پیام خراسان

آخرين مطالب

توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف اجتماعي

توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی در فصل بهار، با سبز شدن برگ درختان توت که غذای اصلی کرم‌های ابریشم است، در خراسان رضوی کار پرورش کرم ابریشم به عنوان دومین تولیدکننده در کشور رونق می‌گیرد. به‌ویژه در روستاها با توجه به اینکه تهیه چند جعبه تخم نوغان و تهیه برگ درخت توت به سرمایه چندانی نیاز ندارد؛ پرورش کرم ابریشم دراین ایام پرطرفدار است و اغلب زنان روستایی با تهیه جعبه تخم نوغان و تأمین برگ درخت توت به عنوان تنها غذای این موجودات کوچک، مشغول به کار می‌شوند و از اوایل اردیبهشت‌ماه، در یک فرآیند 45 روزه به کار پرورش کرم ابریشم مشغول هستند.
خراسان قطب تولید پیله تر در کشور
در اغلب شهرهای خراسان رضوی در فصل بهار، پرورش کرم ابریشم دست‌ِکم در چند دهه اخیر کم و بیش در حال انجام بوده و چندین هزار نفر به این کار به عنوان یک شغل فصلی اشتغال داشته‌اند.
حسن رستمی ، مدیر امور طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص وضعیت استان در پرورش کرم ابریشم در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: این استان در زمینه تولید پیله تر در کشور رتبه دوم را دارد.
وی با اشاره به فعالیت 4637 نوغاندار در خراسان رضوی در سال جاری عنوان کرد: بیشترین تعداد فعالان این صنعت مربوط به شهرستان تربت حیدریه به‌ویژه بخش بایگ این شهرستان است.
مدیر امور طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: در شهرستان تربت حیدریه با توزیع جعبه‌های نوغان بین 1268 نفر بهره‌بردار در سال گذشته مقدار 96 تن پیله تر و 18 تن نخ ابریشم تولید شد.
رستمی با بیان اینکه شهرستان تربت حیدریه مقام اول در امر فرآوری تولید پیله به نخ ابریشم خام در کشور را دارد، گفت: برای این قشر زحمتکش هرساله تخم نوغان به‌صورت یارانه‌ای بین نوغانداران توزیع می‌شود. علاوه بر آن نهال توت نیز به‌صورت رایگان بین بهره‌برداران این صنعت توزیع می‌شود.
وی با اشاره به اینکه بیشترین تولید نوغانداری علاوه بر تربت حیدریه در شهرستان‌های کوهسرخ، درگز، زاوه و کلات خراسان رضوی انجام می‌شود، عنوان کرد: سهم خراسان رضوی در توزیع تخم نوغان امسال 11 هزار و 415 جعبه است که به نسبت سال گذشته تفاوتی ندارد.
مدیر امور طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به حمایت‌های انجام شده از فعالان این حوزه تصریح کرد: تولید نهال توت اصلاح نژاد شده از طریق قلمه‌های توتی که از استان‌های شمالی آورده می‌شود صورت گرفته و در نهالستان های منابع طبیعی استان، تولید نهال توت برای نوغانداران صورت گرفته است.
رستمی پرورش کرم ابریشم را یکی از بهترین موارد اشتغال فصلی، کم‌هزینه و با سود بالا برای متقاضیان عنوان کرد و گفت: پرورش کرم ابریشم یکی از بهترین راهکارهای کسب درآمد اقتصادی و کمک به معیشت متقاضیان، روستاییان و علاقه‌مندان به این حوزه است.
صنعت نوغانداری باقدمتی بیش از یک قرن در خراسان رضوی
وی با اشاره به اینکه نوغانداری و پرورش کرم ابریشم در خراسان رضوی سابقه طولانی دارد، خاطرنشان کرد: قدمت اداره نوغان به سال 1316 برمی‌گردد و خراسان رضوی بعد از استان گیلان مقام دوم در توزیع و تولید پیله تر در کشور را دارد.
رستمی با اشاره به اینکه دراستان خراسان 3000 هکتار درخت توت وجود دارد از وجود 1200 کارگاه ابریشم کشی سنتی درشهر ملی بایگ خبر داد و گفت: در این شهر و روستای ملی ابریشم بسک کارگاه های ابرشم کشی به صورت سنتی فعالیت دارند.

