پیام خراسان
کارشناس ارشد علوم اجتماعی:
شهروندان در الگوهای شهرسازی ما جایی ندارند
جمعه 16 آذر 1397 - 22:25:46
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - کارشناس‌ارشد علوم اجتماعی گفت: شهرسازی ما به‌دور از محوریت شهروندی و شهروندان در آن جایگاهی ندارند.
به گزارش ایسنا-منطقه خراسان، عزیز قانعی‌راد در مراسم اکران و نقد و بررسی مستند «محمد امین» که در فرهنگسرای فناوری و رسانه برگزار شد،ضمن اشاره به 12 آذر روز جهانی معلولین و 13 آذر روز ملی علوم اجتماعی اظهار کرد: در پنجمین گرامی‌داشت روز علوم اجتماعی در ایران، رشته علوم اجتماعی چه خدماتی به معلولان به عنوان عضوی از شهر ارائه کرده است؟ معلولان به عنوان عضوی از جامعه در کجای برنامه‌ریزی شهری گنجانده شدند؟ آیا جامعه آنها را به فضای شهری دعوت می‌کند یا اینکه آنها طرد شدند و به کنج عزلت رفته‌اند؟
وی ادامه داد: یکی از پاسخ‌هایی که می‌شود به این پرسش داد، مربوط به قدمت علوم انسانی در جامعه و حوزه عمومی است. علوم اجتماعی در بدنه دانش آن‌طور که باید به رسمیت شناخته نمی‌شود. جایگاه آن به عنوان یک شریک و همکار عاقل دیده نمی‌شود و از آن به عنوان یک دانش و شناخت دست دوم در مقابل دانش مهندسی، پزشکی و حقوق نام برده می‌شود.
این کارشناس ارشد علوم اجتماعی تصریح کرد: تقدیر از جانبازان و معلولین به‌خودی‌خود بد نیست اما یک دانش‌آموخته علوم اجتماعی زمانی می‌تواند تاثیرگذار باشد که مشارکت فعال و موثر
در معاونت‌های دیگر شهرداری مثل معاونت شهر سازی، معاونت محیط زیست و... داشته باشد. در برنامه‌ریزی به عنوان مشاور در اجرای پروژه‌ها نقش‌آفرینی و مواردی از این قبیل مطرح کند که به طور مثال این پیاده‌رویی که دارد ساخته می‌شود امکان تردد جانبازان و معلولین را ندارد، امنیت کافی برای خانم‌ها در آن تامین نشده، کودکان و سالمندان نمی‌توانند به راحتی از آن استفاده کنند و به طور کلی ارزیابی و تاثیر اجتماعی پروژه مشکل دارد. ما باید با سوالات مختلف دانش مهندسی را از الگوی فرمولی خارج کنیم.
شهرسازی ما به‌دور از محوریت شهروندی است
قانعی‌راد با بیان اینکه «شهرسازی‌ای که در حال حاضر در ایران انجام می‌شود به دور از محوریت شهروند و شهروندی است»، خاطرنشان کرد: شهر بیشتر برای ماشین و سواره امنیت دارد و این موضوع از پیامدهای جبران ناشدنی غیبت علوم اجتماعی در فضای عمومی است.معاونت‌های اجتماعی در شهرداری‌ها تنها برای خود و در فضای محدود برای خود برنامه‌های تقدیر و تشکر برنامه‌ریزی می‌کند و به اصطلاح تنها درون سازمانی کار می‌کند. معاونت‌های فرهنگی و اجتماعی باید نقش نظارتی و فعال در تمام موضوعات مربوط به شهر داشته باشند از ساخت‌وسازها گرفته تا محیط‌زیست. قرار نیست علوم اجتماعی در پستو برای خود فعالیت کند و مهندسین پزشکان و حقوقدان‌ها در حوزه عمومی و شهر .
وی یادآور شد: امروز ضرورت ورود علوم اجتماعی به جامعه از هر دانش دیگری بیشتر احساس می‌شود زیرا در شهرها آلودگی هوا، معضلات محیط‌زیستی، ترافیک و ساخت‌وسازها کیفیت زندگی را از بین برده است. علوم اجتماعی دانشی است که علاوه‌بر اینکه برای ما دارای ظرفیت‌های خوب شناختی است و می‌تواند کنجکاوی‌‌های مارا در مورد جامعه، فرهنگ و... فراهم کند در عین حال می‌تواند به همه رشته‌ها کمک کند که به‌طور بهتر و موثرتری با جامعه ارتباط برقرار کنند و پیوند بین علم و جامعه یعنی آن خلئی که در حال حاضر داریم را از بین ببرد.
قانعی‌راد افزود: علوم اجتماعی دانشی را در اختیار ما می‌گذارد که باعث می‌شود متخصصین خود را در افق تخصصی رشته هایشان محدود نکنند و باعث می‌شود افق پهناور انسان و پیچیدگی‌‌های انسانی را هم مدنظر قرار دهند. به عبارتی دخالت صاحب نظران علوم اجتماعی در مباحث گوناگون موجب می‌شود تا پیوند دو دانش، حل مسئله نهایی را انسانی‌تر و کاراتر سازد. زمانی که پای صاحب‌نظران علوم اجتماعی در میان باشد فضاها کالبدها و مصنوعات تا حدودی با تخیل و خاطره‌انگیز شدن پیوند می‌خورند و حس زیبایی شناختی در آنها رعایت می‌شود و از آن سو، فضاهای همراه با خاطره، معنا، هویت و نماد می‌سازند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/119192/شهروندان-در-الگوهای-شهرسازی-ما-جایی-ندارند
بستن   چاپ