پیام خراسان

آخرين مطالب

سونامی افزایش بیابان در راه است

مصائب دومین استان بیابانی کشور/ هزینه‌های میلیاردی پوچ شد مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - محروم شدن خراسان جنوبی به‌عنوان دومین استان بیابانی کشور از اعتبارات ملی بیابان‌زدایی نه‌تنها بحران را پیش روی استان قرار داده بلکه هزینه‌های میلیاردی پروژه‌های سال گذشته را کم اثر کرده است.
 خراسان جنوبی به‌عنوان دومین استان بیابانی کشور در حالی از افزایش کانون‌های بحرانی، هجوم ریزگردها و کمبود بارش باران رنج می‌برد که مصوبه مجلس در زمینه عدم تخصیص اعتبارات ملی بیابان‌زدایی، عطش را به کام تشنه‌اش مهمان کرده است.
بنا بر گزارش رسانه‌ها، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در 20 اردیبهشت‌ماه سال جاری گفته بود: «در استان خوزستان یک‌میلیون و دویست هزار هکتار عرصه بیابانی داریم.»
خلیل آقایی بیان کرد:«اعتبارات خوبی در زمینه مبارزه و مهار ریزگردها به ما داده شد و همه اعتبارات 150 میلیون دلار مصوب برای بیابان‌زدایی است. بنا به گفته وی «سال‌های گذشته شش استان دیگر نیز از این اعتبارات بهره می‌بردند، اما طی سال جاری همه اعتبار 150 میلیون دلاری مصوب مجلس برای خوزستان است.»
حال جای این سؤال است که خراسان جنوبی با داشتن بیش از پنج میلیون و 500 هزار هکتار عرصه بیابانی آیا نباید موردتوجه متولیان باشد؟ در شرایط کنونی تخصیص ندادن اعتبارات ملی به خراسان جنوبی نه‌تنها افزایش عرصه‌های بیابانی را منجر شده بلکه اراضی نهال‌کاری را تحت تأثیر قرار داده و تهدیدی جدی برای نابودی عرصه‌های طبیعی است.
بحران خزنده بیابان‌زایی در حالی عرصه‌های دست کاشت استان را تهدید می‌کند که امسال اعتباری برای آبیاری سنواتی این اراضی اختصاص داده نشده و بنا به گفته مسئولان با ادامه روند هزینه‌های میلیاردی اجرای پروژه‌های بیابان‌زدایی هم از بین می‌رود.