پیام خراسان

مدیر امور طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی یادآور شد: هم اکنون در 33 شهرستان استان پرورش‌ کرم ابریشم داریم اما شهرستان‌های تربت حیدریه، درگز، کوهسرخ، گناباد، کلات نادر، سبزوار و خوشاب در این صنعت پیشتاز هستند.
رستمی تصریح کرد: نوغاندارانی که برگ توت و سالن پرورش کرم ابریشم داشته باشند این فعالیت برایشان توجیه اقتصادی دارد.
وی با بیان اینکه قیمت هر جعبه تخم نوغان 28 هزار تومان است، اظهار کرد: از هر جعبه نوغان 40 کیلوگرم پیله تر برداشت می‌شود.
مدیر امور طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: اکنون قیمت نخ ابریشم دولا تولیدی بایگ تربت حیدریه 2 میلیون و 700 هزار تومان است اما با توجه به اینکه ابریشم‌کشی جزو مشاغل خانگی محسوب می‌شود، چند نمونه از دستگاه‌های ابریشم‌کشی در اصفهان تولید و به بایگ آورده شد اما مورد استقبال فعالان این بخش قرار نگرفت.
رستمی در رابطه با صنعتی شدن کار ابریشم‌کشی عنوان کرد: باید الگوی مصرف در ایران عوض شود، زیرا با توجه به تحریم‌های اقتصادی و مشکلاتی که در حوزه صادرات فرش ایران داریم باید به تولید کالاهای دیگری مانند روسری ابریشمی، مانتوی ابریشمی، مبلمان و غیره روی آوریم تا صنعت نوغانداری رونق بیشتری پیدا کند.
حمایت، لازمه حفظ میراث کهن ابریشم کشی
رضا محمودی ، فعال بخش کشاورزی خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه پرورش کرم ابریشم از زمان‌های دور در خراسان رضوی وجود داشته، به طوری که پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی، به‌عنوان بیست‌ویکمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت جهانی شده است، اظهار کرد: مسئولان باید با حمایت از این صنعت برای حفظ این میراث کهن تلاش کنند.
وی افزود: بدون شک حمایت از این صنعت سنتی می‌تواند به عنوان اشتغال فصلی که برای روستائیان درآمدزا است، موجب تقویت توان اقتصادی و معیشتی فعالان این عرصه شود؛ همچنین به حفظ و ماندگاری این صنعت کهن کمک کند.
محمودی بیان کرد: در مدت 45 روزی که تخم‌های کوچک و سیاه رنگ نوغان به پیله‌های ارزشمند ابریشم تبدیل می‌شوند، فعالیت اقتصادی جانبی است که در کنار کشاورزی و باغداری در فصل بهار می‌تواند درآمدی برای خانواده‌ها داشته باشد.
وی ادامه داد: در این ایام نبود، کمیابی و گرانی برگ توت گریبانگیر پرورش‌دهندگان کرم ابریشم می‌شود؛ لذا کسانی که دسترسی به درخت توت ندارند از رفتن به سمت نوغانداری دور می‌شوند و تأمین و خرید برگ توت منجر می‌شود حاصل زحماتشان متناسب با سود فعالیتشان نباشد. 
این کارشناس بخش کشاورزی گفت: نیاز اولیه صنعت نوغانداری وجود درختان توت است که باید برای این مهم برنامه‌ریزی صورت گیرد زیرا توزیع نهال توت برای کسانی که زمین و آب برای کشت این درخت ندارند خیلی موثر نیست.
محمودی اضافه کرد: رونق صنعت نوغانداری در یکی دو دهه اخیر به دلیل کاهش قیمت ابریشم، نداشتن صرفه اقتصادی و بی‌ثباتی بازار کم شد اما با اندیشیدن تدابیری برای حمایت از این صنعت، چند سالی است که پرورش کرم ابریشم از سوی جوامع روستایی جدی‌تر دنبال می‌شود اما می‌توان با حمایت بیشتر از فعالان این عرصه به رشد بیشتر این صنعت کمک کرد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/666777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

(تصاویر) بارش باران و جاری‌ شدن سیل در بجنورد

از رفتن به مناطق گردشگری تربت‌حیدریه پرهیز کنید

انتشار ترجمه جدیدی از یک کتاب مهم

عکسی جدید از رهبر معظم انقلاب در کتابخانه شخصی‌شان

روز دوم نمایشگاه کتاب؛ برخی راضی، برخی ناراضی!

