پیام خراسان
نگرانی آبزی پروران شیروانی از مرگ ماهی ها
دوشنبه 14 آبان 1397 - 11:19:44
ایرنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - بجنورد- صاحبان 20 واحد فعال پرورش ماهی شیروان در سال‌های اخیر به علت خشکسالی ها با کاهش شدید حجم ذخیره منابع آبی برای تولید شده اند که این امر موجب افزایش تلفات ماهی در این استخرها شده است.
به گزارش ایرنا، شهرستان شیروان به دلیل داشتن آب و هوای کوهستانی، ظرفیت خوبی در حوزه کشاورزی و آبزی پروری دارد که در چند سال اخیر برخی با احداث واحدهای آبزی پروری توانسته اند علاوه بر درآمدزایی، شرایط اشتغال را نیز در این شهرستان فراهم کنند.
با توجه به اینکه این شهرستان رتبه نخست تولید ماهی در خراسان شمالی را دارد تولیدکنندگان با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند، زیراکه براساس آمارهای موجود، به خاطر خشکسالی بی سابقه امسال تلفات ماهی در استخرهای پرورش ماهی، نسبت به مدت مشابه پارسال 30 درصد افزایش داشته است.
همچنین با توجه به شرایط اقتصادی کنونی و گران شدن خوراک و مواد اولیه ماهی، قیمت پایین خرید ماهی توسط خریداران، پرورش دهندگان این حوزه توان اقتصادی بالایی ندارند و نبود صرفه اقتصادی و درآمد پایین، توان دریافت و پرداخت تسهیلات را از آنان ربوده است.
یکی از پرورش دهندگان ماهی در این شهرستان با بیان اینکه وضعیت فعلی تولید و پرورش ماهی مقرون به صرفه نیست می گوید: خریداران عمده، ماهی را پایین تر از قیمت تمام شده از تولید کننده و مزارع پرورش ماهی خرید می کنند.
قربان کاظمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اکنون قیمت تمام شده یک کیلوگرم ماهی قزل‌آلا در این شهرستان 110 هزار ریال است.
وی با گلایه از اینکه خریداران عمده، ماهی را پایین تر از قیمت تمام شده از تولید کننده و مزارع پرورش ماهی خریداری می کنند گفت: خریداران عمده هر کیلوگرم ماهی را 190 هزار ریال به مصرف‌کنندگان می فروشند که تولیدکنندگان ماهی در هر کیلوگرم متحمل ضرر و زیان زیادی می‌شوند.
کاظمی با بیان اینکه در فروش ماهی مشکل خاصی وجود ندارد افزود: پرورش ماهی ضرر و زیان زیادی به دنبال دارد که مسئولان به این موضوع توجه نمی کنند زیراکه در بعضی مواقع نژاد ماهی خوب نیست و بچه ماهی های خریداری شده رشد ندارند.
این تولید کننده ماهی در روستای گلیان شیروان گفت: امسال به خاطر کمبود آب و آلودگی که ایجاد شد ماهی ها آلوده و مریض شدند که در یک هفته 15 هزار قطعه ماهی تلف شدند و از سویی جهاد کشاورزی بدون در نظر گرفتن مسائل بهداشتی مجوزهای زیادی صادر می کند.
یکی دیگر از تولیدکنندگان ماهی قزل آلا در شیروان گفت: خشکسالی و کم آبی امسال علاوه بر تلفات ماهی موجب کاهش تولید آن شد به طوریکه سالانه در یک دوره 12 تن ماهی در استخر پرورش ماهی تولید می کردم اما، امسال این میزان به کمتر از 10 تن نخواهد رسید.
علی اکبر ناظمی با بیان اینکه به خاطر کاهش آب، شست و شو درست انجام نمی شد اظهار داشت: این امر خود موجب ضرر و زیان و تلفات ماهی برای پرورش دهندگان شده که در استخر خودم از ابتدای امسال تاکنون به خاطر خشکسالی و بیماری 70 درصد تلفات داشته ام.
