پیام خراسان
یک استاد شهرسازی:
رویکردهای سنتی مدیریت شهری جوابگوی شرایط جدید نیست
پنجشنبه 26 ارديبهشت 1398 - 22:21:46
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - یک دانشیار شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: با توجه به تغییر پارادایم‌های حاکم بر محیط‌های شهری، رویکردهای سنتی مدیریت جواب‌گوی شرایط جدید نیستند.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، سیدمسلم سیدالحسینی امروز در نخستین جلسه از سلسله نشست‌های تخصصی گفتمان توسعه شهر که با موضوع «مروری بر ادبیات توسعه اجتماع محلی و بازآفرینی شهری» در تالار شهر مشهد برگزار شد، اظهار کرد: از رویکرد رهبری شهری ارزش‌‌آفرین مبتنی بر توسعه اجتماعی به منظور تسهیل در مدیریت توسعه شهری و ارزش‌آفرینی در فرآیند توسعه شهری، با رویکرد توسعه اجتماع‌گرای بومی -به ویژه در نواحی و بافت‌های ناکارامد شهری- استفاده می‌شود.
وی ادامه داد: هدف از این رویکرد رضایتمندی ذی‌نفعان و ارتقای سطح زندگی شهروندان است. در واقع فرآیند برنامه‌ریزی و توسعه اجتماع‌گرای بومی امری حیاتی برای تداوم‌پذیری و توسعه شهرها و مناطق شهری است.
سیدالحسینی با بیان این‌که «مدیریت و فرآیندهای مرتبط با این رویکرد نقش تعیین کننده‌ای در تداوم و موفقیت امر توسعه محلی دارند»، تصریح کرد: با توجه به تغییر پارادایم‌های حاکم بر محیط‌های شهری، رویکردهای سنتی مدیریت جواب‌گوی شرایط جدید نیستند و رویکردهایی مانند مدیریت توسعه محلی نیز در حال تطبیق با پارادایم‌های نوین هستند.
وی خاطرنشان کرد: امروزه برای تعامل با محیط رقابتی جدید، سیستم‌های بازار رویکردهای مدیریتی خود را تغییر داده و بر پایه ارزش‌آفرینی استوار شده‌اند. محور قرار گرفتن مفهوم ارزش و ارزش‌آفرینی به بنگاه‌های اقتصادی کمک کرد تا در شرایط جدید رقابتی بتوانند استراتژی‌های مناسب را برای رقابت و بقا اتخاذ کنند.
این دانشیار شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد بیان کرد: مدیران شهری نیز باید تلاش کنند تا خواسته اصلی سهامداران و ذی‌نفعان خود، یعنی خلق ارزش را، با بهره‌گیری از الگوها و مدل‌های مدیریتی توسعه محلی مبتنی بر ارزش آفرینی پاسخ دهند.
وی با بیان این‌که «94 درصد از مشکلات یک سازمان مربوط به مدیریت آن سازمان می‌شود و تنها راه نجات از بحران این است که مدیران رهبر باشند»، عنوان کرد: بر این اساس مقوله رهبری شهری ارزش‌آفرین در فرایند توسعه اجتماع‌گرای بومی موضوعی است که بر نحوه تعامل دولت‌ها و سایر سازمان‌های اجتماعی با یک‌دیگر، نحوه ارتباط با شهروندان و نحوه اتخاذ تصمیمات در جهانی پیچیده تمرکز داشته و فرایندی است که از آن طریق جوامع و سازمان‌ها تصمیمات خود را اتخاذ و به واسطه آن مشخص می‌کنند که چه کسانی در این فرایند درگیر شده و چگونه وظیفه خود را به انجام برسانند.
سیدالحسینی در خصوص مدیریت توسعه شهری مبتنی بر اجتماع و خلق ارزش، تصریح کرد: این رویکرد، تلاش برای شناسایی گزاره‌های ارتباطی میان توسعه شهری مبتنی بر اجتماع و مدیریت زمینه‌های نظری و علمی لازم برای طراحی یک چارچوب مفهومی رهبری توسعه ارزش محور است.
وی همچنین با اشاره به تغییر رویکردهای توسعه شهری و اقدام در بافت‌های ناکارامد، خاطرنشان کرد: در گذشته شاهد نگرش از بالا به پایین، تأکید بر نتیجه و محصول و وابستگی به منابع موجود بودیم که با گذشت زمان نگرش پایین به بالا، تمرکز بر فرآیند، ظرفیت‌سازی و حل مسئله با تأکید بر ابتکارات جامعه مدنی حاکم شد و نگاه مشارکتی به جای نگاه تجویزی جایگزین و به جنبه‌های انسان گرایانه و زمینه‌های اجتماعی روی آورد.
این استاد شهرسازی همچنین با بیان مفهوم توسعه مبتنی بر اجتماع و اجتماع محلی، یادآور شد: شکست سیاست‌ها و برنامه‌های توسعه وارداتی و از بالا به پایین سبب شد تا اهمیت ارزش‌های بومی اجتماعات محلی و خواسته‌ها و نیازمندهای آن‌ها در فرایندهای توسعه‌ای مورد توجه اندیشمندان و سیاستگذاران در جوامع مختلف قرار گیرد.
وی افزود: در رهیافت‌های نوین توسعه که مبتنی بر نگاه مشارکتی و رویکردهای مردمی است، آنچه محوریت دارد ارزش‌ها و نگرش‌های مردم است که ارزش‌های هویتی محلی همانند ارزش‌های دینی، فرهنگی، بومی و از همه مهم‌تر توجه به این مولفه‌ها و از طرفی فهم نظام معنایی کنشگران اجتماعی از جمله ملزومات برنامه‌ریزی و سیاستگذاری در حوزه بافت‌های محلی به شمار می‌‎آید.
سیدالحسینی اضافه کرد: در بافت‌های شهری از طریق افزایش مشارکت باید به سمت ارزش‌آفرینی حرکت کنیم. امروزه مشارکت موفق اقتصادی باید به دنبال خلق ارزش مشترک باشد. بعد اجتماعی همکاری یکی از اصلی‌ترین ابزارها برای توسعه اقتصادی و مزیت رقابتی است. ارزش‌آفرینی مشترک و همکارانه ترکیبی از ارزش‌های افزوده اقتصادی و اجتماعی است و مردم و سرمایه‌گذران و متخصصان، تشکیل‌دهنده سرمایه انسانی یک همکاری هستند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/152169/رویکردهای-سنتی-مدیریت-شهری-جوابگوی-شرایط-جدید-نیست
بستن   چاپ