پیام خراسان

آخرين مطالب

بار سنگین بیماری به نام اتیسم اجتماعي

  بزرگنمايي:

خراسان آنلاین - بیرجند - اختلال اتیسم از جمله اختلالات رایج بین کودکان است که تشخیص آن بدو تولد ممکن نیست و هزینه های سنگینی را بر خانواده آنان تحمیل می کند.
به گزارش ایرنا چند سال است که واژه اتیسم وارد ادبیات زندگی ما شده اما در همین مدت زمان اندک از فراز و نشیب زندگی خانواده های دارای فرزند اتیسم بسیار شنیده ایم، مسیر پر پیچ و خمی که آنها را به ستوه درآورده اما قلب آکنده از عشق پدر و مادر به فرزند سبب شده تمام وجود و زندگی خود را وقف فرزندشان کنند.
به گفته کارشناسان، تشخیص اتیسم در بدو تولد ممکن نیست و بعد از 9 ماهگی قابل تشخیص و با ظهور بیشتر علایم آن بین سنین سه تا چهار سالگی مشخص می شود که نحوه برخورد کودک با اسباب بازی هایش چراغ قرمز بروز این عارضه را به نمایش می گذارد.
اسباب بازی هایش را پرتاب می کند، چرخ ماشین های بازی را از جا در می آورد، واژه سازی های غیر طبیعی دارد، خشونت از خود نشان داده و حرکات بدن خود را تکرار می کند، برخی کلمات و جملات را زیاد و برخی را خیلی کم تکرار می کند، چنگ می زند و جیغ می کشد، از نام خود برای بیان خواسته هایش استفاده می کند، به لبخند یا نگرانی دیگران توجه ندارد، ساعت ها با یک وسیله سرگرم بازی می شود و... هر وقت کودکان این علایم را نشان دهند در اسرع وقت باید به پزشک مراجعه کرد.
پای درد دل مادران این کودکان در بیرجند نشستیم تا از نزدیک شاهد واقعیت ماجرای زندگی آنها باشیم.
مادر فرزانه دختری 14 ساله را می بینم که لبخند به لب با دلبرش حرف می زند. از اینکه در خراسان جنوبی مرکز تخصصی خاصی برای درمان کودکان مبتلا به اتیسم وجود ندارد شکوه می کند و می گوید: بدون شک کمر هر خانواده ای که کودک مبتلا به این بیماری داشته باشد زیر بار مشکلات ناشی از این بیماری و تامین داروهای موردنیاز خم می شود، علاوه بر دارو هزینه های فیزیوتراپی، کار درمانی، گفتار درمانی و آموزش های مختلف بخش اعظم درآمدهای یک خانواده را می بلعد.
بغض گلویش را می گیرد و ادامه می دهد: ماهانه یک تا سه میلیون تومان باید برای هر کودک مبتلا به اتیسم هزینه کرد این در حالیست که هیچ بیمه ای این بیماری را تقبل نکرده است. تا سه سالگی هیچگونه علایمی از بیماری در دخترم دیده نشد اما بعد از این مدت برخی رفتارها و حرکات فرزانه ما را دچار شک و تردید کرد و به مرور زمان متوجه شدم فرزانه نسبت به قبل و بچه های هم سن و سالش روز به روز بیشتر تغییر می کند.
او افزود: به مرور منزوی می شد و تنهایی را بیشتر می پسندید، عکس العملی به شنیدن نامش نداشت اما جیغ و فریاد می کشید، تماس چشمی با کسی برقرار نمی کرد و مدام دور خود می چرخید که با مراجعه به پزشک در 6 سالگی ابتلای او به اتیسم مشخص شد.
بیقراری های دختربچه پنج ساله ای که مادر جوانش تلاش وافری برای آرام شدنش داشت توجهم را جلب کرد. رنگ از رخسارش پریده بود با صبر و مهربانی خاصی سعی داشت فاطمه زهرا را در آغوش گرمش آرام کند وقتی از او درباره وضعیت فاطمه زهرا پرسیدم گفت: این فرشته کوچولو را در خانه بهتر می توان کنترل کرد اما در محیط شلوغ یا بیرون از منزل بیقرار شده و پرخاشگری می کند، نگاه های مردم به من و فرزندم گاهی اوقات مرا آزار می دهد اما هیچوقت نمی توان دوری فرزندم را با سپردن وی در مرکز بهزیستی یا اتیسم تحمل کنم تحمل نگاه های مردم برایم راحت از دوری دخترم است!