وی گفت: امسال 50 هزار بچه ماهی خریداری کردم که 30 هزار قطعه تلف شدند و هم اکنون فقط 20 هزار قطعه باقی مانده است و این در صورتی است که جهاد کشاورزی در قبال اینگونه خسارت ها هیچ گونه مبلغی پرداخت نمی کند مگر اینکه بیمه باشیم.
یکی دیگر از پرورش دهندگان ماهی با اشاره به اینکه دوسال بیمه آبزیان پرداخت کردم افزود: شرایط آن مناسب نبود و خسارت را به صورت کامل و به موقع پرداخت نمی کردند که این امر مقرون به صرفه نبود و بسیاری از تولیدکنندگان این حوزه از آن استقبال نمی کنند.
وی که حاضر به ذکر نام خود نیست با بیان اینکه نرخ مواد خوراکی آبزیان نیز دو برابر شده است تصریح کرد: بچه ماهی قزل آلای 5 گرمی 10 هزار ریال خریداری می شود که با توجه به گرانی و تلفات ماهی و کاهش تولید چیزی جز خسارت عاید پرورش دهندگان نمی شود.
ناظمی در خصوص نرخ افزایش فروش ماهی گفت: فروش ماهی در مقایسه با گذشته افزایش خوبی داشته و اگر تولید به اندازه مجوز پروانه باشد کیلویی 120 هزار ریال به خریدار فروخته می شود و اگر کم تر باشد هزینه تولید افزایش می یابد و صرفه اقتصادی ندارد.
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: تلفات ماهی در استخرهای پرورش به علت خشکسالی کم سابقه، نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال 30 درصد افزایش یافته است.
محمدعلی مصباحی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این میزان به غیر از تلفات معمولی است اظهار داشت: در صورت کم آبی، آلودگی آب بیشتر می شود که این امر تلفات را در استخرها افزایش می دهد.
وی در خصوص اقدامات لازم برای حل مشکلات پرورش دهندگان ماهی گفت: به تولید کنندگان توصیه شده دستگاه های خود را مجهز و از دستگاه هایی استفاده کنند که دو بار آب را فیلتر می کند و از وام هایی که برای تجهیز پرداخت می شود استفاده کنند تا آب برگرشتی دوبار تصفیه شود.
مصباحی بدون اشاره به تلفات ماهی و با اشاره به بازید از مزارع پرورش استخر ماهی گلیان در شیروان افزود: هم اکنون خشکسالی ها مشکلاتی را در این زمینه به وجود آورده و خوراک و مواد اولیه ماهی در مقایسه با قبل گران تر شده است.
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: قبلا قیمت تخم هر قطعه بچه ماهی یکهزار و 800 ریال بود که هم اکنون این رقم به 2 هزار و 800 ریال رسیده است.
مصباحی با اشاره به بیمه پرورش دهندگان ماهی افزود: متاسفانه بیمه اقدامی در خصوص خسارت خشکسالی، سرمازدگی و قطعی برق در این حوزه انجام نمی دهد و تعداد بسیار کمی از افراد بیمه هستند و به اندازه ای که بیمه پرداخت می کنند خسارت زیادی برای آنان پرداخت نمی شود.
وی با بیان اینکه قیمت هر کیلوگرم ماهی قزل آلا در بازار 250 هزار ریال توسط فروشنده به مصرف کننده به فروش می رسد گفت: با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و خوراک آبزیان این رقم بسیار ناچیز است و برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد و باید هر کیلویی به قیمت 280 هزار ریال به فروش برسد.
به گفته مصباحی سرانه مصرف ماهی در استان خراسان شمالی برای هر فرد سالانه 7.1 کیلوگرم است و میانگین کشوری برای هر فرد در سال 9.2 کیلوگرم در سال است.
شهرستان شیروان با 157 هزار نفر جمعیت به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت خڔاسان شمالی در 60 کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد.
7186/ 6042

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/113257/نگرانی-آبزی-پروران-شیروانی-از-مرگ-ماهی-ها
بستن   چاپ