پیام خراسان
محرم در قاب خراسان جنوبی
چهارشنبه 13 شهريور 1398 - 09:33:41
پیام خراسان - مردم خراسان‌جنوبی همانند مردم دیگر استان‌‌های کشور در عزای اباعبدالله‌الحسین(ع) سیاهپوش می‌شوند و سعی می‌کنند با شیوه‌های مرسومی که از فرهنگ و نیاکانشان به ارث برده‌اند، این ماه را زنده نگه دارند.
به گزارش ایسنا منطقه خراسان جنوبی، آیین‌های عزاداری ماه محرم همه ساله در سراسر ایران با شور و عشق خاص مردم به ابا عبدالله الحسین(ع) برگزار می‌شود و عاشقان آن حضرت ارادت و تجدید میثاق خود را هر سال در قالب عزاداری مستحکم تر می‌کنند.
این آیین‌های عزاداری به فراخور فرهنگ و شیوه‌های مرسوم هر منطقه و استانی متفاوت است و از دیرباز همواره در قالب هیات‌های مذهبی و راه اندازی دستجات و تکایا برگزار شده است.

فریبا کاهنی، کارشناس مردم شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان‌ جنوبی با بیان اینکه یکی از آیین‌های محرمی خراسان جنوبی، سنگ زنی است، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: سنگ زنی مراسم عزداری ماه محرم است که تنها در شهرستان درمیان (شهر قهستان) برگزار می‌شود.
وی افزود: سنگ عبارت است از دو تکه چوب استوانه‌ای هشت سانتیمتری که نخی از آن عبور کرده و در پشت دست قرار می‌گیرد و بیشتر از چوب درخت عناب یا گردو ساخته می‌شود.
کارشناس مردم شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان‌ جنوبی بیان کرد: این روستا هشت نفر سنگ زن دارد که این کار را از پدرانشان به ارث برده‌اند و پس از فوت پدر فرزند ذکور باید به جای پدر در سنگ زنی شرکت کند.
کاهنی ادامه داد: از شب پنجم محرم این کار را همراه با هیئت و به همان آهنگ نوحه سینه زنی و یا زنجیر زنی انجام می‌دهند و بعضی مواقع نیز برای آن نوحه جداگانه‌ای می‌خوانند.
وی تصریح کرد: مراسم سنگ زنی درخش به شماره 626 در 22 آذرماه 91 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

نخل گردانی، آیین کهن عاشورایی خراسان جنوبی
کارشناس مردم شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان‌ جنوبی بیان کرد: نخل بندی و نخل گردانی از آیین‌های کهن عاشورایی است که در بیشتر شهرها و روستاهای خراسان جنوبی اجرا می‌شود.
کاهنی اظهار کرد: نخل در لغت به معنی درخت خرما است و در اصطلاح حجله مانندی است که از چوب می‌سازند و روی آن را با شال‌های مختلف تزئین می‌کنند.
وی با بیان اینکه روز عاشورا نخل‌ها را به شکل نمادین و به عنوان تابوت امام حسین(ع) به حرکت در می‌آورند، افزود: در روایات ذکر شده که امام حسین(ع) را روی شاخه‌های درخت خرما گذاشته و به محل دفنش بردند و شاید این کار مهم‌ترین دلیل برای نامیدن نخل باشد.
کارشناس مردم شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان‌ جنوبی تصریح کرد: نخل گردانی در برخی شهرها و روستاهای مختلف استان اجرا می‌شود و نوع تزئین و تعداد آن فرق می‌کند.
کاهنی خاطرنشان کرد: شکل ظاهری نخل‌ها به صورت یک جناغ قوسی شکل است و برخی نخل‌ها صدها کیلو وزن دارد و بستن نخل‌ها با مهارت خاص توسط نخل بند انجام می‌شود.
این رسوم و آیین در واقع نشان از عشق قلبی و ارادت عمیق مردم این دیار به اهل بیت(ع) و راهی که آنان طی کرده‌اند دارد، راهی که باید چراغ آن تا ابد روشن بماند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/177133/محرم-در-قاب-خراسان-جنوبی
بستن   چاپ