پیام خراسان
ویژه برنامه های روز خیام در نیشابور
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1398 - 05:53:04
ایرنا - فرهنگی - خراسان رضوی
پیام خراسان - مشهد- فرماندار ویژه نیشابور گفت: همزمان با روز ملی حکیم خیام طی روزهای 26 تا 28 اردیبهشت جاری برنامه های متنوع فرهنگی و هنری در این شهر برگزار می شوند.
سعید شیبانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پنجشنبه 26 اردیبهشت همزمان با روز ملی خیام ویژه مراسم بزرگداشت حیدر یغما شاعر خشتمال نیشابوری با حضور اساتید کشوری در دانشگاه دولتی نیشابور برپا خواهد شد.
وی برنامه های روز جمعه 27 اردیبهشت را نیز شامل مراسم فرهنگی نری بزرگداشت روز ملی خیام در محل آرامگاه وی، گلباران آرامگاه و رونمایی از تمبر یاد بود روز ملی حکیم خیام نیشابوری ذکر و بیان کرد: در حاشیه این برنامه ها جشنواره ادبی چله چارانه شامل حفظ رباعیات حکیم عمر خیام ویژه دانش ‌آموزان در سطح شهرستان نیشابور برگزار می شود.
رئیس ستاد بزرگداشت روز ملی حکیم خیام نیشابوری از "مراسم آفتاب صبح نیشابور در دبیرستان خیام، همایش علمی بررسی آثار و احوال خیام با حضور پژوهشگران در دانشگاه نیشابور، نمایشگاه خوشنویسی اساتید نیشابور، سبزوار و کاشمر، کارگاه تخصصی مجسمه سازی در آرامگاه خیام، بازدید رایگان از مجموعه آرامگاه خیام و موزه های نیشابور، برگزاری شانزدهمین دوره مسابقات ریاضی خیام نیشابوری و اجرای نمایش در نگارخانه آتیه" به عنوان دیگر برنامه های بزرگداشت روز ملی خیام در نیشابور یاد کرد.
وی در ادامه داد: احیای برنامه های فرهنگی به ویژه در حوزه تمدنی را بسیار حائز اهمیت توصیف و بیان کرد: معرفی شخصیتی جامع همچون حکیم عمر خیام می‌ تواند نمونه ای شایسته فراروی پژوهندگان علم و ادب قرار دهد تا با تکیه بر این پیشینه غنی، نقشی فراخور نام ایران و ایرانی بر صحیفه علم و معرفت جهان رقم زنند.
"غیاث الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام" ریاضیدان، منجم، فیلسوف و شاعر پرآوازه ایرانی به سال 439 هجری در نیشابورهنگام حکومت سلجوقیان دیده به جهان گشود. وی علوم زمانه خود به خصوص فلسفه و ریاضیات را در نیشابور، سمرقند، اصفهان و مرو فراگرفت.
"تنظیم تقویم جلالی به عنوان دقیقترین تقویم نجومی جهان، ارائه نخستین دسته بندی معادله های درجه اول تا سوم، ارائه راه حل برای آنها با استفاده از ترسیمات هندسی مبتنی بر مقاطع مخروطی، تعریف عدد مثبت طبیعی، طرح مباحث بدیع در هندسه و گشودن مسیر برای ظهور هندسه های نااقلیدسی، مثلث حسابی، رساله هایی در زمینه مکانیک، هیدرواستاتیک، هواشناسی و نظریه موسیقی و رساله های کوتاه فلسفی" از دستاوردهای حیات علمی خیام برای جهان هستند که در قالب 17 رساله برجای مانده اند.
با این وجود بیشترین شهرت خیام رباعیات او است که نخستین بار توسط فیتزجرالد به زبان انگلیسی ترجمه و در دسترس جهانیان قرار گرفت و نام خیام را در ردیف چهار شاعر بزرگ جهان یعنی هومر، شکسپیر، دانته و گوته قرار داد. خیام پس از عمری پربار در سال 517 هجری در نیشابور درگذشت و در همان شهر دفن شد.
28 اردیبهشت ماه در تقویم رسمی ایران به عنوان 'روز ملی گرامیداشت حکیم عمر خیام' ثبت شده است.
نیشابور در فاصله 127 کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
9869/1858

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/151846/ویژه-برنامه-های-روز-خیام-در-نیشابور
بستن   چاپ