پیام خراسان
خروش و خرابی های سیلاب در استان بدون پل خراسان شمالی
شنبه 17 فروردين 1398 - 13:33:42
ایرنا - اقتصادی - خراسان شمالی
پیام خراسان - بجنورد- بارش های سنگین و به دنبال آن جاری شدن سیلاب های مخرب در طلیعه سال 98، مردم استان خراسان شمالی را غافلگیر کرد.
به گزارش ایرنا، مردم خراسان شمالی که با شنیدن اخبار بروز سیلاب در استان گلستان و شهر آق قلا در همسایگی شان که تا سه متر زیر آب رفته بود شوکه شده بودند، بناگاه بخش زیادی از مناطق استان خود را نیز در محاصره سیلاب دیدند.
سیلاب از 27 اسفند 97 تا حدود ششم فروردین 98 همه پهنه این استان را درگیر کرد و به جز شهرستان فاروج، در شرقی ترین نقطه استان، که از بارش ها آسیب کمتری دید، 7 شهرستان دیگر را متحمل خسارات فراوانی ساخت.
* سیل سه قربانی گرفت
سیلاب در خراسان شمالی، سه قربانی برجای گذاشت که 2 تن از آنان چوپانانی بودند که 28 اسفند با گوسفندان خود در شهرستان مانه و سملقان غافلگیر شده و آب آنان و شماری از دام هایشان را غرق کرد.
یک قربانی دیگر نیز جوان 20 ساله اهل همین شهرستان بود که 13 فروردین، وقتی می خواست با موتورسیکلت از عرض رودخانه عبور کند، طعمه سیلاب شد و پیکرش روز بعد با تلاش امدادگران هلال احمر در میان نیزارهای حاشیه رودخانه پیدا شد.
* خسارات سیل به زیرساختها
جاری شدن سیلاب خسارت های فراوانی به بخش های مختلف راه، کشاورزی، مسکن و زیرساخت های استان خراسان شمالی وارد کرد.
شرکت آب و فاضلاب روستایی و شرکت برق توزیع نیروی برق خراسان شمالی هر کدام خسارت های وارد شده به تاسیسات خود را 62 میلیارد ریال عنوان کردند.
بر اساس اعلام شرکت توزیع نیروی برق استان، برق 120 روستا در استان تحت تاثیر حوادث مختلف سیلاب، بارندگی و رانش زمین قرار گرفت و دچار خاموشی شد که برق 75 روستا در کمتر از یک ساعت وصل شد، مشکل برق 45 روستای دیگر در 24 ساعت اولیه و تنها شمار اندکی پس از 48 ساعت حل شد.
* آسیب سیل به 9600 هکتار کشتزار و باغ خراسان شمالی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: بارش های بهار امسال و وقوع سیل باعث وارد آمدن خسارت به 9 هزار و 600 هکتار از کشتزارها و باغ های این استان شد.
عبدالله یوسفی اظهار داشت: همچنین سیل باعث تخریب 2 هزار و 25 واحد از اماکن دامی و تلف شدن یکهزار و 860 راس دام سبک و 180 راس دام سنگین استان شد.
وی افزود: همچنین بر اثر سیلاب های اوایل فروردین 500 کیلومتر از کانال های انتقال آب و 107 مورد بندهای خاکی و انحرافی و آب بندهای کشاورزی استان تخریب شده است.
یوسفی با اشاره به وارد آمدن خسارت سیل به 80 موتور پمپ کشاورزی، اظهار داشت: 960 کیلومتر از راه های دسترسی بین مزارع استان نیز دچار خسارت شده است.
وی مجموع خسارات وارده سیلاب به بخش کشاورزی استان را افزون بر 370 میلیارد ریال اعلام کرد که بیشترین آن مربوط به شهرستان های مانه و سملقان و راز و جرگلان بوده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: در راستای کمک به دامداران خسارت دیده 500 تن جو و 50 تن سبوس برای تغذیه دام ها در اختیار آنها قرار گرفت و حجم زیادی پلاستیک نیز برای پوشش سقف واحدهای دامداری بین آنها توزیع شد.