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین پالایشگاه گاز هاشمی‌نژاد و پارک علم و فناوری خراسان

روستای حاجی آباد زیرآب رفت

حضور نوجوانان و جوانان و تعدادی از اعضای خانه های هلال بیرجند در گلزار شهدای بیرجند

تصادف در محور چمن بید 2 کشته بر جای گذاشت

(تصاویر) کورس اسبدوانی بهاره بجنورد

برداشت گل محمدی از مزارع کشاورزی شهرستان خواف

2 کارتن خواب از سیلاب کال آب در مشهد نجات یافتند

4 نفر در حادثه رانندگی محور خوشاب به سبزوار مصدوم شدند

فرافکنی تکراری رئیسی علیه دولت روحانی این بار از قم

سیلاب و ریزش کوه مسیر خلیل‌ آباد به بردسکن و کاشمر به نیشابور را مسدود کرد

ببینید | لحظه ترسناک ورود طوفان به شهر بردسکن

روستای رحیم‌آباد صالح‌آباد زیرآب رفت

پیش بینی اسکان اضطراری 13 هزار نفر در سبزوار

قیمت نسل پیشرفته ربات‌های حمل بار ساخت داخل، یک‌سوم نمونه خارجی+ فیلم

پیام نماینده مردم خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری

رفع تصرف 1988 هکتار اراضی کشاورزی استان اردبیل

باران بهاری مهمان روستای قلعه نو فریمان شد

اجرای پروژه زیرسازی و آسفالت سه راهی قوهه تا ملک آباد چهارباغ

شهرت دیرهنگام کنت جونز

درخشش دانش آموزان مدرسه سما در کانون پرورشی و فکری کودک و نوجونان ایران

یک ساعت بیشتر در نمایشگاه بچرخید

یک درگذشت، قُرُق اهرام مصر برای عروسی و بروز فاجعه در مد و لباس کشور!

مراسم رونمایی از کتاب «کارگزار صدیق»

اوضاع ادبیات فارسی خوب است/ دعوای شعر و داستان درست نیست

مرد بی‌چشم با شعر نو آمد

روزهای گرم تابستان

من تجربه می‌کنم پس هستم!

محرومیت 17 ناشر پخته‌خوار از حضور در نمایشگاه کتاب

حمایت بانک ملی ایران ازبزرگترین رویداد فرهنگی کشور

جشن امضای کتاب «پایاب شکیبایی» با حضور محمدجواد ظریف برگزار می‌شود

اختصاص یارانه خرید کتاب به دو میلیون کارمند دولت تا پایان سال/تولید 80 هزار تن کاغذ ایرانی در دولت سیزدهم/تاکید مخبر بر حل مشکلات و مسائل ناشران و کارخانه‌های تولید کاغذ ایرانی

شاهین صفر ارزان‌تر از دست‌دوم شد!

مادر محور هویت‎ آفرین خانواده است/ تربیت و انسان‌سازی، رسالت ذاتی هلال احمر

انتقال خون خراسان رضوی نیازمند گروه‌های خونی منفی است

سیل 12 محور فرعی و روستایی خراسان رضوی را مسدود کرد/توزیع چادر بین سیل‌زدگان صالح آباد

یک روستا در خراسان رضوی به زیر آب رفت

جاری شدن سیلاب در مشهد و شهرهای خراسان رضوی

سیل راه ارتباطی 20 روستای کلات خراسان رضوی را قطع کرد

ورود سامانه بارشی جدید به کشور از ابتدای هفته آینده

13 نفر در ارتفاعات طرقبه شاندیز مفقود شدند

سیل راه شهر «شامکان» در ششتمد را قطع کرد

آتش سوزی یک باب مغازه و یک منزل مسکونی در فومن

287 شعبه اخذ رأی در حوزه انتخابیه بیرجند، درمیان و خوسف پیش‌بینی شده است

زمینه حضور گردشگر در گرمترین نقطه جهان فراهم شود

1000 میلیارد به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت