پیام خراسان
بزرگداشت بنیانگذار کشور پاکستان در مشهد برگزار شد
سه شنبه 2 بهمن 1397 - 17:45:43
ایرنا - سیاسی - خراسان رضوی
پیام خراسان - مشهد- مراسم بزرگداشت قائد اعظم محمد علی جناح بنیانگذار کشور پاکستان روز سه شنبه در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
به گزارش ایرنا، سفیر پاکستان در ایران گفت: محمد علی جناح بنیانگذار پاکستان، کشوری به نام اسلام تشکیل داد.
رفعت مسعود افزود: جناح، اسلام را می فهمید و آن را با مدرنیته می خواست و این تفکر را از اقبال لاهوری وام گرفته بود.
وی اظهار داشت: همین دیدگاه بود که منجر شد پس از استقلال پاکستان از هندوستان در این کشور برای تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش و آموزش عالی اهمیت بسیار قائل شوند.
وی گفت: محمد علی جناح هنگام تحصیل در لندن به صف مبارزان علیه استعمار انگلستان در هندوستان پیوست و تا سال 1937 هم نمی خواست که مسلمانان از هندوها و کشور هندوستان جدا شوند.
رفعت مسعود افزود: جناح، حتی زمانی که از لندن به هندوستان بازگشت هم عضو حزب کنگره هند و معتقد بود مسلمانان هند باید مکان مخصوصی در کشور هندوستان داشته باشند ولی رفته رفته متوجه شد که عرصه بر مسلمانان هند در حال تنگ تر و سخت تر شدن است.
وی ادامه داد: در دانشگاه فردوسی مشهد شعبه زبان آموزی وجود دارد که آموختن زبانهای ملل دیگر کار خیلی خوبی است چون زبان و فرهنگ، روابط کشورها و مردم را نزدیکتر می کند و دانشگاههای پاکستان هم باید به این کار اقدام کنند.
وی پیشنهاد کرد سمیناری با عنوان اقبال لاهوری و فردوسی هم برگزار شود چرا که اشعار فردوسی هم مانند اقبال، حاوی پیغام محبت و دوستی برای مسلمانان است.
سرکنسول جمهوری اسلامی پاکستان در ایران نیز در این مراسم گفت: محمد علی جناح روز 25 دسامبر 1876 در کراچی که آن زمان بخشی از هند تحت کنترل بریتانیا بود متولد شد.
عرفان محمود بخاری افزود: جناح، ابتدا عضو کنگره ملی هند بود و سپس به حزب مسلمان مسلم لیگ پیوست و در 1916 رئیس این حزب شد.
وی ادامه داد: قائد اعظم محمد علی جناح در حالی که مسلمانان هندی تحت شرایط رنج و عذاب فراوان تحت سلطه بریتانیایی ها و هندوها قرار داشتند از پذیرش عقیده جواهر لعل نهرو مبنی بر اینکه در هند تنها دو نیروی امپریالیزم بریتانیایی و ناسیونالیزم هندی وجود دارد که توسط حزب کنگره و عمدتا هندو هدایت می شود خودداری کرد.
سرکنسول جمهوری اسلامی پاکستان در ایران گفت: جناح به صراحت متذکر شد که حزب دیگری به نام مسلم لیگ وجود دارد که به تنهایی حق نمایندگی مسلمانان هند را در اختیار دارد.
بخاری افزود: در هندوستان آن زمان همواره به اشتباه این گونه تلقی می شد که مسلمانان در اقلیتند ولی جناح متذکر شد که مسلمانان به مفهوم واقعی، یک ملتند و باید سرزمین، قلمرو و کشور خاص خود را داشته باشند و این همان تئوری دو ملت بود.
وی ادامه داد: کشور پاکستان کشوری است که منحصرا بر پایه ایدئولوژی و نه بر زمینه های صرفا قلمروی بنا نهاده شده است و کشوری ایدئولوژیک است که پایه هایش بر مبنای ایدئولوژی اسلامی مبتنی بر آموزه های قرآنی و سنت بنا نهاده شده است.
بخاری گفت: هندوها و مسلمانان به دو مذهب، دو فلسفه، دو گونه آداب و رسوم اجتماعی و ادبیات متفاوت تعلق دارند که مبتنی بر عقاید و باورهای متضاد است و تلقی آنان از زندگی و در باره زندگی نیز با هم متفاوت است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی هم در این مراسم گفت: شعار محمد علی جناح در تاسیس پاکستان، بکارگیری اسلام و قوانین اسلامی بود اما اسلامی که او به دنبالش بود اسلامی توانا، کارآمد و هویت بخش بود که مرزهای فکری و جغرافیایی مسلمانان را به منزله کل واحد ترسیم می کرد.
جعفر مروارید افزود: اسلام جناح، اسلام فردی و مناسکی صرف نیست بلکه اسلامی است که به خودآگاهی تاریخی و بازگشت به خویشتن اسلامی دعوت می کند و با دموکراسی و زبان جهان معاصر سازگار است.
وی ادامه داد: جناح، در سلسله اصلاحگران فکر دینی قرار می گیرد و بازسازی فکر دینی که جناح به آن اشاره می کند ریشه در تفکر فلسفی اقبال لاهوری دارد لذا برای فهم فکر جناح به فهم فکر اقبال نیاز است.
مروارید گفت: شهر مقدس مشهد هم برای انجام گفت و گوهای بین فرهنگی آمادگی دارد و می تواند میزبان این قبیل از مراودات فرهنگی باشد.
مدیر همکاریهای بین المللی دانشگاه فردوسی مشهد هم در این مراسم گفت: دانشگاه فردوسی مشهد با میزبانی هزار و 700 دانشجوی خارجی از 30 کشور جهان و 25 استاد خارجی از 25 کشور جهان و 15 هزار پارسی آموز در خارج از کشور به بزرگترین مرکز زبان آموزی فارسی جهان تبدیل شده است.
دکتر احسان قبول افزود: این دانشگاه آمادگی خود را برای گسترش روابط با کشورهای منطقه و پاکستان اعلام می کند و در این مسیر شاید اولین گام این باشد که وزارت علوم پاکستان دانشگاه فردوسی مشهد را معتبر بداند.
وی ادامه داد: رتبه دانشگاه فردوسی مشهد در نظام رتبه بندی دانشگاههای جهان رتبه مطلوب و بین 480 تا 800 است و در رشته ای مانند کشاورزی رتبه این دانشگاه در سطح رتبه 200 جهانی است.
وی با بیان اینکه از سالها پیش تالار تخصصی مطالعات علامه اقبال لاهوری در دانشگاه فردوسی مشهد بنا نهاده شده است گفت: این آمادگی وجود دارد که در صورت اعزام استاد، کرسی زبان اردو هم در این دانشگاه راه اندازی شود همچنین دانشگاه فردوسی مشهد برای گسترش زبان و ادبیات فارسی در کشور پاکستان نیز آمادگی دارد.
1922/ 6053

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/132292/بزرگداشت-بنیانگذار-کشور-پاکستان-در-مشهد-برگزار-شد
بستن   چاپ