پیام خراسان
استاد پیشکسوت دانشگاه تهران: معماری شهری نباید هویت انسان‌ها را مخدوش کند
چهارشنبه 29 خرداد 1398 - 17:34:37
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
پیام خراسان - استاد بازنشسته دانشگاه تهران گفت: بیشترین آسیبی که در فضاها فرهنگی، مدنی و طراحی اندیشه در فضای کشورمان صورت گرفته، به دلیل دگرگونی طریق اندیشیدن و جاگزینی منطق بر عرفان بوده است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، منصور فلامکی ظهر امروز در سلسله نشست‌های تخصصی گفتمان توسعه شهری که در تالار شورای شهر مشهد برگزار شد، اظهار کرد: هویت معماری شهری را با ادبیات فارسی و در یکی از اشعار عطار نیشابوری ارتباط می‌ دهم. عطار در شعری که سروده است به نحوه آفرینش خلقت انسان به وسیله خاک اشاره می‌کند، در حالی که خاک بر خلاق تصوری که دارد مقدس است، اما خاک با وجود مقدس بودن، نواقصی نیز دارد. 
وی افزود: آب نیز از مواردی است که تقدس بالایی دارد و بر خلاف خاک هیچ وقت تقدسش از بین نمی‌رود. آب و خاک دو مقوله‌ای هستند که همیشه در کنار و تقارن یکدیگر قرار دارند.
این کارشناس معماری دانشگاه تهران افزود: مقوله‌های زمان و هویت شهرهای‌مان را گرفتار خود کرده و معماری بدی تحویل‌مان داده‌اند. برای تولید معماری باید یک تعریف اساسی داشته باشیم و آن‌ را در دانشکده‌های معماری به جهت ایجاد تفکری متفاوت ترویج دهیم تا به صورت ریشه‌ای بتوانیم مسائل‌مان را حل کنیم.
فلامکی افزود: از دوران صفویه تا کنون توان اندیشیدن در تولید معماری را از دست داده‌ایم. همچنین طریقه تفکر و اندیشیدن‌مان نیز دگرگون شده است. بیشترین آسیبی که در فضاهای فرهنگی، مدنی و طراحی اندیشه در فضای کشورمان صورت گرفته، به دلیل دگرگونی طریق اندیشیدن و جاگزینی منطق بر عرفان بوده است.
این کارشناس معماری دانشگاه تهران با اشاره به داستان مرد بی‌هویت در شهر از عطار نیشابوری یادآور شد: در ادبیات ایران علائم مختلفی برای تعیین نقش هویت وجود دارد. هویت شهری نیز یک امر پیچیده است به وسیله راه‌های مختلف می‌توان به آن دست یافت.، اما از آن جا که برای هویت تعاریف مختلفی آورده شده است و این مسئله، برای افراد مختلف یک امر جهان‌بینی است، می‌توان به این نتیجه رسید که معماری شهری باید به نحوی باشد که هویت انسان‌ها را مخدوش نکند.
وی در خصوص اثرات هویت‌بخشی به یک شهر خاطرنشان کرد: در اکثر شهرها و به خصوص مشهد، مدیران شهری، قانون‌گذاران، سرمایه‌گذاران، طراحان و شهروندان در این امر تاثیر به سزایی دارند، اما قدرت هر یک از این پنج بخش بر سایر بخش‌ها مخفی است. این را هم باید بگویم که نمی‌توان هویت را به دیگران تحمیل کرد، چرا که گروه پنجم یا همان شهروندان می‎خواهند تا هویت اصلی خود را داشته باشند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/158717/استاد-پیشکسوت-دانشگاه-تهران--معماری-شهری-نباید-هویت-انسان‌ها-را-مخدوش-کند
بستن   چاپ