سراغ مادر دلارام می روم، می گوید: اهل مصاحبه نیستم اما ای کاش مسئولان اطلاعات و آگاهی های لازم در خصوص این نوع بیماری را بیشتر در جامعه فرهنگ سازی کنند برخی از روی کنجکاوی درباره کارهای دخترم سئوالاتی می پرسند که دلم به درد می آید.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی هم روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: اختلال طیف اتیسم از جمله اختلالات هزینه بر است که نیاز به خدمات تخصصی دائم از جمله روانشنانسی، گفتار درمانی، کاردرمانی و... دارد این عامل سبب شده بار سنگینی بر دوش خانواده های دارای فرد مبتلا به اتیسم سوار شود.
جمیله رضازاده میزان شیوع اختلال اتیسم در کودکان و بزرگسالان را حدود یک درصد عنوان کرد و گفت: میزان شیوع این نوع اختلال در پسران چهار درصد بیشتر از دختران است و با احتساب میزان شیوع اختلال این طیف، پیش بینی می شود در خراسان جنوبی با 735 هزار نفر جمعیت، هفت هزار و 350 نفر مبتلا به اتیسم خفیف تا شدید باشند.
وی بیان کرد: نخستین مرکز آموزشی و توانبخشی اختلالات اتیسم «توان افزا» با همکاری بخش غیر دولتی از سال 93 در مرکز استان راه اندازی شد که با ارایه خدمات آموزشی و توانبخشی در کنار خانواده های دارای فرزند اتیسم بوده است و در حال حاضر 26 کودک دارای اختلال اتیسم به صورت یارانه ای و پنج نفر نیز به صورت آزاد از خدمات این مرکز بهره مند می شوند.
وی اظهار کرد: ماهانه به طور متوسط 460 هزار تومان یارانه به ازای هر کودک مبتلا به اتیسم از طریق بهزیستی به مرکز یادشده پرداخت می شود و بالا بودن نرخ خدمات توانبخشی مورد نیاز این افراد در کلینیک های وابسته به وزارت بهداشت و زیرپوشش نبودن این نوع بیماری سبب شده پرداخت های مستقیم به خانواده ها نداشته باشیم.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی استان خراسان جنوبی گفت: با مبلغ یارانه ای فقط می توان حدود 10 ساعت از کلینیک های فوق خرید خدمت کرد این در حالیست که افراد مبتلا به اتیسم به طور متوسط به حدود 100 ساعت برنامه آموزشی و توانبخشی نیاز دارند.
وی افزود: والدین کودکان مبتلا به اتیسم به دلیل ناشناخته بودن این نوع بیماری، با چالش های زیادی در سطح جامعه مواجه هستند لذا آگاه سازی جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است.
رضازاده از والدین کودکان مبتلا به اتیسم خواست ناامید نباشند، برای کودک خود برنامه ریزی کنند، کودک خود را با همان شرایط بپذیرند و بدانند کودکشان عادی نیست لذا او را با هم سن و سالان و افراد عادی مقایسه نکنند و از او به اندازه خودش انتظار داشته باشند.
پژوهش های جدید نشان می دهد میزان افسردگی در مادران دارای کودک مبتلا به اتیسم بالاست و یکی از عوامل موثر بر کاهش افسردگی این مادران دانش درباره این اختلال است که می تواند به مدیریت بهتر مشکلات رفتاری کودک کمک کند و میزان افسردگی را کاهش دهد.
مسئول نمایندگی انجمن اتیسم ایران در خراسان جنوبی گفت: نمایندگی این انجمن از سال گذشته در استان آغاز به کار کرد و در حال حاضر حدود 50 نفر از خانواده های دارای فرزند اتیسم در این انجمن عضو هستند.
سید محمد موسوی نژاد در ارتباط با تشخیص زودهنگام اختلال اتیسم در کودکان گفت: متاسفانه پزشکان به صورت آزمون و خطا کار می کنند و ما به پزشک متخصص و فوق تخصص برای تشخیص این نوع اختلال نیاز داریم اما در استان پزشک نداریم.
وی ادامه داد: سال گذشته از بیمارستان ابن سینا مشهد درخواست پزشک فوق تخصص داشتیم که در نهایت پایان سال این اقدام نتیجه داد و 42 نفر از کودکان مبتلا به اتیسم استان ویزیت دوره ای شدند که رضایت خانواده ها را در بر داشت.
