پیام خراسان
آیا کیفیت آب مشهد استاندارد است؟
شنبه 10 آذر 1397 - 4:33:08 AM
ایسنا
پیام خراسان - مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: آب شهر مشهد از لحاظ میکروبی مشکل خاصی ندارد، در مورد وضعیت شیمیایی آب باید گفت که فاکتورهای موجود در آن، بین قابل‌قبول و ایده‌آل متغیر است.
علی‌اصغر حسنی در رابطه با وضعیت کیفیت آب مشهد اظهار کرد: از روش‌هایی که می‌توان به‌وسیله آن، کیفیت آب را تغییر داد ترکیب منابع آبی کیفیت‌پایین با منابع آبی دارای کیفیت بالا است تا از این طریق قابلیت مصرف داشته باشد. استاندارد ملی آب ایران ترکیبی از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و کشورهای اروپایی است، بنابراین معیار ما برای درنظر گرفتن کیفیت آب، استاندارد ملی ایران است. درباره وضعیت نامناسب کیفیت آب باید توضیح داد که اگر در نمونه‌برداری‌ها مشکلی وجود داشته باشد، تلاش می‌کنیم بلافاصله مشکل را رفع کنیم و اگر برطرف نشود براساس نامه‌نگاری‌ و پیگیر‌هایی که با ادارات آب‌وفاضلاب صورت می‌گیرد منابع آب مشکل‌دار از دسترس خارج می‌شود و برای مصارفی چون کشاورزی، فضای سبز و... مورد استفاده قرار می‌گیرد.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مورد تغییر کیفیت آب در برخی از مواقع تابستان گفت: منابع سطحی آبی که در طول تابستان از سدها برداشت شده، تبخیر می‌شود و منجر به افزایش غلظت املاح آب شده که بر کیفیت آن تأثیر می‌گذارد. از سویی دیگر رشد جلبک‌ها نیز در تغییر کیفیت آب مؤثر است، زمانی که آب در معرض تابش خورشید قرار گیرد، جلبک‌ها رشد می‌کنند و در طعم و رنگ آن اثر منفی می‌گذارند.
وی افزود: معمولاً براساس استانداردهای موجود، آب به سه دسته ایده‌آل، قابل قبول و مجاز برای مصرف تقسیم می‌شود. آب شهر مشهد از لحاظ میکروبی مشکل خاصی ندارد، در مورد وضعیت شیمیایی آب باید گفت که فاکتورهای موجود در آن، بین قابل‌قبول و ایده‌آل متغیر است. به‌دلیل اینکه در برخی از مناطق، منابع آب از چاه، سد یا چشمه برداشت می‌شود، ممکن است کیفیت آب در محل آب‌گیر مطلوب باشد، اما زمانی که در شبکه آب‌رسانی شهر جریان یابد این کیفیت ممکن است تغییر کند. 
حسنی تشریح کرد: کمبود منابع موجب می‌شود که آب از لایه‌های عمقی زمین، برداشت شود، از آنجاکه ممکن است این لایه‌های عمقی رسوب‌گذاری بیشتری داشته باشند کیفیت مطلوبی نخواهند داشت، درنتیجه استفاده از آن منجر به تغییر کیفیت آب می‌شود. 
آیا کلر موجود در آب آشامیدنی مشهد استاندارد است؟
حسنی با اشاره به وجود میزان کلر استاندارد در آب توضیح داد: کلری که به آب افزوده می‌شود برای ازبین بردن آلودگی میکروبی است و از سوی دیگر برای ایجاد اطمینان از اینکه آلودگی ثانویه وارد شبکه آبی نشود؛ چراکه برخی مواقع اتفاقاتی چون ترکیدن لوله آب یا برگشت از مخازن آبی در خانه‌ها، موجب ورود آلودگی ثانویه در آب می‌شود. یکی از اقداماتی که به‌صورت پیوسته صورت می‌گیرد کلرسنجی منابع آبی است تا میزان کلر کمتر یا بیشتر از حد معمول و استاندارد نباشد.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: نکته دیگر بحث سختی یا گچ آب بوده که جزو فاکتورهای شیمیایی است. میزان سختی و گچ، بستگی به جنس زمین دارد. اما براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی و استاندارد ملی، سختی آب تأثیر سوئی بر سلامت مصرف‌کنندگان ندارد و تنها بر گوارایی آب تأثیر می‌گذارد. از آنجا که راه حل رفع این مشکل هزینه‌بر بوده و جزو فاکتورهای زیبایی و گوارایی آب است، جزو اولویت اول ما قرار نمی‌گیرد. 
دستگاه‌های تصفیه آب، املاح معدنی مورد نیاز بدن را از بین می‌برد
وی با بیان اینکه «مهمترین فاکتورهای آب سالم، نبود رنگ، بو، طعم و مزه در آب است» بیان کرد: از لحاظ شیمیایی بایستی املاح موجود، درحد متعادل و مطابق با استاندارد باشد. درواقع برخی از املاح مورد نیاز بدن انسان از طریق آب تأمین می‌شود، بنابراین استفاده از دستگاه تصفیه، املاح را به‌حدی کاهش می‌دهد که آب، تبدیل به آب مقطر و تلخ‌مزه شود. 
