پیام خراسان
آنچه باید درباره سه آتش افروز مزارع کشاورزی بدانیم
چهارشنبه 19 تیر 1398 - 11:58:46 AM
ایرنا

پیام خراسان- با آغاز فصل تابستان شمار خبرهای آتش سوزی در روستاهای خراسان رضوی افزایش چشمگیری پیدا می کند آتش سوزی هایی که گاهی خسارتهای سنگینی به کشاورزان، مالکان منازل، خودروهای شخصی و ماشین آلات کشاورزی وارد می آورد اما باید خاطر نشان کرد پیش از بروز این حوادث هشدار یا دستور آماده باش خاصی برای روستائیان و مسئولان محلی از سوی مراکز استانی صادر نمی شود.

با این حال اطلاعیه هایی از سوی ادارات آتش نشانی و یا کمیته های مدیریت بحران برخی شهرستانهای کوچک استان از جمله آتش نشانی کلات در سطح محلی منتشر شدهاست.

صدور هشدار آتش سوزی به صورت استانی صورت نمی گیرد

رئیس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی در این خصوص گفت: وزش بادهای گرم از ارتفاعات به سمت پائین و گرمای هوا به عنوان شاخصه های افزایش آتش سوزی در مزارع و مناطق روستایی شناخته می شود اما صدور هشدار برای این موضوع در استان معمول نیست.

یحیی قاینی پور افزود: البته ممکن است اطلاعیه و هشدار برای وقوع آتش سوزی در مراتع و جنگلهای استانهای غربی و شمالی در طول سال صادر شود اما این موضوع در خراسان رضوی سابقه نداشته است.

وی ادامه داد: وظیفه تخصصی هواشناسی پیش بینی وضعیت جوی است و از سویی دیگر باید گفت این سازمان اصولاً دسترسی خاصی به اطلاعات زمینهای کشاورزی یک منطقه جغرافیایی ندارد تا بخواهد با توجه به پوشش گیاهی محیط هشدار داده یا اعلام نظر کند.

رئیس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی با این حال به صدور هشدارهای سیل و وقوع نوسانات بالای دمایی در استان اشاره و بیان کرد: شهرستان سرخس در شمال استان و سپس شهرهای گناباد، رشتخوار، خواف و تایباد در نیمه جنوبی استان معمولاً بیشترین دمای هوا را در فصل تابستان تجربه می کنند.

مدیریت آتش سوزی های تابستانی در گرمترین شهرستان خراسان رضوی

بخشدار مرکزی سرخس نیز گفت: از مجموع 80 روستای شهرستان سرخس 34 روستا با 39 هزار نفر جمعیت در بخش مرکزی این شهرستان قرار دارند و تا کنون در دو هفته ابتدایی تیر ماه سه مورد آتش سوزی در این منطقه رخ داده که به سرعت مهار شده است.

اسحاق تیموری افزود: دو ایستگاه آتش نشانی در روستاهای شیرتپه و گنبدلی در 50 و 35 کیلومتری شهر سرخس وجود دارد که تا شعاع 30 کیلومتری برای اطفای حریق دیگر روستاها وارد عمل می شوند.

وی اضافه کرد: البته حضور ماشین آلات آتش نشانی در زمینهایی که گندم یا جوی دیم در آنها کاشته شده است با مشکلاتی مواجه است و حتی تردد خودروهای کشاورزی نیز در این مناطق به سختی انجام می شود.

بخشدار مرکزی سرخس گفت: در زمان وقوع حریق، مردم زودتر به کمک یکدیگر می آیند و البته در صورت لزوم و به دلیل سرعت بیشتر گروه های اطفاء حریق از راه آهن، گمرک و مجموعه صنایع نفت و گاز سرخس نیز واحدهای آتش نشانی برای یاری آتش نشانان محلی اعزام می شوند.

معاون عملیات سازمان آتش نشانی مشهد نیز گفت: آتش سوزی های مناطق روستایی با شروع فصل تابستان افزایش چشمگیری داشته است و اعلام حریق های یاد شده در آبادی های اطراف مشهد موجب شده شمار اعزام های تیم های آتش نشانی به ماموریتهای برون شهری افزایش یابد.

آتشپاد دوم مهدی رضایی افزود: این ماموریتها در زمینهای کشاورزی و مناطق روستایی و احتمالاً برخی بخشهایی که دسترسی به آنها سخت است مشکلاتی برای آتش نشانان ایجاد کرده و به خودروهای آنها آسیب می زند.

بی احتیاطی عامل اصلی حریق های روستایی

معاون عملیات سازمان آتش نشانی مشهد گفت: درصد بالایی از دلایل وقوع این حریق ها مربوط به بی احتیاطی کشاورزان در روشن کردن آتش برای سوزندان مواد زائد در اطراف زمین، سوزاندان بخشی از پوشش گیاهی خشک شده و یا تهیه چای با برپا کردن آتش در مجاورت زمین است.

رضایی سهم حریقهای عمدی در آتش سوزی های روستایی را بسیار کم توصیف کرد.

او اضافه کرد: وظیفه این سازمان تنها مهار آتش سوزی در مناطق شهری است اما به جهت خدمت رسانی به مردم مناطق روستایی مشهد و حتی برخی شهرستانهای اطراف نیروهای این سازمان به مناطقی که درخواست کمک کنند نیز اعزام می شوند.

معاون عملیات سازمان آتش نشانی مشهد به اعزام های مکرر به مناطق روستایی مشهد و بخشهایی از شهرستان طرقبه - شاندیز اشاره و بیان کرد: متاسفانه مدتی است ایستگاه آتش نشانی ویرانی دراین شهرستان تعطیل شده است که از مسئولان می خواهیم آن را دوباره راه اندازی کنند چرا که وجود ایستگاه مذکور موجب خدمات رسانی و اطفاء حریق سریعتری در برخی بخشها از جمله در شهرستان طرقبه - شاندیز می شود.

