پیام خراسان

آخرين مطالب

استاد فلسفه دانشگاه مفید قم: نباید ایمان را به عقیده و اخلاق را به شریعت فرو بکاهیم فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - استاد فلسفه دانشگاه مفید قم گفت: نمی‌توانیم و نباید ایمان را به عقیده و اخلاق را به شریعت فرو بکاهیم. باور ذهنی به وجود خدا، زندگی پس از مرگ یا نبوت، جای خالی ایمان را در زندگی انسان پر نمی‌کند.
به گزارش ایسنا-‌منطقه خراسان، دکتر ابوالقاسم فنایی امروز در جلسه درس‌گفتار تابستانی اخلاق دین‌شناسی با موضوع تبیین معنوی، اخلاقی و علمی در قرآن کریم در جهاد دانشگاهی مشهد، اظهار کرد: تعریف دین موضوع فنی و پیچیده‌ای بوده که اختلاف نظر در مورد آن بین فیلسوفان دین و الهی‌دان‌ها زیاد است. تعریف رایج در فرهنگ ما این بوده که دین بر اساس محتوای دین تعریف می‌شود و در قالب دو مولفه اصول و فروع دین یا عقاید و احکام است. 
وی افزود: متفکران و مخاطبان آن‌ها در گفتمان رایج در ابتدای انقلاب بیشتر از تعبیر جهان‌بینی و ایدئولوژی استفاده می‌کردند و تعریف آن‌ها این بود که دین مانند مکتب‌های دیگر ترکیبی از جهان‌بینی و ایدئولوژی است اما در گفتمان ما دیگر این تعریف رایج نیست. نقد مهم به این تعریف این بوده که دین فراتر و غنی‌تر از دینی است که این تعریف به ما معرفی می‌کند. این تعریف از دین تمام ساحت‌های وجود انسان را پوشش نمی‌دهد. پیش‌فرض این تعریف این است که با دو یا سه ساحت وجود آدمی یعنی ذهن یا باورها، بدن یا کردارها و زبان یا گفتار سروکار دارد و دل، عواطف، هیجانات، اراده و تصمیم‎گیری را شامل نمی‌شود. 
این استاد دانشگاه بیان کرد: این تعریف القا می‌کند که دین‌داری تنها این است که به وجود خدا، قیامت و پیامبر بودن محمد(ص) اعتقاد پیدا کرده و در مقام عمل رفتارهای خاصی را تکرار و از رفتارهایی اجتناب کنیم، گویی رسالت دین در ایجاد تغییرات حداقلی در ساحت ذهن، بدن و زبان خلاصه می‌شود و از نظر دین مهم نیست که در دیگر ساحت‌های انسان چه می‌گذرد. 
عقیده غیر از ایمان است
فنایی با بیان اینکه عقیده غیر از ایمان است، عنوان کرد: ایمان با همه ساحت‌های وجود ما ارتباط دارد، جایگاه آن قلب است و هر تغییر و تحولی در قلب در تمام ساحت‌های وجود ما خود را نشان می‌دهد. وقتی به برهان مراجعه می‌کنیم می‌بینیم قرآن بر ترکیب ایمان و عمل صالح انگشت می‌گذارد و تاکید می‌کند که ترکیب آن‌ها را به عنوان تعریف قرآن از دین در نظر می‌گیریم. قرآن در اغلب موارد وقتی در مورد ایمان، کفر و شرک سخن می‌گوید یا از فعل و یا از تعبیر اسم فاعل استفاده می‌کند که بر انجام کاری دلالت دارد.
استاد فلسفه دانشگاه مفید قم ادامه داد: آنچه از نظر قرآن مهم بوده، فعلی است که از انسان صادر می‌شود. فعل ایمان آوردن، کفر یا شرک ورزیدن، افعال و کارهایی است که از انسان سر می‌زند، کار دل و نوعی تحول وجودی است. آیات بسیاری در قرآن بر این نکته دلالت می‌کند. 