حسنی در رابطه با میزان استاندارد املاح معدنی در آب آشامیدنی افزود: آبی که املاح موجود آن بین 0-100 میلی‌گرم در لیتر باشد برای نوشیدن مناسب نیست و در مصارف صنعتی کاربرد دارد، اگر میزان املاح موجود در آب بین 100-500 میلی‌گرم باشد برای نوشیدن مطلوب بوده، بین 500-1000 میلی‌گرم در لیتر قابل‌قبول است و در انتها اگر بین 1000-1500 باشد حداکثر مجاز املاح موجود در آب است که طعم آن را شورمزه می‌کند. نکته اینجاست که میزان املاح معدنی موجود آب مشهد در محدوده 1000 میلی‌گرم در لیتر است.
آب‌های بسته‌بندی شده تازه نیستند
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رابطه با تفاوت استانداردهای موجود در آب لوله‌کشی و معدنی گفت: آب‌بسته‌بندی به دو دسته آب بطری‌شده و آب معدنی تقسیم می‌شود. آب بطری از چاه برداشت شده و تصفیه می‌شود، املاح آن را کاهش می‌دهند که معمولاً میزان آن، بین 100- 200 میلی‌گرم در لیتر است. این آب، گوارایی خاص خود را دارد، اما تازه نیست. دسته دوم آب‌های معدنی است که هیچ تغییری در آن ایجاد نمی‌کنند و دارای ویژگی‌های خاص خود است. برخی از این آب‌ها دارای آهن بیشتر، برخی فلوراید بیشتر و... است. باید توجه داشت زمانی که از آب‌های بطری‌ یا تصفیه شده استفاده می‌‌شود از لحاظ ذائقه به آن عادت می‌کنیم و روی سیستم گوارش تأثیر می‌گذارد.
وی گفت: آب بطری‌شده به استانداردهای مطلوب نزدیک است و کیفیت آن نسبت به آب لوله‌کشی بیشتر است، اما زمانی که در معرض تابش نور خورشید قرار گیرد برخی از مانومرها و ترکیبات شیمیایی موجود در بطری وارد آب می‌شود که کیفیت آن را تغییر می‌دهد از سویی دیگر این نوع آب، تازه نیست.
حسنی ادامه داد: شبکه آب‌رسانی به‌صورت حلقه است و از منابع مختلفی تأمین می‌شود، باید توجه داشت اگر کیفیت آب به حد غیرمجاز برسد اجازه مصرف، داده نمی‌شود. نکته دیگر در مورد آب لوله‌کشی این است که متولی تأمین آب، شرکت آب منطقه‌ای، متولی توزیع آن ادارات آب‌وفاضلاب شهری و روستایی و متولی نظارت بر آب وزارت بهداشت است، بنابراین ازآنجاکه سازمان‌های گوناگونی در بحث آب دخالت دارند، برای اینکه بتوانیم مسئولیت‌پذیری همه سازمان‌ها را در قبال کیفیت آب برانگیزیم، کمیته‌ای با عنوان کمیته امنیتی آب تشکیل داده‌ایم. 
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این کمیته اداره‌های گوناگونی چون محیط‌زیست، جهاد کشاورزی، ادارات آب‌منطقه‌ای، آب‌وفاضلاب، فرمانداری، استانداری و ... حضور دارند که هرکدام دارای وظایفی هستند. از سوی دیگر مطالعاتی انجام می‌شود تا عوامل تأثیرگذار بر کیفیت آب مشخص شود برای نمونه کشاورزی، تخلیه فاضلاب، گردشگری و ... در آن مؤثرند و بر همین اساس نقش سازمان‌ها در حوزه آب، مشخص می‌شوند.
حسنی با اشاره به چگونگی استاندارد آب تصریح کرد: پایش آب از نقطه آبگیر آغاز شده و تا جایی که مردم آب را از شیر برداشت می‌کنند، ادامه دارد. روال کار ما در حوزه پایش آب، براساس استاندارد ملی ایران 1053 است که شامل بررسی کیفیت میکروبی، فیزیکی و شیمیایی آب می‌شود. نمونه‌برداری‌هایی به‌صورت برنامه‌ریزی شده از ایستگاه‌های تعیین‌شده، صورت می‌گیرد تا وضعیت آب بررسی شود. مطابق با این بررسی‌ها، کیفیت آب آشامیدنی به‌دست می‌آید.
وی با بیان اینکه «برای تعریف کیفیت آب و شناسایی مخاطرات آن برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت داریم تا بتوانیم این مخاطرات را با کمک دیگر سازمان‌ها برطرف کنیم» خاطرنشان کرد: زمانی که میزان مصرف آب بیشتر می‌شود مجبوریم تا از تمامی منابع آب استفاه کنیم از آنجاکه کیفیت یکسری از منابع آبی شهر پایینتر و در حد قابل‌قبول است؛ درنتیجه در زمان مصرف زیاد مجبوریم از این منابع استفاده کنیم.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/118046/آیا-کیفیت-آب-مشهد-استاندارد-است؟
بستن   چاپ