پیام خراسان
عراقی‌ها از عمق روابط بین دو ملت می‌گویند؛
پیوندهایی عمیق‌تر از نفرت جنگ هشت‌ساله
سه شنبه 17 مهر 1397 - 16:34:21
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - گستردگی و عمق خسارات انسانی و زیربنایی جنگ هشت‌ساله ایران و عراق خبر از یک فاصله و نفرت ریشه‌دار بین دو ملت می‌داد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، دفاع جانانه مردم ایران از خاک و میهنشان در جنگی نابرابر، هزاران شهید و جانباز و زخم‌خورده جنگ را برایمان به یادگار گذاشت. هنوز هم آثار جنگ و ترکش‌ها را در گوشه‌وکنار می‌بینیم، اما این تمام ماجرا نیست. در آن‌سوی مرزها، در عمق روستاهای عراق، خانواده‌های عزادار زیادی بود که به‌واسطه راهبرد‌های جنگ‌طلبانه سیاستمدارانشان جوانانشان را بی‌جان و زخمی یافتند. 
پس از جنگ هشت‌ساله، به‌نظر می‌رسید فاصله خویشاوندان ایرانی و عراقی که پیش از این، به عرض یک رود بود، به اندازه خلیج فارس عمق و وسعت پیدا کرده و دیگر پای آنان به خانه‌های یکدیگر باز نمی‌شود. اما گذر زمان نشان داد تأثیر و عمر سیاست‌های خصمانه، بسیار کوتاه‌تر از فرهنگ و اعتقادات‌ مشترک است و درنهایت این مردم هستند که برای سرنوشت خود تصمیم می‌گیرند.
راهپیمایی عظیم ایرانیان در عراق به مناسبت‌ اربعین حسینی و استقبال و میزبانی کم‌نظیر عراقی‌ها از زائران، از صحنه‌های بسیار شاخصی است که بارها در سال‌های اخیر به قاب دوربین‌ها آمده است. از طرف دیگر، پای عراقی‌ها نیز در دو-سه سال اخیر بیش‌ازپیش به ایران باز شده و روزانه، به‌خصوص در اطراف حرم مطهر، مراکز درمانی و... شاهد رفت‌وآمد و مراوده مردم ایران با آنان هستیم.
می‌خواهیم با این زائران هم‌زبان شویم و نظراتشان را درباره ایران و مشهدالرضا جویا شویم. از نقاط مهمی که زائران عراقی به آن مراجعه می‌کنند، مراکز درمانی است. برای این منظور به خیابان‌های عارف، پرستار و... می‌رویم. خیابان‌هایی که در آن ساختمان‌های پزشکی زیادی وجود دارد و در آن جمعیت زیادی از بیماران در رفت‌وآمدند‌. 

امجد: ایران و عراق مثل دو برادر هستند
در آغاز این راه با امجد، یکی از زائران عراقی که از شهر دیوانیه عراق به مشهد آمده، روبه‌رو می‌شویم. او تا به حال 7 بار به ایران سفر کرده است. امجد در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: هرسال که به ایران می‌آیم شرایط بهتر از سال قبل است.
وی با بیان اینکه «در ایران شرایط آرام و مطلوب است»، عنوان می‌کند: همه چیز در ایران خوب و عادی است و ایرانیان بسیار خوب با ما رفتار می‌کنند. همیشه برای سیاحت، زیارت و درمان به ایران می‌آیم. اما هدف اصلی سفرم اینبار درمان بیماری است، چون از هزینه‌های درمان راضی هستم. در مجموع برای درمان بیماری ایران را به کشورهای دیگر ترجیح می‌دهم. 
امجد در رابطه با شایعات اخیر در خصوص حضور زائران عراقی می‌گوید: موضوعاتی که در روزهای اخیر به وجود آمده کاملا دروغ است. من در ایران هیچ چیز بدی ندیدم. ایران و عراق مثل دو برادر هستند. 
با وجود نوسانات ارزی که در سال جاری با آن روبه‌رو هستیم ورود زائران خارجی نسبت‌به زمان مشابه سال گذشته افزایش داشته است. این نوسانات اگرچه برای مردم ایران چندان خوش‌آیند نبود، اما به کام زائران خارجی و خصوصاً زائران عربی شیرین آمده و حضورشان را پررنگ‌تر کرده است. 
در جای‌جای خیابان زائران عرب‌زبان به چشم می‌خورند. این امر نشان از اعتماد و مهارت پزشکان ایرانی است که زائران عرب‌زبان از کیلومترها فاصله به مشهد می‌آیند تا علاوه‌بر زیارت بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع)، به دست پزشکان همین شهر مداوا شوند. 