وی اضافه کرد: در آیه دوم و سوم سوره انفال چند ویژگی به مومنان نسبت داده شده، اولین ویژگی این است که وقتی نام خدا در حضور آن‎‌ها به میان می‌آید قلبشان به لرزه درآمده و دچار خشیت و ترس می‌شوند. ایمان با قلب و دل سروکار دارد و قلب و دل کسی که مومن است با کسی که مومن نیست، تفاوت دارد. دومین ویژگی این است که وقتی آیات خدا بر آن‌ها تلاوت می‌شود، ایمانشان افزایش می‌یابد که یک تغییر و تحول در دل و کل وجود آن‌ها است. 
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: این تحول چند پیامد دارد، اولین پیامد این است که فرق انسان مومن با دیگران این نیست که به خدا توکل می‌کنند، زیرا غیر مومنان نیز ممکن است توکل کنند، تفاوت آن‎ها در این است که مومنان تنها به خدا توکل می‌کنند که این دلالت بر انحصار دارد و تجلی، بروز و ظهور ایمان در ساحت عواطف، احساسات و تصمیم‌گیری است. ویژگی بعدی به رفتار مربوط می‌شود که در مقام رفتار نماز را برپا می‌دارند و از آنچه خداوند به آن‌ها روزی داده انفاق می‌‎کنند. این موارد تجلی ایمان در ساحت رفتار است. ایمان در اینجا صرف اعتقاد نیست و این ویژگی‌های ایمان با خصوصیاتی که برای عقیده و باور قائل هستیم تفاوت دارد.
فنایی بیان کرد: در آیه 165 سوره بقره بیان شده که گروهی از انسان‌ها هستند که برای خدا شریک قائل می‌شوند و آن شریکان را به اندازه خدا یا مانند او دوست دارند و به آن‌ها عشق می‌ورزند. فرق انسان مومن با غیر مومن این نیست که غیر مومنان خدا را دوست ندارد، ممکن است خدا را دوست داشته باشند اما مومن بیشتر از هر چیز دیگری از جمله خودش، خدا را دوست دارد، عاشق خدا و معشوق او خداوند بوده و این عشق، عشق انحصاری مومن به خداوند است که پیامدهای زیادی دارد.
استاد فلسفه دانشگاه مفید قم گفت: در آیه 22 سوره نحل دو ویژگی به دل منکران قیامت نسبت داده شده، کسانی که به قیامت ایمان نمی‌آورند، دل آن‎ها منکر بوده و نسبت به وجود زندگی پس از مرگ باور قلبی ندارد، ویژگی شخصی و اخلاقی آن‌ها این است که مستکبر هستند و در مقابل حقیقت تسلیم قلبی نیستند. کفر و ایمان با دل آدمی سروکار دارد به همین دلیل همه ساحات وجود را در بر می‌گیرد و آثار کفر و ایمان در سراسر زندگی شخص ظاهر می‌شود.
تعریف قرآن از ایمان اگزیستانسیالیستی است
وی با اشاره به اینکه تعریف قرآن از ایمان اگزیستانسیالیستی است، تصریح کرد: ایمان از جنس امید بوده زیرا کفر از جنس یاس است. آیه از قرآن می‌فرماید که تنها کافران هستند که از رحمت خدا مایوس می‌شوند، اگر کسی مومن باشد هیچ وقت تحت هیچ شرایطی امید خود به خداوند را از دست نخواهد داد. امید یک ویژگی بوده که جایگاهش در دل انسان است و امید داشتن فعلی بوده که با دل خود این فعل را انجام می‌دهیم. از نظر قرآن می‌توانیم بگوییم ایمان از جنس نور است. 
این استاد دانشگاه افزود: آیه 257 سوره بقره انسان‌ها را به دو گروه‌ مومن و کافر تقسیم کرده و بیان می‌کند که یک ویژگی مهم دارند، تفاوتی در نسبتی که خداوند با همه انسان‌ها دارد، بین مومنان و کافران نیست، خداوند خالق مومنان و کافران بوده و رابطه متافیزیکی برای هر دو وحود دارد و به یک معنا خداوند ولی و سرپرست همه آن‌ها است اما تفاوت به انتخاب خودشان برمی‌گردد. مومنان خدا را ولی خود انتخاب کردند که یک پیامد مهم دارد که از ظلمات خارج و وارد نور می‌شوند اما کافران طاغوت را ولی خود انتخاب کردند و پیامدش خروج از نور و ورود به تاریکی است. ایمان از نظر قرآن منبع نوعی معرفت، انرژی، شور، حرارت، حرکت و جنبش است.
