پیام خراسان

آخرين مطالب

/چرا، چطور، چگونه/

سیب‌زمینی از کجا آمده است؟ علمي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - آیا تاکنون در هنگام خوردن سیب‌زمینی سرخ‌کرده تُرد و خوشمزه به منشأ به وجود آمدن سیب‌زمینی اندیشیده‌اید؟
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، اگر به مطالعه تاریخ کشورها علاقه‌مند باشید بی‌شک هنگامی که درباره سیب‌زمینی صحبت می‌کنید یاد کشور ایرلند می‌افتید، چراکه سیب‌زمینی نقش مهمی در تاریخ آن کشور ایفا کرده است. قرن‌ها پیش، این گیاه خوراک اصلی اکثر مردم ایرلند بود و مردم بدان متکی بودند. بنابراین هنگامی که در سال 1225 خورشیدی (1846 میلادی) آفت این گیاه، تمام محصولات آن سال آنان را نابود کرد، بیش از 600 هزار نفر از مردم آن کشور بر اثر قحطی مردند. بر این اساس سیب‌زمینی شناخته‌شده، به نام ایرلند مشهور شده است.
با این وجود باید دانست که سیب‌زمینی محصول بومی سرزمین‌های مرتفع «اکوادور» و «پرو» است. حتی امروزه هم این محصول در آن نواحی به صورت وحشی می‌روید.
در اوایل قرن شانزدهم میلادی، وقتی اسپانیایی‌ها به کشور پرو آمدند، سیب‌زمینی را دیدند و آن را با خود به کشور اسپانیا بردند. سپس این محصول از آن‌جا به سایر نقاط اروپا برده و در بین مردم آن کشورها رایج و معمول شد. همچنین برخی معتقدند برای نخستین بار اسپانیایی‌ها بودند که سیب‌زمینی را با خود به آمریکا بردند، اما شواهدی در دست است که برای نخستین بار در سال 1098 خورشیدی (1719 میلادی) این محصول از کشور ایرلند به آمریکا حمل شد.
سیب‌زمینی نخستین بار توسط سرجان مَلکَم در اواسط پادشاهی فتحعلی‌شاه قاجار به ایران آورده شده، به این دلیل در ابتدا به آن «آلوی مَلکَم» می‌گفتند. نخستین محلی در ایران که در آن سیب‌زمینی کاشته شد روستای «پشند» در استان البرز بوده، به این علت همچنان سیب‌زمینی پشندی در ایران معروف است.
این گیاه متعلق به خانواده «تاجزیدی» است که با گوجه فرنگی و تنباکو نیز هم‌خانواده است.
سیب‌زمینی، خود یک ساقه رشد کرده زیر زمینی است و دانه‌های سیب‌زمینی در واقع جوانه‌های باز نشده آن هستند. سیب‌زمینی که امروز کشت می‌شود با اجداد آمریکای جنوبی خود اختلاف فراوانی دارد و علت آن شیوه‌های گوناگون کشت آن است.
زارعان مرتب درکارند تا آنچه را که می‌کارند با کیفیت خوب و بی‌نقص بدست آورند. کشاورزان می‌کوشند تا در هر هکتار زمین محصول خوبی عایدشان شود. آن‌ها محصولات خود را در برابر آفات و بیماری‌ها مقام می‌سازند و می‌کوشند تا بوته‌های آن شاداب و محصولشان طعم و رنگ خوبی داشته باشد. به همین علت آنان فقط تخم گیاهانی را که مرغوب‌‌اند انتخاب می‌کنند.
البته امروزه متخصصان کشاورزی نیز در تهیه و تولید انواع مقام و مرغوب سیب‌زمینی به کشاورزان کمک می‌کنند.
سیب‌زمینی معمولاً از تخم به عمل نمی‌آید، بلکه در تولید آن از دانه‌هایی استفاده می‌شود که دارای جوانه هستند. این جوانه‌ها بوته‌های جدیدی را به عمل می‌آورند. گل‌های بوته سیب‌زمینی، سفید یا ارغوانی رنگ هستند و ارتفاع آن از یک تا سه پا می‌رسد. وقتی که بوته‌ها پژمرده شد علامت آن است که سیب‌زمینی‌ها رسیده‌اند و می‌شود آن‌ها را از خاک بیرون آورد. 
همانگونه که می‌دانید مصرف عمده سیب‌زمینی برای طبخ خوراکی‌ها و غذاست و پس از آن برای تولید و تهیه نشاسته و الکل نیز مورد مصرف قرار می‌گیرد.
منبع: برگرفته از مجموعه کتاب‌های باز هم بمن بگو چرا اثر آرکدی لئوکوم، ترجمه دکتر سید محمد هاشمی، با کمی تغییر و اضافات.
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

