پیام خراسان
روانشناس اجتماعی:
فردگرایی یا جمع‌گرایی، پرسش جامعه امروز ایران است
سه شنبه 17 مهر 1397 - 13:01:27
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - روانشناس اجتماعی گفت: یکی از مشکلاتی که جامعه امروز ایران به آن دچار شده است شکافی است که میان فرهنگ فردگرا و جمع‌گرا به وجود آمده است؛ درواقع میان قشرهای گوناگون شکافی فرهنگی ایجاد شده است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، احسان بیک‌زاده در نشستی که در موسسه آموزشی‌پژوهشی فردای پارس برگزار شد، اظهار کرد: خودپنداره و تاثیر فرهنگ بر آن، رکنی از روانشناسی اجتماعی است که یک بخش آن خود ما هستیم. بنابراین اینکه هر فرد چه برداشتی از خود دارد بسیار حائز اهیمت است.
وی افزود: خودپنداره به معنای مجموعه باورهای کلی است که هر فرد راجع‌به خود دارد. شکل‌گیری خودپنداره برای هر فرد اهمیت داشته و جالب است. پرسشی که اینجا مطرح می‌شود این است که آیا انسان تنها گونه‌ای است که حس خودپنداره دارد یا خیر؟ باید بدانیم که در برخی از گونه‌ها حس اولیه‌ای از خود وجود دارد که این آگاهی از طریق آزمایش رویارویی با آینه به دست آمده است.
این روانشناس اجتماعی با بیان اینکه "مهمترین رکن فرهنگی برای تاثیر بر خودپنداره، تعلق به فرهنگ فردگرا یا جمع‌گرا است" اظهار کرد: فرهنگ فردگرا تاکید بر استقلال و موفقیت فردی دارد مانند: فرهنگ اروپا و آمریکا، اما فرهنگ جمع‌گرا آسیایی است که بیشتر در کشورهایی چون ژاپن، کره جنوبی و... وجود دارد که در این نوع فرهنگ، گروه و ملاحظات و روابط موجود در آن، اهمیت دارد. 
وی بیان کرد: در خودپنداره یک رکن اساسی وجود دارد که حدودا در میان تمامی افراد، یکسان است و آن توجه به ویژگی‌های اخلاقی دیگران است که از ارکان محوری و مرکزی خودپنداره محسوب می‌شود.
بیک‌زاده با اشاره به تاثیر عوامل گوناگون در ایجاد حس خودپنداره بیان کرد: عوامل گوناگونی بر شکل‌گیری خودپنداره تاثیر دارد. پژوهش‌ها نشان می‌دهد مواردی چون ژنتیک، مقایسه خود با دیگران، تجارب اجتماعی و فرهنگ بر خودپنداره افراد، اثر می‌گذارد. 
وی تشریح کرد: بستگی به این دارد که افراد متعلق به چه فرهنگی باشند فردگرا یا جمع‌گرا نوع ارتباط افراد و خودپنداره آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پرسشی که مطرح می‌شود این است که هر کدام از این فرهنگ‌ها می‌تواند چه تاثیری بر شناخت‌های افراد داشته باشد؟ خودپنداره در فرهنگ جمع‌گرا، وابسته به دیگران است، اما فرهنگ فردگرا تاکید بر استقلال افراد دارد. 
بیک‌زاده با اشاره به مشکل امروز جامعه ایران گفت: یکی از مشکلاتی که جامعه امروز ایران به آن دچار شده است شکافی است که میان فرهنگ فردگرا و جمع‌گرا به وجود آمده است. درواقع میان قشرهای گوناگون شکافی فرهنگی ایجاد شده است.
این روانشناس اجتماعی با بیان اینکه "با افزایش سن مفاهیم انتزاعی، احساسات و عواطف مورد توجه انسان قرار می‌گیرد و پس از آن به مفاهیم انتزاعی اجتماعی دست می‌یابد" تصریح کرد: خودپنداره در میان افراد متفاوت است و براساس طرح‌واره‌های موجود در ذهن افراد برجسته می‌شود. از سویی این حس، بسته به اینکه کدام یک از ارکان خودپنداره در ذهن فرد برجسته باشد، ویژگی‌های خاصی را از دیگران به ذهن خود می‌سپارد.
وی افزود: این حس خودپنداره در حیواناتی چون شانپانزه‌ها، فیل‌های آسیایی، کلاغ‌ها، اورانگوتان‌ها و ... دیده شده است. از طرفی انسان شیرخواره نیز در فاصله 18 تا 24 ماهگی به حس خودپنداره دست می‌یابد. باید توجه داشت که این حس، در سال‌های نخست کودکی بسیار ملموس است. 
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/105220/فردگرایی-یا-جمع‌گرایی،-پرسش-جامعه-امروز-ایران-است
بستن   چاپ