* عامل سیلاب
کارشناسان عوامل ایجاد سیل را به دو دسته طبیعی و انسانی قابل تقسیم می دانند. عوامل طبیعی شامل عواملی از جمله خشکسالی ها و تاثیر آن بر پوشش گیاهی است و عامل انسانی هم شامل عللی همچون تخریب عرصه های طبیعی، چرای بیش از حد مراتع و از بین رفتن مراتع و پوشش گیاهی است.
یکی از راه های پیشگیری از سیلاب، ساماندهی رودخانه ها و اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری است.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری بجنورد در این باره گفت: از تاثیر عملیات آبخیزداری می توان به کنترل سیل و رسوب، حفظ کیفیت آب، تنظیم جریان منابع آبی، تامین منابع آب شرب، حفاظت از تنوع زیستی و احیای آن و حفاظت از منابع طبیعی، آب، خاک و پوشش گیاهی برای تامین معیشت مردم اشاره داشت.
حسن ایزانلو اظهار داشت: با اجرای عملیات آبخیزداری می توان یکهزار مترمکعب آب در هکتار در آبخوان نفوذ داد، چهار مترمکعب در هکتار رسوب کنترل کرد و علاوه بر آن فرسایش خاک را به میزان 9 تن در هکتار کنترل کرد.
* ضعف زیرساخت ها، عامل خسارات بارندگی ها
استاندار خراسان شمالی می گوید: نبود زیرساخت های مناسب در بخش راه و ابنیه فنی موجب شده تا بارندگی های نه چندان شدید هم در این استان به سیلهای مخرب تبدیل شود.
محمدعلی شجاعی می افزاید: بارندگی های فروردین ماه در این استان شدت چندانی هم نداشت اما ضعف در بخش های زیرساختی برای استان بحران ساز شده و خسارات زیادی به بار آورد.
وی از خراسان شمالی به عنوان استانی بیگانه با پل یاد کرد و
گفت: اصلا ساختاری به نام پل و ابنیه فنی در این استان به رسمیت شناخته نشده و با یک بارندگی معمولی راه بسیاری از روستاهای منطقه مسدود شده و بحرانی خودساخته ایجاد می شود.
رئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران خراسان شمالی با اشاره به فراوانی روستاهای بدون راه مناسب در این استان، گفت: در بسیاری از مناطق، در واقع بستر رودخانه ها تبدیل به راه شده و اسم آن را هم راه روستایی گذاشته اند.
* توزیع 790 تخته چادر میان سیلزدگان
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خراسان شمالی گفت: برای اسکان اضطراری سیلزدگان استان 790 تخته چادر میان آنان توزیع شده است.
ابوالفضل محبان ایرنا اظهار داشت: 355 تخته چادر در شهرستان مانه و سملقان، 225 تخته در راز و جرگلان و 210 تخته میان عشایر استان در مراوه تپه استان گلستان توزیع شده است.
وی گفت: در این مدت 127 تخته پتو در اختیار خانواده های سیلزده در شهرستان مانه و سملقان، 75 تخته در راز و جرگلان و 210 تخته در مراوه تپه قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در این مدت بیش از چهار هزار و 330 قوطی کنسرو و بیش از یکهزار و 300 بسته مواد غذایی نیز میان حادثه دیدگان توزیع شده است.
محبان اظهار داشت: با وقوع حادثه سیل در شهرستان های مانه و سملقان و راز و جرگلان، ده ها تیم از این جمعیت در عرصه حاضر شده و نسبت به امدادرسانی اقدام کردند.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر خراسان شمالی با اشاره به استقرار بالگرد امداد در پایگاه پشتیبانی و عملیات این جمعیت در استان گفت: بالگرد امداد و نجات تا پایان طرح نوروزی در استان مستقر است و امید است خدمات رسانی با استفاده از این توان، سرعت گیرد.
* خسارت 4377 میلیارد ریالی سیل به راه ها
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی گفت: بارندگی ها و سیلاب اوایل فروردین چهار هزار و 377 میلیارد ریال به راه های این استان خسارت وارد کرده است.
علی اصغر بدیعی مقدم اظهار داشت: این خسارت ها در محورهای اصلی، فرعی و روستایی شهرستان های مختلف استان گزارش شده که بیشترین آن در شهرستان مانه و سملقان بوده است.
