پیام خراسان
/میزگرد تخصصی بازار زعفران/
نظام بازرگانی حاکم بر زعفران، سنتی و مبتنی بر فعالیت دلالان است
شنبه 20 بهمن 1397 - 15:37:43
ایسنا - اقتصادی - خراسان رضوی
پیام خراسان - سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران گفت: ما هرسال شاهد تولید بیشتر و ارتقای سطح کیفی در زعفران هستیم اما متاسفانه در کنار این نظام تقریبا کارآمد، نظام بازرگانی حاکم بر زعفران، سنتی و مبتنی بر فعالیت واسطه‌ها و دلالان است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، اکبر میرزاپور در میزگرد تخصصی بررسی بازار زعفران ایران در حاشیه نمایشگاه بورس، بانک، بیمه و رفتارهای اقتصادی مشهد در محل سالن همایش نمایشگاه بین المللی مشهد اظهار کرد: بورس کالای ایران از سال 96 پا به عرصه بازرگانی زعفران گذاشته است. خوشبختانه ما در نظام تولید زعفران، شاهد نظامی کارآمد و قوی هستیم.
وی افزود: ما هرسال شاهد تولید بیشتر و ارتقای سطح کیفی در زعفران هستیم اما متاسفانه در کنار این نظام تقریبا کارآمد، نظام بازرگانی حاکم بر زعفران، سنتی و مبتنی بر فعالیت واسطه‌ها و دلالان است.
سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: مجموعه جهاد کشاورزی و تصمیم‌گیران این حوزه برای رفع مشکلات موجود، بازرگانی زعفران را در بستری جدید به نام بورس ارائه دادند و اولین تجربه آن با اجرای سیاست حمایتی در سال گذشته شکل گرفت. در سال جاری نیز شاهد تکمیل این زنجیره هستیم.
میرزاپور در خصوص سازوکار بورس تهران در این رابطه، تصریح کرد: کاری که بورس در حوزه زعفران انجام داد، شامل راه‌اندازی یک‌سری ابزار است. اولین و مهمترین ابزاری که راه‌اندازی شده ، ابزار گواهی سپرده کالا بوده که در این گواهی یک انبار پذیرش می‌شود. این انبارها براساس استاندار ملی که بورس آن را صادر کرده، در ازای دریافت محصول از کشاورز، قبضی را برای آنان صادر می‌کنند.
وی اضافه کرد: این قبض تبدیل به یک سپرده بهادار تحت عنوان گواهی سپرده کالا می‌شود. این گواهی از کارکردهای برگه اوراق بهادار و از توانایی فروش آنلاین در بازار بورس برخوردار است.
سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران عنوان کرد: امکان تامین مالی این گواهی نیز توسط شبکه بانکی وجود دارد، یعنی بانک به پشتوانه این اوراق بهادار تسهیلاتی را نسبت به ارزش کالا در نظر می‌گیرد، علاوه بر این برای این اوراق یک بازار پیوسته و دائمی ایجاد خواهد شد.
میرزاپور در خصوص ابزار دیگر موجود در بورس، گفت: ابزار بعدی مشتقه یا ابزار قراردادهای آتی است. این ابزارهای به ظاهر پیچیده کارکرد بسیار ساده‌ای برای کشاورزان دارند. ابزار آتی زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که کشاورز هنوز محصول خود را برداشت نکرده و می‌تواند قبل از برداشت، محصول خود را به فروش برساند.
وی ادامه داد: ابزار دیگری که به زودی راه‌اندازی خواهد شد، قرارداد اختیار معامله زعفران بوده، بدین معنی که کشاورز در آینده این حق را دارد که زعفران را با قیمت مشخص به فروش برساند و می‌تواند از حق خود استفاده کند یا نکند.
سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران عنوان کرد: ابزار تکمیلی برای این کار، صندق دارایی یا ذخیره بوده که وظیفه آن جمع‌آوری نقدینگی و پمپاژ آن به بازار زعفران است. این صندق در حال تصویب در سازمان بورس است و به زودی راه‌اندازی خواهد شد.
میرزاپور در خصوص ظرفیت‌انبارها، تشریح کرد: استقبال کشاورزان از انبارها بسیار زیاد است و در حال حاضر دو انبار وجود دارد که سیستم نوبت‌دهی در آن راه‌اندازی شده و گاهی نوبت‌های یک ماهه به کشاورزان داده‌ می‌شود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بورس کالا در حال شناسایی و پذیرش انبار جدید و افزایش ظرفیت انبارهای موجود است. پاشنه‌آشیل طرح این بوده که در مدت زمان قرارگرفتن انبار در پذیرش بورس، باید دارای استاندارد مناسب در تحویل و نگهداری باشد، بنابراین اولین انتظار بورس از انبار این است که تضمین مناسبی را به بورس ارائه دهد.
سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران عنوان کرد: اگر ما بخواهیم بر اساس استاندارهای موجود در سایر کالاهای دیگر از انبارها ضمانت بانکی اخذ کنیم، به اندازه 100 درصد ظرفیت انبار باید ضمانت اخذ شود، یعنی یک تن ظرفیت، 12 میلیارد تومان ضمانت بانکی به ما تحویل دهد که این امر ناممکن است.
میرزاپور در خصوص تضمین بانکی مورد نیاز برای پذیرش انبار، گفت: تضمین بانکی که برای این انبارها در نظر گرفته شده، 20 درصد است اما هر فردی که ضمانت‌نامه 20 درصدی را به بورس ارائه دهد، مورد صلاحدید قرار نخواهد گرفت، بلکه باید انبار صلاحیت لازم و پذیرش عمومی را دارا باشد.
وی در خصوص سازوکار کنترلی بورس، افزود: سازوکار بورس، اعتماد، تضمین و نظارت است که به صورت منظم بازرسی‌هایی صورت می‌گیرد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/137075/نظام-بازرگانی-حاکم-بر-زعفران،-سنتی-و-مبتنی-بر-فعالیت-دلالان-است
بستن   چاپ