وی با بیان اینکه امکان بستری شدن بچه های اتیسم در بیمارستان های استان وجود ندارد گفت: کودکان اتیسم هنگام بستری شدن باید حتما یک نفر همراه داشته باشند که این مهم در بیمارستان ها و بخش اعصاب و روان امکان پذیر نیست.
وی بچه های اتیستیک را منطقی ترین افراد دانست و اظهار کرد: این افراد دیداری محور هستند لذا باید شرایطی فراهم شود تا به آرامش برسند، هزینه درمانی این افراد مقطعی نیست و امکان دارد مادام العمر باشد بیمه این نوع اختلال را زیر پوشش قرار نداده که در این زمینه توسط انجمن اتیسم ایران مکاتبه ای مبنی بر قرار گرفتن اتیسم در زمره بیماری های خاص نوشته شده است.
مسئول نمایندگی انجمن اتیسم ایران در خراسان جنوبی گفت: اکثر مبتلایان به اختلال اتیسم مشکل ذهنی ندارند اما چون فرو رفته در خویش هستند با مشکلات زیادی مواجه می شوند و هدف اصلی ما اطلاع رسانی و آگاه سازی خانواده ها و معرفی نشانه های اتیسم است که در صورت مشاهده هر کدام از علایم تاکید می شود خانواده ها در اسرع وقت به فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان مراجعه کنند.
وی خنده و قهقهه های بی جا و بی مورد یا گریه های بی جهت، مقاومت در برابر روش های معمول آموزش، تکرار طوطی وار، عدم ارتباط عاطفی، گریه توام با کج خلقی، فقدان رشد جسمانی و اجتماعی، نگاه کردن به دست ها و خیره مانده به آنها، خودآزاری، دندان قروچه، تنفر آشکار نسبت به تماس های فیزیکی و... را از جمله علایم اتیسم برشمرد.
وی با بیان اینکه مبتلایان به اتیسم در حواس پنجگانه دچار مشکل هستند عنوان کرد: حواس پنجگانه این افراد کند یا تند است که برای متعادل کردن حواس پنجگانه به خانواده ها آموزش هایی ارایه می شود و چقدر خوب است افراد جامعه، خانواده های دارای فرزند اتیسم را قضاوت نکرده و به درستی درک کنند، چرا که سئوالات و کنجکاوی های زیاد سبب رنجش والدین می شود.
موسوی نژاد با بیان اینکه علت اصلی بروز این اختلال در کودکان هنوز مشخص نشده است یادآور شد: اختلال در رشد مغز، ژنتیک، عوامل محیطی، سموم و مواد شیمیایی مانند آفت کش ها، سن پایین یا بالای والدین، مصرف داروهای خاص در دوران بارداری و ... از جمله عوامل دخیل در بروز اتیسم است.
وی آموزش را تنها راه درمان اتیسم دانست و گفت: خانواده های دارای فرزند مبتلا به اتیسم باید آموزش این کودکان را مدنظر قرار دهند چرا که بین این افراد در کشور حافظان نهج البلاغه، قرآن کریم و نخبگان نیز رشد کرده اند و اگر آموزش فرزندان مبتلا به اتیسم مورد بی توجهی والدین واقع شود بدون شک در آینده ای نه چندان دور خانواده های آنها به دلیل مشکلات فراوان متلاشی خواهند شد همچنان که تاکنون خانواده هایی از هم پاشیده است.
مسئول نمایندگی انجمن اتیسم ایران در خراسان جنوبی خواستار همکاری خیران با این انجمن شد و افزود: از رسانه ملی و سایر رسانه ها انتظار می رود در زمینه آگاه سازی جامعه از اتیسم به عنوان یک معضل اجتماعی فعالیت بیشتری داشته باشند، سازمان ها و ادارات مربوط نیز در این زمینه با ما همکاری کنند زیرا انجمن پولی ندارد که برای اطلاع رسانی بپردازد و این سبب اطلاع رسانی ناکافی در جامعه شده است.
وی اظهار کرد: هیچ آمار دقیقی از تعداد مبتلایان به اتیسم در استان در دست نداریم اما تاکید می شود خانواده هایی که فرزند دارای اتیسم دارند به انجمن مراجعه و نسبت به تکمیل اطلاعات و ثبت نام فرزند خویش برای دریافت خدمات آموزشی و توانبخشی اقدام کنند.
7557*3028

