پیام خراسان

آخرين مطالب

خانیکی: نهادهای مدیریتی از گفت و گو با مراکز علمی و تحقیقاتی گریزانند اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - تهران- رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات گفت: نهادهای سیاسی، مدیریتی و اجرایی از گفت و گو با مراکز و نهادهای مطالعاتی، تحقیقاتی و علمی گریزانند و کار علمی برای این نهادها دشوار است.

 هادی خانیکی در آیین رونمایی از انتشار داده های خام پیمایش های شهری پایتخت در سالن اشراق مجموعه ایوان شمس اظهارداشت: گمان می کنم اگر بسیاری از نهادهای سیاستگذار و برنامه ریز می خواستند صرفه جویی را در کشور آغاز کنند، این اقدام را از بستن در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی آغاز می کردند چرا که این مراکز زودبازده نیستند و از طرفی دیگر سیاست ورزان از کار علمی و گفت و گوی علمی گریزان و ناتوان بودند.
وی با اشاره به اینکه جامعه ما نیازمند تحلیل داده هاست، گفت: با این کار اطلاعات از انحصار مراکز خصوصی یا دولتی خارج می شود و با فراتر رفتن از این انحصار شرایط جدیدی به وجود می آید که ترس محافظه کاری در بیرون از سازمان ها کاهش پیدا می کند.
خانیکی، انتشار داده های خام پیمایش های شهری اقدامی ارزشمند دانست و ابراز امیدواری کرد: این اقدام تسری پیدا کند و از انتشار داده های محدود به انتشار همه داده های منجر شود.
استاد علوم ارتباطات با اشاره به پیمایش رصد کیفیت زندگی شهروندان افزود: این پژوهش مدیریت شهری را وادار کرده که بر اساس داده های عینی و تجربی سخن بگوید و علاوه بر این بر وجه اجتماعی ارزش ها و نگرش ها در کنار سایر داده های فنی و آماری توجه کند و به یافته های فرهنگی، اعتبار قائل شده است.
وی، واقف کردن شهروندان نسبت به امور شهر و محله خود، ایجاد ظرفیت برای امکان گفت و گوی در حوزه عمومی را از مزایای انتشار داده های پیمایش های شهری عنوان کرد و گفت: به اعتبار این داده، توصیف و تحلیل آنها افق های جدیدی در مورد اطلاعات گشوده می شود.
دسترسی آزاد به داده های پژوهش لازمه حکمرانی خوب است
رییس انجمن جامعه شناسی ایران نیز در این آیین، دسترسی آزاد به نتایج و داده های پژوهش ها را یک ضرورت برای حکمرانی خوب دانست و گفت: یکی از شاخصه های حکمرانی خوب، توجه به افکار عمومی و پاسخگو بودن است و اینکه به مدیران اجرایی کمک می کند تا مطلع شوند مردم چگونه فکر می کنند و برداشت آنان درباره موضوعات مختلف چیست.
حسین سراج زاده افزود: تصمیم گیری بر اساس واقعیت های موجود جامعه و تصمیم گیری و بهره مندی از نظرات کارشناسی نیازمند داده های پیمایشی است.
وی بیان کرد: داده های پژوهشی به پژوهشگران و دانشگاهیان کمک می کند تا فرض‌های نظری خود را با این داده ها آزمون کنند و بر مبنای آنها فرضیات جدیدی مطرح شود.
رییس انجمن جامعه شناسی ایران گفت: وضعیت کشور از لحاظ داده های پیمایش ها در مقایسه با کشورهای همسایه و قاره آسیا خوب است و از اواخر دهه 70 در ایران پیمایش های ملی خوبی در زمینه اجتماعی، فرهنگی، سیاسی انجام شده است.
سراج زاده، ارتقای کیفیت پژوهش ها و داده ها، مولدترکردن داده ها، اقتصادی شدن تولید داده ها و شکل گرفتن دیدگاه های واقع گرایانه تر در حوزه عمومی و میان مردم نسبت به جامعه، حضور دانشگاهیان در حوزه عمومی و محک زدن فرضیات آنان و تولید دانش بیشتر را از کارکردهای مفید و مثبت دسترسی به داده ها عنوان کرد و افزود: این اتفاق موجب تقویت پیوند آکادمیک با مدیران اجرایی تقویت می شود و به تصمیم گیری‌های اجرایی بر مبنای داده های واقعی و کارشناسی کمک کند.
وی اظهار داشت: صرف در اختیار گذاشتن داده ها در دسترس عموم کافی نیست، ما نیاز داریم که این منابع داده ها و امکان دسترسی آنها به نظام های بهره بردار مثل دانشگاه ها و موسسات پژوهشی و دانشجویان بهتر معرفی شود و یکسری برنامه های عملی برای بهره مندی آنها برگزار شود و دانشجویان را با روش های بهره مندی از داده های ثانویه آشنا کنیم.
