پیام خراسان

آخرين مطالب

جشن پیوند مهر و دوستی ایرانیان،

گذری بر آیین های خاص چهارشنبه سوری در غرب خراسان رضوی فرهنگي

  بزرگنمايي:

خراسان آنلاین - سبزوار- شب آخرین چهارشنبه سال در شهرستان های سبزوار، جوین، جغتای، خوشاب و داورزن از قدیم الایام با اجرای آیین های خاص و با قداست همراه بوده و مردم این دیار با برپایی آنها در واپسین روزهای منتهی به سال نو، لحظات شاد و خاطره انگیزی را رقم می زدند.
به گزارش ایرنا، چهارشنبه سوری یکی از پرشورترین رسوم و سنن ملی در استقبال از نوروز است که ریشه در آیین های کهن دارد و به دلیل ملی بودن آن، در میان مردمان شهرها و مناطق مختلف کشور از جمله خطه سبزوار جایگاه ویژه ای دارد.
این آیین که مهم‌ ترین عنصر آن آتش است در دوره اسلامی با تغییر تقویم و تقسیم سال به ماه و هفته، با حفظ اغلب عناصر باستانی، در آخرین چهارشنبه سال قرار گرفته است.
شب آخرین چهارشنبه سال یا همان چهارشنبه سوری از قدیم به عنوان یک جشن و نماد روشنی و سلامتی گرامی داشته شده و مردم در این آیین برای یکدیگر شادابی، دوری از مریضی و بخت خوش آرزو می کنند.
آیین های این شب در شهرستان های غرب خراسان رضوی گرچه در مجموع مشابه دیگر نقاط کشور است اما کوزه شکستن، گوی در آتش انداختن، شال اندازی، مراسم علفه، پخت غذای مخصوص، ملاقه زنی و طلب عیدی کردن از جمله رسوم و آیین های خاص چهارشنبه سوری در این منطقه به شمار می رود.
یک کارشناس و محقق تاریخ ایران باستان پیرامون آیین چهارشنبه سوری به خبرنگار ایرنا گفت: با فرارسیدن شب چهارشنبه آخر سال در شهرستان سبزوار، مردم آتشی را در کوچه یا صحن حیاط روشن می کردند و پیر و جوان برای برآورده آرزوهایشان، دفع بلا و رفع زشتی ها از روی آن می پریدند و شعر "سرخی تو از من، زردی من از تو" را می خواندند و بدین ترتیب به صورت نمادین سختی و بلاها را از خانواده و محل سکونت خود دور می کردند.
محمد عبدالله زاده ثانی تصریح کرد: بعضی هم در این شب گویی از هیزم پرتاب می‌کردند و یا همان گوی را از روی بلندی به زمین روان می‌کردند و می گفتند "غم برو شادی بیا، محنت برو روزی بیا" که این رسم هنوز در بخش هایی از بخش ششتمد سبزوار اجرا می شود.
عبدالله زاده درباره مراسم کوزه شکستن نیز گفت: مردم معتقد بودند کوزه شکستن برای دفع بلا است که در انجام آن مقداری زغال که علامت سیاه بختی است، مقداری نمک که نماد شورچشمی و یک سکه رایج کشور را که نماد تنگدستی است در کوزه سفالینی انداخته و هریک از اعضای خانواده یکبار کوزه را دور سر خود می چرخاندند و نفر آخر آن را به بالای پشت بام برده و پس از گفتن جمله "درد و بلای خونه را ریختم به توی کوچه"، کوزه را به داخل کوچه می انداخت.
این کارشناس تاریخ ایران باستان تصریح کرد: مرسوم بود که گذشتگان ظروف و کوزه های سفالی لب پریده و یا کهنه را که به دلیل رسوب گرفتن ایجاد بیماری و مسمومیت می کرد در آستانه سال نو بالای پشت بام برده و می شکستند و به این ترتیب سال کهنه را پشت سر می گذاشتند.
عبدالله زاده در خصوص مراسم علفه نیز گفت: درقدیم بعضی معتقد بودند در این شب و روز روح درگذشتگان آزاد است و به سراغ خانه های دنیوی خود می آیند از این رو غذایی به نام علفه می پختند و همراه با کاسه آبی پشت بام خانه ها قرار می دادند تا روح مردگان از آن استفاده کند، برخی نیز نان را به صورت "قلفی" پخته و از سمت بالا به پایین روستا بین مردم پخش می‌کردند و مردم فاتحه ای برای شادی ارواح می‌خواندند.
