پیام خراسان
معاونیان: «الغدیر»؛ بهارستانی از معرفت و ولایت علی(ع) است
چهارشنبه 30 مرداد 1398 - 10:12:28
پیام خراسان - حجت‌الاسلام‌والمسلمین حامدرضا معاونیان گفت: کتاب، «الغدیر» در حقیقت بهارستانی است از معرفت و ولایت امیرالمومنین(ع) که در صفحه صفحه آن عشق و شیدایی بی‌پایان و حیرت‌انگیز نویسنده به امیرالمومنین(ع) موج می‌زند.
این کارشناس مذهبی در گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، در خصوص ضرورت نگارش کتاب «الغدیر» اظهار کرد: حقیقت این است که علمای بزرگ شیعه از دیرباز یعنی بیش از هزار سال قبل و از زمان قبل از شیخ صدوق، بعد شیخ صدوق و بعد شیخ مفید و سید مرتضی و شیخ طوسی کتاب‌های بسیار گران‌سنگ و ارزشمندی در امامت و دفاع از حق ولایت اهل‌بیت امیرالمومنین(ع) مانند کتاب الشافی سید مرتضی و تلخیص الشافی شیخ طوسی و بعدها علامه حلی نگاشته بودند. همین‌طور در طول سیر تاریخ تشیع و کلام اسلامی هر قرن و بلکه هر نیم‌قرن و هر دهه‌ای فردی از بزرگان علمای شیعه و محققین کتاب‌هایی در امامت می‌نگاشتند؛ از جمله بزرگ‌ترین دایره‌المعارف امامت را مرحوم میرحامد حسین هندی در هندوستان به پارسی نوشت و بسیار کتاب عظیم و مفصل و مبسوطی است که دایره‌المعارف امامت محسوب می‌شود.
وی ادامه داد: بعد از آن علامه امینی که از معاصرین هستند و خوشبختانه در عصر ما می‌زیستند، کمر همت بستند و کتاب «الغدیر» را در موضوع خاص واقعه مهم غدیر و اثبات طرق مختلف حدیث غدیر نوشتند که ایشان بیش از 110 طریق و سند را از طریق اهل‌سنت آوردند و به تعبیر خود ایشان یک دایره‌المعارف تاریخی، ادبی، کلامی و حتی فقهی نگاشتند و تالیف کردند که در همه موضوعات تاریخ، ادب و شعر بسیار کوشیده‌اند و بیش از 20 سال در کتاب‌خانه‌های مختلف در سوریه، هندوستان و ترکیه نسخ خطی را کاوش کردند تا چنین کتاب ارزشمندی را برای هر کدام از شخصیت‌های علمی و سیاسی و فرهنگی و مولفان بزرگ دنیا و حقوق‌دانان و امثال جرج جرداق، مسیحی لبنانی و حقوق‌دانان بفرستند. زمانی که این کتاب برای آن‌ها ارسال شد، بر این کتاب نوشتند که چنین کتابی بسیار بدیع، تازه و عظیم است؛ کسی نوشته که من باورم نمی‌شد که چنین کتابی را یک نفر نوشته باشد و این کار، کار 20 نفر محقق و استاد است که در طی 20 سال بتوانند چنین مجموعه‌ای را فراهم بیاورند.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: از کارهای بزرگ علامه امینی در این کتاب، ذکر شعرای غدیر است؛ از شاعران عربی که در قرون مختلف به تازی در موضوع غدیر و امیرالمومنین(ع) شعر گفتند و روز غدیر را ستودند. مانند حسان‌بن ثابت انصاری که در روز عید غدیر به امر رسول خدا(ص) شعر برای غدیر گفت تا معاصرین ما؛ البته این کتاب مجموعا 20 جلد می‌شود که تا زمان حیات ایشان 11 جلد چاپ شد و نشر شد و 9 جلد دیگر در دست آقازادگان و ورثه ایشان است و جامعه علمی منتظر ویرایش و چاپ آن است و ان‌شاءالله چنین باشد.
