پیام خراسان
در گزارش میدانی ایسنا بررسی شد؛
مُسکِن‌های بی‌ثمر در بازار مَسکن
شنبه 5 مرداد 1398 - 11:05:45
ایسنا - اقتصادی - خراسان رضوی
پیام خراسان - در حال حاضر وضعیت مسکن در رکودی بی‌سابقه فرو رفته و این مشکل مزید بر علت مشکلات عدیده اقتصادی موجود در کشور شده است. 
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، براساس اطلاعات سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور که بر اساس مصوبه شورای عالی مسکن کشور و با هدف ساماندهی بازار خرید، فروش، اجاره مسکن و شفاف‌سازی اطلاعات، این بخش در سال 91 راه‌اندازی شده است.
از ابتدای سال جاری تاکنون در فروردین ماه 336، اردیبهشت ماه 431، خرداد 261 مبایعه در شهر مشهد انجام شده است. همچنین تغییرات قیمت از ابتدای سال تا کنون روندی فراز و فرودی را طی کرده است.
اخیرا وزیر راه و شهرسازی، در جمع‌بندی نشست هم‌اندیشی با اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در هفتم خرداد ماه با اعلام این مطلب که مسکن و رونق دادن به آن در بخش عرضه و تقاضا و همچنین ساماندهی بازار اجاره بها از اولویت های وزارت راه و شهرسازی است، گفت: مسکن به لحاظ ساختاری نیمی از وزارتخانه بزرگ راه و شهرسازی است و در مورد رونق دادن به بازار مسکن، وزارتخانه با حمایت دولت و همچنین مجلس، برنامه های جامعی را در دستور کار دارد.
یکی از املاک‌داران در خیابان امامت در خصوص وضعیت مسکن بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر میزان اجاره‌بها خانه حدود دو الی سه برابر شده است و مبنای تعیین قیمت اجاره، خواسته مالکان است. همچنین وضعیت خرید و فروش مسکن نیز بسیار راکد است. به دلیل افزایش روزانه قیمت زمین و مصالح قیمت‌ها هر روز دچار نوسان و افزایش می‌شود، همچنین دلالی در این حوزه تاثیر زیادی ندارد.
وی افزود: در این محدوده یک خانه سه خوابه اگر در گذشته با قیمت سه میلیون و 500 تومان اجاره داده می‌شد، امروز این رقم به پنج میلیون و 500 تا شش میلیون رسیده است و برای رهن نیز مبلغی در حدود 400 میلیون تومان اخذ می‌گردد. همچنین قیمت فروش خانه در این منطقه متری 13 میلیون است.
به دلیل نقش دلالان فضای مجازی در افزایش گرانی مسکن، دادستانی دستور به حذف قیمت از آگهی‌های تبلیغاتی داد تا به عنوان راهکاری موقت در جهت حل این مشکل قرار بگیرد، اما طبیعتا برای حذف نهایی آنان دولت باید به دنبال روشی مطمئن در جهت حذف نهایی دلالان و واسطه گران از بازارهای مجازی مسکن باشد. 
همچنین قوانین مشخصی برای فعالیت در حوزه مسکن در ایران وجود ندارد و این عامل خود سبب بروز برخی مشکلات می‌شود، به عنوان مثال در آلمان دستورالعملی به نام«داکس» وجود دارد که براساس آن مراتب کار هر آژانس املاک برای به رسمیت شناخته شدن مشخص شده است.
یکی دیگر از املاک داران گرانی را متاثر از فعالیت دولت برمی‌شمارد و از جمله عوامل موثر در کمبود مسکن را در افزایش قیمت مصالح، پروانه و عدم اجازه برای ساخت خانه در متراژ کوچک عنوان می‌کند.