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/52850/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران 74 بار از ما بزرگ‌تر و جمعیتش 9 برابر ما است

چهارشنبه بازار بجنورد، از قدیم تا امروز

وزش باد علت قطع برق در یکی از محلات شهر دولت‌آباد

باد و طوفان علت قطعی برق در دولت آباد اصفهان

برق در دولت آباد وصل شد

روایتی از شمشاد‌های جنگل‌های هیرکانی از زبان شهروند خبرنگار

ارسال 2200 تخته پتو از هلال‌احمر خراسان‌جنوبی به مناطق سیل‌زده سیستا‌ن‌وبلوچستان

ارسال 2200 تخته پتو به مناطق سیل‌ زده سیستا‌ن‌ و بلوچستان

آغاز مسابقات کشتی قهرمانی نونهالان خراسان جنوبی، انتخابیه کشوری در قاینات

استقلال جان به‌لب، به‌صدر برگشت؛ فرار از 10دقیقه انتخاری / پنالتی جنجالی این‌بار به نفع آبی‌ها / بهترین خط دفاع در 2دقیقه دود شد!

طرح آرامش در نیشابور اجرا شد

خزعلی: بیمه زنان خانه‌دار برای نخستین بار در دولت سیزدهم عملیاتی شد

افزایش دمای هوا در خراسان رضوی تا دوشنبه

مسابقات منطقه‌ای کشتی باچوخه در جوین خراسان رضوی برگزار شد

دستگیری متهم به سرقت وسایل منزل و لوازم داخل خودرو در نیشابور

حریق انبار لوازم الکتریکی در بزرگراه پیامبر اعظم(ص) مشهد مهار شد

5 واحد صنفی متخلف در مشهد پلمب شد

راهپیمایی مردم نیشابور، سبزوار، بردسکن و درود

واکنش قطر به ناکامی شورای امنیت در تصویب قطعنامه عضویت فلسطین: روزی اندوه‌بار برای عدالت و شکستی برای تلاش‌های برقراری صلح در منطقه است

دستور مهم سردار سلامی به نیرو‌های سپاه

برخورد شدید 3 دستگاه پراید در جاده قدیم نیشابور

راهپیمایی حمایتی مردم گرمه از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم شهر تیتکانلو در حمایت از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم فاروج در حمایت از رزمندگان سپاه اسلام

5 مصدوم در واژگونی پراید در شرق سبزوار

5 مصدوم در حادثه واژگونی خودروی پراید در شرق سبزوار

پلمب 5 واحد متخلف صنفی در مشهد

اطفاء حریق انبار لوازم الکتریکی در بزرگراه پیامبر اعظم(ص) با نجات یک مصدوم(31 فروردین 1403)

کشف اتفاقی استخوان بزرگترین موجود دریایی که 202 میلیون سال قبل وجود داشت/ ویدئو

راهپیمایی مردم شهر صفی‌آباد در حمایت از عملیات وعده صادق

راهپیمایی مردم جاجرم در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

دستور سردار سلامی به نیروهای سپاه برای امدادرسانی به سیل زندگان

ببینید | شعرخوانی آرزو سبزوار قهفرخی شرکت‌کنندهٔ برنامه سرزمین شعر در شب هشتم رقابت سرزمین شعر

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

برگزاری اولین جشنواره گل و گلاب بردسکن

واژگونی خودرو در شرق سبزوار پنج مصدوم داشت

پلمب پنج واحد صنفی متخلف در مشهد

عملیات "وعده صادق" نمایش قدرت نظامی ایران بود

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

بزرگداشت روز سعدی در رادیو صبا

دستور سرلشکر سلامی به یگان‌های امدادی سپاه برای کمک به سیل‌زدگان

آیت‌الله علم‌الهدی: سپاه در عملیات وعده صادق استکبار را ذلیل کرد

واژگونی پراید در محور سبزوار - نیشابور منجر به مصدومیت 5 نفر شد

دستور مهم سردار سلامی به نیروهای سپاه

راهپیمایی حمایت از اقدام تنبیهی سپاه در خراسان جنوبی

هوا تا 2 روز دیگر آرام است

حمایت نمازگزاران اهل سنت شهر اسدیه شهرستان دارالتقریب درمیان از عملیات تنبیهی وعده صادق

حمایت اهل سنت اسدیه از عملیات تنبیهی وعده صادق

راهپیمایی مردم بجنورد در حمایت از اقدام موشکی و مقتدرانه سپاه + فیلم

نگاهی به نقش موسیقی ایرانی در آوا‌ها و نوا‌های مذهبی