پیام خراسان
برنده اولین دوره جایزه زنان در علم:
دنیای علم، جنسیت را برنمی‌تابد
یکشنبه 30 مهر 1396 - 1:02:08 AM
ایسنا
خراسان آنلاین - برنده اولین دوره جایزه زنان در علم و عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص جایگاه زنان درعرصه علم و دانش گفت: علم، حوزه‌‌ای است که در آن جنسیت معنا پیدا نمی‌کند و زنان ایرانی، به خصوص در دهه‌های اخیر، همواره نظیر مردان از جایگاه ویژه‌ای در عرصه‌های علمی برخوردار بوده‌اند.
دکتر محبت محبی  با اشاره به اولین دوره جایزه زنان در علم، اظهار کرد: این جشنواره در پنج گروه کشاورزی، مهندسی،علوم پایه، علوم انسانی و هنر برای دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و ویژه‏ی زنانی که طی پنج سال گذشته سوابق پژوهشی و عملکردی در راستای توسعه علم داشته‌اند، برگزار شد.
وی افزود: بخش جوان این جایزه را برای بانوان پژوهشگر زیر 40 سال که این امتیازات را کسب کرده بودند، به نام مرحوم میرزاخانی نام‌گذاری شد که اینجانب موفق شدم در حوزه کشاورزی اولین جایزه زنان در علم را کسب کنم. 
عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه امتیازات این جایزه شامل پژوهش‌ها، مقالات علمی، طرح‌ها، اختراعات، پایان‌نامه‌ها و کتاب‌ها می‌شود، تصریح کرد: من در سن 36سالگی تا درجه استاد تمام در دانشگاه ارتقاء یافتم و تاکنون 180 مقاله علمی و پژوهشی تالیف کرده‌ام که شامل 90 مقاله ISI و 20 طرح پژوهشی می‌شود. 
محبی در خصوص جایگاه جهانی زنان ایرانی در عرصه علم و دانش اظهار کرد: به تفکیک جنسیتی اعتقادی ندارم، زیرا علم از آن حوزه‌هایی است که جنسیت را برنمی‌تابد. بانوان می‌توانند در عرصه علم حضور موفقی داشته باشند، در صورتی که از نظر سنت های حاکم بر خانواده مشکلی برای آنان ایجاد نشود و خوشبختانه در جامعه‏ی ما از این حیث شرایط بسیار مناسب است. 
وی با تاکید براینکه علم یک زبان مشترک بین‌المللی است، عنوان کرد: تمام اعضای جامعه متوجه ارزش‌های علم هستند، بنابراین بازتاب این ارزش‌ها باعث می‌شود که حدود 60 درصد از زنان در دانشگاه‌ها حضور داشته باشند.
برنده اولین دوره جایزه نقش زنان درعلم تصریح کرد: آمارها نشان می‏دهد حضور زنان به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها فقط شامل 20 درصد می‏شود که این امر قطعا" به دلیل ممانعت دانشگاه‌ها و عدم پیشرفت آنان در فضاهای علمی نیست، بلکه شاید آنان با توجه به نوع فعالیت‌ها و دغدغه‌های خود نمی‏توانند تا انتهای مسیر پیش بروند و موفقیتی کسب کنند؛ بنابراین می توان دریافت که پیشرفت و انتخاب افراد در فضاهای علمی ارتباطی با جنسیت آنان ندارد. 
محبی با اشاره به جایگاه زنان در عرصه مدیریتی کشور، عنوان کرد: متاسفانه نگاه سیاست‏مردان یکی از دلایل حضور کمرنگ زنان در عرصه مدیریتی کشور است و می توان گفت برای ارتقاء جایگاه زنان در راس مدیریت کشور باید این روند از سطح خرد آغاز شود تا به سطح کلان برسد.
وی اضافه کرد: فراهم کردن این بستر برای بانوان به دلیل اینکه بخش زیادی از جامعه را دربرمی گیرند، نیازمند فرهنگ سازی است، زیرا ممکن است که جاذبه‌های مدیریتی برای تمام زنان وجود نداشته باشد.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: حضور زنان در وزارتخانه‌های علوم، بهداشت و آموزش و پرورش بیشتر است و طی سال‌های گذشته وزیر زن داشته ایم، بنابراین نمی‌توانیم گفت که حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی امکان پذیر نیست.
محبی گفت: در مجموع اساتید دانشگاه‌ها به عنوان بخش بزرگی از خانواده وزارت علوم به هیچ وجه در انتخاب وزیر علوم تاکید خاصی بر روی جنسیت ندارند، زیرا آنچه که اهمیت دارد این است که فردی بتواند این مجموعه مهم و تاثیرگذار را هدایت کند که با توجه به پست های مدیریتی بیشتر آقایان در مراکز آموزشی و پژوهشی، دامنه‏ی انتخاب از میان آقایان در این زمینه‌ها به مراتب گسترده‏تر است، ضمن اینکه خانم‏های با تجارب آموزشی و پژوهشی بسیار خوب در حال حاضرمی‌توانند مسئولیت معاونت‌هایی مانند معاونت پژوهشی در وزارت علوم را برعهده بگیرد که در راستای برنامه های طراحی شده و در دست اجرای ریاست جمهوری نیز خواهد بود.
وی تصریح کرد: فارغ از جنسیت افراد، به نظر من هر کسی که از توانایی‌های علمی و اخلاقی در کنار هم برخوردار باشد، می‌تواند برای افراد به خصوص دانشجویان الگو باشد؛ بنابراین حضور مثمرثمر افراد باعث می‌شود که این انگیزه ایجاد شده، از نسلی به نسل دیگر منتقل شود.
برنده اولین جایزه زنان درعلم در خصوص بیشترین نقش زنان ایرانی در عرصه‌های مختلف علمی، اظهار کرد: بانوان ایرانی حضور پررنگ‌تری در حوزه‌های علوم پایه، کشاورزی و مهندسی نسبت به علوم انسانی و هنر در دنیا دارند.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/18663/دنیای-علم،-جنسیت-را-برنمی‌تابد
بستن   چاپ