پیام خراسان
/گزارش/ حرف کشاورزان اخلی دنگل نان شب است/توانی برای پرداخت بهای حق آبه ندارند
چهارشنبه 26 دي 1397 - 13:43:36
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - خراسان شمالی یکی از قطب های تولید محصولات کشاورزی در این استان است که سالانه مقدار قابل توجهی از انواع محصولات در آن کشت می شود.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، حدود 50 درصد از مردم خراسان شمالی در روستاها زندگی می کنند و امر و معاش آن ها با انجام کارهای کشاورزی و دامپروری تامین می شود اما یکی از مسائلی که در حال حاضر نگرانی آن ها را دو چندان کرده است موضوع کاهش بارندگی ها و تقلیل منابع آبی است.
اخلی و دنگل دو روستا از شهرستان بجنورد هستند که شغل اصلی مردم این روستاها کشاورزی است و به منظور تامین آب کشاورزی این افراد در چند سال گذشته ایستگاه پمپاژ آب راه اندازی شده است اما 12 روزی است که برق این ایستگاه توسط شرکت آب و منطقه ای قطع شده است.
قطع برق ایستگاه پمپاژ آب به علت عدم پرداخت آب بها
مجرد یکی از اهالی روستای دنگل در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه ساخت پروژه ایستگاه پمپاژ آب کشاورزی از سال 81 در دو روستای اخلی و دنگل آغاز شد و بعد از گذشت 11 سال در سال 92 به بهره برداری رسید، گفت: مردم این دو روستا از سال 92 توسط این ایستگاه آب کشاورزی را در فصل سرما به استخر ذخیره آب پمپاژ و از ابتدای سال نیز برای انجام کارهای کشاورزی از آن استفاده می کنند.
وی با بیان اینکه 35 هکتار زمین کشاورزی از این ایستگاه بهره مند می شود، افزود: حدود 60 کشاورز اب مورد نیاز کشاورزی خود را از طریق این ایستگاه تامین می کنند.
مجرد ادامه داد: اما مشکلی که در حال حاضر به وجود آمده این است که شرکت آب منطقه ای به بهره برداران از این ایستگاه اعلام کرده است که بابت حق آبه، 395 میلیون تومان بدهکار هستند و باید بدهی خود را پرداخت کنند.
وی اظهار کرد: علاوه بر آن اعلام شده که سالانه هر کشاورز باید مبلغی حدود 120 میلیون تومان نیز بابت حق آب پرداخت کنند.
این کشاورز اهل روستای دنگل با تاکید بر اینکه خشکسالی های اخیر، تورم و گرانی موجب شده تا کشاورزان وضع مالی خوبی نداشته باشند، تصریح کرد: در حال حاضر حرف کشاورزان نان شب است و مردم این دو روستا به هیچ عنوان توان مالی آن را ندارند که این بدهی و همچنین حق اب سالانه خود را پرداخت کنند.
وی خاطرنشان کرد: همین امر موجب شده تا شرکت آب منطقه ای اقدام به قطع برق ایستگاه پمپاژ آب کند و حدود 12 روزی است که برق این ایستگاه قطع شده و هیچ آب به استخر ذخیره آب پمپاژ نمی شود.
مجرد با بیان اینکه حتی مسئولان اعلام کرده اند که می توانیم این بدهی را در قالب چندین قسط بدهیم اما این امر نیز برای روستاییان انکان پذیر نیست، توضیح داد: ایستگاه آبرسانی کشاورزی این دو روستا دارای پنج پمپ بوده که چند وقت گذشته چهار پمپ آن سوخت و مردم توان تعمیر آن را نداشتند در نتیجه جلسه ای با حضور فرماندار تشکیل شد و قرار بر این شد تا مبلغ 50 میلیون از محل ستاد بحران برای حل این مشکل اختصاص یابد.
