پیام خراسان
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی:
حقوق شهروندی بدون مطالبه اتفاق نمی‌افتد
یکشنبه 19 اسفند 1397 - 1:09:29 AM
ایسنا
پیام خراسان - عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی گفت:یکی از حقوق‌های بشر، حق متفاوت بودن است. هرفردی حق دارد با دیگران متفاوت باشد .
  رضا اسلامی در نشست منشور حقوق و تکالیف شهرنشینی مشهد که در دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهارکرد: حق بر شهر یا شهرنشینی از مفهوم شهروندی گرفته شده که ریشه آن شناسایی شهروند است. شهروند مفهوم جدیدی است که با اعلامیه جهانی حقوق بشر به وجود آمده است. قبل از آن «شهروندی» را در اسناد رسمی بسیاری از کشورها نداشتیم. «شهروندی» که ما از آن نام می‌بریم، شناسایی افراد انسانی و دارای حقوق مسلم است و هیچ ارگان، سازمان، نهاد و... حق ندارد دامنه حقوق آن‌ها را کم کند. تنها وظیفه دولت اجرای این حقوق است.
وی ادامه داد: مفهوم شهروندی براساس اعلامیه حقوق بشر، میراث ارزشمند در میان جوامع انسانی است. قبل از اعلامیه حقوق بشر در فرهنگ خود با تکلیف آشنا بوده‌ایم. شهروند حقوقی دارد، نه به خاطر اینکه تکالیف خود را انجام داده است بلکه به خاطر اینکه انسان است. ارتباطی بین حقوق و تکالیف نیست. تنها وظیفه نهاد دولت، تحقق حقوق آزادی هاست و قرار نیست در وسعت این حقوق خلل و خدشه‌ای ایجاد کند. دولت در نگاه حقوق شهروندی مسئولیتی جز این ندارد. به تعبیر امروزی قرار نیست دولت ما را به زور به بهشت ببرد. 
هیچ مامور دولتی و حکومتی حق ورود به حریم خصوصی از جمله اتومبیل، خانه و... ندارد
استادیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی بااشاره به اینکه « دولت حافظ حقوق ما در حوزه عمومی و خصوصی است»، عنوان کرد: در حوزه خصوصی وظیفه دولت صیانت از حریم خصوصی ماست که باید در منشور حقوق و تکالیف شهرنشینی برجسته شود. هیچ مامور دولتی و حکومتی حق ورود به حریم خصوصی از جمله اتومبیل، خانه و... ندارد؛ مگر با حکم قضایی این کار انجام شود. هیچ نهاد دولتی حق ندارد برای حریم خصوصی ما قانون بگذارد مگر استثنائا در جهت حقوق دیگران باشد.
هرفردی حق دارد با دیگران متفاوت باشد/ حقوق شهروندی بدون مطالبه اتفاق نمی‌افتد
وی با بیان اینکه «در حوزه عمومی صیانت از حقوق شهروندی با آزادی‌های عمومی اتفاق می‌افتد»، خاطرنشان کرد: اعتقاد به آزادی‌های عمومی یا اعتقاد به اینکه شهروندان در حوزه عمومی آزادی‌هایی دارند، حقوق شهروندی را محفوظ می‌‌دارد و دولت تعرضی به حقوق شهروندان در حوزه عمومی نباید داشته باشد. آزادی اطلاعات، قلم، پوشش و... از آزادی‌های عمومی هستند و برخورداری از این آزادی‌ها حفاظت حقوق شهروندی در برابر تعرضات احتمالی دولت است. همه این‌ها با آموزش اتفاق می‌افتد. شهروندان باید در فضایی باشند که آموزش دیده، توانمند و آگاه شوند و حقوق خود را مطالبه کنند. حقوق شهروندی کالای تزیینی و لوکس نیست بلکه آماده برای مطالبه شدن است. حقوق شهروندی بدون مطالبه اتفاق نمی‌افتد. بنابراین آموزش این حقوق برای شهرنشینان امری ضروری است. این حقوق را باید از دولت مطالبه کنیم و با برخورداری از این حقوق به یک هم‌زیستی مسالمت‌آمیز برسیم. یکی از حقوق‌های حقوق بشر، حق متفاوت بودن است. هرفردی حق دارد با دیگران متفاوت باشد.
اسلامی در خصوص حق بر شهر تاکیدکرد: هدف از «حق بر شهر» این است که همه حقوق افراد در شهر محقق شود و به موازنه در شهر برسد که هدف هم‌زیستی مسالمت‌آمیز است. هم‌زیستی مسالمت‌آمیز ما را به جامعه پایدار و مسالمت‌آمیز می‌رساند. توسعه پایدار توسعه انسانی است که جامعه را به یک موازنه می‎‌رساند. هدف حقوق بشر موازنه برای همه است. جامعه‌ای که موزانه محور نباشد، توسعه پایدار نیست. شهری که به معلولین توجه نشود، موازنه محور نیست. اگر سالمندان در آن شهر احترام و مکان مناسب نداشته باشند شهر پایدار نخواهد بود.
مشهد شهری مناسب برای ترویج حقوق بشر در جوامع متنوع است
وی با اشاره به اینکه «متفاوت بودن مشهد از نظر من ارزش است»، خاطر نشان کرد: متفاوت بودن یک ارزش است. وجود صفات متفاوت در مشهد حسن است. مشهد شهری مناسب برای ترویج حقوق بشر در جوامع متنوع است. حقوق بشر به دنبال تنوع و تکثر است. در حقوق شهر مشهد، اگر می‎‌خواهیم یک شهرنشینی موازنه محور پایدار داشته باشیم، باید همه افراد و اقشار دیده شوند. اگر می‌خواهیم منشوری باشد که مردم حس تعلق به آن داشته باشند، باید همه به شکل مناسبی دیده شوند.
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی اظهارکرد: در منشور حقوق و تکالیف شهرنشینی مشهد اشاره به گروه‌های اجتماعی، به خصوص زنان و کودکان ندیدم، اشاراتی در این زمینه شده، اما من دوست دارم به صورت فصل جدایی به آن پرداخته شود. شهری که سالمندان خود را تکریم نکند، پایدار نیست. سالمندان موجب تعالی و غنای یک شهر هستند. وقتی منشور شهرنشینی برای شهری خاص شکل می‌گیرد باید مصادیق نیز ذکر شود. مناسب‌سازی محیط مهم‌ترین خواسته معلولان است. باید فرصت‌های برابر شکل گیرد.
استادیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی گفت: کودکان برجستگی ویژه‌ای در منشور حقوق و تکالیف شهرنشینی مشهد ندارند. منشور می‌تواند کاربردی و اجرایی باشد اگر صریحا به مصادیق اشاره کند. در این منشور به مقدس بودن شهر اشاره شده است. براساس مقدس بودن شهر نمی‌توان هرچیزی را مراعات کرد. این کار جلوی آزادی ها را می‌گیرد. اساس شهروندی حضور شهروندان در شهر است. در منشور حقوق و تکالیف شهرنشینی آزادی اجتماعی ذکر شده است. دوست دارم در کنار آن به آزادی هنر از جمله مجسمه‌ها، نقش‌برجسته، برگزاری کنسرت و... برجسته شده و دیده شود. هرچه منشور ریز شود، کاربردی‌تر خواهد بود.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/142257/حقوق-شهروندی-بدون-مطالبه-اتفاق-نمی‌افتد
بستن   چاپ