معاونیان تصریح کرد: «الغدیر» اثر بزرگی در جامعه فقهی مسلمانان و نهادها و محیط‌های علمی خاورمیانه و دانشگاه‌های اسلامی و الازهر گذاشت. مرحوم استاد مطهری هم کتابی در این موضوع به نام «الغدیر و وحدت اسلامی» دارند. علامه امینی به صاحب الغدیر معروف شد و شهرت خود را وامدار این جهاد ساده و نگارش چنین کتاب عظیمی است؛ البته خدمات مهمی مانند تاسیس مکتب امیرالمومنین(ع)، کتاب‌خانه امیرالمومنین در نجف اشرف داشته‌اند که در آن کتاب‌خانه نسخ خطی بسیار ارزشمند، دیرین، گران‌بها و کمیابی از نقاط مختلف دنیا به کوشش ایشان فراهم آمده و محفوظ است.
وی ادامه داد: ایشان سخنرانی‌های مختلفی هم در ایران و کشورهای مختلف داشتند؛ در مشهد آن زمان به دعوت مرحوم آیت‌الله عظمی میلانی، در اصفهان به دعوت مرحوم آیت‌الله خادمی و در قم خدمت آقای بروجردی. به هرحال علامه امینی بسیار بسیار خوش درخشیدند و همه علامه امینی را ستودند به این دلیل که مجاهد بود در این راه و بسی رنج برده است در آن سال سی که توانسته است چنین کتاب ارزشمندی که دوست و دشمن و بیگانه و خویش را به بهت و حیرت افکنده، نگارش کند و در حقیقت این کتاب بهارستانی است از معرفت و ولایت امیرالمومنین(ع) که در صفحه صفحه او عشق و شیدایی بی‌پایان و حیرت‌انگیز نویسنده به امیرالمومنین(ع) موج می‌زند و در عین حال با توجه به متانت متن و قدرت استدلال و زیبایی ادبی که ایشان تعبیر کرده‌اند، کتابی ادبی است.
این کارشناس مذهبی افزود: با این که ایشان آذربایجانی و تبریزی بوده‌اند و فارسی مشکل صحبت می‌کردند، ولی در عربی این کتاب یک متن بسیار ادبی قوی، مستحکم، بدیع، دل‌انگیز و پرطراوت است. بسیاری از شعرای فارسی‌زبان و عرب‌زبان مرحوم آقای امینی را ستودند و مدح کردند؛ کسی گفته است که خدا رحمت کند علامه فاضل امینی را قلم‌ها زد، قدم‌ها زد. آن مرحوم در عبادت هم زبانزد بوده، خطبه‌ها و سخنرانی‌های بسیار پرشور و در نهایت پرسوز و گداز که با اشک او و سوز او و گداز او، همه مردمان می‌گریستند. هم‌چنین استاد محمدرضا حکیمی در توصیف زندگانی و جهاد آن مرحوم کتابی دارد. رحمت و رضوان خدا بر روح علامه امینی و راهش پر رهرو باد و با امیرالمومنین علی(ع) محشور باد. 
معاونیان ادامه داد: دقت تحقیق و گستردگی، این کتاب را از سایر کتب مشابه متمایز می‌کند؛ این کتاب، کتاب عظیمی است و این 11 جلدی که چاپ شده، همه تحقیق و نسخ خطی است که ایشان فرموده بودند، من هزاران کتاب خطی را خواندم و ورق ورق در کتابخانه‌های مختلف دنیا مطالعه کرده‌ام و استنساخ و رونویسی کرده‌ام تا توانسته‌ام «الغدیر» را فراهم بیاورم. واقعا هم همین‌طور است. 
وی گفت: بنابراین عظمت این دایره‌المعارف و کتاب عظیم خیره‌کننده است؛ مرحوم علامه شرف‌الدین هم کتابی به نام المراجعات دارند که آن کتاب هم بسیار بسیار در جهان عرب و تاسیس تشیع و استبصار بسیاری از کسان دیگر از مذاهب دیگر تاثیرگذار بوده است؛ ولیکن به این گستردگی، دقت، تنوع و جامع بودن که شامل همه موضوعات تاریخی و بحث‌های کلامی و عقایدی و در عین حال شعر و ادب عربی شود و این که این همه بیت و قصیده در ثنای امیرالمومنین(ع) داشته باشد، نیست.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/171780/معاونیان--«الغدیر»؛-بهارستانی-از-معرفت-و-ولایت-علی(ع)-است
بستن   چاپ