پیام خراسان
/سال نو، حال نو/
یاحقی: چهارشنبه آخر سال، جشن نور و روشنی است+ ویدئو
سه شنبه 28 اسفند 1397 - 11:44:04
پیام خراسان - ویدیو مصاحبه با محمد جعفر یاحقی در مورد چهارشنبه سوری
محمدجعفر یاحقی گفت: در واقع چهارشنبه آخر سال جشن نور، جشن روشنی و جشن گرمای زندگی است که نوروز به استقبال آن می‌رود.
استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان، در خصوص سنت چهارشنبه سوری و نقش آن در متون تاریخی ایرانیان از جمله شاهنامه اظهار کرد: نوروز در سنت‌های گذشته ما، مرکزیتی دارد که در اطراف آن، سنت‌ها و آداب و رسوم زیادی هست؛ یکی از آن سنت‌ها هم چهارشنبه آخر سال است که این چهارشنبه آخر سال در واقع جشن نور، جشن روشنی و جشن گرمای زندگی است که نوروز به استقبال آن می‌رود.
وی ادامه داد: می‌دانیم که از ماه اسفند هوا گرم می‌شود و نوروز در ماه فروردین، ماه خوبی واقع شده است و از این جهت هوا معتدل می‌شود. سرمای زمستان در گذشته‌ها خیلی زیاد بوده؛ البته اکنون خیلی سرمای محسوسی وجود ندارد که ما حس کنیم از سرما دور می‌شویم و برای این‌که آن سرما را بتارانند، قبل از آن در بهمن ماه، جشن سده داشتیم و بعد در اسفندماه، جشن چهارشنبه سوری را داریم که با برافروختن آتش، سرما را از خودمان دور می‌کردیم و دل‌ها را در آستانه نوروز برای ورود به این مراحل گرم می‌کردیم. 
این عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی تصریح کرد: نوروز به تعبیر گذشته جشن فروهرهاست، یعنی ارواح درگذشتگان؛ معمولا معتقدند که ارواح درگذشتگان در نوروز به خانواده‌هایشان سر می‌زنند و روح کسانی که از هر خانواده درگذشتند، می‌آیند و مشارکت می‌کنند.
یاحقی خاطرنشان کرد: سفره نوروز هم برای این است که از میهمانشان پذیرایی کنند؛ نه تنها میهمانان ظاهری و زنده‌ای که می‌آیند، بلکه میهمانانی که سال‌ها قبل درگذشتند و روحشان حضور دارد و آن پذیرایی برای آن‌ها هم هست. این خیرمقدم، دل‌گرمی‌ای برای آن‌هاست؛ یعنی به آن‌ها هم با چهارشنبه سوری خیر مقدم می‌گوییم و می‌گوییم که خوش آمدید و گرما و صفا به این مملکت آوردید. 
وی افزود: یک کار خوشی هم که در این مورد اتفاق افتاده، این است که چهارشنبه سوری در فرهنگ اسلامی تلفیق شده است و در بعضی از شهرهای ایران به چهارشنبه آخر صفر منتقل شده است؛ معتقدند که به مناسبت قیام مختار این اتفاق افتاده و کسانی که جانبدار مختار بوده‌اند و می‌خواستند از دشمنان امام حسین(ع) انتقام بگیرند، در آن شب بر پشت بام‌های خودشان آتش افروختند و همدیگر را به این ترتیب صدا کردند و این یک سنت مذهبی شد.
استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: بنابراین تلفیق مذهب و ملیت، تلفیق خجسته‌ای است که ما باید آن را گرامی بداریم و احترام بگذاریم؛ البته ممکن است سوءاستفاده‌هایی هم از این قضایا بشود، به علت عطشی که بچه‌ها و جوانان برای ماجراجویی دارند و گاهی اوقات اتفاقاتی می‌افتد؛ این کارها قطعا ناپسند و ناستوده است و باید هدایت و کنترل شود.
یاحقی عنوان کرد: اگر کار به شکل طبیعی انجام شود و فرصت‌هایی باشد که جوانان بتوانند نیروهای خودشان را تخلیه کنند و شادی کنند، البته که فرصت خوبی است که این شادی در چنین فصلی باشد؛ به ویژه در آستانه نوروز که بسیار مناسب و شایسته است. همه این مجموعه و هم‌چنین سیزده بدر در نوروز نیز، فرصت دیگری برای آشتی با طبیعت است و زیباست، و این زیبایی‌ها فرهنگ ما را لطیف و دل‌پذیر می‌کند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/143624/یاحقی--چهارشنبه-آخر-سال،-جشن-نور-و-روشنی-است--ویدئو
بستن   چاپ