پیام خراسان
انقلاب اسلامی سرآغاز نهضت مدرسه سازی در ایران
یکشنبه 21 بهمن 1397 - 10:29:34 AM
ایرنا
پیام خراسان- پس از پیروزی انقاب اسلامی بود که بخاطر ذات مردمی و رحمانی این پدیده مبارک، ورود افراد نیکوکار به عرصه تحولات اجتماعی سبب شد تا مدرسه سازی در ایران ظرف چهل سال اخیر رشد چهار برابری پیدا کند.
با جان گرفتن روند مدرسه سازی پس از انقلاب اسلامی کلاسهای درس هر روز و هر ماه در مناطق مختلف شهری و روستایی و صد البته مناطق محروم و دورافتاده پا گرفتند و در قلب خود آینده سازان این مرز و بوم را به گرمی پذیرفتند تا با مشق عشق در دفتر تکلیف شب، درس توانمندی و خودکفایی را به همنوعان خود بدهند و عبارت `ما می توانیم` را ثابت کنند.
مدرسه بنیان تربیت و تعلیم نسل آینده ساز کشور است و در اهمیت نقش آموزش و پرورش در توسعه و پیشرفت کشور همین بس که محور توسعه و پیشرفت در دنیای امروز شناخته می شود.
فراگیری دانش نقش موثری در تکامل شخصیت انسان و رشد جوامع بشری دارد و به عقیده بسیاری از صاحب نظران تحصیل در مدرسه کمک به افزایش درک و شعور اجتماعی افراد می کند اما تا پیش از انقلاب اسلامی و تحولات متعدد ناشی از آن مدارس گرچه آنهم به تعداد کم اما در مناطق شهری و برخوردار احداث می شدند و مناطق روستایی، محروم و دورافتاده از نعمت سواد و البته مدرسه بی بهره بودند.
انقلاب اسلامی ایران همچون نقطه آغازی برای تحولی عظیم در عرصه تعلیم و تربیت و روند مدرسه سازی در ایران بود و حضور خیران مدرسه ساز و همراهی و مشارکت با دولت جمهوری اسلامی ضمن انجام کار خیر موجب شد تا کودکان روستایی نیز بتوانند از کلاس درس و نعمت سواد بهره مند شوند. در کنار کودکان برنامه های آموزشی برای سواد آموزی با تشکیل نهضت سوادآموزی نیز با جدیت مورد پیگیری قرار گرفت و عزمی سترگ برای مبارزه با بیسوادی و توسعه ساخت مدارس در سطح کشور شکل گرفت.

* ایران پیشرو در مبارزه با بیسوادی
ایران در زمینه توسعه سواد و دانش بین مردم همزمان با دستور امام خمینی(ره) بنیانگذار کبیر نظام جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تشکیل سازمان نهضت سوادآموزی وارد مرحله جدیدی شد و سرعت بسیار مبارزه با بیسوادی به شکل بی سابقه ای موجب افزایش چشمگیر جمعیت باسواد ادر یران شد.
هم اکنون باسوادی در سنین 15 سال و بالاتر در جهان 86 درصد و در ایران نیز مشابه نرخ جهانی است اما در گروه سنی 15 تا 24 سال که گروه هدف ویژه و مورد توجه یونسکو می باشد میزان باسوادی در جهان 91 درصد است اما در ایران با 6.4 درصد بالاتر از میانگین جهانی مزیان باسواذی 97.4 درصد می باشد که نشانگر تلاشهای موثر و برنامه ریزی هدفمند نظام جمهوری اسلامی برای توسعه سواد در میان مردم است.
میزان باسوادی در جهان برای گروه سنی 25 تا 63 سال نیز 86 درصد اعلام شده حال آنکه ایران همچنان از این نرخ جلوتر است و با رقم 88.1 درصد دارای جمعیت بالای باسوادان است.
آنچه رتبه ایران را در زمینه با سوادی در جهان کمتر نشان می دهد میزان سواد در گروه سنی بیش از 65 سال است که نرخ جهانی 78 درصد و در ایران 39.9 درصد است. با این وجود بررسیهای جهانی در میزان سواد گروههای سنی خاص و مورد هدف نشانگر وضعیت مطلوب سواد در ایران است.
خراسان رضوی یکی از نمونه های بارز بسط و گسترش نهضت سوادآموزی و مدرسه سازی در ایران پیش از انقلاب است که آگاهی از فعالیتهای صورت گرفته در آن به درک بهتر یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی و تحول عظیم در عرصه توسعه دانش کمک می کند.