رضایی ضعف آموزشی روستائیان در خصوص وقوع آتش سوزی در مزارع را از دیگر عوامل بروز آتش سوزی های یاد شده عنوان کرد و افزود: معمولاً مردم ساکن در روستاها اطلاعات کافی درباره نحوه پیش گیری ازوقوع آتش سوزی ندارند و به راه های مقابله با گسترش و یا مهار آتش آشنا نیستند در حالی که آشنایی با این معلومات قطعاً بر روی مقابله با آتش تاثیر گذار است.

در این راستا بخشدار مرکزی مشهد نیز به دو مورد آتش سوزی عمده در دهستان کنه بیست در 50 کیلومتری از محدوده شهری مشهد و در امتداد جاده منتهی به بلوار طبرسی سوم این شهر اشاره و بیان کرد: یک ماه قبل آتش سوزی بزرگی با منشا نامشخص 100 هکتار از زمینهای منابع طبیعی این دهستان را از بین برد.

ابوطالب سرابیان با اشاره به صعب العبور بودن منطقه افزود: خوشبختانه با حضور به موقع مردم از گسترش آتش به سایر نقاط جلوگیری شد و این در حالی بود که به جز یک خودرو سایر یگان های منابع طبیعی پس از حضور موثر مردم به محل رسیدند و البته امکان ورود خودروهای آتش نشانی نیز در این محدوده میسر نبود.

وی ادامه داد: حدود 10 روز قبل نیز 30 هکتار از یک زمین کشاورزی دیم و پوشیده از علفهای خشک طعمه حریق شد که این آتش سوزی بر اثر بی احتیاطی روی داده بود.

جمعیت 300 هزار نفری بخش مرکزی مشهد فاقد ایستگاه آتش نشانی

بخشدار مرکزی مشهد گفت: بخش مرکزی مشهد 225 آبادی دارد که از این تعداد، 186 روستا دارای دهیاری است و از این تعداد، 92 روستا در حریم کلانشهر مشهد واقع شده است با این حال این بخشداری بزرگ هیچ پایگاه آتش نشانی اختصاصی ندارد و سازمان آتش نشانی مشهد همه حریقها در این محدوده پوشش می دهد.

سرابیان به فاصله زیاد ایستگاه های شهری تا مناطق روستایی اشاره و بیان کرد: این فاصله، امداد رسانی به آتش سوزی را به تاخیر می اندازد و موجب وارد آمدن خسارت به اموال و زمینهای زراعی مردم می شود.

بخشدار مرکزی مشهد گفت: پیشنهاد می شود آتش نشانی مشهد آن دسته از تجهیزات و خودروهای آتش نشانی که قابلیت استفاده در شهر را ندارند به صورت امانی در اختیار دهستانهای این بخش بزرگ با حدود 300 هزار نفر جمعیت روستایی قرار دهند تا نیروهای بومی خود راسا به اطفاء حریق بپردازند.

سرابیان افزود: در یک مورد عملیات اطفاء حریق سه خودروی آتش نشانی از مشهد به محل اعزام شد که دو خودروی نخست به دلیل نقص فنی در پمپ و کپسولهای آتش نشانی خود نتوانستند عملیات را انجام دهند و لاجرم خودروی سوم به محل اعزام شد که بسیار دیر بود و به نظر می رسد سپردن مدیریت اطفاء حرق به دهستانها از بروز این مشکلات جلوگیری کند.

وی به گرمای هوای تابستان نیز اشاره و بیان کرد: یکی از عوامل بروز آتش سوزی عبور گردشگران از زمینهای کشاورزی و عدم رعایت نکات ایمنی در خصوص روشن کردن آتش است که باید در این خصوص اطلاع رسانی لازم صورت گیرد.

براساس اعلام مدیر عامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد طی سه ماهه نخست امسال، روزانه به طور میانگین دو هزار و 200 شهروند مشهدی با سامانه 125 تماس گرفته‌اند که حدود 120 مورد از این تماس‌ها منجر عملیات شده است که بیشترین حوادث نیز به موضوعاتی از قبیل حریق خار و خاشاک، غرق شدگی و گیر کردن آسانسور اختصاص داشته است.

امیر عزیزی در تشریح توسعه تجهیزات این سازمان گفت: یک ایستگاه در خیابان شیرازی و در نزدیکترین نقطه به حرم مطهر امام رضا (ع) و یکی نیز در بوستان وکیل‌آباد که می‌تواند انتهای بولوار وکیل آباد و حتی شهرهای طرقبه و شاندیز را پوشش دهد در دست ساخت است.

وی اضافه کرد: در حوزه ماشین آلات نیز از دو دستگاه پلتفرم 72 متری که از بلندترین نردبان‌های کشور است در مردادماه سال جاری رونمایی خواهد شد و همچنین 14 دستگاه ماشین آلات روز دنیا از جمله اولین دستگاه خودروی اطفاء حریق صنعتی تا پایان امسال به ناوگان سازمان اضافه خواهد شد.

شهرستان 3.5 میلیون نفری مشهد 49 ایستگاه آتش نشانی دارد که سهم شهر مشهد 48 ایستگاه و یک ایستگاه نیز متعلق به شهرداری شهر رضویه در این بخش است و این آمار حکایت از آن دارد که توزیع خدمات ایمنی و آتش نشانی به حدود نیم میلیون نفر جمعیت روستایی شهرستان عادلانه صورت نگرفته است.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/162262/آنچه-باید-درباره-سه-آتش-افروز-مزارع-کشاورزی-بدانیم
بستن   چاپ