پیام خراسان
ارمغان رونق مشاغل خانگی
یکشنبه 25 فروردین 1398 - 10:50:38 AM
ایرنا
پیام خراسان- خراسان جنوبی با 151 هزار کیلومتر مربع مساحت سومین استان پهناور کشور است که خشکسالی 20 ساله در این استان زندگی در برخی روستاها را غیرممکن یا سخت ساخته است.
مردمی که معیشت اصلی آنها از کشاورزی و دامداری تامین می شد امروز برخی اوقات برای آب خوردن هم با مشکل مواجه هستند اما با تمام مشکلات اقتصادی موجود بر جامعه تامین آب آشامیدنی این روستاییان حتی با تانکر هم به تعویق نیفتاده است و مردم در مرزی ترین روستاهای استان به این مهم اذعان دارند.
به نظر کارشناسان تنها راه تامین معیشت و جلوگیری از مهاجرت بی رویه روستاییان به حواشی شهرها توانمند سازی روستاییان در زمینه مشاغل خرد خانگی است.
مشاغلی که امروز با کمک دولت و سازمان های مردم نهاد در برخی روستاها احیا شده و تعداد زیادی از روستاییان را به خود مشغول کرده است از فرش و گلیم و پارچه و قالیچه بافی گرفته تا سنگ تراشی و دیگر مشاغلی که سال ها فراموش شده اند.
سال 1398 و نامگذاری آن به رونق تولید بیانگر اهمیت این مهم و تقویت آن در همه زمینه های اقتصادی است اما به طور حتم با توانمند سازی روستاییان به عنوان قشر مولد جامعه خواهیم توانست بخش عظیمی از این مسیر را با موفقیت طی کنیم.

** رونق تولید در حمایت از مشاغل خانگی
مدیرعامل موسسه توانمندسازی جامعه سرای خراسان جنوبی گفت: یکی از مهمترین راهکارهای اشتغالزایی در جامعه توانمندسازی زنان خانه دار روستایی است که دولت با حمایت از این مشاغل می تواند زمینه ساز رونق تولید شود.
حوا دهقان افزود: توانمند سازی زنان خانه دار یکی از مهمترین رویکرد های تحقق اقتصاد مقاومتی در سازمان های مردم نهاد است اما با نامگذاری سال 98 توسط رهبر معظم انقلاب به سال «رونق تولید» وقت آن رسیده که موسسه های توانمند مورد حمایت بیشتری قرار گیرند.
وی اظهار داشت: با شروع کار موسسه از سال 96 تاکنون 560 روستایی در زمینه های مختلف صنایع دستی نظیر حوله بافی، تابلوفرش، پارچه بافی، رنگ آمیزی، تراش سنگ و دیگر رشته ها، توانمند شده اند و امروز زیر نظر موسسه جامعه سرا تولید می کنند.
دهقان ادامه داد: در بدو مسیر توانمند سازی در کنار برگزاری کارگاه های آموزشی و تخصصی که بیشتر از توان زنان با تجربه روستایی استفاده شد کارگاه های عزت نفس و خلاقیت را برگزار کردیم تا امروز کارآموزان رشته های مختلف آمادگی توسعه و رونق تولیدشان را داشته باشند.
وی اظهار داشت: محصولات تولیدی کارآموزان 100 درصد نخی است و حتی برای رنگ آمیزی این نخ ها از رنگ و عطر گیاهی استفاده شده است.
کارآفرین نمونه خراسان جنوبی گفت: محصولات موسسه جامعه سرا با توجه به توانمندی های تولیدکنندگان خانگی 20 خرداد ماه همزمان با روز صنایع دستی با قوت بیشتری ارایه خواهد شد.
دهقان یادآور شد: امیدواریم در کنار تلاش تولیدکنندگان، حمایت بیش از پیش دولت را شاهد باشیم.
وی در ادامه با درخواست اینکه دسترسی به مواد اولیه تسهیل شود، افزود: با توجه به نوسانات بازار قیمت مواد اولیه مورد نیاز ثابت نیست و این مهم تولیدکنندگان روستایی را با مشکل مواجه کرده است.

