پیام خراسان
نقد و نظر در باب جشنواره فیلم فجر در مشهد
شنبه 20 بهمن 1397 - 22:30:28
ایرنا - فرهنگی - خراسان رضوی
پیام خراسان - مشهد- پرده نقره ای جشنواره فیلم فجر در شانزدهمین نمایش خود از ایستگاه انقلاب بسیاری از علاقه مندان به هنر هفتم را در مشهد جذب سینماها کرد بطوری که تا آخرین روز صندلی خالی در سالنهای سینماهای نمایش فیلمهای جشنواره فجر در مشهد باقی نگذاشت.
امسال دفتر شانزدهمین جشنواره فیلم فجر در مشهد همزمان با سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر در تهران در حالی بسته شد که نه افتتاحیه ای داشت و نه مراسمی برای پایان. این نخستین بار بود که چنین اتفاقی در 15 دوره برگزاری جشنواره رخ داد.
شاید بتوان شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد را رکوردار نخستینها در بین 15 دوره قبلی دانست زیرا برای نخستین بار این جشنواره مراسم آغازین یا پایانی نداشت، برای نخستین بار 34 فیلم منتخب از همه بخشهای جشنواره فجر تهران در آن به نمایش درآمد، برای نخستین بار شش سینما بطور همزمان درگیر آن بودند و برای نخستین بار تعداد تماشاگران مشهدی فیلمهای جشنواره به 43 هزار نفر رسید و برنامه های جنبی بیشتری در پیرامون آن برگزار شد.
در مجموع شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد به لحاظ تعداد فیلم، زمانبندی سیانسها، تعداد سالنهای سینما و حتی نوع تماشاگران تفاوتهای زیادی با دوره های قبل داشت که به نوعی می توان پیشرفتهایی برای این نوع رویداد دانست.
این را می توان از نظرات متفاوتی که مردم بعد از تماشای هر فیلم در تمجید یا انتقاد از نوع ساخت و بازی بازیگران در شبکه های مجازی منعکس می کردند مشاهده کرد. عده ای از کیفیت فیلمها، بازیها، سیانسها و فضای سینما راضی بودند، عده ای دیگر انتقادهایی داشتند.
در مجموع دیدگاههای مختلف درباره جشنواره فیلم فجر نشانگر استقبال مردم از سینما است، سینمایی که در بحبوبه مدرنیته و پیشرفت فناوری ارتباطات در حال فراموشی بود با جشنواره فیلم فجر بار دیگر به شکوه دوران گذشته بازگشت و آینده امیدوارکننده ای را برای مسئولان فرهنگ و هنر ترسیم کرد.
* کمیت و کیفیت فیلمهای جشنواره شانزدهم
سینماهای هویزه، گلشن، اطلس، سیمرغ و ویلاژتوریست مشهد از 12 تا 18 بهمن ماه فیلمهای جشنواره فیلم فجر را در سیانسهای ساعات 15، 17و 30 دقیقه، 20 و 22 و 30 دقیقه و سینما اصغرزاده مجتمع فرهنگی هنری امام رضا(ع) پنج فیلم را در پنج روز از ساعت 9 و 30 دقیقه صبح تا 12 و 30 دقیقه ظهر به صورت رایگان به نمایش گذاشتند.
پنج سینما شامل سیمرغ با گنجایش 450 نفر، هویزه با گنجایش 470 نفر، ویلاژتوریست با گنجایش 200 نفر، اطلس با گنجایش 200 نفر و سینما گلشن با گنجایش 200 نفر در تمام روزهای برگزاری جشنواره فیلم فجر مشهد تکمیل بود و حتی سیانسهای ساعات پایانی شب در سینما ویلاژتوریست که دور از مشهد و در جاده طرقبه قرار دارد نیز مانع از استقبال مردم نشد.
