پیام خراسان
مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد:
زنان بیشتر از مردان به پرفشاری خون مبتلا می‌شوند
دوشنبه 20 خرداد 1398 - 13:55:20
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در ایران، میزان ابتلا به پرفشاری خون در خانم‌ها به‌دلیل کم‌تحرکی زنان، میزان چاقی بیشتر، بیش از آقایان است.
محمدجعفر صادقی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان، در رابطه با کمپین کنترل فشارخون اظهار کرد: براساس بررسی‌های انجام شده، 25 درصد افراد بالای 30 سال جامعه ایران دارای بیماری پرفشاری خون هستند. درواقع از هر چهار نفر یک نفر مبتلا به فشارخون بالا است؛ بنابراین بایستی برای کنترل و پیشگیری این بیماری، برنامه‌ریزی دقیقی صورت بگیرد.
سه برابر شدن آمار مبتلایان ایرانی به فشارخون بالا؛ در طول 26 سال گذشته
وی افزود: براساس بررسی‌هایی که سازمان who انجام داده در طول بازه زمانی 26 سال؛ یعنی از 1990 تا 2016 میزان پرفشاری خون در ایران سه برابر شده؛ بدین معناکه روند ابتلا به پرفشاری خون روندی، افزاینده است. از سویی دیگر متناسب با بررسی‌های صورت گرفته، نیمی از افراد مبتلا به فشارخون بالا، از بیماری خود اطلاعی ندارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ایران حدود 16 میلیون نفر بیمار مبتلا به پرفشاری خون وجود داشته و تنها حدود 20 درصد آن‌ها فشارخون کنترل شده دارند. 
فشارخون بالا؛ عامل مرگ 10 میلیون نفر در سال
صادقی ادامه داد: بیماری فشارخون بالا، عامل اصلی مرگ‌ومیر زودرس بیماران قلبی‌وعروقی، سکته‌های قلبی، مغزی و نارسایی کلیه است؛ بنابراین اگر بتوانیم این بیماری را کنترل کنیم، می‌توان از بیماری‌های قلبی‌وعروقی و مرگ ناشی از آن جلوگیری کرد. براساس پژوهش‌هایی که سازمان بهداشت جهانی در سطح دنیا و در سال 2017 انجام داده، سالانه 10 میلیون نفر به‌دلیل ابتلا به پرفشاری خون و عوارض ناشی از آن جان خود را از دست می‌دهند.
مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: در ایران نیز سالانه تعداد 100 هزار نفر به‌دلیل ابتلا به پرفشاری خون و بیماری‌های ناشی از آن جان خود را از دست می‌دهند. این رقم بالایی است و نشان می‌دهد که بایستی با حساسیت بیشتری به این بیماری توجه داشت. در همین راستا کمپین کنترل فشارخون در کشور راه‌اندازی شده است.
زنان بیشتر از مردان به پرفشاری خون مبتلا می‌شوند
وی با اشاره به ابتلای بیشتر زنان به فشارخون بالا تصریح کرد: در ایران، میزان ابتلا به پرفشاری خون در خانم‌ها بیش از آقایان است. به‌طور کلی 25 درصد افراد بالای 30 سال در ایران مبتلا به پرفشاری خون هستند و از این میان 27.5 درصد خانم‌ها مبتلا به این بیماری هستند. همچنین درصد زنان مبتلا به فشارخون بالا در استان بیشتر از مردان است، این درحالیست که میزان آگاهی زنان در مقایسه با مردان نسبت به این بیماری بیشتر است؛ یعنی 64.5 درصد خانم‌ها از بیماری خود اطلاع دارند، حال آنکه تنها 47.5 درصد مردان از بیماری خود آگاه هستند.
مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری یکی از متغیرهای ابتلای زنان به فشارخون بالا است
صادقی با بیان اینکه «هورمون‌های جنسی و مصرف داروهای جلوگیری از عوامل تأثیرگذار در ابتلا به فشارخون بالا است» بیان کرد: باید توجه داشت که هورمون‌های جنسی و مصرف قرص‌های جلوگیری در میان زنان دیگر کشورها هم وجود دارد که متغیری برای ابتلا به بیماری پرفشاری خون محسوب می‌شود. افزون بر این عوامل، کم‌تحرکی زنان، میزان چاقی بیشتری که در مقایسه با آقایان دارند از دیگر عوامل ابتلا به این بیماری است. اما در ایران عوامل محیطی چون مصرف بالای نمک، یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در ابتلا به این بیماری است.