موافقت‌نامه اعتبارات ملی مبادله نشد
رئیس اداره امور بیابان منابع طبیعی خراسان جنوبی با اشاره به وضعیت بیابان‌های استان بیان کرد: متأسفانه در سال جاری در زمینه اعتبارات ملی بیابان‌زدایی تخصیصی نداشته‌ایم.
محمد یوسفی با بیان اینکه در راستای بیابان‌زدایی کار اجرایی جدیدی نتوانسته‌ایم آغاز کنیم، ادامه داد: از محل اعتبارات استانی آبیاری سنواتی در 350 هکتار و 10 هکتار نهال‌کاری داشته‌ایم.
وی با بیان اینکه از مجموع 538 میلیون تومان قریب به 409 میلیون تومان تخصیص داشته‌ایم، افزود: در بخش اعتبارات ملی متأسفانه موافقت‌نامه مبادله نشده است.
یوسفی بیان کرد: طی سال گذشته بالغ‌بر 21 میلیارد تومان اعتبار ملی داشته‌ایم که 9میلیارد تومان تنها در بخش بیابان‌زدایی و یک میلیارد تومان در پروژه‌های ترسیب کربن بوده است.
وی افزود: متأسفانه پشت‌بند مصوبه مجلس که در یکی از بندهای آن اسم خوزستان آمده، نماینده‌های مجلس خوزستان گفته‌اند که اعتبارات صندوق توسعه ملی تنها برای خوزستان است.
ابلاغیه مالچ پاشی هم برگشت خورد
رئیس اداره امور بیابان منابع طبیعی خراسان جنوبی بیان کرد: در اردیبهشت‌ماه سال جاری ابلاغ شد که 800 هکتار مالچ پاشی داریم و قریب به چهار میلیون تومان اعتبار مالچ داشتیم.
خراسان جنوبی بالغ بر یک میلیون 386 هزار هکتار کانون بحرانی دارد که سه میلیون و 121 هزار هکتار منطقه تحت تاثیر و مابقی کانون بیابان است
وی ادامه داد: هنوز یک هفته از ابلاغیه نگذشته بود که اعلام کردند تخصیص اعتبار مالچ برای خراسان جنوبی صفر است.
یوسفی با بیان اینکه هرساله در مردادماه موافقت‌نامه اعتبار ملی امضا می‌شد، افزود: در سال جاری هنوز موافقت‌نامه اعتبارات ملی نداریم.
وی اظهار کرد: طبق برآورد کانون‌های بحرانی سازمان جنگل‌ها، خراسان جنوبی بالغ‌بر یک‌میلیون و 386 هزار هکتار کانون بحرانی دارد که سه میلیون و 121 هزار هکتار منطقه تحت تأثیر و مابقی کانون بیابان است.
افزایش پهنه‌های بیابانی
رئیس اداره امور بیابان منابع طبیعی خراسان جنوبی افزود: در مطالعات انجام‌شده اخیر، سه میلیون و 121 هزار هکتار اراضی تحت فرسایش بادی استان به چهار میلیون هکتار رسیده است.
وی بیان کرد: سال گذشته سه هزار و 505 هکتار نهال‌کاری داشته‌ایم که به‌طور متوسط در هر هکتار دو میلیون و 500 هزار تومان هزینه شده است.
سال گذشته 9 میلیارد تومان اعتبار صرف نهال کاری برای جلوگیری از پیش روی بیابان داشته ایم که امسال اعتباری برای آبیاری این نهال ها نداریم یوسفی با بیان اینکه حدود 9 میلیارد تومان اعتبار سال گذشته نهال‌کاری در استان انجام‌شده است، افزود: برای آبیاری سنواتی این عرصه پولی در دست نداریم.
رئیس اداره امور بیابان منابع طبیعی خراسان جنوبی با بیان اینکه 90 درصد از اجرای این پروژه موفق بوده است، ادامه داد: اگر این عرصه آبیاری نشود، خشک می‌شود و چیزی بالغ‌بر 9 میلیارد تومان هزینه از بین می‌رود و یک هکتار از عرصه‌های نهال‌کاری باقی نمی‌ماند.
وی ادامه داد: در این راستا با استانداری مکاتبه کردیم تا از محل اعتبارات ماده 180 و یا محل اعتبارات ستاد بحران، کمک کنند اما هنوز جوابی دریافت نکرده‌ایم.

