پیام خراسان

آخرين مطالب

رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی:

خانه «فرخ» باید در اختیار دانشگاه قرار گیرد/ محدود کردن این خانه به شعر، جفا در حق انجمن ادبی اوست علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه «خانه فرخ قرار است خریداری شود»، گفت: یا شهرداری باید این کار را انجام و خانه فرخ را در اختیار دانشگاه قرار دهد یا دانشگاه خودش اقدام کند.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، سلمان ساکت در مراسم «شب محمود فرخ» که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: برگزاری این مراسم از آرزوهای دیرینه من و اهالی فرهنگ در این شهر بود. همواره در ذهنم بود که چرا از این مرد بزرگ و تاثیرگذار در مشهد، خراسان و ایران زمین در این سال‌ها هیچ یادی نشده و هیچ‌جا بزرگداشتی برای او برگزار نشده است. از سال 1360 که فرخ چهره در نقاب خاک کشید تاکنون هیچ مجلس بزرگداشت و یادکردی در این ابعاد برایش برگزار نشده است.
وی ادامه داد: تولد فرخ، بی‌تردید 1274 شمسی است، زیرا ارج‌نامه «70 سالگی فرخ» در سال 1344 منتشر می‌شود. استاد قیامی هم در کتابشان در این خصوص تردیدی کردند و به نظر می‌آید یادداشت و مقاله‌ای که دکتر یوسفی نوشتند وقتی به دست چاپ سپرده می‌شود در تایپ اشتباه رخ می‌دهد و سال تولد فرخ 1276 ذکر می‌شود.
استادیار گروه زبان و ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه «در چند ماه اخیر این ندای خوب به گوش ما رسیده که خانه فرخ می‌خواهد خریداری شود و در اختیار نهادهای فرهنگی قرار گیرد»، عنوان کرد: این موضوع را به دوستان هم گفتم که یا شهرداری باید این کار را انجام و خانه فرخ را در اختیار دانشگاه قرار دهد یا دانشگاه خودش راسا اقدام کند. نهادهای غیر دانشگاهی دستخوش سیاست هستند. سیاست امروز می‌آید و عوض می‌شود، اما دانشگاه کمترین تغییر را در جریان‌های سیاسی خواهد داشت. تغییرات دانشگاه در این زمینه به دلیل اینکه محیط آکادمی و علمی است بسیار کمرنگ است. 
ساکت خاطرنشان کرد: خانه فرخ نباید فقط صرف شعر شود. بلکه باید صرف پژوهش‌های ادبی شود. در انجمن ادبی فرخ فقط شعر خوانده نمی‌شد. معرفی کتاب و بحث‌های ادبی و تاریخی هم در آنجا انجام می‌شد. محدود کردن خانه فرخ به شعر، جفا در حق انجمن ادبی فرخ است.
وی گفت: با همکاری شورای شهر و شهرداری کاری خواهیم کرد که خیابانی فاخر به اسم استاد فرخ در مشهد نام‌گذاری شود. 
وی ادامه داد: مراسم امروز به نوعی رونمایی از کتاب دیوان ملک‌الشعرای بهار به خط محمود فرخ هم است. خود ایشان کتاب را ندیده بودند ولی امروز این کتاب چاپ شده است.
رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی بیان کرد: محمود فرخ خراسانی برای همه دلبستگان فرهنگ و ادب خراسان نامی آشنا و احترام برانگیز است، چرا که اگر همه رجال مشهد و خراسان را در یک صد سال اخیر برشماریم کمتر کسی را می‌توان یافت که در این خطه زرخیز، چنین تاثیرات شگرف و پایداری برجای نهاده باشد. او برآمده از خانواده‌ای سرشناس بود. پدرش سید احمد جواهری هر چند به ظاهر عنوان خانوادگی خود «جواهری» را یدک می‌کشید، اما به خرید و فروش جواهر چندان رغبتی نداشت و بیشتر دلداده شعر و ادب بود و به سخن‌شناسی و نقد ادبی شهرت داشت تا آنجا که اغلب شاعران آن روز خراسان شعرهای خود را برای اظهارنظر و اصلاح نزد او می‌خواندند.
وی افزود: بنابراین محیط خانواده و پدر فاضل و ادب‌دوست فرخ مهم‌ترین عامل در گرایش او به شعر و شاعری و ادبیات بوده است. او در جوانی به کار اداری روی آورد، هرچند نه خود بدان علاقه داشت و نه پدرش آن را می‌پسندید، اما به اصرار نائب‌التولیه آستان قدس به آستان مقدس رضوی رفت و لیاقت و کاردانی خود را در آنجا نشان داد.
استادیار گروه زبان و ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد یادآور شد: محمود فرخ دو دوره نماینده مجلس شورای ملی بود و چندباری اداره امور آستان قدس و چندی کفالت استانداری خراسان را به عهده داشت. اما بیشترین نقش او در کارخانه نخریسی خسروی بود که برای آن کوشش ‌ها کرد و زحمت‌ها کشید و ما امروز از بلایی که بر سر آن می‌آید اصلا راضی نیستیم.