ایرانی‌ها پنج برابر استاندارد جهانی نمک مصرف می‌کنند
مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: میزان مصرف نمک ایرانی‌ها پنج برابر مصرف جهانی است، از سویی دیگر زنان ایرانی به‌نوعی نمک بیشتری مصرف می‌کنند. نکته مهم این است که در راستای سند ملی کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر، کمپین کنترل فشارخون راه‌اندازی شده است. براساس این سند بایستی تا سال 2025 میلادی 25 درصد خطر مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی‌وعروقی را کاهش دهیم. 
وی اظهار کرد: ما براساس این سند ملی، متعهد شدیم تا به جامعه خود آموزش‌های لازم را ارائه دهیم، 30 درصد مصرف نمک، 30 درصد مصرف دخانیات در افراد بالای 15 سال را کاهش دهیم و 25 درصد شروع فشارخون بالا را کنترل دهیم؛ بنابراین اقدامات انجام شده در راستای تحقق اهداف سند ملی کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر است.
غربالگری فشارخون 250 هزارنفر مشهدی در طول چند روز
صادقی تشریح کرد: اطلاع‌رسانی‌ها برای آگاهی از این کمپین از 27 اردیبهشت ماه تا 18 خرداد ماه بوده است، با این وجود در طول این مدت زمان نیز فشارخون افرادی که به مراکز ما مراجعه کرده‌اند، غربالگری شده است. براساس آخرین آمار به‌دست آمده، حدود 250 هزار نفر در طول این مدت زمان توسط دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد غربالگری شده‌اند. از این تعداد 65 هزار نفر افراد مبتلا دارای فشارخون بالا که نسبت به بیماری خود اطلاع داشتند، به مراکز ما مراجعه کردند.
براساس برآوردها 650 هزارنفر مبتلا به پرفشاری خون در مشهد وجود دارند
مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه «درحال حاضر 182 هزار نفر بیمار مبتلا به پرفشاری خون تحت کنترل دانشگاه علوم پزشکی هستند» گفت: اما باید توجه داشت که جمعیت بالای 30 سال در شهر مشهد 2 میلیون و 500 هزار نفر است؛ بنابراین متناسب با این جمعیت بایستی حدود 650 هزار نفر بیمار مبتلا به فشارخون بالا داشته باشیم، اما درحال حاضر تنها 182 هزار شناسایی و تحت کنترل دانشگاه علوم پزشکی هستند. این شرایط نشانگر این است که تعداد زیادی از افراد، دارای بیماری فشارخون بالا و ناشناخته هستند و هیچ اطلاعی نسبت به این افراد وجود ندارد.
شناسایی 4500 نفر بیمار مبتلا به فشارخون بالا در مشهد
وی افزود: براساس غربالگری‌های انجام شده در طی این کمپین، تعداد 4 هزار و 500 نفر بیمار جدید شناسایی شده است. استقبال مردم تاکنون خوب بوده و امیدواریم بتوانیم در این طرح، تعداد یک میلیون و 250 هزار نفر از جمعیت مشهد را غربالگری و تعداد 60 هزار نفر بیمار مبتلا به پرفشاری خون را شناسایی کنیم.
صادقی ادامه داد: توصیه من این است که افراد به پایگاه‌های بهداشت مراجعه کرده و فشارخون خود را غربالگری کنند. اگر در خانه دارای دستگاه فشارسنج هستند، می‌توانند فشارخون خود را بررسی کرده و از طریق سامانه salamat.gov.ir میزان فشارخون خود را اعلام کنند. افراد بایستی حداقل عامل خطر ابتلا به این بیماری را کنترل کنند و میزان مصرف نمک خود را کاهش، فعالیت‌های فیزیکی را افزایش دهند، پیاده‌روی بیشتری داشته باشند و مصرف فست و فود را کم کنند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/155038/زنان-بیشتر-از-مردان-به-پرفشاری-خون-مبتلا-می‌شوند
بستن   چاپ