پیام خراسان
سازمان خصوصی سازی اعلام کرد
گنج فراموش شده
دوشنبه 1 آبان 1396 - 2:16:04 PM
ایرنا - فرهگی - خراسان جنوبی
خراسان آنلاین - بیرجند - ایرنا - امروزه کتاب و کتابخوانی به گنج فراموش شده ای تبدیل شده است که غفلت از این سرمایه عظیم روز به روز ما را از تمدن و فرهنگ غنی و پر بارمان دورتر خواهد کرد.
به گزارش ایرنا از گذشته دور کتاب به عنوان یک ابزار آموزشی و منبع اطلاعات مورد استفاده قرار می گرفته است و اولیای دین هم توجه ویژه ای به این مهم داشته اند.
آیین مقدس اسلام فراگیری علم و دانش را عاملی برای رشد و تعالی بشر برشمرده و قرآن به عنوان معجزه پیامبر اسلام (ص) و کتاب آسمانی گواهی روشن بر این سخن است.
آنچه مسلم است با کتاب انسان شناخته می شود، رشد می کند و برای حرکت آماده می شود زیرا کتاب ها منبع اطلاعاتی هستند که زمینه ساز تفکر و خلاقیت بشر می شوند اما متاسفانه عوامل مختلفی همچون زندگی ماشینی و قوت گرفتن شبکه های اجتماعی انسان را از این منابع دور کرده است.
کتاب های الکترونیک و جولان برخی از رمان های عامیانه در شبکه های اجتماعی مردم را از کتاب و کتابخوانی دور کرده به طوری که نشر و تیراژ کتاب ها را به طرز قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار داده است.
** وضعیت نامطلوب کتاب و کتابخوانی
کارشناس امور کتابخانه های اداره کل کتابخانه های خراسان جنوبی گفت: آنچه به نظر می رسد کتاب و کتابخوانی در این استان وضعیت مطلوبی ندارد و شمارگان کتاب ها دلیلی واضح بر این نظریه است.
سید مهدی نارمنجی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تیراژ کتاب ها به شدت کاهش یافته است به طوری که هر عنوان کتاب در دهه 70 بالای پنج هزار تیراژ داشت اما این آمار امروز به زیر یکهزار عدد رسیده که نشان می دهد وضعیت کتابخوانی خوب نیست.
به گفته وی کتاب و کتابخوانی یک موضوع کاملا بدیهی است و از دیرباز کتاب و کتابخوانی جایگاه بسیار ویژه ای در جوامع اسلامی داشته اما با همه اینها وقتی نگاهی اجتماعی به کتابخانه ها بیندازیم متوجه می شویم متقاضیان کتابخانه ها بیشتر به خواندن کتاب های درسی و کمک درسی تمایل دارند و از کتاب های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کمتر استفاده می شود.
**اطلاعات مهمترین منبع توسعه اقتصادی است
این کارشناس با بیان اینکه کتاب یک کالای اقتصادی با ارزش است تصریح کرد: در همه جای دنیا اطلاعات مهمترین منبع توسعه اقتصادی است و از آنجا که کتاب مهمترین منبع اطلاعات است باید مورد توجه ویژه اقتصاددانان قرار گیرد.
وی گفت: با توجه به توصیه های مکرر مقام معظم رهبری در ارتباط با اهمیت اقتصاد مقاومتی، اگر در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی تلاش کنیم در کنار توسعه اقتصادی به توسعه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دست خواهیم یافت.
** کتاب درمانی؛ رایج در کشورهای پیشرفته
نارمنجی افزود: امروزه کتاب درمانی در کشورهای پیشرفته قوت گرفته است که به نظر پزشکان بسیاری از افسردگی ها را می تواند با ارایه کتاب های مناسب درمان کرد.
وی اظهار کرد: کتاب درمانی در این کشورها به عنوان مکمل درمانی حتی در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد زیرا بسیاری از بیماری ها فقط جسمی نیست و بیماری های روحی با کتاب های معین قابل درمان است.
وی درباره تاثیر خانواده ها بر ترویج فرهنگ کتابخوانی گفت: براساس بررسی های به عمل آمده خانواده نقش تعیین کننده ای برای علاقمندی فرزندانشان به کتابخوانی دارند و والدینی که اهل کتاب و برنامه های فرهنگی هستند فرزندان آنها هم علاقه بیشتری به این مهم نشان می دهند.
** بیش از 773 هزار نسخه کتاب در کتابخانه های خراسان جنوبی
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی هم می گوید: 773 هزار و 826 نسخه کتاب در 69 کتابخانه عمومی، نهادی و مشارکتی استان وجود دارد و منابع جدید به صورت ماهانه از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور به کتابخانه ها تزریق می شود.
محمدرضا رضایی افزود: در حال حاضر 58 کتابخانه نهادی و 11 کتابخانه مشارکتی در این استان فعالیت می کنند که همه این کتابخانه ها مجهز به اینترنت هستند.
وی برگزاری نشست های کتابخوان به 2 شکل کتابخانه ای و مدرسه ای، نقد و معرفی کتاب، مسابقات کتابخوانی و نقاشی، طرح کتابخوان ماه با معرفی سالانه 50 کتاب، جمع خوانی و بلندخوانی کتاب، حافظ خوانی، شاهنامه خوانی، نمایشنامه خوانی و جشنواره کتابخوانی رضوی را از مهمترین فعالیت های فرهنگی اداره کل کتابخانه های استان بیان کرد.
به گفته وی با توجه به اینکه بخشی از مطالعه روزانه افراد مربوط به فضای مجازی است اما منابع مکتوب همچنان جایگاه خود را حفظ کرده اند و هم اکنون 57 هزار و 414 نفر از خدمات کتابخانه های استان استفاده می کنند.
وی گفت: تهیه منابع مناسب با نیازهای مخاطب، اجرای برنامه های فرهنگی، فضاسازی کتابخانه ها و توجه ویژه به بخش کودک کتابخانه ها از مهمترین زیرساخت های مورد نیاز برای گسترش فرهنگ کتابخوانی در استان خراسان جنوبی است.
خراسان جنوبی با بیش از 769 هزار نفر جمعیت سومین استان پهناور کشور است و 465 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد.
سایت ایرنا خراسان جنوبی: www.irna.ir/skhorasan
کانال تلگرام: irnabirjand@
گزارش: محمدرسول ابراهیمی اسفدن * انتشار: رسول محمدحسنی
3215*3028

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/18951/گنج-فراموش-شده
بستن   چاپ