پیام خراسان
تاثیر شیمی درمانی در توان شناختی مغز
پنجشنبه 4 بهمن 1397 - 16:37:36
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
پیام خراسان - محققان آمریکایی دریافتند که شیمی‌درمانی علاوه بر اثرات مخرب فیزیکی بر عملکرد طبیعی بدن، عملکرد شناختی مغز بیماران مبتلا به سرطان را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان و به نقل از سایکولوژی تودی، متاسفانه نام شیمی‌درمانی با بیماران سرطانی گره خورده است، اما به گفته محققان این روش درمانی برای بسیاری از بیماری‌ها کاربرد دارد هرچند که شنیدن نام شیمی درمانی تاثیر منفی در روحیه بیماران و سایر افراد دارد.
محققان در پژوهش‌های اخیر متوجه شدند که شیمی‌درمانی علاوه بر تاثیرات جسمانی مخرب مثل ریزش مو، حالت تهوع، عفونت، کم‌خونی، تغییرات خلق‌وخو و وزن، تاثیرات ناشناخته دیگری بر مغز دارد، به‌طوری‌که بیش از نیمی از بیماران تحت درمان شیمی درمانی با مشکل اختلال ادراکی یا شناختی مواجه می‌شوند.
به تازگی محققان این عارضه را chemobrain نامیده‌اند. معمولا بیماران مبتلا به این عارضه از مواردی همچون اختلالات و جهش‌های حافظه، اختلال در تمرکز و کاهش قدرت به خاطر آوردن جزئیات شکایت می‌کنند.
بیماران سرطانی تحت درمان شیمی‌درمانی همچنین از کاهش مهارت در انجام کارهایی که قبلا به آسانی انجام می‌داده‌اند نیز شکایت دارند.
اگرچه مراحل تجویز دارو برای دوره شیمی‌درمانی بسیار دقیق و پیوسته در حال بررسی است، اما عوارض جانبی، بخش ناخواسته هر روش درمانی با داروهای شیمیایی است.
در صدر لیست داروهای پرکاربرد شیمی‌درمانی دو داروی کارمیستین و سیسپلاتین قرار دارد. این دو دارو DNA سلول‌ها را هدف قرار گرفته و از تکثیر آنها جلوگیری می‌کنند، اما این داروها صرفا روی سلول‌های سرطانی تاثیر نداشته و سلول‌های سالم را نیز تحت الشعاع قرار می‌دهند.
مهمترین تاثیر مخرب داروی‌های سرکوب تقسیم سلولی، کاهش تولید سلول‌های جدید و حیاتی در خون، ریه، سینه و تخمدان است.
محققان بر این باورند که عارضه Chemobrain یا مغز تحت تاثیر داروهای شیمیایی، هنوز ناشناخته است و برای شناخت ماهیت پنهان آن به مطالعات بیشتری نیاز است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/133408/تاثیر-شیمی-درمانی-در-توان-شناختی-مغز
بستن   چاپ