پیام خراسان
جای خالی تحلیلگران در تصمیم های استانی
يکشنبه 14 آبان 1396 - 2:38:47 PM
ایرنا - اقتصادی - خراسان جنوبی
خراسان آنلاین - روزنامه آوای خراسان جنوبی روز یکشنبه چهاردهم آبان سرمقاله ای با عنوان «جای خالی تحلیلگران در تصمیم های استانی» را به قلم اسماعیل هداوندی منتشر کرد.
جناب آقای استاندار چهارشنبه شب جلسه کمیته پژوهش استان خدمت شما رسیدیم، شما بسیار خسته بودید و بیان کردید که از صبح در جلسات متعدد بوده اید ولی با انرژی زیاد در جلسه صحبت کردید و به درستی اشاره نمودید که نتیجه پژوهش ها باید پیوند بخورد با زندگی مردم و اثری بر آن داشته باشد. وقتی فهمیدم بعد جلسه ما، جلسه مهم دیگری داشتید و عملا از صبح زود تا آخر شب در جلسات پرچالش حاضر بوده اید، جدای از خداقوتی که به شما گفتم، به فضای جلسات و کیفیت تصمیماتی که در آنها اخذ می شود و نمی شود هم اندیشیدم. اگر بخواهیم یک شاخص را به عنوان شاخصی که اثربخشی تمام تلاش های انجام شده در استان را نشان دهد انتخاب کنیم، من شاخص تولید ناخالص داخلی سرانه را انتخاب می کنم که در آن استان رتبه 29 را در کشور دارد.
در حالی که در استان تلاش های زیادی می شود که نمونه اش کوشش بسیار زیاد شما و مسئولان قبلی است، ولی می بینیم که در این شاخص که پیوند بین تلاش ها و زندگی مردم را نشان می دهد ما در کشور جزء آخرین ها هستیم!
من در جلسه ای که خدمت شما بودیم گفتم که ما در حوزه پژوهش استان سردرگم هستیم، چون هنوز اولویت ها مشخص نشده که بر آن مبنا پروژه های مطالعاتی انجام و به تعریف پروژه های عملیاتی درست منتج شود. ما اولویت هایمان را نشناخته بودیم که صنعت فولاد را در استان آوردیم و احتمالا پروژه مطالعاتی درستی هم برای استقرار این صنعت در استان و سود اقتصادی آن در بلندمدت نداشتیم و تصمیمی اشتباه گرفتیم و امروز شما میراث دار این تصمیم گذشتگان هستید که این همه هزینه به استان تحمیل کرده است! مشکل رابطه میان پروژه های مطالعاتی و پروژه های عملیاتی در همین جا نمود پیدا می کند که هم خطای ارتکاب را ایجاد می کند و هم خطای قصور.
جناب استاندار، فشارهای ناشی از کار شما باعث می شود که فعالیت های کاری بیش از اندازه ای انجام دهید، حضور در 7-8 جلسه و بازدیدهای زیاد شما در روز شاید باعث شود که شما به هر مساله ای پاسخ سریع دهید و فوری تصمیم بگیرید، در حالی که باید عقب بنشینید و با دیدن تصمیم بزرگتر و استفاده از اطلاعات تحلیلی درست، برخورد آگاهانه با مسائل را جایگزین فشارهای مصنوعی تصمیمات فوری نمایید.
اگرچه شما باید به مسائل گوناگون و متنوع پاسخ ماهرانه و سریع بدهید، اما باید در این تصمیمات از اطلاعات ملموس، عینی و تحلیلی استفاده شود و مدل تصمیم شما با مدلهای پیشنهادی تحلیلگران تکمیل شود. مثلا وقتی ما زنجیره ارزش توسعه تجارت و توسعه صنعت فولاد را در استان تحلیل نکردیم و سود حسابداری و سود اقتصادی (سود حسابداری به اضافه هزینه های فرصت) آن را در بلندمدت نمی دانیم چطور می توانیم در چند جلسه تصمیمی مهم در این زمینه اتخاذ کنیم، آن هم بیشتر با اطلاعات کلامی و نه تحلیلی! و نتیجه اش می شود خطای ارتکاب.
جناب استاندار، ما معضل برنامه ریزی داریم، شما اطلاعات، اختیار و قدرت دارید، شما می دانید سیاست های کلان که از بالا دیکته می شود چیست و آیا توسعه تجارت و فعال شدن مرز اولویت جدی در نگاه تصمیم گیرندگان است یا نه! شما از تصمیمات مختلفی که در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی برای استان گرفته می شود اطلاع دارید و تحلیلگران زمان و تکنولوژی که فکر کنند و تحلیل استراتژیک و بعد تدوین راهبرد انجام دهند، مزیت ها را مشخص کنند، موازنه، تناسب و استمرار را در بطن راهبردهای استان قرار دهند.
بزرگان مدیریت توصیه می کنند که یک رابطه کاری میان شما و تحلیلگران به وجود آید تا اطلاعات را به اشتراک بگذارید و تحلیلگر یاد بگیرد خود را با نیازهای شما تطبیق دهد و تحلیلگران در پژوهش هایی وقت گذارند که واقعا در اولویت قرار دارد. تحلیلگران می توانند شما را در برنامه ریزی زمان کمک کنند، اطلاعات تحلیلی بدهند، بر پروژه ها نظارت کنند، مدل هایی برای کمک به انتخاب شما تدوین کنند، برنامه های اقتضایی برای مقابله با اختلالات قابل پیش بینی طراحی کنند، مثل مشکلی که گاه در مرز ماهیرود به جهت نداشتن زیرساخت بوجود می آید و برای آن دسته که قابل پیش بینی نیستند تحلیل های سریع و یکپارچه به کار برند.
قبول کنید اگر تحلیلگران از جریان اصلی اطلاعات شما دور باشند، پژوهش و همکاری موثری شکل نخواهد گرفت و طبق نکته شما جلسات و پژوهش ها و تصمیمات با زندگی مردم پیوند موثری ایجاد نمی کنند.چون ماهیت اطلاعات در استان بیشتر کلامی است، بانک اطلاعات هم بیشتر در ذهن مدیران است و وقتی مدیری می رود این حافظه را با خود می برد. این موضوع پرمخاطره ای است که دچار مضیقه اطلاعات درست می شوند و عملا پیوند بین تحقیقات و زندگی مردم ایجاد نمی شود.
پیشنهاد من این است که یک دستیار تحلیلی (نه اجرایی) در کنار شما قرار گیرد. این دستیار می تواند یک شخص یا گروه باشد ولی بایستی حتما تحلیلگر باشد، مدل های تحلیلی را بداند، فرایند تحلیل، تدوین، اجرا و کنترل استراتژی را بداند و تجارب جدی داشته باشند و به معنای واقعی تحلیلگر باشد.
دستیار تحلیلی با همراهی شما در جلسات می تواند اطلاعات کلامی و دست اول را بدست بیاورد، با بکارگیری مدل های تحلیلی مبتنی بر اطلاعات درست تصویر بزرگی برای شما خلق کند از اثرات مختلف تصمیمات و گزینه های تصمیم، و در اختیار شما قرار دهد که به سمت اجتناب از تصمیم گیری آنی بروید و تصمیماتی بگیرید که بر طبق نظر شما پیوندی با زندگی مردم داشته و اثرش را در استان بگذارد.
دریافت: امیرشاهین نایبی فر * انتشار: رسول محمدحسنی
7559*3028

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/22624/جای-خالی-تحلیلگران-در-تصمیم-های-استانی
بستن   چاپ