل جوان و پویای جامعه آن را تنها در حد یک اعتقاد می شمارند. حال بماند که این برکت مقدس روزانه حجم زیادی از کیسه های نان خشک یا سطل های زباله را به خود اختصاص داده است.
ناگفته نماند مردمان استان خراسان جنوبی نسبت به سایر استان ها همچنان بر اعتقادات دینی خود در خصوص برکت نان پایبند بوده و پیوندی محکم و معتقدانه با این ماده غذایی مهم دارند.
یکی از زباله گردهای شهر بیرجند درباره میزان نان مشاهده شده در سطل های زباله به خبرنگار ایرنا گفت: انگار در محلات پایین شهر، مردم نان را بیشتر مقدس و بابرکت می دانند تا محلات بالای شهر.
رضا ادامه داد: اصولا در محلات شمال شهر مردم نان خشک و بیات شده را به نان خشکی ها می فروشند اما در محلات بالانشین شهر، نان های خشک و نیمه مصرف شده زیادی لابه لای زباله ها به چشم می خورد که بیشتر هم کپک زده است.
وی افزود: علت اینهمه اسراف مردم را نمی دانم چرا باید نان، این برکت خداوندی را در سطل های زباله انداخت در حالیکه مردمان زیادی به همین نان محتاجند و دنبال تکه ای نان برای سیر کردن فرزندانشان هستند.
رضا همچنان که حین صحبت مشغول جابه جا کردن زباله ها بود در میان انبوهی زباله چشمش به مقداری نان افتاد، برافروخته نفسی عمیق کشید و گفت: نان ما میان زباله هاست سپس نان را بوسید و داخل کیسه خودش گذاشت و رفت.
به راستی چرا شاهد این حجم انبوه از اسراف نان هستیم؟ عده ای از ساکنان خراسان جنوبی معتقدند اخیرا کیفیت نان های تولیدی استان پایین آمده یا به تعبیری نزول کیفیت نان، داغ تر از تنورهای آن شده است.
برای صحت این موضوع و رسیدن به پاسخ سوال یاد شده ابتدا به سراغ چند تا از نانوایی های سطح شهر رفتیم.
یکی از نانوایان قدیمی خیابان توحید که اصرار داشت نامش ذکر نشود، گفت: آرد سهمیه ای که بین نانوایی ها توزیع می شود نقش بسیار مهمی در کیفیت نان دارد.
وی با بیان اینکه به اذعان ساکنان محله پخت نان ما از کیفیت مناسب برخوردار است، افزود: حدود 20 سال تجربه کاری سبب شده در تولید خمیر و مراحل پخت دچار مشکل نشویم لذا دور ریز نان ما هم کم است.
این نانوا که فن و فوت خمیرگیری و پخت نان را اولویت نخست حفظ کیفیت آن دانست اظهار داشت: افزودن جوش شیرین، آرد نامرغوب و بی کیفیت و پخت های غیرحرفه ای از دیگر دلایل پایین آمدن کیفیت نان تولیدی است.
یکی دیگر از نانوایان سنتی پز بیرجند هم گفت: صدور مجوز و پروانه کسب نانوایی در استان مانند گذشته نیست و هر روز شاهد راه اندازی نانوایی های نیمه یارانه ای یا یارانه ای در مرکز استان هستیم.
رضا محمدی افزود: جوانان زیادی در این حرفه مشغول به کار شده اند اما کاش قبل از بکارگیری نیرو در نانوایی ها دوره های آموزشی لازم برای آنها برگزار شود.
وی تاکید کرد: افزایش نانوایی ها در سطح شهر از طرفی سبب شده مردم هر ساعتی از شبانه روز نان مورد نیاز خود را تهیه کنند اما از سویی ملاحظاتی که باید در تهیه خمیر لحاظ شود بکار گرفته نمی شود این موضوع سبب افت کیفیت نان می شود.
مدیرعامل شرکت تولیدی و صنایع غذایی آرد یگانه بیرجند گفت: یکی از دلایل پایین بودن کیفیت نان مربوط به گندمی است که در اختیار کارخانجات قرار گرفته و تبدیل به آرد می شود.
عباسعلی قربان نژاد ادامه داد: گندم مورد نیاز کارخانه های آرد خراسان جنوبی از استان های خراسان شمالی، گلستان، شیراز و یزد وارد می شود.
وی بیان کرد: در شرایط فعلی که کارخانه های آردبر از جمله ماکارونی، کیک و کلوچه و سایر صنایع مرتبط با آرد در مرکز استان تعطیل شده کارخانه های آرد هم از نظر تولید با مشکل مواجه شده اند.
