پیام خراسان

آخرين مطالب

مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند اجتماعي

مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - روزنامه هم میهن در مطلبی با عنوان «نگر تا نباشی به جز دادگر» نوشت؛ در شاهنامه زنان برجسته‌ای نقش‌آفرینی کرده‌اند که الگوی زن مطلوب امام جمعه مشهد نمی‌توانند باشند. برخی از زنان برجسته‌ی شاهنامه مثل منیژه در طلب معشوق در انتظار خواستاری و خواستگاری او نمانده‌اند.
چند سال پیش که شهرداری مشهد ذوقی به خرج داده بود و تصویرهایی از شاهنامه در و دیوار شهر را آراسته بودند، دستور به زدودن این تصویرها داده شد، گویی که بین این تصویرها و آن‌چه مشهد به آن شهره است، تقابلی وجود دارد.
چندین دهه به دلیل همین تصور، توسعه و رسیدگی به آرامگاه فردوسی که یکی از بزرگ‌ترین شاعران و حکیمان ایران است، متوقف بود تا اینکه از مقامات بالاتر حکم به آبادانی آرامگاه فردوسی داده شد.
مقامات استانی و از جمله امام جمعه شال و کلاه کردند و به آرامگاه فردوسی رفتند. اگر اسم این مقامات و فردوسی را کنار هم در موتورهای جست‌وجوگر بنویسید و نتایج را هر چه بالا و پایین کنید، همان چند عکس را خواهید دید. با چنین پیشینه‌ای است که سخنان آیت‌الله علم‌الهدی و استنادش به شاهنامه برای دفاع از اجبار در پوشش با واکنش‌های بسیاری روبه‌رو شده است.
علم‌الهدی گفته است: مسئله حجاب نیز یکی از همین هویت‌های دینی و ملی است. اصلاً حجاب متعلق به فرهنگ ایران است. حتی آن زمان که هنوز اسلام وارد ایران نشده بود، حجاب فرهنگ ایرانیان بود؛ به‌خصوص در تاریخ ایران باستان و انعکاس این فرهنگ را می‌توان در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی دید. او هم‌چنین به‌عنوان نمونه بیتی از شاهنامه خوانده است که منیژه خطاب به بیژه گفته است: منیژه منم دخت افراسیاب/برهنه ندیده تنم آفتاب
این سخن که زنان ایرانی براساس آن‌چه به ما رسیده، پوششی برای موی سر داشته‌اند یا چیزی شبیه چادر حتی، نادرست نیست. حتی این سخن که در شاهنامه‌ی فردوسی پاکدامنی و شرم از ویژگی‌های مثبت زنان و البته مردان شمرده می‌شود، هم بی‌راه نیست، هرچند تعریف پاکدامنی در نگاه حکیم توس و امام جمعه مشهد متفاوت است، اما بیتی که آقای علم‌الهدی به آن ارجاع داده، ربطی به زنان ایران ندارد. افراسیاب شاه توران است و منیژه دختری تورانی است نه ایرانی.
این به خودی خود ایرادی در استدلال امام جمعه به حساب نمی‌آید و می‌تواند بگوید که حکیم خصلت نیکو را حتی در دشمن ستوده است. ماجرا از اینجا جالب می‌شود که بدانیم این بیت را منیژه کی خوانده است و اصلاً ارتباطی به پوشش سر دارد یا نه؟
منیژه دل‌بسته‌ی بیژن شاهزاده‌ی ایرانی می‌شود و -به زبان امروزی- او را چیزخور کرده بی‌هوش به شبستان خود می‌آورد و همه‌ی این اتفاقات بدون اجازه‌ی والدین و بدون پیمان زناشویی -که از قضا در ایران باستان هم مرسوم بوده- رخ می‌دهد. بیژن در قصر او به هوش می‌آید و باقی قضایا و منیژه در چنین لحظات احساسی درباره‌ی اهمیت چیزی که به بیژن عرضه می‌کند این بیت را به زبان می‌آورد که تا به حال چنین بوده، اما بعدش را می‌توان در شاهنامه خواند.