حرکت مشاوران املاک به سمت تغییر کاربری
وی در ارتباط با عدم اجازه برای ساخت خانه در متراژ کوچک خاطرنشان کرد: اگر در این منطقه برای آپارتمان کوچک 80 متری مجوز ساخت داده شود و برای ساخت و ساز مسکن تخفیفاتی قائل شوند، مردم برای ساخت خانه با متراژ کوچک ترغیب خواهند شد و در این منطقه ساخت 60 درصد زمین مجاز است و متراژ ساخت خانه 250 متر است و این حجم بسیار سنگین است و متقاضی مصرف‌کننده برای آن بسیار کم است. به دلیل عدم خرید و فروش مسکن کم‌کم بنگاه‌های املاک باید تغییر شغل بدهند.
با توجه به یافته‌های جمع‌آوری شده در حال حاضر هیچ جابجایی توسط مستاجران صورت نمی‌گیرد و موجر و مستاجر به صورت توافقی مبلغ اجاره را مشخص می‌کنند و برای این امر کمتر به املاک‌ها مراجعه‌ای صورت می‌گیرد و اجاره‌ها 10 تا 15 درصد افزایش پیدا کرده است.
بنگاه‌دار دیگری وضعیت قیمت بازار مسکن را تحت تاثیر سازندگان و موجران دانست و گفت: در حال حاضر موجران بر اساس نیاز مالی خود قیمت‌ها را در بازار تعیین می‌کنند، این وضعیت در فروش نیز به این شکل است زیرا شهرداری، ادارات، مصالح و... قیمت خود را کاهش نداده‌اند تا تاثیری در بازار مسکن داشته باشد. همچنین ادامه ساخت‌وسازهایی که صورت می‌گیرد بیشتر به دلیل عدم بیکاری کارگران و پرسنل موجود در آن است.
وی در ارتباط با وضعیت اجاره‌ها تصریح کرد: زمانی که اجاره خانه از یک میلیون و 500 به دو میلیون و 200 تغییر پیدا کند، مستاجر به دلیل عدم توانایی در پرداخت آن مجبور است متراژ خانه و محل آن را تغییر دهد و به مناطق پایین تر نقل مکان کند.
برای بررسی علت افزایش قیمت مصالح ساختمانی گفت‌وگویی با ولی وکیلی، رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی، که چندی پیش به مناسبت روز اصناف مورد تقدیر قرار گرفت، انجام دادیم، او پس از اظهار بی‌اطلاعی از وضعیت افزایش قیمت به دلیل مرخصی چند روزه از اتحادیه گفت: بنده فقط رئیس اتحادیه هستم و باید دلیل افزایش قیمت سیمان را از کارخانه سیمان جویا شوید، در حال حاضر آجر نیز با کمبود مواجه است و برای اطلاع از علت آن از کوره‌های آجرپزی اطلاعات جمع‌آوری کنید.
در ادامه علی مرادزاده، رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد در خصوص وضعیت بازار مسکن اظهار کرد: در حال حاضر فصل رهن و اجاره مسکن است و قیمت آن بیش از 10 درصد افزایش پیدا کرده است، همچنین بازار خرید و فروش مسکن نیز به جهت کاهش معاملات، قیمت آن کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: پیش‌بینی آینده مشخص نیست، تحلیل‌گران در این زمینه نظرهای متفاوتی دارند زیرا خرید و فروش مسکن به مولفه‌های زیادی بستگی دارد. ممکن است بازار رهن و اجاره تا اواسط شهریور همچنان داغ بماند و بازار خرید و فروش نیز در پایان شهریور ماه پیش‌بینی می‌شود که به یک تعادل نسبی برسد.
علت رکود مسکن مربوط به بحث‌های سیاسی است
رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد در خصوص علت رکود و افزایش قیمت بازار مسکن بیان کرد: بیشترین علت این رکود مربوط به بحث‌های سیاسی است، زیرا تکلیف مردم با وضعیت منطقه و بحران‌های ساختگی مشخص نیست ولی تا چند وقت آینده خیال مردم راحت خواهد شد و شرایط به روال قبلی باز خواهد گشت و معاملات به سرو سامان خوبی خواهد رسید.