مدیرعامل شرکت تولیدی و صنایع غذایی آرد یگانه بیرجند، تولید ماهانه این کارخانه را یکهزار تن دانست و اظهار داشت: در شرایطی کارخانه آرد نیاز به نقدینگی و حمایت دارد اما نرخ آسیابانی در استان در مقایسه با سایر استان ها از سال 93 تاکنون کیلویی 50 ریال کمتر مصوب شده و ضرر و زیان زیادی به کارخانه ها وارد کرده است.
وی اضافه کرد: این در حالی است که خراسان جنوبی استانی کم برخوردار بوده و از خشکسالی ها رنج می برد همچنین نان و آرد در معاش مردم جایگاه بسیار مهمی دارد.
قربان نژاد با تاکید بر اینکه مسئولان باید در جداسازی سبوس از آرد تجدیدنظر کنند یادآور شد: دستور حذف سبوس از گندم و تولید نان از آرد سفید یک دستور غیر علمی است که وزارت بهداشت باید این موضوع را مورد توجه قرار دهد.
زن میانسالی که با روش خمیر و پخت نان آشنایی کامل داشت هم گفت: خیلی کم از نانوایی شهر خرید می کنیم چون تمایل زیادی به این نان نداریم تا حد امکان سعی می کنیم روزهای تعطیل به روستا رفته و خودمان در تنورهای گلی پخت نان داشته باشیم.
زینب نخعی افزود: امروزه شاطرهای نانوایی مانند زمان های قدیم حال و حوصله بیدار شدن از خواب ناز در ساعت 2 یا سه صبح را برای تهیه خمیر ندارند و به روش هایی از جمله افزودن جوش شیرین روی آورده اند.
وی ادامه داد: نیم ساعت قبل از باز کردن کارگاه و اکثر اوقات همزمان با صف کشیدن مشتری ها ( صف های انگشت شمار) نانوا آرد و آب را در دستگاه خمیرگیر ریخته و به جای عمل آوردن خمیر که نقش مهمی در بالا بودن کیفیت نان دارد از جوش شیرین استفاده می کند لذا نان از کیفیت برخوردار نبوده یا زود بیات و دور ریخته می شود.
نخعی اظهار داشت: بعضی اوقات نانی که به دست مشتری می رسد بخشی از آن سوخته و بخشی خمیر است که این موضوع به تجربه و مهارت شاطر بستگی دارد.
مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی خراسان جنوبی نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: در حال حاضر 740 باب نانوایی در سطح استان فعال است که از این تعداد 91 مورد (13 درصد) نیمه یارانه ای یا آزاد پز هستند.
مجید اسداللهی افزود: در بحث پخت نان مثلث گندم، کارخانه و نانوایی دخیل هستند که با رعایت مسائل فنی و علمی می توان نان با کیفیت مطلوب را در اختیار مشتری قرار داد.
وی بیان کرد: در حال حاضر سه کارخانه تولیدی و صنایع غذایی آرد در استان فعال است که امکان کنترل و نظارت ما بر آنها زیاد است و با برگزاری دوره های آموزشی فرمول و روش های بهبود کیفیت آرد را به مدیران کیفی ابلاغ و آموزش می دهیم.
مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی استان با بیان اینکه خراسان جنوبی از نظر تولید نان با کیفیت جزو استان های برتر کشور است اظهار داشت: آرد استان از کیفیت مطلوبی برخوردار است و نانوایان استان کیفیت را فدای منافع خود نمی کنند.
وی عنوان کرد: اگر تعدادی از نانوایی های استان به طور همزمان نان بی کیفیت در اختیار مردم قرار دهند به منزله این است که آرد کارخانه بی کیفیت بوده و مساله را مورد بررسی قرار می دهیم در غیر اینصورت عدم کیفیت نان به نانوا بستگی دارد.
با تهیه این گزارش به این نتیجه می رسیم بهبود کیفیت نان وابسته به زنجیره کیفیتی از تولید گندم تا آرد و سپس پخت و نگهداری آن است برای داشتن نان باکیفیت بایستی این زنجیره رعایت شود در غیر اینصورت تولید آرد یا گندم با کیفیت به تنهایی ضامن کیفیت نان نخواهد بود.
برای تهیه نان با کیفیت مشکلات و موانع زیادی وجود دارد و نانوا به تنهایی نمی تواند بار بی کیفیتی نان را به دوش کشد.
گزارش از رقیه محمدی
7557 * 6054