وی گفت: 410 کیلومتر از جاده های استان پس از سیلاب، نیاز به رسوب برداری و پاکسازی دارد که در حال انجام است.
وی افزود: 9 هزار و 500 متر دیوار ساحلی باید در سطح محورها ساخته و 57.7 کیلومتر از راه های خسارت دیده نیز باید ساخته شود.
* خسارت 6900 میلیارد ریالی سیل به خراسان شمالی
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی گفت: بر اساس برآوردهای اولیه تاکنون وقوع سیل در این استان 6 هزار و 900 میلیارد ریال خسارت وارد کرده است.
جواد نظری اظهار داشت: این خسارات به بخش های کشاورزی و باغداری، دام و طیور، راه و ابنیه فنی و تاسیسات و گردشگری وارد شده است.
وی افزود: همچنین در نتیجه وقوع سیل یکهزار و 460 راس دام سبک، 180 راس دام سنگین و 400 قطعه از طیور و 2 هزار و 25 واحد دامی تلف شده است.
نظری، بیشترین خسارات وارده را مربوط به بخش مسکونی عنوان کرد و گفت: از ابتدای وقوع سیل از 26 اسفندماه 97 در مجموع چهار هزار واحد شهری و روستایی استان متحمل خسارت شده است.
وی اظهار داشت: از این میزان 221 واحد شهری و مابقی روستایی است که دولت در گام نخست 500 میلیارد ریال اعتبار تملک دارایی برای جبران خسارات این بخش تصویب کرده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی افزود: در بخش هزینه ای نیز تسهیلاتی به صورت کمک های بلاعوض و تسهیلات بانکی برای جبران خسارت واحدهای شهری و روستایی در نظر گرفته شده است.
* تقدیر رییس جمهوری از استاندار خراسان شمالی
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری روز دوشنبه، 12 فروردین در تماس تلفنی با محمدعلی شجاعی، استاندار خراسان شمالی پس از دریافت آخرین وضعیت مناطق سیلزده این استان، از مدیریت وی به دلیل مدیریت پیشگیرانه، واکنش سریع و مناسب در مقابل شرایط بحرانی اخیر این استان قدردانی کرد.
* سفر معاون عمرانی وزیر کشور به استان
در ایامی که جریان سیلاب، زندگی ساکنان شهرستان های مختلف خراسان شمالی را تحت تاثیر قرار داده بود، معاون عمرانی و توسعه شهری وزیر کشور تنها مقام کشوری بود که با سفر به این استان از مناطق سیلزده این خطه دیدن کرد.
مهدی جمالی نژاد، در این بازدید که چهارم فروردین از شهرستان های مانه و سملقان و راز و جرگلان انجام شد، با بررسی وضعیت سیلزدگان و نحوه کمک رسانی به آنان، بخش راه خراسان شمالی را دارای بیشترین خسارت از ناحیه سیل عنوان کرد.
* ضرورت اصلاح وضعیت راهها و بازسازی منازل تخریب شده
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی می گوید: اصلی ترین نیاز استان پس از سیل های اخیر، اصلاح وضعیت ساختاری و نقاط آسیب پذیر راههای روستایی است.
رضا رجب زاده به خبرنگار ایرنا گفت: همچنین تسریع در بازسازی منازل آسیب دیده و تخریب شده روستاییان و استحکام بخشی آن در برابر حوادثی از این دست، ضروری است.
بنابر آمار، بارندگی ها و سیلاب اخیر به 4500 واحد مسکونی استان خراسان شمالی خسارت زده که بیشترین آن مربوط به 2 شهرستان راز وجرگلان و مانه و سملقان بوده است.
* اولویت امسال استان، ساخت پل روستایی
استاندار خراسان شمالی در بازدید از نواحی سیلزده شهرستان شیروان، ساخت پل و آبنما در مسیر همه روستاها را اولویت نخست امسال استان برای سامان دادن به راه های ارتباطی و رفع مشکل مردم در این بخش برشمرد.
شجاعی، همچنین ضرب الاجلی سه روزه تعیین کرد تا با کاهش بارندگی و فروکش کردن سیلاب ها، همه مسیرهای روستایی استان باز و راه تمام روستاهای سیلزده بازگشایی شود که این امر محقق شد.
