پیام خراسان

آخرين مطالب

نگاهی به بازارهای قدیمی شهر تربت حیدریه فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - تربت حیدریه- تربت حیدریه واقع در نیمه جنوبی خراسان رضوی شهری قدیمی است که بخاطر قدمت و ویژگیهای خاص محلی آن "کاروانسرا، بازار، ابریشم و زعفران" با نام این خطه عجین شده است.
به گزارش ایرنا، تربت حیدریه تا یک قرن پیش یکی از کانونهای اصلی تجارت در پهنه وسیع خراسان بزرگ محسوب می شد که گواه آن استمرار حیات بازارهای قدیمی "هادیوف، گمرک، شیر چهارسوق، سنگفرش و سرهای امین و قیصریه" در این شهر است.
هرچند این بازارها در دوران رونق خود کانون تولید و صادرات بوده اند اما آنچه امروز در گذر از آنها به چشم می خورد عرضه کالاهای خارجی به خصوص چینی است و مهمتر آنکه معماری مغازه ها نیز به تدریج دستخوش آسیب و به تبع آن تغییر و تحول شده و کمتر نشانی از معماری چشم نواز سنتی در آنها به چشم می خورد.
یکی از ویژگیهای بازارهای قدیمی تربت حیدریه قرار گرفتنشان در کنار مسجدجامع شهر است. برای نشانی دادن محل این بازارها به مسافران و گردشگران باید ابتدای میدان یا خیابان مسجدجامع را آدرس داد.
* سرای امین
قدیمی ترین بازار تربت حیدریه "سرای امین" است که به گواه سنگ نوشته نصب شده بر سر در آن قدمتش به افزون بر 120 سال پیش باز می گردد.
نوه یکی از شخصیتهای تاریخی و خوشنام تربت حیدریه با نام "علی اکبر امین التجار" به خبرنگار ایرنا گفت: این بازار سال 1308 قمری توسط حاج محمدرضا لاری و با نظارت مرحوم علی اکبر امینی التجار(امین التجار) ساخته و سپس وقف شد.
مصطفی امینی افزود: در آن دوران تنها محل عرضه فرش دستباف تربت حیدریه سرای ایمن بود لذا به آن بازار فرش فروشها نیز گفته می شد. موضوع وقفنامه این مکان نیز اختصاص درآمد حاصله به طلاب علوم دینی، حوزه علمیه تربت حیدریه و مستخدمان حوزه علمیه، 10 روز روضه خوانی در صحن بازار طی دهه محرم، اطعام مساکین، و کمک به رفتگران شهرداری بود که هنوز اجرا می شود.
* بازار کفاشها
کمی پایین تر از سرای امین "بازار کفاشها" جای گرفته است.
یکی از افرادی که چهار دهه سابقه تولید کفش در تربت حیدریه دارد به خبرنگار ایرنا گفت: هرچند امروز تنها فروشندگان کفش در این بازار فعالیت دارند اما زمانی در این مکان علاوه بر فروش، کفش نیز تولید می شد.
مجتبی چرخیان افزود: این روزها با غلبه رو به فزونی واردات کالاهای چینی دیگر تولید کفش در بازار کفاشهای تربت حیدریه از رونق افتاده است.
* بازار هادیوف یا هادیزاده
این بازار 80 ساله نیز رنگ و لعاب سنتی خود را از دست و حتی مقابلش در آن سوی خیابان بازار دیگری با همین نام 20 سال پیش برپا شد.
محمدجعفر نفتی در خصوص وجه تسمیه و تاریخ ساخت بازار هادیوف یا هادیزاده تربت حیدریه به خبرنگار ایرنا گفت: این مکان تجاری توسط دو برادر به نامهای محمدحسن و محمدعلی هادیزاده 80 سال پیش بنا شد. برادران هادیزاده با تجار روسیه همکاری نمی کردند لذا روسها با برگردان نام آنها به زیان روسی از این بازار با عنوان "هادیوف" یاد می کردند.
یکی از مغازه داران بازار هادیوف نیز گفت: معادل واژه "زاده" در زبان روسی "اف" به ضم الف است لذا تاجران روس نام هادیزاده را "هادیوف" تلفظ می کردند و در آن زمان همین واژه در میان برخی از شهروندان تربتی رواج یافت.
علی اکبر جنابی نیا که پیشتر خیاط بوده است "لحاف دوزی، عرضه انواع قماش، پنبه زنی، مسگری و خیاطی" را رایجترین صنوف فعال در دوران رونق بازار هادیوف تربت حیدریه ذکر کرد.
* بازار گمرک
کمی پایین تر از بازار هادیزاده "بازار بزرگ گمرک" در تربت حیدریه خودنمایی می کند. به گفته یکی از غرفه داران فعال در این مکان قدمت بازار گمرک قریب یک قرن می باشد و خود وی حدود 50 سال است که در این بازار به فروش قماش اشتغال دارد.
محمدمهدی بزمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تجار معروف و به تاریخ پیوسته ای همچون ضیایی، نوریان و دارابی را از قدیم به یاد دارم که در کاروانسرایی واقع در انتهای بازار گمرک مال التجاره خود را انبار کرده و از آنجا وارد شهر نموده یا از تربت حیدریه خارج می کردند.
وی ادامه داد: به همین جهت این مکان تجاری به "بازار گمرک" معروف شده بود. محل ورود بازرگانان و کالاهای روس به تربت حیدریه نیز همین مکان بود لذا برخی مرکز ثقل تجارت خارجی خراسان بزرگ و تربت حیدریه را بازار گمرک این شهر می دانستند.
* بازار شیر چهارسوق
یکی از کسبه تربتی به خبرنگار ایرنا گفت: قدمت بازار شیر چهارسوق حدود 100 سال است و من نیمی از این مدت را به شغل قنادی در همین بازار سپری کرده ام.
حسین آهسته از وجه تسمیه بازار اظهار بی اطلاعی اما بیان کرد: در ابتدای بازار آب انباری وجود داشت که هم اکنون جلوی راه پله آب انبار یک مغازه قصابی واقع شده و چون در وسط بازار چهارسو داشت به آن شیر چهارسو می گفتند. هم اینک نیز صاحب مغازه قصابی از راه پله آب انبار قدیمی به عنوان انبار استفاده می کند.
وی "چاقوسازی، تولید آبنبات، زغالفروشی و آهنگری" را فعالیتهای رایج در گذشته تاریخی بازار چهارسوق تربت حیدریه ذکر کرد.
علاوه بر اینها، تربت حیدریه مکانهای دیدنی طبیعی و تاریخی دیگری نیز دارد که بازدید آنها در ایام نوروز امسال برای مسافران و گردشگران خاطره ساز و جذاب است.
تاکنون 48 بنا، محوطه تاریخی و دو اثر معنوی و ناملموس از مجموع 250 اثر تاریخی و گردشگری شناسایی شده منطقه تربت حیدریه تاکنون در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده اند. همچنین 10 روستای هدف گردشگری، پنج اقامتگاه بوم گردی و پنج رستوران بین راهی با نظارت سازمان میراث فرهنگی پذیرای مسافران در تربت حیدریه هستند. پنج دفتر خدمات مسافرتی و زیارتی به گردشگران در اشهر خدمات ارائه می کنند.
صنایع دستی نیز در تربت حیدریه رونق خوبی دارد بطوری که هم اینک هزار و 300 هنرمند 11 رشته صنایع دستی در قالب 530 کارگاه در این شهرستان فعالیت دارند.
مرکز شهرستان 225 هزار نفری تربت حیدریه در فاصله 150 کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع است.
7079/6121/1858