صفر سهم خراسان جنوبی از اعتبارات ملی بیابان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی هم بیان کرد: در سطح استان پنج میلیون و 400 هزار هکتار بیابان داریم.
علیرضا نصرآبادی بیان کرد: از این میزان سه میلیون و 200 هزار هکتار مراتع تحت تأثیر فرسایش بادی قرار داشته و یک‌میلیون و 300 هزار هکتار کانون‌های بحرانی هستند.
وی با بیان اینکه از دهه 60 قریب به 28 طرح بیابان‌زدایی اعم از جنگل‌کاری، نهال‌کاری و تثبیت شن‌های روان داشته‌ایم، افزود: سال گذشته 16 میلیارد تومان اعتبار مصوب داشتیم که درصد بالایی تخصیص داده شد.
نصرآبادی با بیان اینکه متأسفانه در سال جاری در عرصه‌های بیابانی اعتبار خیلی کمی داشته‌ایم، افزود: در زمینه اعتبارات ملی در سالی جاری هیچ اعتباری تخصیص داده نشده است.
وی بیان کرد: در صندوق توسعه ملی قریب به 200 میلیون دلار برای آبخیزداری و 150 میلیون دلار برای بیابان‌زدایی تعریف شد که اعتبارات آبخیزداری برای کل استان‌ها تقسیم و اعتبار بیابان تنها به خوزستان اختصاص یافت.
نصرآبادی با بیان اینکه از طریق نمایندگان در حال پیگیری هستیم، افزود: امید است در بودجه سال 98 توجه خاصی به این قضیه شود تا خسارت‌های سال 97 جبران شود.
وی بیان کرد: اگر بقیه استان‌های کشور رها شوند و نگاه‌ها تنها به یک منطقه معطوف شود، سایر استان‌ها نیز به همان شرایط بحرانی گرفتار می‌شوند.
سرعت رشد آفات بالا است
نصرآبادی با بیان اینکه مشکل اساسی ما در آبیاری سنواتی است، گفت: اگر نهال‌کاری‌هایی که سال گذشته انجام‌شده طی دو مرحله آبیاری نشود، عملاً از بین می‌رود.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور است، افزود: همچنین این استان جزو پنج استان درگیر پدیده گردوغبار است که نگاه ویژه مسئولان را می‌طلبد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار کرد: کانون‌های بحرانی در دهه 80، 19 کانون بود که در حال حاضر به 28 کانون رسیده است.
وی با بیان اینکه اگر اعتبار تزریق نشود به‌مرور مراتع موجود را از دست می‌دهیم، گفت: در حال حاضر قریب به 820 هزار هکتار جنگل طبیعی داریم که از این میزان 240 هزار هکتار دست کاشت است.
نصرآبادی با بیان اینکه سرعت رشد آفت از مبارزه ما بیشتر است، گفت: در حال حاضر 95 هزار هکتار از عرصه تاغزارها تحت آفت شپشک سفید است.

مرهم جدید مجلس برای ریزگردها
عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی هم بیان کرد: با توجه به شرایط پیش‌آمده در خوزستان، 150 میلیون دلار از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی به سمت این استان رفت.
نظر افضلی با بیان اینکه این امر با اعتراض نمایندگان خراسان جنوبی روبه‌رو شد، افزود: پیشنهاد دادیم در سال جاری بودجه‌ای برای سراسر ایران در زمینه ریزگردها گذاشته شود.
وی با بیان اینکه امسال در کمیسیون کشاورزی 200 میلیون دلار اعتبار با سرفصل ریزگردها برای کل کشور درخواست کردیم، گفت: با توجه به پدیده گردوغبار در خراسان جنوبی، این استان هم مشمول اعتبارات ریزگردها خواهد شد.
عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ادامه داد: علاوه بر این، از سرفصل ریزگردها میزان دو میلیارد تومان برای خراسان جنوبی پیش‌بینی و از محل اعتبارات محیط‌زیست به استان اختصاص داده‌شده است.
وی در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه در سال جاری برای تخصیص اعتبارات بیابان‌زدایی حتی موافقت‌نامه مبادله نشده است، گفت: در حال حاضر از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، پروژه‌های بیابان‌زایی در 260 هکتار از اراضی سربیشه انجام می‌شود.
دعایی برای نجات استان
افضلی در پاسخ به سؤالی مبنی بر مطالبه‌های مطرح شده در مجلس برای مبارزه با پدیده خشک‌سالی در خراسان جنوبی بیان کرد: امید است با تخصیص اعتبار 200 میلیون دلاری صندوق توسعه برای مبارزه با ریزگردها، بتوانیم سهم خوبی برای خراسان جنوبی جذب کنیم.

وی با تأیید صحبت مبنی بر اینکه «در صورت عدم اختصاص اعتبار به استان، نهال‌کاری‌های انجام‌شده و هزینه‌های میلیاردی از بین می‌رود»، افزود: فعلاً باید دعا کنید خداوند باران بدهد!
از صحبت مسئولان می‌توان به این نتیجه رسید که اگرچه این مصوبه مجلس به‌ظاهر برخی استان‌ها را از شرایط بحرانی نجات داده اما دیگر استان‌های درگیر با پدیده خشک‌سالی مانند خراسان جنوبی را گرفتار بحرانی عظیم کرده است به‌گونه‌ای که شاید لازم باشد در بودجه سال آینده اعتبارات صندوق توسعه ملی تنها برای این استان کویری اختصاص داده شود!