بر اساس اعلام اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی، بر اثر بارندگی های نوروز امسال و جاری شدن سیلاب، راه ارتباطی حدود 80 روستای این استان مسدود شده بود.
* ورود 43 میلیون مترمکعب آب به سدهای استان
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: بارندگی های اخیر، حدود 43 میلیون مترمکعب روان آب وارد سدهای استان کرده است.
سیدعقیل مرتضوی اظهار داشت: بارندگی های اخیر، حجم آب ذخیره شده در پشت سدهای استان را به میزان قابل توجهی افزایش داده و مهار سیلاب های بزرگ اخیر، بخش زیادی از خسارات سیل به روستاهای پایین دست سدها را کاهش داد.
وی تصریح کرد: اکنون 120 میلیون مترمکعب آب در پشت سدهای استان ذخیره است و این در حالی است که این رقم در مدت مشابه پارسال تنها 76 میلیون مترمکعب بوده است.
وی افزود: بر اثر این بارندگی ها تنها 36 میلیون مترمکعب آب وارد سد شیرین دره، بزرگترین سد استان در مانه و سملقان شده است و اکنون 58 میلیون مترمکعب از حجم 61 میلیون مترمکعبی دریاچه این سد پر شده است.
* مردم به شایعه ها توجه نکنند
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی درباره اظهار نظرها در باره تاثیر رهاسازی آب سد شیرین دره در شدت سیلاب استان گلستان گفت: رهاسازی آب سد شیرین دره به هیچ عنوان ارتباطی به شدت یافتن سیلاب در شهرهای خسارت دیده استان گلستان ندارد.
سیدعقیل مرتضوی اظهار داشت: پیش از این، برخی مسئولان شهرهای استان گلستان هم بیان کردند که رهاسازی آب سد شیرین دره بر این وضعیت تاثیرگذار بوده است اما این امر صحت ندارد.
وی افزود: آب سد شیرین دره در حوزه آبریز اترک و در رودخانه اترک جریان دارد و شهرهای استان گلستان، از حوزه های آبریز گرگانرود متاثر شده اند و این 2 حوزه به هیچ عنوان ارتباطی با هم ندارند.
وی گفت: با افزایش میزان بارندگی ها، استان های مجاور ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند اما بخش بسیار بزرگی از سیلاب های این استان توسط سدها بویژه سد شیرین دره کنترل و مدیریت شده است.
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی تصریح کرد: یقینا اگر سدهای استان نبودند، خسارات سیلاب بسیار بیشتر از وضعیت کنونی بود.
وی با رد اظهارنظر برخی که خسارات رهاسازی آب از دریچه ها را بیشتر از خسارات سرریز شدن آب از سد می دانند، گفت: سرریز شدن آب از سد به مراتب خسارتبارتر از رهاسازی کنترل شده و مدیریت شده آب است.
مرتضوی تصریح کرد: رهاسازی آب از مخزن سد شیرین دره به طور متوسط به دبی 20 تا 30 مترمکعب بر ثانیه انجام شد اما سرریز سد به معنای جاری شدن 10 برابر بیش از این رقم در پایین دست سد است.
وی افزود: در سیلاب های اخیر، دبی رود اترک، به بیش از 200 مترمکعب بر ثانیه افزایش یافت و آورد رودها به سدها به همین میزان افزایش داشت و اگر آب سد پیش از این بارندگی ها تخلیه و ظرفیت برای مدیریت ایجاد نمی شد، خسارت های بیشتری ناشی از سرریز سد به روستاهای پایین دست تحمیل می شد.
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: از مردم انتظار می رود به شایعات و صحبت های غیرکارشناسانه توجه نکنند.
نمایندگی ایرنا در خراسان شمالی، به دنبال وقوع سیلاب در این استان، در نوروز امسال بیش از 170 عنوان خبر، مصاحبه، گزارش خبری و گزارش تصویری در خصوص مشکلات مردم و خسارات وارده به بخش های مختلف، کمک رسانی ها و اقدامات انجام شده در این خصوص را روی خروجی استانی و کشوری منتشر کرده است.
7185/5132

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/147194/خروش-و-خرابی-های-سیلاب-در-استان-بدون-پل-خراسان-شمالی
بستن   چاپ