فنایی ادامه داد: در آیات دیگر خداوند در مورد رسالت دین سخن می‌گوید و این رسالت را ایجاد تحول در شخصیت آدمی و تولد دوباره قلمداد می‌کند. خداوند در آیه 24 سوره انفال خطاب به مومنان می‌فرماید، دعوتی که از طرف خداوند و رسول به شما رسیده را اجابت کنید زیرا دعوت به سوی چیزی است که شما را زنده می‌کند. همه ما از حیات فیزیکی و جسمانی برخوردار هستیم و برای برخورداری از این سطح حیات نیاز به ایمان آوردن نداریم اما حیات و زندگی دیگری در این دعوت هست که یک نوع تحول معنوی و اخلاقی است و در ساحت دل انسان و ساحت‌های دیگر رخ می‌دهد.
استاد فلسفه دانشگاه مفید قم اضافه کرد: خداوند در آیه 97 سوره نحل می‌فرماید، کسانی که کار نیک و عمل صالح انجام می‌دهند، چه مرد و چه زن و ایمان هم دارند، ترکیب ایمان و عمل صالح پیامدی دارد و این است که به حیات طیبه می‌رسند که این اتفاق در همین دنیا رخ خواهد داد.
وی با بیان اینکه سنت دینی ما دین را در قالب اصول و فروع تعریف می‌کند، عنوان کرد: وقتی به قرآن مراجعه می‌کنیم، می‌بینیم که قرآن دین و دین شناسی را در قالب ایمان و عمل صالح تعریف می‌کند. ایمان غیر از عقیده و باور ذهنی است. عمل غیر اخلاقی، عمل صالح نیست، وصف صالح بار اخلاقی گریزناپذیری دارد و حذف‌ناشدنی است، بنابراین قرآن دین را در قالب ایمان و عمل اخلاقی تعریف می‌کند. 
این استاد دانشگاه بیان کرد: عمل اخلاقی دو مورد است، یکی حداقلی اخلاقی یعنی هیچ اصل اخلاقی را نقض نمی‌کند و دیگری حداکثری اخلاقی یعنی نه تنها هیچ یک از موازین اخلاقی را نقض نمی‌کند، بلکه دلیل توجیه‌کننده و برانگیزاننده برای انجام آن عمل اخلاقی است. ما برای هر عمل دو دلیل نیاز داریم که یکی توجیه کرده و عقل ما را قانع می‌کند و دیگری ما را برمی‌انگیزد و انگیزه کافی ایجاد می‌کند، این دو دلیل می‌تواند اخلاقی یا غیر اخلاقی باشد، وقتی دلیل اخلاقی بود، عمل حداکثر اخلاقی است.
نباید ایمان را به عقیده و اخلاق را به شریعت فرو بکاهیم
فنایی خاطرنشان کرد: من نمی‌گویم که در دین اصول و فروع نداریم، اعتقاد به باورهای دینی یا پیروی از دستورات شرعی لازم نیست. نمی‌توانیم و نباید ایمان را به عقیده و اخلاق را به شریعت فرو بکاهیم. باور ذهنی به وجود خدا، زندگی پس از مرگ یا نبوت، جای خالی ایمان را در زندگی انسان پر نمی‌کند، همان‌طور که شریعت جای خالی اخلاق را در زندگی انسان پر نمی‌کند، به همین خاطر دین‌شناسی و دین‌داری که دین را در باور ذهنی به اصول دین و پیروی از فروع دین خلاصه می‌کند، کامل نیست و غرض دین را تامین نمی‌نماید. 
استاد فلسفه دانشگاه مفید قم افزود: در نخستین گام باید تعریف خود از دین را تصحیح کنیم، در آن صورت انتظار ما از دین نیز تصحیح خواهد شد. وقتی سراغ دین می‌رویم دنبال این هستیم که در اثر شناخت دین تحولی در وجود ما ایجاد شود و اگر چنین تحولی را در وجود خود احساس نمی‌کنیم، باید مانع را شناسایی کنیم. 