به قدم‌زدن در خیابان‌ها ادامه می‌دهیم. جلو درِ یک داروخانه،‌ خانمی ایستاده است و انتظار می‎کشد تا همسر و سایر اقوامش داروهای خود را خریداری کنند. وقتی می‌خواهیم با او وارد گفت‌وگو شویم اندکی مخالفت می‌کند و بعد از بیرون‌آمدن اقوامش از ما می‌خواهد تا با یکی از مردان این گروه صحبت کنیم.

سرهنگ بازنشسته عراقی: داعش و عربستان می‌خواهند وجهه عراقیان را پیش ایرانی‌ها خراب کنند
عبدالله، سرهنگ بازنشسته از شهر بصره یکی از همراهیان این گروه است. او در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: 13 سال در ایران زندگی کردم و با پزشکی که همیشه برای درمان نزد او می‌رویم، 4 سال است که آشنا شده‌ام و ایران را نسبت به کشورهای خارجی ترجیح می‌دهم.
وی با بیان اینکه «به سبب تعامل فرهنگی و اعتقادی در سال 6 یا 7 بار به ایران می‌آیم»، عنوان می‌کند: رفتار ایرانی‌ها با ما خیلی خوب است و به ایرانیان اعتماد دارم. مشکلاتی که اخیرا به وجود آمده نقشه داعش و کشور عربستان است که وجهه عراق را در ایران خراب کنند. در وزات دفاع بغداد کار می‌کنم و این اشخاص خائن را به خوبی می‌شناسم.
از گشت‌وگذارها پاهایمان رنگ خستگی به خود می‌گیرند. در این میان به خانم‌های عرب‌زبانی برخورد می‌کنیم که با مترجمان خود در کوچه‌های عارف قدم می‌زنند. جالب است برایمان که برخی از این زنان علاقه به گفت‌وگو با ما دارند، اما مترجمانشان با دخالت در صحبتمان مانع این کار شده و آن‌ها را به سمت دیگری از خیابان هدایت می‌کنند. درواقع حس بی‌اعتمادی میان ما و مترجمان هموطن بیشتر است تا عرب‌زبان‌ها. جالب است که در این میان مترجمان ایرانی هستند که خود را به طور کامل شبیه عرب‌ها درآورده‌اند. حتی در طرز لباس پوشیدن و آرایش مو نیز تفاوتی با آن‌ها ندارند؛ به طوری‌که نمی‌توانیم مترجمان ایرانی را از عرب‌ها تشخیص دهیم.
روی نیمکت کنار خیابان می‌نشینیم. خانمی به نام جنان از کاظمین کنار ما نشسته است و بیرون از مطب دکتر انتظار می‌کشد تا به همراه مترجمش به مطب دکتر مورد نظرش برود. 

جنان: خائنان می‌خواهند روابط ایران و عراق را خراب کنند
جنان در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه «برای درمان بیماری به همراه خواهرم و تعدادی از دوستانم به ایران آمده‌ام»، می‌گوید: امنیت ایران خیلی خوب است و با دکترم از طریق دوستانم آشنا شدم. قیمت درمان در ایران از عراق بسیار ارزان‌تر است.
وی با اشاره به اینکه «رفتار ایرانیان با ما خیلی خوب است»، ابراز می‌کند: ما عراقی‌ها می‌توانیم به‌راحتی به ایرانی‌ها اعتماد کنیم چون معامله و همه رفتارهای آنان با ما بسیار خوب است. معمولاً در هربار سفر 10 روز در مشهد می‌مانم و دوست دارم از همه شهرهای ایران بازدید کنم چون ایران کشور زیبایی است. علاقه دارم بعد از مشهد به قم و سایر شهرها بروم.
جنان می‌گوید: خبرهای اخیر در خصوص تظاهرات و آتش‌سوزی کنسولگری ایران کار عراقی‌ها نیست. خائنان می‌خواهند روابط ایران و عراق را خراب کنند و تا وقتی که امام رضا (ع) در ایران و موسی‌بن‌جعفر (ع) در کاظمین هستند، این رابطه پایدار خواهد بود. 
جنان یکی از آرزوهای خود را زندگی در ایران بیان می‌کند.
عبدالله: ملت ایران و عراق با یکدیگر متحد هستند
عبدالله یکی دیگر از مسافرانی بود که از کربلا برای درمان بیماری خود به ایران آمده بود. وی در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: قیمت‌ها در مشهد نسبت به شهرهای دیگر ایران مانند تهران و اصفهان ارزانتر است. دوبار دیگر برای زیارت به مشهد و قم آمده‌ام، اما اینبار نسبت به دفعات گذشته قیمت‌ها افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه «در ایام محرم در ایران مراسم‌ها بسیار باشکوه برگزار شد»، ابراز می‌کند: حسینیه‌ها و موکب‌های زیادی اطراف حرم در حال سوگواری بودند. معمولا هتل و مسکن را مترجم برای ما پیدا می‌کند و امنیت خیلی خوبی در مشهد حاکم است.
