پیام خراسان
مهر گزارش می دهد؛
خزان بهارستان بیرجند بهاری می شود/آب نجات بخش ارگ شد
سه شنبه 22 مرداد 1398 - 09:56:32
خبرگزاری مهر - خراسان جنوبی
پیام خراسان - بیرجند- ارگ تاریخی بهارستان بیرجند که سال ها در کش و قوس مناقصات و مکاتبات ادارای روزگارش رو به زوال سپری می شد اکنون در مراحل نهایی خرید برای بازسازی و استقرار گنجینه آب است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان ها، رقیه رحمتی راد: ارگ بهارستان بیرجند یکی از بناهای تاریخی ملی شده کشورمان، اکنون حال و روز خوشی ندارد. این میراث به جا مانده از دوره افشاریه در حالی غزل خداحافظی را سر می دهد که آخرین مراحل تخریب را طی می کند و بی توجهی مسئولان روزهای بهاری اش را خزان کرده است.
این بنای با ارزش تاریخی با نمایی زیبا و ساختاری ظریف و چشم نواز روزگاری توجه هر رهگذر و پژوهشگری را به خود جلب می کرد اما اکنون تبدیل به متروکه ای شده که نه تنها توانایی جذب رهگذران را ندارد بلکه از کنارش که می گذری ترس و وحشتی عجیب تمام وجودت را فرا می گیرد.
در حال حاضر چهاردیواری بهارستان سال هاست که در تنهایی خود ترک خورده و دست روزگار از آن همه زیبایی فقط تلی از خاک را به جای گذاشته است. تماشای پیکر در هم شکسته و دیوارهای مخروبه دل هر بیننده را می خراشد و بی توجهی مسئولان را متذکر می شود. اکنون نه می توان روزهای بهاری اش را در لابه لای محوطه به خاک نشسته تداعی کرد و نه می توان بر زخم دیوارهایش مرهم نهاد.
کلاهک هایی که روزگاری پیش نقش بسزایی در امنیت جامعه ایفا می کردند امروز بستری برای پذیرش آسیب های اجتماعی شده و چشم انتظار نسخه شفابخش مسئولانند. این در حالی است که دستگاه های اجرایی طی چند سال گذشته نتوانسته اند روی خوشی نسبت به این بنا داشته باشند و رفع مشکلات را در مرحله برگزاری مناقصه خلاصه کرده اند.

روزهای تلخ بهارستان
این زیبای خفته در بیرجند از سال ها پیش در کش و قوس های اداری و واگذاری ها احاطه شده بود غافل از اینکه روز به روز از عمر طلایی اش می گذشت و تار و پود الیاف وجودی اش از هم می گسیخت.
وضعیت این بنای تاریخی بارها و بارها محور گفت‌وگوهای رسانه‌ای و اداری بوده که یکی از مهمترین آنان نشست شورای شهر بیرجند در تاریخ 29 دی ماه سال 97 بود.
در این نشست رجب علی طالقانی، مدیرکل بنیاد مستضعفان خراسان‌جنوبی در پاسخ به انتقادات گفته بود: جهت واگذاری ارگ بهارستان بیرجند در سه مرحله تلاش کردیم که به نتیجه مطلوب نرسید.
وی بیان کرد: در چند مرحله برای خریداری آن توسط شهرداری، میراث فرهنگی و راه و شهرسازی وارد مذاکره شده‌ایم اما هیچ اقدامی نشد و در شرایط فعلی شورای راهبردی این سازمان در تهران تعیین تکلیف را به شخص رئیس سازمان واگذار کرده که موضوع بازسازی ارگ بهارستان در تهران پیگیری می‌شود.
شهرداری برای تملک ارگ اعتباری نمی دهد
این گفته ها در حالی بود که محمد علی جاوید، شهردار بیرجند هم در نشست علنی شورای اسلامی شهر بیرجند 28 آبان 97 با اشاره به مخروبه شدن ارگ بهارستان گفت: اگر شهرداری متولی این میراث شهر باشد از همین فردا یک میلیارد تومان اعتبار صرف آن می شود تا بتوان آن را تبدیل به احسن کرده و در اختیار مردم قرار دهد.
وی همچنین در گفت و گویی با رسانه ها گفته بود: در صورتی که بنای ارگ به شهرداری واگذار شود در بودجه 98 اعتباری برای آن پیش بینی و مرمت و بازسازی را شروع می کنیم.
بنا به گفته جاوید با توجه به حجم تخریب ها به نظر می رسد اعتبار مورد نیاز کمتر از 10 میلیارد تومان نباشد ولی شهرداری برای تملک این بنا هیچ اعتباری نمی دهد.
گفت و گوهای مسئولان پیرامون سرنوشت بهارستان همچنان ادامه داشت و خزان این بنای تاریخی روز به روز بیشتر مشهود می شد تا اینکه فرماندار بیرجند در گفت و گو با خبرنگار مهر با اعلام خبری مبنی بر واگذاری بهارستان به " شرکت آب منطقه ای بیرجند" روزهای روشن این میراث تاریخی را مژده داد.