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/143243/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری همایش نمایش اسب در طبس

کشت محصولات بهاره در خراسان جنوبی آغاز شد

رونمایی از نماد شهدای ورزشکار در خراسان جنوبی

دو خودروی ایسوزو و کامیون در جاده بجنورد به آشخانه برخورد کردند

نمایش «UN12» در مشهد

تکمیل بیمارستان عطار نیشابور نیازمند هزار و 600 میلیارد ریال اعتبار

زمین در حصار زباله های پلاستیکی است/ این یک بار مصرف های آسیب زا

توقیف خودروی حامل ماهی تازه بدون گواهی بهداشتی حمل دامپزشکی در تربت حیدریه

چرا ون‌های وزارت کشور در مشهد هنوز واگذار نشده‌اند؟

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس: جهت تحقق شعار سال دولت و مجلس هر 4 ماه یک‌بار گزارش دهند/ وقتی مردم را پای کار آورده‌ایم موفق بوده‌ایم + فیلم

تحقق 100 درصدی تعهد اشتغال خراسان رضوی در سال 1402

قیمت بلیت اتوبوس از امروز در مشهد تغییر یافت

تغییر قیمت بلیت اتوبوس از امروز در مشهد

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

خبری تازه و مهم برای دارندگان دسته چک

واکنش وزارت اقتصاد به شایعه برکناری خاندوزی

مالیات نقل‌ و‌ انتقال برخی خودروها اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 21 فروردین 1403

بلیت هواپیما تا 2 هفته دیگر گران می‌ شود

خبر مهم برای دارندگان سهام عدالت

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 25 فروردین 1403

خبر مهم بانک مرکزی درباره کارت های بانکی

باهنر: نباید به اندازه تورم، حقوق ها را افزایش داد

کرایه تاکسی ها از این تاریخ افزایش خواهد یافت

زمان افزایش 60 درصدی حقوق بازنشستگان

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 26 فروردین 1403

واکنش به صف های طولانی پمپ بنزین در تهران

طرح جدید برای کنترل مشترکان بدمصرف برق

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 27 فروردین 1403

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 28 فروردین 1403

هشدار رئیس سازمان بورس به بانک مرکزی

زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 29 فروردین 1403

تاریخ افزایش کرایه حمل و نقل عمومی اعلام شد

زمان واریز سهمیه جدید بنزین اعلام شد

آخرین وضعیت قیمت گوشت، مرغ، روغن و برنج

کاهش محسوس قیمت انواع سکه و طلا؛ دلار در کانال 66 هزار تومانی قرار گرفت

قیمت پیامک 4 تومان افزایش یافت

قیمت شیر خشک تغییر کرد؟

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

مرغ ارزان شد

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

مرغ کیلویی چند؟

گرانی در اولین فایل‌های مسکن 1403

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

هوای کلانشهر مشهد آلوده شد