* رشد چهار برابری مدرسه سازی
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: مدرسه ‌سازی در دوران پس از انقلاب اسلامی در این استان چهار برابر رشد داشته است.
قاسمعلی خدابنده افزود: ظرف 40 سال حیات پربرکت انقلاب اسلامی ایران اقدامات زیربنایی بسیاری انجام گرفته و کشور هم اینک در یکی از این عرصه ها یعنی گسترش سوادآموزی مسیر توسعه پایدار را باسرعت پشت سر می گذارد که خود زمینه ساز و بستر مهم تربیت کارگزاران پیشرفت ایران در حوزه‌ های امنیتی، دفاعی، موشکی، ماهواره‌ای و هسته ‌ای، رشد میزان ساخت جاده‌، فرودگاهها، خدمات عومی همچون آب، برق و گاز بوده است.

*10 هزار مدرسه در خراسان رضوی
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی ادامه داد: سال 1357 در خراسان(شامل استانهای کنونی سه گانه) چهار هزار و 500 مدرسه وجود داشت اما به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی هم اینک تنها در خراسان رضوی 10 هزار مدرسه وجود دارد و در مجموع مدارس سه استان خراسان به 16 هزار باب می رسد.
وی افزود: این آمار نشان می‌دهد در زمینه مدرسه سازی جهشی چهار برابری را تجربه کرده ایم که خود انقلابی بزرگ در این عرصه محسوب می شود.

* تولد مجمع خیران مدرسه ساز
مشارکت ایرانیان در امور عام المنفعه گرچه سابقه ای دیرینه دارد اما گسترش این مهم، متاثر انقلاب اسلامی، آزادی ترویج آموزه های دینی اعتقادی و اعتماد به حکومت جمهوری اسلامی پس از انقلاب اسلامی گسترش بی سابقه ای داشته و اقبال مردم نیک اندیش در عرصه مقدس مدرسه سازی نشانگر توجه ویژه آنان به نقش تربیت نیروی انسانی در توسعه پایدار است.
خیران مدرسه ساز با درک دقیق و صحیح این موضوع و با اعتقادی راسخ گام در این وادی نهاده و زمینه های شکوفایی استعدادهای کودکان، نوجوانان و جوانان این مرز و بوم را در سایه نظام جمهوری اسلامی بیش از پیش فراهم نموده اند.
گرچه احداث بناهای آموزشی و اهداء آن به آموزش و پرورش به تعداد محدود در سالهای پیش از انقلاب اسلامی به عنوان یک کار ارزنده انجام می شد اما در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با افزایش جمعیت دانش آموزی و مشکلات ناشی از آن به یک فرهنگ و باور عمومی تبدیل و شاهد حضور گسترده و چشمگیر نیک اندیشان خیر در این عرصه بوده ایم.
از آنجا که خطه خراسان همیشه و در همه حال آغازگر تحولات عظیم و بنیادین در کشور بوده اینبار نیز با ساماندهی و هدفمند کردن فعالیت خیران تولد `مجمع خیران مدرسه ساز` در این خطه از سال 1377 آغاز شد. بر این اساس مهر ماه 1377 افزون بر 300 نفر از نیکوکاران مشهدی گرد هم آمدند و همت بر تاسیس مجمع خیران مدرسه ساز کردند. اسفند همان سال طی همایشی هیأت مؤسس و هیأت امناء را انتخاب نموده و نخستین جلسه هیات مدیره منتخب در دفتر مدیرکل آموزش و پرورش خراسان تشکیل شد.
این مجمع که به همت والا و اهتمام جمعی از بزرگمردان و بزرگ زنان خیر اندیش برای نخستین بار در کشور حضور و وجود خود را ابراز و اعلام نمود دیری نپایید که در سراسر ایران مستعد کارهای عام المنفعه فراگیر شد و در پرتو این خیزش اجتماعی تاکنون هزاران مدرسه بزرگ و کوچک در دور افتاده ترین و محرومترین نقاط تا مراکز بزرگترین استانهای ایران عزیز احداث و میلیونها نفر از فرزندان این آب و خاک در زیر سقفهای مطمئن احداثی نیکوکاران به دانش اندوزی پرداخته رهسپار آینده ای روشن شدند.