ارتباط سطح ویتامین دی با عمر طولانی

آیین شروع سال تحصیلی جدید در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد

22 میلیارد ریال کمک هزینه آزمایش‌های ژنتیک در خراسان رضوی پرداخت می شود

22 میلیارد ریال کمک هزینه آزمایش‌های ژنتیک در خراسان رضوی پرداخت می شود

کمبود ظرفیت خوابگاه‌ها/ تمهیداتی برای افزایش کیفیت غدا

آتش‌نشانی چه زمانی به وجود آمد؟

8 هزار قلم وسایل ورزشی بین مدارس خراسان جنوبی توزیع شد

پذیرش 117 نفر در مقطع دکترای دانشگاه بیرجند

چگونگی محافظت از رگ‌های خونی در برابر آسیب‌های ناشی از نمک

رژیم گیاه خواری همراه با بسیاری از مزایای سلامتی

آغاز نام‌نویسی الکترونیکی پذیرفته‌شدگان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

کولی دادن به دگراندیشان هرگز، فعالیت سیاسی سالم در دانشگاه‌ها آری

آیا نقاشی کردن با انگشتان پا آموختنی است؟

ورود ماشین‌ به دانشگاه فردوسی سخت‌گیرانه می‌شود/ رفت‌وآمد وسایل نقلیه را 25 درصد کاهش می‌دهیم

مراکز تخصصی جهاددانشگاهی کمک حال مسئولان برای توسعه باشد

گلایه دانشجویان دانشگاه بجنورد از هزینه بالای جابه جایی و کمبود خوابگاه

اقبال جامعه به آموزش‌های مهارتی و حرفه‌آموزی برای دانشگاه‌ها فرصت است

نقش زنان در بسط فرهنگ عاشورایی و تاثیر محرم بر گسترش آزادی زنان

استخری که برای تصفیه آن از چند فرآیند طبیعی استفاده می‌شود

بومی‌سازی روش‌های تشخیص 2 بیماری خطرناک در کشور

وابستگی به دولت مانع استقلال و کارآمدی دانشگاه‌هاست/ پایین آمدن شأن رشته علوم اجتماعی

اختلالات کروموزومی بیشترین علت سقط درمانی در خراسان رضوی است

صدور بیانیه شوراهای صنفی دانشگاه فرهنگیان

جزئیات اعلام نتایج آزمون استخدامی آتش‌نشانی در خراسان رضوی

ورزش منظم بیش از دارو بر بهبود بیماری پارکینسون تاثیر دارد

دانشگاه بیرجند رتبه برتر موسسه تایمز را کسب کرد

محمدرضا محسنین نسبت به معماری حرم معترض بود

چگونه آهن مورد نیاز بدن را تامین کنیم

ویتامین ث به مقدار لازم

افزایش بارندگی و تاثیر منفی آن بر تولید محصولات

فرمانده کل سپاه : نمی‌ گذاریم مردم در سختی باشند

جایگاه دانشگاه‌های خراسان رضوی در رتبه‌بندی جهانی تایمز

حس بویایی و شنوایی بر لاغری و یا چاقی تاثیر می‌گذارد

درگذشت محمدرضا محسنین در سکوت خبری

کودکان بیش‌فعال؛ حاصل مادران مضطرب

ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان هر سال 5 درصد سخت‌گیرانه‌تر از قبل می‌شود

دانشگاه فردوسی دارای بیشترین تعداد دانشجوی خارجی در کشور است

تفاهمنامه های بین المللی دانشگاه فردوسی مشهد بازخوانی می شود

دیپلماسی علمی در دانشگاه فردوسی مشهد

اختصاص 550 هکتار زمین به پارک علم و فناوری خراسان

متخصص نبودن ارزیاب‌ها و سرقت ایده‌ها از جمله مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان است

بازگشایی خوابگاه‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد از 22 شهریور

درد قفسه سینه، شایع ترین دلیل مراجعه به اورژانس

سال تحصیلی سختی پیش رو داریم

خودهیپنوتیزمی روشی جدید برای مهار اضطراب اجتماعی

دستور ویژه رئیسی درباره احکام برخی پرونده‌ ها

قمه‌‌زدن باعث انتقال هپاتیت می‌‌شود/ افرادی که قمه زده‌اند، خون اهدا نکنند

کشاورزی پایدار به کمک ربات‌ها

خطر پیشرفت آب سیاه با ناشتایی طولانی مدت و کم آبی

تاسیس اتاق صنعت در دانشگاه بجنورد