مرادزاده خاطرنشان کرد: افزایش قیمت مسکن به چند عامل بستگی دارد؛ یکی از این موارد، افزایش نهاده‌های ساختمانی است که این مصالح نیز به چند دسته تقسیم می‌شود که شامل مصالح ساختمانی و هزینه‌های اداری است. علاوه بر این هزینه‌های تحمیلی دیگر به مردم، تورم و افزایش عمومی قیمت‌ها نیز در این مساله موثر است.
افزایش 100 درصدی مسکن
وی اضافه کرد: افزایش شدید قیمت مسکن، به دلیل حجم زیاد مبادله پول بسیار به چشم می‌آید اما در واقع نسبت به سایر کالاها، تورم کمتری داشته است، بعضی از کالاها 300 درصد افزایش قیمت داشته است اما مسکن نهایتا 100 درصد افزایش قیمت داشته است.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد تصریح کرد: کسانی که مصالح ساختمانی خریداری می‌کنند و خانه‌ای جدید می‌سازند، مسلما قیمت تمام شده آن زیاد است اما برای خانه‌هایی که در گذشته ساخته شده است، افزایش قیمت مصالح تاثیرگذار نیست، بلکه به افزایش عمومی قیمت‌ها و بالا رفتن میزان عمومی تورم وابسته است.
مرادزاده عنوان کرد: با توجه به اتفاقات اخیر و بستن سایت‌های دیوار و شیپور، قیمت‌ها کاهش پیدا کرد و حباب کاذب در ساختمان‌های کهنه‌ساز از بین رفت و سبب کاهش قیمت‌ها شد. قیمت خانه‌های نوساز به جهت گرانی مصالح افزایش پیدا کرده و قیمت آن کاهش پیدا نخواهد کرد ولی خانه‌ای که قیمت آن 20 میلیون تومان است ولی دو میلیارد تومان به فروش می‌رسد، نتیجه تورم و توقع انتذاعی فرد از بازار است.
با کند شدن شیب صعودی تورم، قیمت‌های مسکن نیز کاهش پیدا کرده است
وی ادامه داد: معمولا به دلیل اینکه خانه‌ها با قیمت پیشنهادی افراد به فروش نمی‌رود مجبور به کاهش قیمت آن هستند و اکنون نیز شاهد این موضوع هستیم و با کند شدن شیب صعودی تورم، قیمت‌های مسکن نیز کاهش پیدا کرده است.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد در خصوص نقش دلالان مجازی در سایت‌های دیوار و شیپور گفت: حذف این واسطه‌ها نقش مستقیمی در کاهش قیمت و واسطه‌گری ناسالم داشته است. ما خود دلال هستیم و شغل ما این است ولی دلال سالم هستیم و کسی که قانون‌گذار برای او حریم و حق الزحمه تعیین کرده است ولی کسانی در دیوار قیمت‌گذاری می‌کردند که اینکاره نبودند و قیمت‌ها اینگونه افزایش پیدا می‌کرد.
مرادزاده بیان کرد: خوشبختانه با بسته شدن این سایت‌ها مردم مجبور به مراجعه به واسطه‌های واقعی و متخصص شدند و قیمت‌ها کارشناسی می‌شود و نمی‌توان خارج از عرف قیمت‌گذاری کرد و اینگونه در قیمت‌گذاری به ثبات خواهیم رسید و خریداران واقعی می‌توانند فروشندگان واقعی را شناسایی و معامله‌ای سالم صورت بگیرد.
وی در خصوص میزان مشاوران املاک موجود در مشهد اضافه کرد: حدود 14 هزار واحد صنفی مشاور املاک مجوز گرفته‌اند و تعدادی از آنها به دلیل رکود موجود از بازار خارج شدند و در حال حاضر ده هزار واحد فعال در سطح شهر مشغول به فعالیت هستند.