مدیران دولتی نمی خواهند انحصار اطلاعات را از دست بدهند
عباس عبدی پژوهشگر اجتماعی نیز در این آیین ترس از نقد و از دست ندادن انحصار اطلاعات توسط مدیران دولتی را از انگیزه های عدم انتشار داده های پژوهشی عنوان کرد و گفت: انحصار اطلاعات برای بسیاری از مدیران دولتی از اهمیت خاصی برخوردار است و آنها نمی خواهند این انحصار را از دست بدهند بنابراین انتشار داده ها مستلزم وجود مسئولانی است که از این دو مسئله بگذرند.
وی با انتقاد از نگارش پایان نامه های دانشگاهی افزود: 90 درصد وقت دانشجویان صرف جمع آوری داده ها برای نگارش پایان نامه ها می شود، در صورتی که این کار باید در سازمان های اداری انجام شود و دانشجو و پژوهشگر نباید درگیر جمع آوری داده ها، نمونه گیری و امور تکنیکال شوند و باید توان را روی تحلیل و محتوا بگذارند.
عبدی اظهار داشت: برای نگارش پایان نامه ها باید تحلیل ثانویه محور قرار بگیرد ضمن اینکه ما در سایت مرکز آمار از نظر اطلاعات و داده ها تقریباً کم و کسر نداریم و احتیاجی به تولید اطلاعات نیست.
این پژوهشگر اجتماعی، یکی از فواید انتشار داده ها را ارزش افزوده اطلاعات عنوان کرد و گفت: استفاده از اطلاعات و آمار سرشماری باعث ارزش افزوده این کار در مرکز آمار می شود.
وی با اشاره به اینکه انتشار داده ها هم تهدید است و هم فرصت، اظهارداشت: داده ها در معرض نقد قرار می گیرند که فرصت است و محصولی که عرضه نشود قابل نقد نخواهد بود و زمانی انتشار به تهدید می انجامد که از داده ها استفاده نادرست و باعث ایجاد مشکلات شود.
عبدی با تاکید بر اینکه انتشار باید حدی از استاندارد و اعتبار پژوهش و اطلاعات را داشته باشد، گفت: تولید و انتشار مرتبط و تاثیرگذارند و نمی توان چیزی را تولید کرد و بدون انتشار، از آن انتظار ارزش افزوده داشت.
این پژوهشگر اجتماعی با اشاره به وجه اقتصادی انتشار داده ها افزود: اطلاعات را هرچند بار که تولید کنیم و انتشار دهیم باز هم دارای ارزش اولیه است، بنابراین نهادها باید برای ارزش افزوده بیشتر مکلف به انتشار داده ها شوند و ارزش این اطلاعات به عرضه و انتشار عمومی آن است.
وی با بیان اهمیت اجتماعی شدن مفهوم پژوهش اظهارداشت: در محافل دانشگاهی موارد پژوهش را به صورت امر علمی قلمداد می کنند در حالی که بخشی از علوم به عنوان دانش اجتماعی و عمومی است، دانش اجتماعی در بینش عمومی و اجتماعی موثر است و می تواند به توسعه علم و دانش کمک کند، به پستوبردن و حفظ آن به توسعه علم و دانش کمکی نمی کند.
مدیرکل سابق مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران نیز در این آیین به تحلیل اجتماعی تاب آوری محله های تهران بر اساس داده های پیمایش رصد کیفیت زندگی شهروندان تهرانی پرداخت و گفت: این پیمایش با همکاری مجموعه دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، انجمن های علمی به ویژه انجمن جامعه شناسی ایران، مرکز آمار ایران و سایر حوزه ها انجام شده است.
علی اصغر محکی افزود: این پژوهش با 400 هزار جامعه آماری بر اساس شاخص هایی کلانی همچون اعتماد، رضایت، کارآمدی، تاب آوری و … را اندازه گیری کرد.
وی بیان کرد: استفاده از این داده ها می تواند به ایجاد پایگاه های داده های اطلاعاتی و شبکه های اطلاعاتی در محله ها، بهره گیری از واقعیت افزوده و برگزاری نشست های نخبگان و داده کاوی منجر شود.
به گفته محکی، می توان از مسیر گفتمان سازی انسجام اجتماعی، سرمایه اجتماعی و تاب آوری اجتماعی بین حوزه نظری و عملی پیوند ایجاد کنیم.
  آیین رونمایی از انتشار داده‌های خام پیمایش‌های شهری پایتخت روز دوشنبه با حضور محمدرضا جوادی یگانه معاون شهردار، سیدحسین سراج زاده رئیس انجمن جامعه شناسی ایران، هادی خانیکی رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، عباس عبدی پژوهشگر اجتماعی و علی اصغر محکی مدیرکل اسبق دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی و جمعی از صاحب نظران و پژوهشگران در سالن اشراق مجموعه ایوان شمس برگزار شد.
  