ساکت تشریح کرد: اگرچه فرخ دستی در سیاست داشت، اما سیاست‌زده نبود و برای سیاست مداران ارزش چندانی نمی‌شناخت. او اهالی فرهنگ و ادب و هنر را بر سیاست‌پیشگان و دولتمردان برتری می‌داد.
وی یادآور شد: اگر تاریخ فرهنگی و سیاسی مشهد را در آن روزگار مرور کنیم تقریبا هیچ کار با نام و ماندگاری نیست که نام و نشان فرخ در آن یافت نشود؛ برای نمونه دانشکده ادبیات مشهد به اهتمام و پیگیری او و البته یاری و همفکری موید ثابتی مجوز تاسیس گرفت و این دونفر بودند که به رغم کارشکنی‌های مشتی تنگ‌نظر بر آمدن دکتر علی‌اکبر فیاض به مشهد پای فشردند و پایه‌گذاری دانشکده ادبیات را به او سپردند. بنابراین سخن گزافی نخواهد بود اگر محمود فرخ و موید ثابتی را در ردیف علی‌اکبر فیاض و از بنیان‌گذاران دانشکده ادبیات دانشگاه مشهد بدانیم.
رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی با اشاره به اینکه «محفل ادبی که او سالیان سال هر صبح جمعه در منزلش برپا‌می‌داشت در حکم دانشکده ادبیاتی بود که بسیاری از استادان، شاعران، ادیبان و سخنوران را به دور یکدیگر جمع می‌کرد تا اشعار خود را بخوانند و از نقد و راهنمایی دیگران بهره گیرند»، عنوان کرد: این محفل چنان آموزنده و پرفایده بود که اغلب جوانان خوش ذوق آن روزها مانند اخوان، شفیعی کدکنی، قدسی و.. که بعدها شاعران بزرگ روزگار دست کم در حوزه خراسان به شمار آمدند، کامیابی و نامبرداری خود را ثمره حضور در انجمن ادبی فرخ دانسته‌اند.
ساکت اظهار کرد: محفل ادبی او پایگاهی ممتاز برای میزبانی ارزنده از بزرگترین شاعران استادان و نویسندگان بود. مجتبی مینوی، علی اصغر حکمت، عبدالحسین زرین‌کوب، امیری فیروزکوهی و... وقتی به مشهد می‌آمدند در خانه فرخ منزل می‌گزیدند و تا صبح جمعه می‌ماندند تا طعم محفل ادبی او را بچشند و اگر در جای دیگری اقامت می‌کردند صبح جمعه در انجمن ادبی فرخ شرکت می‌کردند 
وی افزود: انجمن ادبی فرخ، حتی مهمانان ارجمندی از هندوستان، تاجیکستان، پاکستان، افغانستان و... داشت. همه ادیبان، شاعران و نویسندگان اطراف ایران او را می‌شناختند و به او احترام می‌کردند و در انتظار فرصت بودند تا در انجمن ادبی فرخ شرکت کنند. محفل فرخ در آن سال‌ها به مشهد و خراسان ارزش و اعتبار ویژه‌ای بخشیده بود. انجمن در معرفی جوانان و صاحبان ذوق و مهارت به پیشکسوتان نقش به‌سزایی داشت. 
استادیار گروه زبان و ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد تشریح کرد: اهمیت و اعتبار فرخ تا بدانجا بود که بزرگمردی کم‌نظیر همچون مجتبی مینوی که در عرصه تحقیق و پژوهش یگانه و در بسیاری از حوزه‌های علوم انسانی سرآمد اقران خود بود به مناسبت هفتادمین سال تولد فرخ ارج نامه‌ای به نام هفتادسالگی فرخ تدوین و در سال 1344 منتشر کرد که هنوز بهترین منبع در شناخت او و در آشنایی با میزان تاثیرگذاری‌اش بر دیگران به شمار می‌رود.
وی اضافه کرد: در سال 1353دانشگاه فردوسی به اشاره دانشکده و گروه ادبیات و به پایمردی استادان بنامی چون غلامحسین یوسفی و جلال متینی به محمود فرخ دکترای افتخاری اهدا کرد و ردای استادی دانشکده ادبیات را بر تن او پوشاند.
رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: کتابخانه او که مجموعه‌ای نفیس و ارزشمند از کتب چاپی و خطی بود در دو مرحله یکی در سال 1349 در زمان حیات وی و دیگری در سال 1381 به همت دختر زنده‌یادش به دانشکده منتقل شد تا اصل و اساس و کتابخانه دانشکده ادبیات و علوم انسانی کتاب‌هایی باشد که او با عشق و علاقه فراهم آورده و بعضاً حواشی سودمندی نیز بر آن نوشته بود. بنابراین اگر چه کتابخانه دانشکده ادبیات به نام استاد فیض نامبردار است، اما کتاب‌های کتابخانه فرخ بیش از آنچه دیگران اهدا کرده یا فروخته‌اند در شکل‌گیری و غنی‌شدن کتابخانه موثر بوده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/149987/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد

بارش شدید باران در بردسکن