حجم معاملات مسکن کم شده اما قیمت آن افزایش پیدا کرده است
صادق عابدزاده، یکی کارشناس مسکن نیز در خصوص ارزیابی خود از وضعیت بازار مسکن اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود در بازار، رهن و اجاره نسبت به سال قبل افزایش قیمت داشته و علت آن افزایش قیمت فروش مسکن و کاهش خرید مردم است، به همین جهت اقبال مردم به سمت رهن و اجاره افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: رهن و اجاره هرسال شاهد افزایش قیمت است اما امسال با توجه به افزایش قیمت‌ها رشد بیشتری نسبت به سال قبل داشته است. همچنین خرید و فروش نیز متاثر از بازار ارز و طلا است و نوسانات موجود در این بازار سبب افزایش قیمت مسکن می‌شود. حجم معاملات مسکن کم شده اما قیمت آن افزایش پیدا کرده است و پیش‌بینی ما این است که تا زمانی که بازار اینگونه باشد، بازار مسکن نیز در تلاطم است.
این کارشناس مسکن بیان کرد: ناگفته نماند که با وجود کاهش قیمت ارز، همچنان قیمت برخی کالاها و مسکن کاهش پیدا نکرده و روند افزایشی داشته است، زیرا قیمت‌ها به سقف اصلی افزایش دلار نرسیده است. پیش‌بینی این است که مسکن حداقل تا سه فصل آینده کاهش ندارد و دو فصل کامل در رکود خواهد ماند، ممکن است مقداری افزایش قیمت کندتر و متعادل‌تر شود ولی کاهش قیمت پیش‌بینی نمی‌شود. 
وی با اشاره به اینکه در بازار مسکن چند آیتم تاثیرگذار وجود دارد، بیان کرد: علاوه بر آیتم عرضه و تقاضا، نهاده‌های تاثیرگذار دیگری نیز اهمیت دارد، همچون افزایش قیمت ارز که سبب افزایش قیمت مصالح ساختمانی می‌شود و شهرداری نیز تعرفه‌های خود را افزایش داده و این افزایش قیمت در قیمت تمام‌شده مسکن تاثیر گذار است.
عابد زاده خاطرنشان کرد: چند شب گذشته خبری از وزیر مسکن اعلام شد مبنی بر اینکه به دلیل قرار گرفتن بازار در دست دلالان، مردم از خرید کردن، خودداری کنند؛ متاسفانه گفتن این مطلب از دید یک مدیر عالی رتبه کمی پاک کردن صورت مسئله است، طبق گفته ایشان مردم نباید نیازشان را تامین کنند زیرا واسطه‌ها در بازار حضور دارند. این درحالی است که واسطه‌ها نقش زیادی در افزایش قیمت ندارند بلکه نهاده‌های تاثیرگذار نیز اهمیت زیادی در این موضوع دارند. هنگامی که قیمت تمام شده بالا است، حذف واسطه‌ها تاثیری در بازار ندارد زیرا به عنوان مثال فردی که ساخت یک خانه برای او متری پنج میلیون تومان تمام شده باشد، نمی‌تواند آن را با متری چهارمیلیون به فروش برساند زیرا در این میان باید سودی برای خود فرد نیز داشته باشد.
وی در خصوص ارائه راهکار برای بهبود شرایط گفت: برای بهبود شرایط باید جنبه‌های روانی و کارهای تشویقی صورت بگیرد زیرا از طرفی تورم ایجاد می‌شود و از طرف دیگر مالکان نباید قیمت را افزایش دهند در صورتی که برخی مالکان امورات زندگی خود را از طریق مستغلات خود می‌گذرانند.
به دلیل قرار گیری در فصل افزایش جابجایی‌های مستاجران، این وضعیت همچون تهدیدی برای مستاجران است و به دلیل اینکه مسکن یکی از اساسی‌ترین نیازهای مردم است، باید مورد توجه مسئولین قرار بگیرد.
گزارش از حوریه جمالی‌پور، خبرنگار اقتصادی ایسنا-منطقه خراسان
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/164905/مُسکِن‌های-بی‌ثمر-در-بازار-مَسکن
بستن   چاپ