خبر خوش فرماندار بیرجند
علی ناصری در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به آخرین وضعیت ارگ بهارستان بیان کرد: طبق تفاهم نامه ای مابین شرکت آب منطقه ای و بنیاد مستضعفان مقرر شده شرکت آب منطقه ای این بنا را خریداری کرده و بر اساس استاندارهای میراث فرهنگی ترمیم کند.
وی ادامه داد: با این اتفاق مالکیت ارگ بهارستان‌ در اختیار شرکت آب منطقه ای قرار می گیردکه موزه آب در آن ایجاد می شود.
ناصری اظهار کرد: مهلت ضرب العجلی به میراث فرهنگی داده شده که استانداردهای مرمت را به شرکت آب منطقه ای اعلام کند تا روند کار سرعت بخشیده شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مسافران و گردشگران ارگ‌ بهارستان را در که در لیست دیدنی ها وجود دارد را پیدا نمی کنند، ادامه داد: در حال حاضر ارگ بهارستان ظاهر خوبی در دید گردشگران ندارد و نیازمند توجه است.
فرماندار بیرجند بیان کرد: فرآیند های حاکم بر بنیاد مستضعفان مرمت بنا را به تعویق انداخته که امید است هر چه زودتر از وضعیت کنونی خارج شود.
استقرار گنجینه آب در ارگ
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: ارگ بهارستان یکی از آثار و میراث گرانبهای تاریخی بیرجند بوده که مرمت آن در توسعه گردشگری نقش بسزایی دارد.
حسین امامی ادامه داد: در راستای شناساندن فرهنگ آبی و سازه های آبی تاریخی متعدد استان با مشورت میراث فرهنگی مقرر شد باتوجه به موقعیت مناسب ارگ در بافت تاریخی بیرجند ارگ بهارستان به منظور استقرار گنجینه آب در بخشی از آن، از بنیاد مستضعفان خریداری شود.
وی از راه اندازی گنجینه آب در این ارگ خبر داد و گفت: مراحل نهایی خرید در حال انجام است اما هنوز ارگ بهارستان به شرکت آب منطقه ای تحویل نشده است.

امامی ادامه داد: طبق تفاهم انجام شده با میراث فرهنگی ،بعد از تحویل ارگ به شرکت آب منطقه ای، با همکاری میراث فرهنگی عملیات مرمت و بازسازی آن ادامه پیدا می کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه استقرار گنجینه آب در بهارستان تا چه مدت زمانی محقق خواهد شد، بیان کرد: در حال حاضر عملیات مرمت بنا توسط میراث فرهنگی در حال انجام است اما زمان استقرار گنجینه آب هم بستگی به پایان مرمت ارگ دارد.
بدون شک ترمیم زخم های چندین ساله این بنای تاریخی، هزینه های میلیاردی را می طلبد که شاید اگر پیش از این مورد توجه قرار می گرفت، به سرنوشت کنونی دچار نمی شد. شاید اندکی تامل و تبادل نظر پیش از این می توانست آوارستان امروزی را به بهارستان دیروزی مبدل کند. حال امید است برنامه پیش رو بتواند نسخه خوبی برای درمان این اثر تاریخی فراموش شده باشد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/170071/خزان-بهارستان-بیرجند-بهاری-می-شود-آب-نجات-بخش-ارگ-شد
بستن   چاپ