پیام خراسان
معاون حفاظت وامور اراضی سازمان جنگل‌ها عنوان کرد؛
کاهش 73 درصدی قطع درختان در کشور
يکشنبه 20 آبان 1397 - 15:10:04
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - معاون حفاظت وامور اراضی سازمان جنگل‌ها گفت: با توجه به بازخوردی که از سال‌های 95 و 96 گرفتیم، با اجرای طرح حفاظت مشارکتی، تخریب، تصرف و قطع درخت 73.7 درصد کاهش پیدا کرده است.
به گزارش ایسنا-منطقه خراسان، مسعود منصور ظهر امروز در نشست خبری رئیس سازمان جنگل‌های کشور که در سالن کنفرانس هتل الغدیر برگزار شد، اظهار کرد: متولی مدیریت بیش از 83 درصد عرصه‌های کشور هستیم و این 83 درصد ثروت عمومی است.
وی افزود: بخش عمده‌ای از عرصه‌های کشور به لحاظ ارزش‌های زیست‌محیطی و اکولوژیکی، جنگل، بخشی بیشه، مرتع و ... است که این کارکرد‌های خاصی در راستای شرایط زیست، حیاط و مردم کشور دارد و به لحاظ اقتصادی ارزش فراوانی دارند که بستری برای طرح‌های توسعه به‌شمار می‌آیند. برخی از فراورده‌های جنگلی ما ارزش اقتصادی فراوانی دارد و بستری برای توسعه همین عرصه هاست.اصلی‌ترین کارکد این است که این منابع را به درستی، تعیین، تثبیت و حفاظت کنیم. 
معاون حفاظت وامور اراضی سازمان جنگل‌ها با اشاره به اینکه«در حال حاضر تقریبا توانسته‌ایم بیش از 98 درصد این عرصه‌هارا سند مالکیت بزنیم»، ادامه داد: اما براساس قانون اساسی این اسناد غیرکاداسی باید کاداسی شوند که این کار هم شروع شده‌است، اما توجه کافی به این بخش نشده و امیدواریم بتوانیم کاداس را به نتیجه برسانیم که این بستری برای حفاظت بهتر و جلوگیری از پدیده‌ی زمین خواری و کارکردهای مختلف خواهد شد.
منصور اظهار کرد: حدود 32 میلیون هکتار از این عرصه‌ها را در سیستم کاداس گذاشته‌ایم که 32 درصد از 140 میلیون هکتار در این بحث قرار دارد. ما در برخی از عرصه‌های کشور تحت فعالیت‌های توسعه‌ای و معدنی قرار می‌گیریم، هم قانون حکم کرده و هم منطق و قانون اصول و حقوق بین‌الملل حکم کرده که باید این خسارت جبران شود، بنابراین باید دراین طرح عمرانی بهترین گزینه را انتخاب کنیم و دستگاه‌ها کمک کنند اگر مسیری می‌تواند با x مقدار هزینه شود، با قطع درخت و همان مسیر می‌تواند با 2x هزینه قطع درخت انجام نشود.
وی ادامه داد: درمورد معادن، نهضتی در صنعت و معدن شروع به کارکرده است، بسیاری از مکان‌های حساس مانند استان‌های شمالی، تهران و البرز، به این معادن به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد تا استفاده انفرادی شود و باید در قالب سایت انجام شود تا تخریب کمتری صورت گیرد.
یکی از استان‌های پیشرو در بازسازی معادن خراسان رضوی است
معاون حفاظت وامور اراضی سازمان جنگل‌ها با بیان اینکه«در کنار این بحث بیش از 52 هزار هکتار برنامه احیا بازسازی معدن انجام شده‌است»، گفت: 12 هزار هکتار بازسازی انجام شده‌است که یکی از استان‌های پیشرو در بازسازی معادن خراسان رضوی است. زمانیکه ما معدن را بهره‌برداری می‌کنیم، زمانیکه برداشت می‌شود، فیزیک عرصه خراب می‌شود و به این معنی است که این منظر دست‌خورده را به حالت اول بازگردانیم و وضعیت عرصه را از وضعیت نامناسب به بهره‌برداری مناسب تبدیل کنیم.
منصور تصریح کرد: یکی از کارهای دیگری که ما باید دنبالش باشیم این است که اثرمندی درقالب طرح مدیریت شود و مردم در قالب طرح‌های مدیریتی مانند درختکاری، گیاهان دارویی، زراعت چوب و امثال آن فعالیت کنند، بنابراین افرادی که مستعد هستند باید در این زمینه همکاری کنند. ما توانسته‌ایم بیش از 400 هزار هکتار از عرصه‌ها را به این شکل که تحت بهره‌برداری درختان بود را ساماندهی و بروز کنیم که به درستی مدیریت شود.