** خرید تضمینی صنایع دستی/ رونق تولید
تولید کننده قالیچه و فرش دستباف خراسان جنوبی هم گفت: یکی از مهمترین مشکلات هنرمندان صنایع دستی در حوزه فرش خرید تضمینی محصول تولید شده است که با تحقق این مهم جلوی سودجویی واسطه ها گرفته شده و «رونق تولید» ایجاد می شود.
حسین رزاقی پور افزود: حدود 20 سال است که در حوزه فرش و قالیچه فعالیت می کنم و سال ها کارگاه رنگ ریزی داشتم که در حال حاضر تعطیل است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین مشکلات هنرمندان روستایی ورود واسطه ها به بازار فروش است و از آنجایی که روستاییان برای تامین معاش خانواده مجبور به فروش محصول با نازلترین قیمت می شوند سود اصلی به دست واسطه ها می افتد.
رزاقی پور تصریح کرد: یک زن روستایی در کنار کارهای مربوط به خانه از یک تا 2 ماه برای یک قالیچه 1.5 در 2 متر زحمت می کشد در حالی که سود اصلی عاید دلالان می شود.
وی اظهار داشت: خرید تضمینی محصولات صنایع دستی توسط دولت و از طرفی تسهیل در صادرات می تواند جلوی واسطه ها را بگیرد و سود اصلی را عاید خالقان محصولات هنری و صنایع دستی کند.
رزاقی پور گفت: ورود واسطه ها و دلالان قبل از عید نوروز برای خرید محصولات صنایع دستی بویژه فرش و قالیچه در روستاها پر رنگ می شود در حالی که یک فرش 6 متری 2 ماه پیش در روستا با قیمت 2 میلیون 500 خریداری شده که یک میلیون و 500 آن مواد اولیه است هم اکنون در بازار تا هشت میلیون تومان به فروش می رسد.

** صنایع دستی و مهاجرت معکوس روستایی در خراسان جنوبی
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: با توجه به خشکسالی های چندین ساله و مهاجرت روستاییان به حواشی شهرها، با احیا صنایع دستی در روستاهای استان شاهد مهاجرت معکوس روستاییان هستیم.
حسین عباس زاده  افزود: تولید کننده، مواد اولیه، تجهیزات و امکانات و بهره گیری از تجربه های شاخص از مهمترین ارکان توسعه و توانمند سازی روستاییان با احیای صنایع دستی است که میراث فرهنگی این مهم را چند سالی در دستور کار قرار داده است.
وی ادامه داد: اداره کل میراث فرهنگی به عنوان حامی تولید کنندگان صنایع دستی ضمن حمایت از تولید کننده، آموزش و مسایل مربوط به بازاریابی و بازرگانی را دنبال می کند تا با هم افزایی مجموعه اداری و تولیدکنندگان شاهد افقی روشن در توانمند سازی روستاییان بر اساس برنامه های کوتاه، میان و بلند مدت باشیم.
عباس زاده اظهار داشت: خشکسالی های پیاپی موجب رکود کشاورزی و دامداری در استان شده است که بدون شک با کشف و احیای صنایع دستی در روستاها خواهیم توانست اشتغال پایدار را بر اساس شغل جایگزین محقق کنیم.
وی با بیان اینکه صنایع دستی دامنه گسترده ای از اشتغال را در بر می گیرد، تصریح کرد: 780 اشتغالزایی در سال 97 خراسان جنوبی ثبت سامانه شده است که با توجه به سال رونق تولید باید این آمار روند افزایشی داشته باشد.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی خراسان جنوبی گفت: فروش 580 میلیون تومانی صنایع دستی استان در تعطیلات نوروزی و فروش 2 میلیارد و 100 میلیون تومانی صنایع دستی شهرستان قاین در سال 97 بیانگر رونق تولید در بحث صنایع دستی است که امیدواریم با تقویت این مسیر و از طرفی کشف و احیا صنایع دستی بومی- روستایی بتوانیم مثمر ثمر باشیم.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/147886/ارمغان-رونق-مشاغل-خانگی
بستن   چاپ