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/138151/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عملیات وعده صادق تکرار ناکامی استکبار در صحرای طبس بود

مدد الهی نظامیان متجاوز آمریکا را در طبس زمین‌گیر کرد

یک کشته و شش مجروح در جاده آغمزار به راز

لزوم تکمیل دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز+فیلم

استطاعت ٩٨ درصد زائران حج تمتع امسال مشخص شد

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

پایان کار متهم به کلاهبرداری در بردسکن

تکمیل راه آهن خواف هرات

2 مصدوم در تصادف جاده خاکی انابد بردسکن به روستای حسین آباد

سانحه رانندگی با یک کشته در محور بجستان - بردسکن

خسارت میلیاردی آتش در مغازه لوازم‌خانگی

اصلاح 13 کیلومتر از خط انتقال آب شهرستان گناباد

پرورش شتر؛ ظرفیت مغفول مانده در داورزن است

1500 هکتار کشتزارِ داورزن زیر کشت محصولات جالیزی رفت

دستگیری سارقان وسایل منزل در نیشابور

خلیل آباد کمترین واحد صنفی بدون پروانه را دارد

واژگونی تانکر حمل سوخت در محور شادمهر به مهنه/آتش سوزی موجب مسدود شدن جاده شد

سامانه شمس برای ثبت ایده‌های شهری راه‌اندازی می‌شود

استفاده از گونه‌های گیاهی خشک منظر در فضای سبز مشهد

مصرف فست فود در دوران نوجوانی حافظه را برای همیشه مختل می‌کند!

شهرداری تهران به دنبال ارائه کیفی خدمات در نمایشگاه کتاب است

8 اردیبهشت، آخرین مهلت ثبت‌نام حضور در بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران

متهم شدن 7 تبعه خارجی در آلمان به ارتباط با داعش خراسان

پیش بینی برداشت بیش از 700 تن گل محمدی در خراسان جنوبی

گلچینی از گل و گیاه 5 استان کشور در نمایشگاه بین‌المللی بیرجند

خواسته بافندگان فرش دستباف: بی گره‌ها و ربات باف‌ها هویت‌دار شوند

افتتاح کارگاه اشتغال‌زایی برای معتادان در مشهد

تجهیز 53 درصد چاههای صنعتی خراسان رضوی به کنتور هوشمند

تجهیز 53 درصد چاه های صنعتی خراسان رضوی به کنتور هوشمند

باران و سیلاب سراسر خراسان جنوبی را فرا گرفت

آغاز طرح بازگشت به زندگی سالم در مشهد

7 فوتی و مصدم بر اثر تصادف در خراسان شمالی

افزایش 41 درصدی مصوبات سفر رییس جمهور در حوزه آبرسانی گناباد

دستور تخلیه روستای نوده شهرستان زیرکوه صادر شد

امدادرسانی هلال‌احمر خراسان‌جنوبی به 4 شهرستان گرفتار در سیلاب

یک روستای زیرکوه خراسان‌جنوبی در حال تخلیه است

بارش باران در خراسان جنوبی سیلاب به راه انداخت

2 جاده اصلی در خراسان جنوبی مسدود شد

4 شهرستان خراسان جنوبی، گرفتار سیلاب

پنجم اردیبهشت، سالروز شکست حمله نظامی آمریکا درصحرای طبس

بیانیه وزارت خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

شن‌هایی که همچنان چِشم استکبار را می‌سوزاند

بیانیه وزارت امور خارجه به مناسبت فرارسیدن سالروز واقعه طبس

21 اردیبهشت برگزاری دومین دور انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه بیرجند، درمیان و خوسف

ناگفته‌هایی از غرق شدن کشتی تایتانیک

اعزام 255 زائر حج عمره خوزستانی به سرزمین وحی

جشنواره بازی‌های محلی بانوان در بجنورد برگزار می‌شود

اعزام زائران حج عمره خوزستانی به سرزمین وحی

دیوار ساحلی منطقه جوادیه بجنورد تا پائیز تکمیل شود

کلوپ بازی‌های تصویری متخلف در مشهد پلمب شد