وی اظهار کرد: ملاقه زنی هم در گذشته در شهر و روستاهای سبزوار به عنوان یکی از رسوم این شب اجرا می شده بدین ترتیب که کوچکترها به صورت گروهی کاسه به دست گرفته و با کوبیدن ملاقه به پشت آنها، در خانه همسایه ها می رفتند و از آنان طلب عیدی می کردند. با باز شدن در خانه ها بعضی به آنها از آجیل و تنقلاتی که برای شب عید مهیا کرده بودند می دادند و برخی با ریختن کاسه ای آب بر روی بچه ها لحظات فرح بخشی را برای آنها فراهم می کردند.
عبدالله زاده گفت: شال اندازی از رسوم قدیمی این منطقه است که در این رسم، فردی از روزنه سقف (نورگیر خانه) در حالی که برای شناخته نشدن صورت خود را می پوشاند، شال خود را می آویخت و صاحب خانه در حد وسع خود تنقلات یا قند و پول در این شال برای او می گذاشت.
این کارشناس تاریخ ایران باستان عنوان کرد: گاهی نیز نوعروسان به خانه پدرشوهر رفته و شال می انداختند و پدر شوهر هم قالی و یا گوسفند به او می داد و عروس شال خود را بالا می کشید. کسی که شال اندازی می کرد برای کسب تبرک چنین می کرد و کسی هم که مالش را به شال انداز می دهد جهت گشایش روزی بود.
عبدالله زاده از رسومی همچون چاولی چغل، عروس قنات و چشم آرو به عنوان آیین هایی نام برد که در گذشته همزمان با چهارشنبه سوری در منطقه سبزوار و توابع آن انجام می گرفت.
وی اظهار کرد: چاولی چغل برای طلب باران قبل از عید برگزار می شد و آیین عروس قنات هم با کم شدن نزولات آسمانی اجرا می شد که طی آن دختری را به عقد قنات درآورده و معتقد بودند با این کار آب قنات افزایش می یابد در این رسم هزینه های عروس قنات را هم بر عهده مالکان قنات می گذاشتند.
این کارشناس تاریخ ایران باستان افزود: این آیین ها متناسب با اقلیم گرم و خشک سبزوار که جنبه کویری و دشتی آن بر کوهستانی بودن غلبه داشته، شکل گرفت و در جای جای دشت مهرگان (داورزن) اجرا می شده که در کتاب "کلیدر"، اثر گرانسنگ نویسنده بزرگ معاصر "محمود دولت آبادی" به این دو آیین اشاره شده است.
وی گفت: در آیین چشم آرو نیز کوزه ای را به شکل انسانی طراحی کرده، نذر و نذور خود را داخل آن ریخته و شب هنگام آن را در پشت بام از بالای سر رها کرده و می شکستند و به این ترتیب نیازمندان دم صبح صورت خود را بسته و پول و دیگر محتویات آن را برمی داشتند.
عبدالله زاده، اجرای آیین های چشم آرو، چاولی چغل و چهارشنبه سوری را برای زایش و بهبود سال عنوان کرد و اظهار کرد: این آیین ها نشان از اتحاد، انس و الفت و دوستی مردم بوده که آنها را به بهانه های مختلف گرد هم آورده و نوجوانان و جوانان هم در کنار آنها سنت حسنه "دیگرخواهی" را فرا می گرفتند.
وی پخت غذای آش "جوشواره" را یکی از آئین های مردم سبزوار در این شب دانست و افزود: در این آش که به آن "جوش بره" یا "جوشوره" گفته می شد خمیرهایی را به شکل مربع و مستطیل بریده و درون آن را با سبزی های معطر وحشی پرمی کردند و پس از خشک شدن در آب جوش ریخته و پس از پخت و سردشدن به آن ماست می زدند.
عبدالله زاده گفت: در شب چهارشنبه سوری اهل خانه دور هم جمع شده و شادی می کردند و آجیل و شیرینی می خوردند. آجیل شب چهارشنبه سوری باید بی نمک می بود که شامل انجیر، کشمش، خرما، توت خشک، فندق، پسته، بادام خام و برای تکمیل کردن شب خود در کنار آنها، رشته پلو، عدس پلو، زرشک پلو و ماش پلو می پختند.
این کارشناس تاریخ همچنین گفت: چهارشنبه سوری مقدمه ای برای خانه تکانی نوروز است که این کار تبدیل به رسمی شده که هنوز هم در روستاهایی همچون طبس، برآباد و غیره انجام می شود.
وی ایجاد برخی مزاحمت ها در سال های اخیر در شب چهارشنبه سوری را ناشی از ناآگاهی جوانان و نوجوانان نسبت به فلسفه و چرایی این آیین دانست و ادامه داد: آیین چهارشنبه سوری نیاز به بازسازی و زنده سازی دارد تا آن طور که شایسته فرهنگ غنی ایرانی اسلامی است، برگزار شود.
سبزوار در 230 کیلومتری غرب مشهد مقدس قرار دارد.
8145/7495/5132