البته اگر مشاوران امام جمعه با شاهنامه به از این بودند که هستند، بیت‌هایی می‌توانستند پیدا کنند که به کارشان بیاید، مثلاً آنجا که شیرین می‌گوید:
به سه چیز باشد زنان را بهی/ که باشند زیبای گاه مهی/ یکی آنک با شرم و با خواسته است/ که جفتش بدو خانه آراسته است/ دگر آن که فرخ پسر زاید او/ ز شوی خجسته بیافزاید او/ سه دیگر که بالا و رویش بود/ به پوشیدگی نیز مویش بود
این ابیات به روشنی از پوشیدگی موها می‌گوید، درحالی‌که در بیت استنادی امام‌جمعه‌ی مشهد، تفاوت برهنگی و نداشتن پوشش سرنادیده گرفته است. این مغالطه در سخنان بسیاری دیگر از مقامات هم دیده می‌شود.
نداشتن پوشش سر با برهنگی هم‌معنا نیست. با این حال هم‌چنان که در بیت انتخابی امام جمعه مشهد و این ابیات می‌بینیم هیچ‌کدام توصیه‌ی فردوسی نیست و سخنان شخصیت‌های شاهنامه است. شاهنامه مثل هر متن کهن ادبی در کنار ارزش‌های ادبی و زیباشناختی و روایی خود، مجموعه‌ای از ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی زمانه‌ی خود را منتقل می‌کند که به دنیایی دیگر تعلق دارند، چنان‌که در همین بیت‌های بالا پسرزا بودن جزو ارزش‌هایی شمرده شده است.
در شاهنامه زنان برجسته‌ای نقش‌آفرینی کرده‌اند که الگوی زن مطلوب امام جمعه مشهد نمی‌توانند باشند. برخی از زنان برجسته‌ی شاهنامه مثل منیژه در طلب معشوق در انتظار خواستاری و خواستگاری او نمانده‌اند و از جمله‌ی آنان تهمینه است مادر سهراب که در شاهنامه زنی ستوده است و تنها یک شب هم‌خواب رستم بوده است. رودابه مادر رستم نیز در راه دادن زال به قصرش از موی خویش کمندی بافته و انداخته و بعد هم که ماجرا در شاهنامه روشن است.
در این میان داستان گردآفرید اگرچه متفاوت است، اما در کنشگری از روابط خصوصی پیش‌تر رفته و اگر روی و موی پوشیده به این خاطر است که شناخته نشود و آنجا که روی و موی گشاده به قصد فریب دشمن است:
رها شد ز بند زره موی اوی/ در افشان چو خورشید شد روی اوی/ بدانست سهراب کو دختر است/ سر و موی او از در و افسر است
درست است که فکر می‌کنم شاهنامه ارزش‌های جهانی دیگر را منتقل می‌کند و چنین استناداتی به آن راه به جایی نمی‌برد، اما به نظرم از قضا در شاهنامه برای صاحبان مقام و قدرت توصیه‌هایی شایسته‌تر می‌توان یافت، مضمون‌هایی که بارها تکرار شده است. یکی از این مضمون‌ها دادگری است. دادگر در شاهنامه هم‌صفت خداوند است که جای نام نشسته است و هم وظیفه‌ی صاحب قدرت. فردوسی می‌گوید، پادشاهی که دادگر باشد، نیازی به فریادرس ندارد: کجا پادشا دادگر بود و بس/ نیازش نیاید به فریادرس
نویسنده: علی‌اصغر سیدآبادی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/669475/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تلاش برای رسیدن به سکو