وی با اشاره به اینکه یکی از بدترین اتفاقاتی که برای یک دین و متاسفانه برای اسلام و برخی ادیان رخ داده، فروکاهش ایمان به عقیده و اخلاق به شریعت است، در حالی که قرآن بیان می‌کند پیامبران برای این آمدند که وجود انسان را متحول کنند، البته وقتی آموزه‌های دینی به درون وجود آدمی برود، ثمره آن در ساحت‌های دیگر وجود آدمی نیز ظاهر خواهد شد. قرار است ما از طریق دین‌شناسی و دین‌داری وارد دنیای جدیدی شده و جهان خود را تغییر دهیم. تغییر این جهان از تحول در درون و دل ما صورت می‌گیرد.
این استاد دانشگاه گفت: دین‌شناسی و دین‌داری ما باید به تحول شخصیت در همین دنیا و پیش از مرگ معطوف شود زیرا ممکن است کسی ادعا کند که امکان دارد شما دین بیاورید و ورزه‌های معرفی شده از طرف دین را بورزید و انجام دهید اما آثار و پیامدهای مطلوب آن در قیامت ظاهر شود یعنی بعد از اینکه شما از این دنیا رفتید و وارد جهان دیگری شدید اما این درست نبوده و با آموزه‌های قرآنی سازگار نیست.
فنایی ادامه داد: حافظ بیان می‌کند که می‌توانید دو تلقی از دین و دین‌داری داشته باشید که یکی زاهدانه و دیگری عارفانه است. نتیجه‌ای که در آخرت در انتطار شما است، در این دنیا به گونه‌ای به آن رسیدید. دکتر شریعتی گفتند دینی که به درد دنیای انسان نخورد به درد آخرت او هم نخواهد خورد و همچنین در دعایی از ایشان نقل شده که خدایا چگونه زیستن را به من بیاموز، چگونه مردن را خواهم آموخت. منظورشان این بود دینی که نتواند برای پیروان خود ایدئولوژی انقلابی فراهم کند، به درد نمی‌خورد. این سخن معنای عمیق‌تری نیز دارد و این است دینی که در دنیا تحول وجودی لازم را در پیروان خود به وجود نیاورد، در آخرت نیز از ایجاد تحول در زندگی آن‌ها عاجز خواهد بود. 
استاد فلسفه دانشگاه مفید قم بیان کرد: از نظر قرآن تنها اندوخته و سرمایه‌ای که هر کس می‌تواند از دنیا به آخرت ببرد، شخصیت اوست. تمام دارایی‌های مادی و معنوی با مرگ از بین می‌رود اما آن چیزی باقی می‌ماند که جز وجود فرد شده و به شخصیت و هویت او شکل داده باشد، این شخصیت و هویت عین بهشت یا جهنم است. 
وی اضافه کرد: انسانها یا عین بهشت یا عین جهنم هستند و این بهشت و جهنم بیرونی، تجلی بهشت و جهنم درونی خود انسان است، یعنی شخصیت فرد وقتی در بیرون تجسم پیدا می‎‌کند، به صورت ویژگی‌های بهشت و جهنم در بیرون در می‌آید. این ادعا مستندات قرآنی نیز دارد. پیامبران آمدند تا در ما تحول وجودی در همین دنیا ایجاد کنند، زیرا می‌توانیم این تحول را با خود از دنیا ببریم، این رسالت و معجزه پیامبران است. 
این استاد دانشگاه با طرح این سوال که دل آدمی چگونه پاک می شود، خاطرنشان کرد: این امر از طریق هم‌نشینی و همزیستی با خدا که سرچشمه همه‌پاکی‌ها و نیکی‌ها است، اتفاق می‌افتد. پرسش و دغدغه اصلی ما باید این باشد که چه کنیم تا از نظر وجودی و معنوی فربه‌تر شویم که از طریق همان هم‌نشینی با خداست.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/171506/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیش از 50 اثر گرافیکی درباره واقعه صحرای طبس تولید شد

