پیام خراسان

آخرين مطالب

مُهر فراموشی بر آثار تاریخی رازوجرگلان عنوان روزنامه خراسان شمالی فرهنگي

  بزرگنمايي:

خراسان آنلاین - بجنورد- ایرنا- روزنامه خراسان شمالی یکشنبه در شماره 2666 خود در گزارشی با عنوان 'مُهر فراموشی بر آثار تاریخی راز و جرگلان' به بررسی این مساله در این شهرستان پرداخته است.
به گزارش ایرنا در این گزارش می خوانیم:
ابنیه و آثار تاریخی بیانگر هویت و شناسنامه فرهنگی جوامع به شمار می رود و راز و جرگلان با دارا بودن 37 اثر ثبتی در مقوله تنوع آثار تاریخی از ظرفیت بالایی برخوردار است.
حدود 92 درصد جمعیت راز و جرگلان را روستانشینان تشکیل می دهند و اکثر منازل روستایی و مساجد با آن که قدمت شان کمتر از 100 سال است، از بافت، معماری و طراحی جالب توجهی برخوردارند.
پرداختن به آثار تاریخی شاخص راز و جرگلان و شناسایی و شناساندن این آثار در کنار دیگر ظرفیت های شهرستان که هر یک به نوعی زمینه رونق اقتصادی را فراهم ساخته اند از ضروریات است.بیشتر آثار تاریخی راز و جرگلان به شکل محوطه و تپه است و در فاصله کمی از محل سکونت اهالی واقع شده و شاید جزو آثار ثبت شده باشد اما کمتر کسی شناختی از این آثار دارد و این کم توجهی ها سبب به فراموشی سپردن سرمایه های تاریخی و فرهنگی شده است.
یکی از اهالی جرگلان می گوید: راز و جرگلان آثار تاریخی فاخر و بی نظیری دارد اما با بی مهری مواجه شده است به طوری که کمتر کسی از این اماکن بازدید می کند در حالی که افراد برای دیدن اماکن تاریخی دیگر مناطق مسیری طولانی را می پیمایند و زمان و هزینه شان را صرف می کنند.
«داوری» می افزاید: برای این که بتوانیم آثار تاریخی را به اماکن دیدنی برای گردشگران و مسافران تبدیل کنیم ابتدا باید خودمان آن ها را بشناسیم و به مطالعه و شناخت آن ها اهمیت دهیم.
وی تصریح می کند: در کنار نگهداری و مرمت آثار تاریخی باید به مقوله تبلیغ و معرفی نیز پرداخته شود زیرا آثار تاریخی این منطقه به علت دور افتادگی، ناشناخته باقی مانده است.
وی با اشاره به مسجد روستای قاولقا با معماری خاص و طراحی داخلی منحصر به فردش که ثبت ملی نیز شده است، ادامه می دهد: اماکن تاریخی از قبیل مساجد، محوطه ها و زیارتگاه ها باید معرفی و مرمت شوند چون بی توجهی به ظرفیت های تاریخی که بیانگر اعتقادات و باورهای یک جامعه و قوم است منجر به فراموش شدن آن ها می شود.
وی ادامه می دهد: در این شهرستان آثار تاریخی با آن که شناسایی شده اند اما بسیاری از ساکنان سراغی از آن ها نمی گیرند و خوب معرفی نشدن این آثار در این مقوله دخیل است.
یکی دیگر از اهالی با بیان این که اکثر خانه ها و مساجد روستایی راز و جرگلان با آن که قدمت بالایی ندارند اما از معماری خاصی برخوردارند، می افزاید: قبل از حضور گردشگر و دعوت توریست اماکن تاریخی باید به اهالی شهرستان شناسانده شوند.
«پناهی» تصریح می کند: معرفی آثار تاریخی نیازمند کاوش و برگزاری تورهای گردشگری بیشتر و حضور اهالی و غیر بومی ها و عکاسان است.وی ادامه می دهد: آثار تاریخی راز و جرگلان محدود به یک بخش نمی شود و شامل گورستان های تاریخی، ارگ، امامزاده، زیارتگاه، تپه و میراث طبیعی است و باید از این تنوع آثار به عنوان یک ظرفیت بهره گرفته شود و فقط به ثبت ملی آن ها اکتفا نشود و کاوش ها و اکتشافات بیشتری در منطقه صورت گیرد تا آمار و اطلاعات دقیق تری از آثار باستانی شهرستان در دست باشد.
حال که تمرکز روی آثار تاریخی شاخص و تلاش برای ثبت ملی برخی از آن ها کمک‌ چندانی به دیده شدن آثار باستانی شهرستان نکرده و حتی قدمت چند صد ساله برخی از این آثار بهانه ای برای میزبانی اماکن تاریخی از اهالی و گردشگران نشده است، مرمت، معرفی و تلاش برای شناساندن این ظرفیت که رونق صنعت گردشگری را به دنبال خواهد داشت باید در اولویت قرار گیرد.در این باره رئیس شورای راز و جرگلان می گوید: آثار باستانی هر روستا و محدوده ای باید مطالعه و معرفی شود و در کنار آن اهالی برای بازدید ترغیب شوند و صرفا با ثبت ملی شدن رها نشوند.
«واحد خالدی» می افزاید: برای این که شرایط، زمینه و زیرساخت ها برای حضور اهالی در اماکنی از قبیل زیارتگاه ها، امامزاده ها و ابنیه تاریخی فراهم شود باید در راستای حفظ و نگهداری این آثار کوشید.
مسئول اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری راز و جرگلان نیز با بیان این که در این شهرستان 37 اثر تاریخی ثبت شده است، می افزاید: برای معرفی این آثار تاریخی تور گردشگری برگزار و اقدامات موثری در حوزه مرمت و محوطه سازی انجام شده است.
« قاسم بهادری» می افزاید: دژ آلمادوشان، امامزاده نبی غلامان، زیارتگاه سید بزرگ پرسه سو، امامزاده حمید راستقان و مسجد قاولقا از جمله آثار فاخر شهرستان هستند.
وی با اشاره به این که اخیرا مرمت و محوطه سازی در زیارتگاه سید بزرگ پرسه سو و امامزاده نبی غلامان و امامزاده حمید راستقان انجام شده است، اظهار می کند: بام سازی مسجد قاولقا و فصل اول کاوش در حوزه سد چندیر که دو اثر گورستان تاریخی اسمی و محوطه سرخ چشمه را دارد، انجام شده است.
وی با بیان این که برای معرفی آثار تاریخی شاخص نیازمند همکاری مردم هستیم، اظهار می کند: گورستان های بش دره، راز و آیرقایه قدمت تاریخی بالایی دارند.
وی با اشاره به تنوع آثار تاریخی منطقه، درخت سرو 800 ساله در شهر راز را جزو میراث طبیعی بر می شمرد و می افزاید: اغلب آثار باستانی این شهرستان به صورت تپه و محوطه هستند.
اخبار خراسان شمالی را در کانال تلگرامی اخبار ایرنا خراسان شمالی به نشانی 🆔 @IRNABOJNURD پیگیری کنید.
ع/ 6042