وی ادامه داد: مسئله دیگر مشارکت مردم در حفظ منابع طبیعی این است که، اقدامی متقابل انجام دهیم، یکسری انگیزش‌هایی را ما ایجاد کنیم و در مقابل حفاظت عرصه را به مردم برسانیم. به عنوان مثال اگر در منطقه‌ای سوخت ندارند، ما سوخت را تامین کنیم و فعالیتی انجام دهیم که خود مردم متقابلا کار را انجام دهند.در طرح حفاظت مشارکتی ، بیش از 27 میلیون هکتار به این شکل تحت قالب حفاظت مشارکتی تفاهم انجام شده‌است.
کاهش 73.7 درصدی تخریب، تصرف و قطع درخت در اجرای طرح حفاظت مشارکتی
معاون حفاظت وامور اراضی سازمان جنگل‌ها تاکید کرد: با توجه به بازخوردی که از سال‌های 95 و 96 گرفتیم، تخریب، تصرف و قطع درخت نسبت به قبل از اجرای این طرح کاهش 73.7 درصدی داشته‌است. ما وظایف دیگری در تامین نیازهای دستگاه‌های دولتی داریم که باید با توجه به فعالیت‌ها از عرصه‌های منابع طبیعی استفاده کنند که این امر در حوزه ما ساماندهی می‌شود.
منصور با اشاره به اینکه «برخی از روستاهای ما در درون یا مجاور جنگل هستند که سوخت ندارند و متاسفانه ناچار هستند برای تامین سوخت به قطع درخت روی آورند»، گفت: اگرچه سوخت‌رسانی وظیفه سازمانی ما نیست، برای اینکه قطع درخت به منظور تهیه سوخت اتفاق نیوفتد، پروژه‌ای را به نام جایگزین سوخت‌های فسیلی داریم.
وی افزود: با هردستگاه آبگرمکنی که نصب می‌شود ما از قطع تعدادی زیادی درخت جلوگیری می‌کنیم و هزاران هکتار عرصه ای که می‌توانست ازبین برود، پوشش گیاهی حفظ می‌شود، این کار عمدتا رایگان است و در بعضی مناطق مشارکت خود مردم هم وجود دارد. در سال 97 با توافقی که با وزارت دفاع داشته‌ایم قرار بر این شده‌است که 3 هزار دستگاه آبگرمکن به این خانواده‌ها داده شود. به طور متوسط هرخانواده بین دوتا سه اصله درخت را برای هرماه نیاز دارد که سوختش را تامین کند و هزارن عرصه‌ای که می‌توانست از این راه از بین رود حفظ خواهد شد. 
معاون حفاظت وامور اراضی سازمان جنگل‌ها بیان کرد: حدود 13 هزار خانوار در این حوزه آبخیز قرار دارند که مشکل سوخت دارند و در این سال تامین سوخت خواهند شد‌.سالانه بین 5 تا ده هزار خانوار از طریق صندوق توسعه تامین می‌شوند که این امر از قطع درخت جلوگیری می‌کند.
یکی از معضلات کشورما فقدان آمایش سرزمین
منصور خاطرنشان کرد: یکی از معضلات کشورما فقدان آمایش سرزمین است و به این معنی است که ما بدانیم پتانسیل هرنقطه چیست و از هر منطقه با توجه به پتانسیل آن منطقه استفاده کنیم که متاسفانه ما به این مهم توجه نکرده‌ایم. متاسفانه پتانسیل‌یابی به صورت کلی انجام نشده، اما یکی از کارکدهای خوب توسعه استفاده از انرژی‌های نو است. در این چندسال حداقل 4 هزار هکتار عرصه را برای توسعه کشور مانند نیروگاه‌های بادی و... قرار داده‌ایم.
وی افزود: ما در بخش استعدادیابی دوکار انجام می‌دهیم یکی این است که عرصه‌هایی که مستعد طرح‌های منابع طبیعی هستند، این‌ها را باید مشخص کنیم تا بخش‌های مربوطه در این بخش‌ها کار انجام دهند. بخش دیگر استعدادیابی ما به این معنا است که برای کارهای توسعه‌ای کشور، چه بخش خصوصی و چه غیرخصوصی، به عنوان مثال قرار است واحد صنعتی، کشاورزی و یا غیره انجام دهند در عرصه‌های طبیعی، منابع طبیعی باید کنترل کند و باید این عرصه را تخصیص دهد و متقاضیان استعلام‌هایی را انجام دهند و باتوجه به شرایط آن فعالیت را شروع کنند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/114083/کاهش-73-درصدی-قطع-درختان-در-کشور
بستن   چاپ