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/44922/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

استخراج 2 امتیازی سپاهان از معدن زغال‌سنگ

31 میلیارد تومان، سهم دانشگاه بزرگمهر از اعتبارات سفر‌های رئیس جمهور به خراسان جنوبی

رقابت 1205 نفر در آزمون استخدامی تامین اجتماعی در خراسان‌شمالی

وزش باد در خراسان رضوی شدت می گیرد

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز جمعه 31 فروردین + جدول فیلم و قیمت بلیت

وقوع زلزله در سبزوار

شناسایی بیش از 200 انشعاب غیر مجاز آب در خواف

«خلبان صدیق» برای دومین‌بار به کتابفروشی‌ها آمد

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

کاشت درخت در دل بیابان‌های روستای همت آباد توسط همیار طبیعت + فیلم

مصدوم رباط صلیبی تراکتور برگشت (عکس)

اولین گزارش از زلزله بامداد امروز در این شهر

زمین لرزه 4 و دو دهم ریشتری در روداب

اولین گزارش از زلزله بامداد امروز در سبزوار

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

144 متخلف زیست محیطی دستگیر شدند

زلزله 4.2 ریشتری "روداب" سبزوار را لرزاند / دامغان هم لرزید

نا سالم بودن هوای کلانشهر مشهد؛ 31 فروردین

زلزله 4.2 ریشتری «روداب» سبزوار را لرزاند

زلزله 4/2 در «روداب» خراسان رضوی

دو مدال طلای جهانی بر گردن دانشجوی مخترع دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

زلزله 4.2 ریشتری "روداب" سبزوار را لرزاند

کشف فسیل یک مار باستانی در هند که احتمالا بلندتر از یک اتوبوس بوده و یک تن وزن داشته است

دو مدال طلا جهانی، دستاورد دانشجوی مخترع علوم پزشکی بیرجند

وقوع زلزله 4.2 در «روداب» خراسان رضوی

ابطال یا تأخیر پروازهای تعدادی از فرودگاه‌های کشور تا ساعت 10 صبح

رودابِ خراسان رضوی لرزید

رتبه اعتباری اسرائیل بار دیگر کاهش یافت

بازیکنان سپاهان بدون استراحت در باغ فردوس!

کشف محموله 512 کیلویی شیشه در تایباد

تجدید پیمان با آرمان شهدا

چرا «طلای ابلهان» واقعا ارزشمند است؟

لغو پرواز مشهد - دبی به‌دلیل عدم پذیرش فرودگاه مقصد

آیت الله مکارم شیرازی: هزینه سفر حج بسیار سنگین است

امیرعبداللهیان: این بار پاسخ ایران فوری و حداکثری خواهد بود

بیش از 12 میلیون مسافر به خراسان رضوی سفر کردند

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

شهرداری خانلق شیروان قهرمان کشتی باچوخه کشور

راهپیمایی مردمی حمایت از عملیات «وعده صادق» در مشهد برگزار می شود

برگزاری همایش جهانی «بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب»

هزینه سفر حج بسیار سنگین شده است

معارفه معاون جدید اجتماعی فرهنگی و زیارت استانداری قم

دختران خراسان شمالی بر بام کوراش کشور ایستادند

کشف محموله 566 کیلوگرمی مواد مخدر صنعتی در مرز دوغارون

رئیسی : اگر دشمن بار دیگر خطا کند پاسخی دریافت خواهد کرد که او و حامیانش را پشیمان می‌کند

خدمات رسانی قرارگاه خدمات به زائر در حوزه‌های اقامت و مباحث رفاهی

بهره‌برداری پارکینگ طبقاتی ١5٠٠ واحدی میدان شهدا تا پایان بهار 1403