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/43774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شن‌هایی که مامور خدا بودند

39 سالگی دانشگاه آزاد در زعفرانی‌ترین شهر جهان

از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها

چریش های معطر، محبوب سفره های مردم بجنورد

مرمت بخش تخریب شده شهر تاریخی بلقیس؛ بزودی

برای حج تمتع هیچ نماینده‌ای از مجلس اعزام نمی‌شود/ افزایش قیمت ارز نرخ حج را گران کرده است

دیدار مدیرکل اتباع کرمان با خانواده شهیدان آچکزهی

مرگ خاله بر اثر تیراندازی خواهرزاده پنج ساله

کشف جسد یک دانشجو در ارتفاعات سرچشمه

جزئیات ثبت سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی جدید

«فناوری» و «نوآوری» اهرم‌های قدرتمند جهش تولید

سفر به خانه خدا بعد از 9 سال | جزئیات عمره 1403

جنایت در لواسان تهران به سبک سریال مشهور آمریکایی

آخرین تصمیم دولت درباره افزایش تعطیلی آخر هفته

یک بار برای همیشه تفاوت گرگ، شغال و روباه را با رسم شکل یاد بگیرید

یوسفی: بار روانی منفی برای الفتی ایجاد نکنیم/ کسب مدال المپیک دور از دسترس نیست

رتقای سرانه مطالعه از مهم‌ترین راهکار‌های کاهش آسیب‌های اجتماعی

آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود

خراسان رضوی همیشه در آموزش اوتیسم پیشگام بوده است

20 اردیبهشت‌ماه آخرین‌ مهلت تبدیل پروانه کسب فیزیکی به الکترونیکی

افشای راز هوتن شکیبا برای صداسازی بچه؛ روش عجیب ایرج طهماسب در کار (فیلم)

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

خدمت‌رسانی گردان نانوایان خانوک کرمان با همراهی گروه‌های خادم یاران از 8 استان کشور در دهه کرامت

برگزاری جشن بزرگ کارگران در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد

پرواز مشهد مقدس از فرودگاه اردبیل دایر شد

خودنمایی بخشی از جنگل‌های بلوط زاگرس در روستای مله پنجاب + فیلم

کامیون‌های حامل بار اضافه در مسیر خلخال - پونل توقیف شدند

امضای تفاهم نامه همکاری حوزه هنری و اداره کل تعاون خراسان رضوی

الزامات و برنامه زمانبندی تشکیل مرکز ملی داده‌های زیارت بررسی شد

ماجرای گروگانگیری خونبار!

بیش از 38 کشور هدف بازار صادراتی تولیدات خراسان شمالی هستند

ببینید | راز لبخند سردار حاجی‌زاده در نماز عید فطر

مسعود رجوی با پادرمیانی چه کسی از اعدام فرار کرد؟

افزایش موارد حیوان‌ گزیدگی در تربت حیدریه

اجرای 285 عنوان برنامه در دهه کرامت در استان

پیش بینی بارش‌های سیل آسا در 21 استان/ هشدار زرد صادر شد

شدت بارش‌ها همچنان ادامه دارند

هشدار بارش شدید باران در 21 استان

تبلیغات دور دوم انتخابات مجلس در بیرجند از سیزدهم اردیبهشت آغاز می‌شود

نخستین رشته تخصصی دندانپزشکی در بیرجند مجوز گرفت

توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری

فعالیت برخط سامانه اجاره بها در مشهد

حمل ریلی شمش از فولاد پاسارگاد به بلغارستان برای نخستین بار در راه آهن فارس

ساخت و افتتاح 27 مدرسه طی 6 ماه در منطقه تبادکان مشهد

فرهاد قائمیان: رشد کمی و کیفی خاصی را در بخش های مختلف جشنواره امام رضا(ع) شاهدیم/ اعطای جایزه ویژه «غزه» برای نخستین بار

فیلم| تنور رئیس اتحادیه نانوایان مشهد سرد شد!

اکران فیلم سینمایی «مست عشق» در 6 سینمای مشهد از فردا 5 اردیبهشت 1403

چهارمین قطار مسافربری قم به مشهد راه‌اندازی شد

تعزیرات خراسان شمالی به هفت‌هزار و 145 پرونده رسیدگی کرد

رکود ساخت‌و‌ساز در خراسان شمالی