هدیه بیش از 15 میلیون متر مکعبی آسمان به کویر

قیمت بلیت اتوبوس از امروز در مشهد تغییر کرد

معرفی برگزیدگان کشتی قهرمانی نونهالان خراسان جنوبی، انتخابیه کشوری

گلچیینی از صنایع دستی خراسان جنوبی در نمایشگاه‌های کشور چین

میدان ورودی شهر بیرجند از زباله پاکسازی شد

پیش بینی جوی نسبتاً پایدار و آرام در خراسان جنوبی تا فردا

حمایت کمیته‌امداد خراسان‌جنوبی از دو هزار و864 بیمار صعب‌العلاج

رونمایی از آثار گرافیکی در خصوص واقعه صحرای طبس

500 میلیارد تومان تجهیزات پزشکی وارد خراسان شمالی شد

هشدار فوری درباره وقوع شورش سراسری در آمریکا/ اعلام جزئیات جدید از حمله به پایگاه حشدالشعبی/ آزمایش یک «کلاهک فوق‌العاده بزرگ» موشک از سوی کره شمالی/ هشدار دبیرکل سازمان ملل درباره تشدید تنش‌ها در خاورمیانه

تقدیر استاندار خراسان شمالی از عملیات وعده صادق سپاه

آغاز شمارش معکوس اعزام به سرزمین وحی پس از وقفه‌ای 9 ساله

نحوه رفتار یک قاضی با مردی 100 ساله در دادگاه (فیلم)

برخورد دو خودروی ایسوزو و کامیون در جاده بجنورد-آشخانه

امکان افزایش 2 برابری تولید گندم در خوزستان

سوغات مشهد چیست؟

نوسازی و ساخت 4هزار کلاس درس در خراسان رضوی

اهدای عضو به چهار بیمار زندگی دوباره بخشید

اهدای اعضای بانوی بجنوردی به 4 بیمار نیازمند

شیوع 3 بیماری از داخل افغانستان به ایران/ زنگ هشدار در خراسان رضوی به صدا درآمده است

150 هکتار از اراضی کشاورزی «رُخ» تربت‌حیدریه زیر کشت کلزا رفت

300 کیلومتر از راههای تایباد خراسان رضوی خط‌کشی شد

ذخیره‌گاه‌های جنگلی جنوب کرمان به عنوان یک گنجینه باید حفظ شود

هوای ناسالم برای مشهدی‌ها

توقیف تریلی حامل شیشه و هروئین در مرز تایباد

فرمانده کل ارتش سالروز تأسیس سپاه را تبریک گفت

7860 جهادگر به مردم خراسان رضوی خدمت کردند

سامانه پیامکی سلامت برای اولین بار در سیستان و بلوچستان راه‌اندازی شد

یک مهمانپذیر در مشهد دچار آتش‌سوزی شد

حریق در یک مهمانپذیر اطراف حرم رضوی اطفا شد

وضعیت‌جوی خراسان رضوی در هفته پیش‌رو ناپایدار است

جلوگیری از یک فاجعه در جنگل سکوتپه با دستور دادستان مرکز استان

هوای بجنورد برای گروه‌های حساس ناسالم شد

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

آتش‌سوزی یک مهمانپذیر در اطراف حرم مطهر رضوی

بارش‌های رگباری در راه خراسان رضوی

تولید بیش از 50 اثر گرافیکی درباره واقعه صحرای طبس

اعزام تیم واکنش سریع شرکت آبفای خراسان جنوبی به سیستان و بلوچستان

کاشت 300 اصله شاه‌توت در مزرعه دانشگاه آزاد فردوس

دشت‌های زیبای کلزا در خراسان شمالی به روایت تصاویر

خودسوزی مقابل دادگاه ترامپ (+ عکس)

توزیع 8 هزار جعبه تخم نوغان بین نوغانداران خراسان شمالی

کشف و ضبط مقادیری گوشت چرخ کرده فاسد از یک اغذیه فروشی در سبزوار

اهدای عضو به 4 بیمار زندگی دوباره بخشید

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

برگزاری همایش نمایش اسب در طبس

کشت محصولات بهاره در خراسان جنوبی آغاز شد

رونمایی از نماد شهدای ورزشکار در خراسان جنوبی

دو خودروی ایسوزو و کامیون در جاده بجنورد به آشخانه برخورد کردند