پیام خراسان
صعود شاخصهای سلامت در خراسان رضوی در کوران چهل سال تلاش انقلابی
سه شنبه 2 بهمن 1397 - 11:03:14 AM
ایرنا
پیام خراسان- روند توسعه شاخصهای بهداشتی، درمانی، آموزشی و پژوهشی در ایران ظرف40 سال حیات پربرکت انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی گذشته از آموزش موفق نیروی انسانی در عرصه پزشکی، در حوزه گسترش کارآمد زیرساختهای بهداشتی و درمانی در سراسر کشور توسعه ای چشمگیر داشته است.
پهنه وسیع خراسان که تا پیش از تقسیم به سه استان در اوایل دهه 1380 وسیعترین پاره تقسیمات کشوری ایران بود در امر ارائه خدمات بهداشتی و درمان به عموم مردم نمونه ای شاخص از دستاوردهای چهل سال تلاش انقلابی در سایه نظام جمهوری اسلامی است.
هم اکنون حدود 80 درصد از جمعیت 6،5 میلیون نفری استان خراسان رضوی زیرپوشش خدمات دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارد و مابقی این جمعیت توسط دانشکده ها و دانشگاههای علوم پزشکی گناباد، سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه و تربت جام خدمات رسانی می شوند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان یکی از پنج دانشگاه برتر کشور و بزرگترین دانشگاه علوم پزشکی شرق کشور علاوه بر خدمت رسانی به مجاوران، به زائران بارگاه منور حضرت علی بن موسی الرضا(ع) نیز خدمات رسانی می کند.
رسالت این دانشگاه تأمین، حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه به مدد پرورش استعدادها از طریق تعلیم و تحقیق، ایجاد امکانات پژوهشی برای افزایش توان علمی تحقیقاتی در زمینه مسایل بهداشتی، درمانی و ارتقای سطح سلامت مردم است.
دانشکده پزشکی مشهد سال 1328 در محل دبستانی شش کلاسه ای به نام دبستان همت در این شهر تاسیس شد و کار خود را با 61 دانشجو، یک دانشیار و هفت معلم حق التدریس آغاز کرد.
طی سالهای 1348 تا 1354 علاوه بر دانشکده پزشکی، دانشکده های دندانپزشکی، علوم دارویی و تغذیه نیز در مشهد تاسیس شدند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال 1365 با تغییرات ساختاری در وزارتخانه ها، دانشگاههای علوم پزشکی کشور از وزارت علوم و آموزش عالی منفک شده و همراه با وزارت بهداری با عنوان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به کار خود ادامه دادند.
در این راستا دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه فردوسی مشهد هر یک با مدیریت جداگانه فعالیت خود را آغاز کردند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد همانند سایر دانشگاههای علوم پزشکی کشور علاوه بر وظیفه آموزش، پژوهش و تحقیقات، مسئولیت درمان و بهداشت جامعه را نیز برعهده دارد و در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نبوده است.
روند توسعه شاخصهای بهداشتی، درمانی، آموزشی و پژوهشی در خراسان رضوی و مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نشان می دهد علاوه بر آموزش هزاران نیروی انسانی متعهد و توانمند در عرصه پزشکی، زیرساختهای بهداشتی و درمانی در سراسر این استان توسعه چشمگیر یافته بگونه ای که ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مطلوب در دورترین نقاط استان میسر شده است.

*حوزه سلامت بی نیاز از پزشکان خارجی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تربیت نیروی انسانی ماهر و با اخلاق بر اساس نیاز جامعه از وظایف مهم دانشگاههاست گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحولات چشمگیر در حوزه تربیت نیروی انسانی کشور رخ داد و اکنون حوزه سلامت بی نیاز از پزشکان و نیروی های خارجی شده است.
دکتر محمد رضا دارابی افزود: این در حالی است که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی پزشکانی از کشورهای پاکستان، هند، بنگلادش و فیلیپین در مناطق مختلف استان خراسان رضوی و کشور فعالیت می کردند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر در تمام شهرستان های استان متخصصین در گروه های مختلف از جمله زنان، کودکان، جراحی، داخلی، بیهوشی و ارتوپدی حضور دارند و به مردم خدمات ارائه می دهند.