به محض باز شدن سایت سینما تیکت برای فروش بلیت فیلمها در کمتر از 15 دقیقه همه به فروش می رسید، با این در حال در جریان پخش فیلمهای جشنواره برخی فیلمها به دلیل مشکل فنی با تاخیر اکران شد و جلوی نمایش برخی فیلمها مانند "متری شش و نیم" در نیمه راه بنا به دلایلی که از تهران اعلام شده بود گرفته شد.
حضور پررنگ رسانه ها را می توان از دیگر ویژگیهای برجسته این دوره از جشنواره فیلم فجر در مشهد برشمرد. برخی فعالان فضای مجازی اقدام به راه اندازی کانالهایی برای دریافت نظرات مردمی در مورد فیلمها کرده و بهترین فیلمها را از دیدگاه مردم در جشنواره فیلم فجر مشهد اعلام کردند.
براساس نظرسنجی در فضای مجازی فیلمهای "شبی که ماه کامل شد، غلامرضا تختی، متری شش و نیم، رد خون و سرخپوست" بیشترین آرای مردمی را بدست آوردند.
در مدت برگزاری جشنواره فیلم فجر مشهد برخی از عوامل فیلمها نیز در این شهر در جمع مردم حضور یافتند که شامل عوامل فیلم "ایده اصلی، سمفونی نهم و رد خون" بودند.
* شانزدهمین جشنواره فیلم فجر و استقبال پرشور مردم
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: در شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد شاهد حضور و استقبال حداکثری مردم بودیم. در ابتدا این احتمال توسط برخی داده می شد که چون فضای سینما از دو سینما برای جشنواره در سال گذشته به شش سینما در جشنواره امسال افزایش یافته ممکن است در سینماهایی که تازه افتتاح شدند استقبال کمتری توسط مردم صورت گیرد.
سیدجعفر مروارید افزود: اما استقبال مردم از فیلمهای جشنواره فجر حتی در سینماهای تازه تاسیس از حد انتظار بیشتر بود به نحوی که حتی در ساعات پایانی شب و سیانسهای انتهایی شاهد حضور پرشور مردم در سالن های سینما بودیم.
وی گفت: این استقبال پرشور نشان می دهد که جریان سینما در مشهد تبدیل به یک جریان زنده، شهری و انکارناپذیر شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: افزایش فیلم های جشنواره فجر برای نخستین بار طی 15 دوره گذشته به 34 فیلم، اختصاص پنج سینما به نمایش فیلمها از بخشهای مختلف سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر و سینما شهید اصغرزاده به نمایش فیلمهای بخش "سیمرغ و پروانه ها" جشنواره ویژه کودکان و نوجوانان از اتفاقاتی بود که برای اولین بار در این دوره رخ داد.
وی ادامه داد: رویکرد عدالت توزیعی و استفاده از تمامی سلائق و ظرفیتهای سینمایی مشهد را می توان از دیگر ویژگیهای شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد برشمرد.
مروارید گفت: وقتی مردم این گستردگی و توزیع عادلانه براساس دسترسیهای متوازن فرهنگی را در نمایش فیلم و سینما مشاهده کردند با حضور حداکثری خود پاسخ مناسبی به آن دادند و این باعث افتخار ما است که آینده خوبی را برای سینما مشهد نوید می دهد.
وی افزود: شانزدهمین جشنواره فیلم فجر در مشهد امسال تبدیل به یک جریان هنری، فرهنگی و مردمی شد. برگزاری جلسات نقد و نظر، گفت و گوهای مردمی بعد از فیلم، جلسات تخصصی نخبگانی با عناوین سینما و زیارت، سینما و اخلاق، سینما و جامعه، زمان در سینمای معاصر، نگاههای نخبگانی پیرامون مفاهیم مطرح شده این جشنواره را تبدیل به یک جریان هنری، فرهنگی و مردمی کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: گفت و گوهای مردمی و نخبگانی که پیرامون جشنواره انجام شد از اهمیت زیادی برخوردار بود. این موضوع باعث شد که به رویدادهای جامعه واقع بینانه بنگریم، آسیب شناسی کنیم و با امید به آینده بهتر برای سینما برنامه ریزی نماییم.