* انقلاب اسلامی تحول در توجه به سواد
مدیرعامل و رئیس مجمع خیران مدرسه ساز خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: وقوع انقلاب اسلامی و تحولات پس از آن نشانگر تحول بزرگی در توجه به حوزه آموزش و پرورش و بخصوص مدرسه سازی است.
غلامعلی رافتی افزود: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی مدارس خراسان به صورت دو، سه و حتی چهار نوبیته فعالیت می کردند و شاهد فعالیت مدارس کپری نیز بودیم اما با همت خیران از دهه دوم انقلاب به ویژه در زمینه ساخت مدارس با مشارکت و فعالیت خیران سرعت زیادی در این زمینه محقق شد.
وی ادامه داد: پس از خراسان به تدریج شکل گیری مجمع خیران و ساماندهی به روند مدرسه سازی در دیگر استانهای کشور نیز آغاز گرفت شد و در نهایت نیکوکاران سراسر کشور، دولت جمهوری اسلامی را در این زمینه یاری کردند.

* 40 درصد مدارس کشور خیرساز است
مدیرعامل و رئیس مجمع خیران مدرسه ساز خراسان رضوی گفت: بطور متوسط از زمان شکل گیری مجمع خیران تاکنون 10 هزار میلیارد ریال توسط آنها و به همین میزان توسط دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه مدرسه سازی هزینه شده است. به صورت میانگین 40 درصد مدارس کشور توسط خیران احداث شده اند.
وی افزود: شوق و انگیزه برای خدمت به جامعه ویژگی ای است که در هر فردی وجود ندارد لذا افراد نیکوکار باید قدر جایگاه خود را بدانند و در اعتلای آن کوشا باشند.
رافتی ادامه داد: توجه خیران نیکوکار به امر مدرسه سازی نشاندهنده‌ شناخت صحیح جامعه از اهمیت تعلیم و تربیت آینده سازان این سرزمین در سایه انقلاب اسلامی ایران است. مجمع خیران مدرسه ساز تلاش کرده با آگاهسازی جامعه گامهای بلندی در راستای تعمیق شناخت و اهمیت توجه به امر مدرسه سازی بردارد.
وی همچنین گفت: هم اینک خراسان به دلیل فعالیت گسترده و شمار بالای خیران مدرسه ساز در کشور سرآمد است بطوری که افزون بر سه هزار و 500 نفر عضو مجمع خیران مدرسه ساز خراسان رضوی هستند و به صورت رسمی در این عرصه فعالیت دارند که از این نظر رتبه نخست کشور به شمار می رود.
استان خراسان رضوی با یک میلیون و 200 هزار دانش آموز حدود 9 درصد جمعیت دانش آموزی کشور را دارد که در 12 هزار مدرسه تحصیل می کنند.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/137165/انقلاب-اسلامی-سرآغاز-نهضت-مدرسه-سازی-در-ایران
بستن   چاپ