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/116693/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نجات 2 کارتن‌خواب از سیلاب در کال خیام مشهد

برف و باران بهاری در جاده تربت‌حیدریه

دختران مشهدی حرم امام رضا(ع) را گلباران کردند

یک روستا در صالح‌آباد زیر آب رفت!

جزیره‌ی خوشمزه‌ها/ اولین گردهمایی بزرگ سرآشپزهای ایرانی در کیش

دستگاه پیشرفته چشم پزشکی در بیرجند راه‌اندازی شد

نام‌گذاری 43 هزار نفر به نام‌های معصومه و رضا در خراسان جنوبی

ترک فعل برخی مدیران خراسان جنوبی در جذب اعتبارات مدیریت بحران

صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای 6 استان

تصادف زنجیره‌ای در جاده نیشابور؛ 36 نفر مصدوم شدند

ویژه برنامه‌های حرم مطهر رضوی به مناسبت میلاد حضرت معصومه(س) و روز دختر اعلام شد

ریزش کوه و سیلاب 6 جاده در خراسان رضوی را مسدود کرد

رفع آبگرفتگی‌های بارندگی شدید در مشهد

نامگذاری 43000 نفر به نام‌های معصومه و رضا در خراسان جنوبی

خسارت 3.5 میلیارد ریالی سیل به زیرساخت‌های آب و خاک

رویداد مردمی طلایه داران اقتصاد مقاومتی برگزار می‌شود

سوپرایز سرمایه‌گذارن چینی و پاکستانی در خراسان جنوبی‌

70 درصد هزینه‌های حج صرف مسکن حجاج می‌شود / تمام اعزام درون شهری حجاج با قطارهای عربستانی

اعضای هلال احمر خراسان شمالی در همه معضلات کنار مردم هستند

معاونت جوانان هلال احمر خراسان شمالی رتبه دوم کشور را کسب کرد

(ویدئو) یک راز خیلی‌خیلی مهم موفقیت: از اسکی‌بازان بیاموزیم

4 بازار میوه و تره‌بار در تهران به زودی افتتاح می‌شود

ثبت‌نام 11 نفر برای گرفتن جای اصولی

واژگونی پراید در اتوبان باغچه به مشهد منجر به مصدومیت 5 نفر شد

14 سرشبکه کلاهبردار یک شرکت هرمی در مشهد دستگیر شدند

سیل سهمگین در بردسکن؛ آب وارد بیمارستان شد + فیلم | آخرین وضعیت خسارت‌های توفان

ببینید | سیل وحشتناک پس از باران در بردسکن خراسانی

بارش باران و تگرگ در نیشابور

بارش سنگین باران و تگرگ در بردسکن

همایش ملی رویش امید در مشهد

تصاویر اولیه از سیل کم سابقه در شهرهای خراسان رضوی

تداوم بارش باران در خراسان رضوی تا جمعه

تصادف مرگبار در محور «گرمه» 2 کشته و پنج مصدوم داشت

بارش برف بهاری در «گلیل»

معرفی سه کتابی که نگرشتان به زندگی را تغییر می‌دهد

معاون اول رییس جمهور از نمایشگاه کتاب بازدید کرد

سریال کیانوش عیاری آماده است؟/ باز هم جای خالی «کتاب باز»

ناشر کودک اگر حمایت نشود، سمت ترجمه می رود/نباید برای فروش کتب تألیفی التماس کنیم!

اسماعیلی: تولید سالانه کاغذ را به 130 هزار تُن می رسانیم/پیشرفت های صنعت چاپ با همکاری شرکت های دانش بنیان

عکس/بازدید معاون اول رئیس‌جمهور از نمایشگاه کتاب

نگاه مولفین و نویسندگان دفاع مقدس عمق بیشتری پیدا کرده است

عرضه بازآفرینی «پهلوان و فیل» توسط سیدمهدی شجاعی در نمایشگاه کتاب

برگزاری«کتاب بازی» در سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

نشست‌های خبری روزانه سخنگوی نمایشگاه برگزار می‌شود

دولت همه جانبه از صنعت نشر پشتیبانی می‌کند

مخبر: دولت همه جانبه از صنعت نشر پشتیبانی می‌کند/ امروز کتاب هم خریدم

هدیه 400هزار تومانی خرید کتاب برای بیمه‌شدگان جدید

غرفه یمن در نمایشگاه کتاب تهران افتتاح شد+ عکس

از ایران تا ازبکستان و تاجیکستان با شاعران پارسی زبان در نمایشگاه کتاب

حل مشکلات نشر از اولویت های ما در دولت است/مسئله زینک و مشکل کارخانه ها را پیگیری خواهیم کرد