وی گفت: با وجود رشد سه برابری جمعیت کشور نسبت به بدو پیروزی انقلاب اسلامی، در حال حاضر در تمام گروه های تخصصی و فوق تخصصی و تمام حرف پزشکی و پیراپزشکی نیروی انسانی تربیت شده و کشور در این زمینه به خودکفایی رسیده است.
دارابی افزود: در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز علاوه بر حضور پزشکان عمومی و خانواده، پزشکان متخصص نیز به ارائه خدمت به مردم می پردازند.
وی با بیان اینکه 7500 پزشک عمومی، متخصص و فوق تخصص در مناطق زیر پوشش این دانشگاه فعالیت دارند، اظهار داشت: نیروی انسانی در حوزه پزشکی و درمانی بر اساس نیاز استان تربیت شده است.
وی گفت: این دانشگاه بر اساس ارزیابی های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تمام حوزه ها در ردیف پنج دانشگاه برتر کشور قرار دارد و در برخی حوزه ها همچون پژوهش و فناوری در ردیف دانشگاه های برتر است.
دارابی افزود: این دانشگاه در بسیاری از جشنواره های ملی و بین المللی همچون رازی، خوارزمی و المپیادهای علمی نیز موفق به کسب رتبه های برتر شده است.
وی تاکید کرد: به همت اعضای هیات علمی، پژوهشگران و محققان، کارکنان و دانشجویان این دانشگاه در حال حاضر در رتبه بندی های مهم جهان همچون تایمز، لایدن، شانگهای و وبومتریک وارد شده و موفق به کسب جایگاه های برتر شده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی مشهد رتبه دوم فناوری کشور را به خود اختصاص داده است گفت: به همت اعضای هیات علمی، داروها و نانو داروهای مختلف در این دانشگاه تولید شده که این امر علاوه بر تامین نیاز کشور و کاهش خروج ارز، کارآفرینی برای جوانان را نیز موجب شده است.
وی بیان کرد: هم اکنون 9 هزار و 521 دانشجو در 163 رشته آموزشی در مقاطع کاردانی تا تخصصی و فوق تخصص در هفت دانشکده زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشغول تحصیل هستند و این دانشگاه دارای 960 عضو هیات علمی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برنامه های آینده این دانشگاه اشاره کرد و گفت: برنامه تحول نظام سلامت که در راستای کاهش هزینه های درمان و گسترش خدمات به مردم به اجرا درآمده است با قوت ادامه خواهد یافت.
وی اجتماعی شدن سلامت از طریق سند توسعه سلامت استان و سند پیشگیری از بیماری های غیر واگیر، توسعه و تقویت مجامع سلامت استان، پیگیری طرح تحول و نوآوری در آموزش، ایجاد پرونده الکترونیک سلامت برای تمام مردم استان، اجرای سیستم نظام ارجاع الکترونیک و توسعه گردشگری سلامت را از برنامه های مهم و در حال اجرای دانشگاه علوم پزشکی مشهد برشمرد.

*رشد شاخص های بهداشتی در خراسان رضوی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: خراسان رضوی تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت در ردیف استان های محروم قرار داشت اما در طول 40 سال پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، دستاوردهای مثبتی در عرصه بهداشت حاصل شده است.
دکتر حمید رضا بهرامی افزود: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی 23 خانه بهداشت و 54 پایگاه بهداشتی در استان خراسان رضوی فعال بود که هم اکنون این تعداد به 737 خانه بهداشت و 540 پایگاه بهداشتی افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: امید به زندگی در قبل از انقلاب 55 سال بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی و افزایش امکانات و تجهیزات پزشکی و بیمارستانی امید به زندگی در میان مردان به 74 سال و در میان زنان به 78 سال رسیده است.