وی حضور گسترده رسانه ها را دیگر از دیگر ویژگیهای جشنواره شانزدهم ذکر و بیان کرد: رسانه ها در پنج سینما و همچنین سینما اصغرزاده مشهد حضور داشتند. از مردم و مسئولان گزارشهای خوبی پیرامون فیلم ها ضبط و منتشر می کردند و در مجموع رسانه ها کمک کردند که جشنواره فیلم فجر به یک رویداد عمومی تبدیل شود.
* آکادمی جشنواره فیلم فجر مشهد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی همچنین گفت: معتقدم جشنواره فیلم فجر امسال یک آکادمی عمومی بود، به این معنا که مردم فرهنگدوست و هنردوست در این آکادمی حضور داشتند. علاوه بر این، جشنواره نه یک رویداد تشریفاتی بلکه یک کلان رویداد مردمی نیز بود.
وی افزود: حضور مردم، رسانه ها، هنرمندان و مسئولان در کنار یکدیگر از دیگر ویژگیهای شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد بود و در مجموع این جشنواره فرصت و بستر مناسب برای انتقال دیدگاهها و مفاهیم را فراهم کرد. این اتفاق باعث می شود در حالی که مسئولان با خانواده هایشان در کنار مردم نشسته اند، نگاهشان به مفاهیم اجتماعی، فرهنگی و سیاسی متفاوت شود که این موضوع می تواند در سیاستگذاریهای کلان موثر باشد.
مروارید ادامه داد: در بخش" سیمرغ و پروانه ها" جشنواره فیلم فجر که به فیلمهای کودکان و نوجوانان اختصاص داشت نگاه ویژه ای به فضای آموزشی، بهزیستی و کودکانی که نیاز به توجه بیشتری بودند، صورت گرفت.
وی سه ویژگی مهم بخش "سیمرغ و پروانه ها" جشنواره فیلم فجر مشهد را اختصاص یک سینما با ظرفیت بالا و فقط مخصوص کودکان و نوجوانان در مرکز شهر و نمایش فیلمها به صورت رایگان، اجرای عدالت فرهنگی و دعوت از کودکان و نوجوانان و مدارس حاشیه شهر و همچنین دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی، دعوت از کودکان زیرپوشش بهزیستی و همچنین کودکان کار برای تماشای فیلمها برشمرد.
* حضور موثر فضای مجازی و تعامل رسانه ها و مسئولان
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در ادامه گفت: در این دوره تعامل خوبی بین بخش مجازی و سینما بوجود آمد. رسانه های فضای مجازی نگاه امیدوارنه ای به آینده دارند. در این دوره از جشنواره فیلم فجر در حالی که فضای نشاط اجتماعی، گفت و گو و تفکر درباره رویدادها مطرح شد، فضای تعامل و همدلی نیز بین رسانه ها، اصحاب سینما و مسئولان برقرار گردید که جزو دستاوردهای جشنواره شانزدهم بود.
وی ادامه داد: در شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد تلاش شد بسترها و ساختارهای لازم برای حضور حداکثری مردم فراهم شود. به همین منظور در روز نخست جشنواره میزبان رئیس سازمان سینمایی کشور در جمع مدیران سینماهای خراسان رضوی بودیم که باعث آسیب شناسی دوره های گذشته و ارائه طرحی به منظور واگذاری مسئولیت برگزاری جشنواره به مسئولان سینما و مردم در سالهای آینده شد.