سرنوشت تلخِ یک گله گوسفند در سیل خراسان رضوی

ویدئویی جالب از همراهی مردم برای نجات پاکبانی که وسط سیل مشهد گیر کرده بود

پلمب 5 واحد صنفی متخلف قاین به دلیل تکرار تخلفات صنفی

مشاهده یک قلاده یوزپلنگ برای اولین در مناطق آزاد شهرستان طبس- خراسان جنوبی

توزیع 80 بسته مواد غذایی بین نیازمندان شهرستان بیرجند

رئیس دفتر منصوری مظنون به قتل آقای قاضی/ هاشمی اسنادش را به دست فردی در خارج از کشور می‌رساند/ منصوری در تماس تصویری آخر نکات مهمی را بیان کرده بود

98 درصد تماس‌ها به آتش‌نشانی بجنورد غیرواقعی است

اعدام تتلو متنفی شد؟

کارآگاهان در تلاش برای افشای راز گم‌شدن تازه عروس

رئیس دفتر منصوری مظنون به قتل آقای قاضی/ هاشمی اسنادش را به دست این فرد می‌رساند/ منصوری در تماس تصویری آخر چه گفته بود؟

ماجرای شاهدان اجاره ای چیست؟

خسارت سیل در خراسان شمالی از مرز 600 میلیارد تومان گذشت

میانگین زمان رسیدن نیروهای آتش‌نشانی بجنورد 4 دقیقه است

نیاز اعتباری 250 میلیاردی برای تکمیل تنها بیمارستان شهرستان راز و جرگلان

جستجوی نافرجام مرد 43 ساله در پی خوشبختی ؛ 5 بار ازدواج کردم | می‌خواهم پسرهایم را به بهزیستی بسپارم!

پیگیری ارتباط صنعت و علم در دانشگاه تهران

مشاهده یوزپلنگ آسیایی برای اولین بار در طبس

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز 30 اردیبهشت + ساعت اکران «مست عشق» و قیمت بلیت

مرتضی فنونی‌زاده: فقط یک بار از اوسمار انتقاد کردم

هر بار آماده مردن می‌شوم، یک ایده جدید از راه می‌رسد

جستجوی نافرجام مرد 43 ساله در پی خوشبختی؛ 5 بار ازدواج کردم

احیای مکان مقدس رویداد بیان حدیث شریف سلسله الذهب در نیشابور

سلامی به خورشید هشتم

ماموریت قالیباف به کمیسیون عمران درباره سیل خراسان رضوی

قالیباف در نطق پیش از دستور: کمیسیون عمران مجلس حادثه سیل مشهد را پیگیری کند/ لزوم تسریع در رسیدگی به مجروحان

حریق بزرگ انبار چوب در جاده کلات مهار شد

ضرورت همکاری صنایع خوزستان برای عبور از اوج پیک بار مصرف برق

فیلم/ تاکید قالیباف بر تسریع در امدادرسانی به سیل‌زدگان خراسان رضوی

درخواست تسریع در جبران خسارات سیل در خراسان رضوی

تصاویری از سرریز یک سد در خراسان رضوی + فیلم

2 جاده خراسان رضوی همچنان مسدود است

قالیباف: گزارش نظارتی مجلس درباره جو قرائت می‌شود

(ویدیو) این 2 جاده همچنان مسدود

روایتی از بی توجهی به هشدارها در سیل مشهد

قالیباف: مجلس حادثه سیل مشهد را پیگیری کند

«جشن بزرگ امام رضایی‌ها» فردا در مشهد برگزار می شود

بازگشایی محور فرعی تایباد – مشهدریزه

ندا شهسواری برای سومین بار المپیکی شد

معابر مشهد باز و تردد عادی است

قالیباف: مجلس حادثه سیل مشهد را پیگیری کند / لزوم تسریع در رسیدگی به مجروحان

رونمایی از کتاب شعر طنز «پا به ماه» در شلمزار

تازه‌های نشر، منبع تولید آثار رسانه‌ملی

تقدیم به آنهایی که به من بد کردند! | جعفر شهری، راوی بی‌نظیر زندگی مردم تهران

جبلی: عدالت در معرفی ناشران یک اصل در رسانه ملی است/ کتاب محبوب رئیس سازمان صداوسیما در دوران کودکی چه بود؟

ایرانی‌ها از اولین ملت‌هایی هستند که کتابت را آغاز کردند

اجرای 450 برنامه فرهنگی کتاب‌محور در دهه کرامت

عدالت در معرفی ناشران یک اصل در رسانه ملی است/ کتاب محبوب رئیس سازمان صداوسیما در دوران کودکی چه بود؟

سی و پنجمین نمایشگاه کتاب در ایستگاه پایانی

حمید مولانا «امت» را به کتابفروشی‌ها فرستاد