وی گفت: مبلغ تعمیر پمپ ها 53 میلیون تومان شد که 50 میلیون تومان از آن توسط ستاد بحران تامین و قرار بر این شد تا سه میلیون تومان از سوی کشاورزان روستا تامین می شود که تامین آن دو سه ماهی طول کشید.
مجرد افزود: کشاورزان این دو روستا به هیچ عنوان توان پرداخت حق آبه 120میلیون تومانی را ندارند و اگر چاره ای به حال آن ها اندیشیده نشود مجبور هستند روستا و کار کشاورزی را ترک کنند و در حواشی شهرها برای انجام کارهای کاذب روی آورند.
با درآمد 4تا 5 میلیون تومان در هر هکتار می توان رقم بالای حق آب را پرداخت کرد؟
مجرد دهیار روستای دنگل در ادامه در گفت و گو با ایسنا گفت: درآمد هر هکتار زمین کشاورزی در این روستا چهار تا پنج میلیون تومان است و آیا کشاورزان می توانند با این درآمد حق آب را پرداخت کنند.
وی تاکید کرد: کشاورزان این دو روستا به هیچ عنوان توان پرداخت بدهی 395 میلیون تومانی و حق آب سالانه حدود 120 میلیون تومان را ندارند و باید چاره ای به حال آن ها اندیشیده شود.
قطع برق ایستگاه پمپاژ بر اساس مجوز قوه قضاییه بوده است
واسطه معاون حفاظت و بهره برداری شرکت اب منطقه ای خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: برابر قانون، کشاورزان چه آن هایی که به صورت سنتی و چه آن هایی که به صورت پمپاژ از آب کشاورزی استفاده می کنند باید حق آب بها پرداخت کنند.
وی گفت: پرداخت آب بها نیز از یک تا سه درصد محصول متغییر است و باید کشاورزان این رقم را پرداخت کنند.
واسطه افزود: کشاورزان اخلی و دنگل طبق تعرفه های وزارت نیرو از سالی که ایستگاه به بهره برداری رسیده تاکنون، ریالی از آب بها را پرداخت نکرده اند.
وی ادامه داد: از سال 92 تاکنون، جلسات مکرر و اخطارهای متعددی برای کشاورزان این دو روستا برگزار و ارسال شده است اما آن ها هیچ توجهی نکردند.
این مقام مسئول تصریح کرد: بالاخره این شرکت مجبور شد تا طبق قانون ورود پیدا کند و با مجوز قوه قضائیه برق ایستگاه قطع شد.
وی با اشاره به اینکه در روقم 395 میلیون تومان، خسارت نیز محاسبه شده است، گفت: اگر کشاورزان مراجعه کنند و پرداختی داشته باشند، رقم پرداختی آن ها قابل اصلاح است.
با وساطت های انجام شده می توان مقداری بخشودگی را اعمال کرد
عبدالله یوسفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا گفت: در حقیقت کشاورزان باید بر اساس میزان برداشت آب کشاورزی که دارند حق آب را به شرکت آب منطقه ای پرداخت کنند.
وی با اشاره به اینکه رقم 395 میلیون تومان، بدهی سنواتی کشاورزان بابت حق آب است، اظهار کرد: پیشنهاد می شود کشاورزان این دو روستا درخواستی را به امور آب بجنورد و جهاد کشاورزی بجنورد ارائه دهند و رونوشتی از آن نیز به بنده ارائه دهند تا هم پیگیری ها از سوی دو اداره مذکور و هم از سوی ریاست سازمان جهاد کشاورزی انجام شود.
یوسفی تصریح کرد: با ارائه درخواست کشاورزان می توان جلسه ای با حضور فرماندار برگزار کرد تا وساطت های لازم انجام و امکان بخشودگی را فراهم کرد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/130403/-گزارش--حرف-کشاورزان-اخلی-دنگل-نان-شب-است-توانی-برای-پرداخت-بهای-حق-آبه-ندارند
بستن   چاپ