مروارید گفت: در روزهای میانی جشنواره نیز میزبان وزیر فرهنگ و اشاد اسلامی در مشهد بودیم که از ستاد شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد دیدن کرد، در جمع مردم در سینما هویزه حاضر شد و با آنان به گفت و گو نشست و در انتها به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فضای جشنواره در شهرستانها از جمله مشهد را بانشاط توصیف کرد و عدالت توزیعی و ایجاد نشاط را از ویژگیهای این جشنواره در مشهد برشمرد.
وی افزود: مشهد یک ظرفیت بین المللی دارد و در زمینه سینما می تواند به پیشرفت زیادی دست پیدا کند لذا راه اندازی سینماهای تخصصی مانند سینمای معناگرا، سینمای بین فرهنگی، سینمای اکو و سینمای کودک جزو برنامه های آینده در مشهد است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: در حالی که سینماها از نظر زیرساخت توسعه پیدا می کنند باید توسعه نرم افزاری و مفهومی هم متناسب با توسعه زیرساختهای آن رشد پیدا کند.
* 42 هزار نفر تماشاگر فیلمهای جشنواره فجر مشهد
وی در ادامه تعداد اکران فیلمها را در مدت هفت روز برگزاری جشنواره فیلم فجر در مشهد 140 مورد ذکر و بیان کرد: 42 هزار مخاطب در پنج سینمای این شهر به تماشای فیلمهای این دوره از جشنواره نشستند و هزار و 750 کودک و نوجوان نیز در سینما اصغرزاده مشهد فیلمها را تماشا کردند.
مروارید افزود: با این حال مشکلاتی نیز بوجود آمد به نحوی که مردم برای خرید بلیت در انتظار ماندند یا برخی از فیلمها به دلیل مشکلات فنی یا دیررسیدن رمز پخش فیلم از تهران با تاخیر پخش شد و در این میان مردم بسیار صبور بودند.
وی ادامه داد: حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی در جشنواره فجر مشهد و همراهی آنان با مردم، این رویکرد که "ایران فقط تهران نیست" را برای جشنواره فیلم فجر 97 مشهد برای نخستین بار تثبیت و نهادینه کرد.
*جشنواره بدون افتتاحیه و اختتامیه متفاوت از سالهای گذشته
شانزدهمین جشنواره فیلم فجر در مشهد برخلاف سالهای گذشته نه افتتاحیه داشت و نه اختتامیه. مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در این باره می گوید: در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی مردم بیشتر مشتاق دیالوگ هستند تا مونولوگ لذا بر این مبنا بهتر است از برگزاری مراسمی که سخنران ثابت داشته و رسمی است اجتناب کرد و به سمت اجرای مدلهای متنوع و مردمیتر رفت.
مروارید افزود: معتقدم بهتر است بیشتر در بین مردم، با مردم و در گفت و گو با مردم باشیم. این مهم باعث می شود هزینه مراسم افتتاحیه یا اختتامیه صرف بسترسازی برای حضور حداکثری مردم به منظور تماشای فیلم در سینماها شود. چه دلیلی دارد که هزینه های تشریفاتی را بر فضای فرهنگی تحمیل کنیم.
وی گفت: صرف هزینه ها به جای مراسم تشریفاتی، برای حضور بیشتر مردم در سالنهای سینما باعث نشاط، توزیع عادلانه سالنهای سینما در نقاط مختلف شهر، مشارکت بیشتر مدیران سینما و در مجموع کارآمدی جشنواره و رضایت بیشتر مردم هنردوست مشهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: با جمع بندی نظرات مردمی در باب شانزدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد در جشن روز سینما از فیلم برگزیده مردمی و سینماگران قدردانی می شود.
وی گفت: امسال مراسم رسمی و تشریفاتی افتتاحیه و اختتامیه را به حضور مردمی و رونق جشنواره تبدیل کردیم و تنوع حضور مردمی در شش سینما را به کاخ جشنواره در این سینما ترجیح دادیم.
7489/1858

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/137113/نقد-و-نظر-در-باب-جشنواره-فیلم-فجر-در-مشهد
بستن   چاپ