پیام خراسان
استاد دانشگاه فردوسی مشهد:
گفتن واقعیات جنگ تحمیلی برای وضعیت فعلی حیاتی است
يکشنبه 8 مهر 1397 - 15:36:58
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: گفتن واقعیات جنگ تحمیلی برای وضعیت فعلی کشور بسیار حیاتی است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، سید حسین اطهری در نشست "شرح بی‌نهایت، روایت نقش دانشگاهیان در دفاع مقدس" که در محل باشگاه مفاخر و پیشکسوتان دانشگاه فردوسی برگزار شد، بیان کرد: هر جنگی معمولا دو وجه دارد، یک وجه تراژیک و یک وجه دراماتیک. اصولا آن چیزی که در کشور ما از آن بیشتر بحث می‌شود، وجه تراژیک آن است. من فکر می‌کنم که دانشگاه بیش از اینکه به این وجه‌ها نیاز دارد، به کشف حقایق و ناگفته‌های جنگ نیاز دارد. 
وی ادامه داد: جنگ پدیده خوبی نیست. چه دوست داشته باشیم یا نه جنگ پدیده زشتی است. ما آغازگر جنگ نبودیم و به ناچار وارد جنگی شدیم که خسارت‌های زیادی وارد کشور شد. بازسازی پس از جنگ بسیار سخت است. اصولا تخریب آسان‌تر از سازندگی است. 
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی تصریح کرد: یک گلایه به صورت جدی وجود دارد و آن مصادره جنگ است. یک عده تصور می‌کنند که تنها آن‌ها در جنگ حضور داشته‌اند و تنها آن‌ها می‌توانند راویان جنگ باشند. یکی از خسارت‌های بزرگ جنگ مصادره آن است و البته مانع از آن شده است که از تمامی نیروهای فعال در جنگ سود ببریم، چرا که این تقسیم‌بندی‌ها مانع از آن می‌شود.
وی اضافه کرد: از آن جهت که جنگ پر از خوبی‌ها و انسان‌های پاک است، تصور می‌کنند که اگر جنگ را مصادره کنند به عنوان نماد تمام خوبی‌ها مطرح می‌شوند. 
اطهری خاطرنشان کرد: در روایت جنگ بیشتر رزمندگان حضور داشته‌اند و از قضا به وجه عاطفی جنگ پرداخته شده است اما دانشگاه بایستی به عنوان متولی اصلی به این موضوع بپردازند. خسارت‌هایی که جنگ داشته و یا دستاورهایی که برای ما داشته کار دانشگاه است اما متاسفانه دانشگاه را در قواره این کار نمی‎بینند.
وی افزود: ماندگاری شریعتی به آن است که اندیشه‌های او متولی ندارد و کسی تفسیر رسمی خود را به جامعه قالب نمی‌کند. به نظر من نیز بایستی اجازه دهیم که روایت‌های گوناگونی از جنگ شود. بگذاریم صداهای مختلفی از دوران جنگ شنیده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: ما در دوران جنگ کشور را با هفت میلیارد دلار کشور را اداره کردیم و مدیریت کابینه مهندس موسوی به گونه‌ای بود که علی‌رغم تحریم‌ها و تنگناهای اقتصادی کمبودی در جامعه مشاهده نشد. صدام با ذخیره ارزی 35 میلیارد دلاری جنگ را آغاز کرد و 180 میلیارد دلار کمک نیز دریافت کرد اما ما با نیروهای اندک و درآمد مختصری که داشتیم در مقابل آن ایستادیم. 
وی ادامه داد: نکته بسیار مهمی که وجود دارد، اندک اندک خاطرات فرماندهان جنگ خوانده می‌شود، این نکته به دست می‌آید که بسیاری از واقعیات جنگ حتی به امام خمینی نیز بیان نشده است. بسیاری از عملیات‌های ما با استخاره انجام شده است. آقای رضایی پیش از عملیات فتح‌المبین به امام می‌گوید که برای آغاز عملیات استخاره کنند اما امام می‌گویند که بروید تدبیر کنید.
اطهری گفت: ما در کربلای پنج به دیوارهای بصره رسیدیم و همیشه این سوال برای من وجود داشته که چرا ما وارد بصره نشدیم. اکنون متوجه شدم که قرار بر این بوده که عملیات کربلای 5 با 600 هزار نیرو صورت بپذیرد. عملیات با 200 هزار نیرو صورت می‌گیرد. اگر واقعا آگاهی‌های امروز را داشتیم شاید بسیار آمار شهدا و جانبازان کاهش پیدا می‌کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی تصریح کرد: پس از فتح خرمشهر تا عملیات کربلای 5 یک عملیات موفق نداشتیم اما تمام روزنامه‌های وقت خبر از عملیات‌های موفقیت‌آمیز داده‌اند. مرحوم آیت‌الله رفسنجانی بیان کرد که من هم اگر می‌خواستم واقعیات را به امام بگویم دیگران امام را مجاب می‌کردند که وضع بسیار مناسب است. 
وی ادامه داد: افرادی که با علم و آگاهی می‌دانستند که ادامه جنگ ممکن نیست اما به امام بیان نمی‌کردند و ادعا داشتند وضع کشور بسیار مناسب است. روایت پذیرش صلح نیز وجود دارد. برای ادامه جنگ ادوات جنگی بسیاری نیاز داشتند در صورتی که اکنون خرید آن در کشور ممکن نیست. 
اطهری گفت: این چنین مسائلی را دانشگاه باید به آن بپردازد. این‌ها حقایق جنگ است. در روایت‌های کنونی چنان بخش عاطفی جنگ را پررنگ می‌کنند که حقایق جنگ گم می‌شود. شجاعت رزمندگان ما غیرقابل انکار است اما اشتباهاتی نیز قطعا وجود دارد که بایستی به آن پرداخته شود. 
وی تاکید کرد: در طی دوران جنگ انسان‌های بزرگی از دست دادیم که اکنون می‌توانستند به یک فرهیخته بزرگ بدل شوند. می‌توان جنگ را از حالت قدسی خود خارج شود و این مسئله به رشادت‌ها و شجاعت‌ها آسیبی نمی‌زند. گفتن واقعیات جنگ برای وضعیت فعلی بسیار حیاتی است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/103747/گفتن-واقعیات-جنگ-تحمیلی-برای-وضعیت-فعلی-حیاتی-است
بستن   چاپ