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/169870/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علی. چ در مشهد دستگیر شد/ پاتوق شیما راز تبهکاری هایشان را لو داد

بارش باران سیل آسا جاده روستای بقرایی به حاجی آباد را تخریب کرد + فیلم

آبگیری 3 میلیون 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

بازگشایی مسیر روستای خدا آفرید_ بشرویه

نخستین کاروان حج عمره استان سمنان اعزام شد

جواب شهر راز را در زمان خودش می‌دهیم/تمرکزمان روی صعود به لیگ برتر است

حریق منزل مسکونی در شهرک شهید رجایی مشهد

حمایت ویژه مدیریت شهری از تشکل‌های مردم‌نهاد

برپایی 1064 شعبه اخذ رای در مشهد و کلات برای دور دوم انتخابات

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

خبرهایی از حج، نمایشگاه کتاب و اختلاف‌ مجریان تلویزیون

دور دوم انتخابات مجلس در هشت حوزه انتخابیه کشور تمام الکترونیک خواهد بود

آمادگی شمشیربازان خراسانی برای حضور در لیگ برتر

آزادی 6 مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور

سیلی که آرزوهای دانش آموزان را با خود برد

کشف 72 هزار نخ سیگار قاچاق توسط مرزبانان هنگ مرزی تایباد

اعتبار 6 همتی برای توسعه زیرساخت‌های ورزش خراسان رضوی با تحقق مولدسازی

هشدار نارنجی؛ رگبار شدید باران از فردا شروع می شود

علت انتقال 6 نیروی مرزبانی به خاک افغانستان چه بود؟

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

رگبار شدید باران از فردا شروع می شود

اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای 6 مرزبان در مرز افغانستان

بازگشت 6 مرزبان خراسان جنوبی به کشور

سیلاب ورودی شهر صفائیه رفسنجان مهار شد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

شهرداری کلنگ به دست؛ این بار نوبت یکی از قدیمی‌ترین بناهای هنری تهران است

تغییر مسیر پرواز تهران-زاهدان-مشهد

تغییر مسیر پرواز مسیر تهران زاهدان مشهد بعلت شرایط نامساعد جوی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

پرداخت تسهیلات به 534 طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی

آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود

ضبط مناظرات دو نامزد راه یافته به مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد

جذب نزدیک به 40 قاضی برای تقویت کادر قضایی آذربایجان غربی

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد

کشف بیش از 8 کیلوگرم تریاک در خلیل آباد

زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد افتتاح شد

راه‌اندازی 4 نیروگاه خورشیدی در سال جدید

بهره برداری از زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

سیلاب وارد بخش سنگان شهرستان خواف شد

42 مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد

بدل‌اندازی 2 مرد به طلافروشان شهر شیروان

نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان

­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

محکومیت دبستان غیرانتفاعی دخترانه به علت گران فروشی خدمات آموزشی