وی با اشاره به رشد شاخص های بهداشتی گفت: در استان خراسان رضوی قبل از انقلاب شاخص پوشش واکسیناسیون 43 درصد بود اما امروز این شاخص به 100 درصد رسیده و به برکت این خدمات برخی بیماریها همچون فلج اطفال ریشه کن شده است.
وی افزود: همچنین در شاخص زایمان ایمن در بیمارستان های استان خراسان رضوی نیز قبل از انقلاب این رقم حدود 45 درصد بود که اکنون به 99.9 درصد رسیده و دلیل آن این است که اکنون در تمام خانه های بهداشت روستایی مراقبت های اولیه بهداشتی برای تمام گروه های سنی انجام می شود.

* افزایش تخت های بیمارستانی در خراسان رضوی به 10 هزار تخت
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد تخت های بستری بیمارستانی در استان خراسان رضوی سه هزار و 400 تخت بود که این تعداد در حال حاضر به بیش از 10 هزار تخت افزایش یافته است.
دکتر شاپور بدیعی افزود: بر اساس شاخص های توسعه درمان باید به ازای هر یک هزار نفر دو و نیم تخت بستری بیمارستانی ایجاد شود که با این احتساب اکنون حدود دو هزار و 500 تخت بستری در استان خراسان رضوی کمبود داریم.
وی اظهار داشت: طی پنج سال گذشته یک هزار و 600 تخت بیمارستانی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه برای تامین کمبود دو هزار و 500 تخت بیمارستانی استان نیز پیش بینی های لازم انجام شده است گفت: احداث بیمارستان 320 تختخوابی شهید هاشمی نژاد، بیمارستان جاده سرخس، بیمارستان امداد و بیمارستان یک هزار تختخوابی با سرمایه گذاری بخش خصوصی از این جمله است.
بدیعی افزود: در حال حاضر 32 بیمارستان دانشگاهی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مجاوران و زائران بارگاه منور رضوی خدمات ارائه می دهد که علاوه بر مراکز بیمارستانی، مراکز بهداشتی درمانی، مراکز جامع روستایی و شهری نیز در تمام نقاط استان فعال و به مردم خدمات رسانی می کنند.
وی با اشاره به فعالیت 62 سازمان مردم نهاد در حوزه سلامت استان خراسان رضوی اظهار داشت: این دانشگاه از حمایت خیران و سازمان های مردم نهاد در توسعه تخت های بیمارستان و زیرساخت های بهداشتی و درمانی استقبال و حمایت می کند.
وی با اشاره به تدوین سند توسعه سلامت استان و سند پیشگیری از بیماری های غیر واگیر گفت: در صورت تحقق اهداف اسناد تدوین شده و توسعه اجتماعی سلامت می توان انتظار داشت که با گسترش فرهنگ خود مراقبتی و پیشگیری روز به روز نیاز استان به تخت های بستری و بیمارستان ها کاهش یابد.
بدیعی افزود: ساخت دانشکده داروسازی، ایجاد مرکز همایش های دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایجاد بیمارستان 610 تختخوابی امام رضا (ع)، بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر و توسعه و بهسازی تمام مراکز درمانی از دیگر اقداماتی است که طی سالهای گذشته در راستای توسعه خدمات به مردم انجام شده است.

* رشد چشمگیر داروخانه ها در خراسان رضوی
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در بیشتر شهرستان های استان، داروخانه فعال وجود نداشت اما اکنون به برکت پیروزی انقلاب تعداد داروخانه های استان از 75 واحد به 792 داروخانه افزایش یافته است.
دکتر داوود اخگری افزود: به رغم تحریم های اعمال شده علیه ایران، با اقدامات و برنامه ریزی های صورت گرفته داروهای مورد نیاز استان برای مدت 6 ماه تامین شده و در این زمینه تاکنون مشکلی برای مردم و سیستم بهداشت و درمان ایجاد نشده است.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/132208/صعود-شاخصهای-سلامت-در-خراسان-رضوی-در-کوران-چهل-سال-تلاش-انقلابی
بستن   چاپ