عبدالله در خصوص اتفاقات و شایعات اخیر می‌گوید: ملت ایران و عراق با یکدیگر متحد هستند و این فتنه‌های دشمن نمی‌تواند اتحاد دو ملت را از بین ببرد. در مجموع رفتار ایرانیان با ما خیلی خوب است و من همیشه از آنان راضی هستم. 
برخورد مناسب ایرانیان در مقابل این مسافران عرب‌زبان نکته‌ای بود که هریک از آنان به ما متذکر شدند. رفتار پسنیدیده و رضایت این زائران نشان می‌دهد هنوز اصالت خود را از دست نداده‌ایم و با مهمان‌های شهرمان با احترام برخورد می‌کنیم.

حاتم: 8 بار برای زیارت و سیاحت به ایران آمده‌ام
در این میان به سراغ حاتم، یکی دیگر از زائران می‌رویم که برخلاف سایر مسافران اندکی از اوضاع گرانی ایران ناراحت است. وی در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: تا به حال 8 مرتبه به ایران برای زیارت و سیاحت آمده‌ام و تقریباً از همه شهرهای ایران بازدید کردم.
وی با بیان اینکه «قیمت‌ها در ایران نسبت‌به سفرهای قبل افزایش یافته است»، تشریح می‌کند: البته امکان دارد مغازه‌داران به ما عراقی‌ها اجناس را گران‌تر بفروشند، با تمام این عوامل من ایران را خیلی دوست دارم چون مناظر، آبشار، آب و هوای خوبی دارد.
حاتم با اشاره به اینکه «برخی افراد فقط به فکر گرفتن پول از ما عراقی‌ها هستند»، تصریح می‌کند: البته میان آن‌ها آدم‌های باانصافی هم دیده می‌شود که به ما کمک می‌کنند. با تمام این مسائل باز هم ایران را به کشورهای دیگر ترجیح می‌دهم.
وی در پایان می‌گوید: روابط خوب دولت‌ها، عدل و انصاف، قرابت فرهنگی و مذهبی بین دولت ایران و عراق و زیارت امام رضا (ع) ایران را برایم دوست‌داشتنی‌تر می‌کند و من باز هم با این شرایط گرانی به ایران می آیم چون آنان تعامل خوبی با ما دارند. 
تلاش ما برای گفت‌وگو با مردم عرب‌زبان غالباً عراقی در کوچه و خیابان‌های احمدآباد تا شب به طول می‌انجامد. با وجود سختی‌هایی که ارتباط با این افراد برای ما داشت، اما نکته‌ای را به‌خوبی برایمان روشن کرد؛ اینکه اعتماد عراقی‌ها به مردم ایران زیاد است و همچنین نباید همواره با عینک بدبینی به مردم عرب‌زبان کشورهای خارجی نگاه کنیم و همگی آن‌ها را مشکل‌دار بدانیم. 
نکته حائز اهمیتی که باید به آن توجه داشت وجود نوعی بی‌اعتمادی میان برخی از ما ایرانی‌هاست؛ اینکه چرا برخی مترجمان ما به هموطنان خود اعتماد ندارند و تلاش می‌کنند تا این بی‌اعتمادی را به مردم کشورهای دیگر نیز منتقل کنند.
سالانه هزاران زائر عرب‌زبان به مشهد سفر می‌کنند که از این میان زائران عراقی درصد بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند. حضور زائران عرب تا جایی پررنگ شده است که برخی مغازه‌داران به زبان عربی تسلط بسیار خوبی پیدا کرده‌اند؛ حتی بازار غذاهای عربی هم این روزها در سطح شهر داغ شده و در گوشه‌وکنار مشهد این مغازه‌ها با استقبال خوبی مواجه شده‌اند.
روی‌هم‌رفته، به‌نظر می‌رسد پیوندهای اعتقادی و فرهنگی بین دوملت بسیار عمیق‌تر از آن است که خسارات گاه جبران‌ناپذیر جنگ هم بتواند آن را کاملاً از بین ببرد. به‌نظر می‌رسد از ساکنان شهر امام رضا (ع) باید انتظار داشت با پرهیز از نفرت‌افکنی و توجه بالغانه به این موضوع که ابعاد مختلف زندگی مردم در مشهد به حضور زائران و گردشگران وابسته است، رفتاری درخور شهری معنوی و باقدمت داشته باشند.
گزارش از سارا ایزدخواه، خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/105282/پیوندهایی-عمیق‌تر-از-نفرت-جنگ-هشت‌ساله
بستن   چاپ