پیام خراسان
آفت شیرین!
سه شنبه 6 خرداد 1399 - 11:18:35
ایسنا - اجتماعی - خراسان جنوبی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان جنوبی مدیر جهاد کشاورزی سربیشه گفت: خسارت پوره‌های پسیل پسته روی درختان در دو زمان بیشتر از سایر مواقع سال است، یک زمان در خردادماه که باعث ریزش برگ‌ها، خوشه‌ها، جوانه‌ها شده و دیگری در مردادماه که باعث افزایش مقدار دهان بستگی می‌شود.

مریم جوادی بایگی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: پسیل معمولی پسته، آفت کلیدی درختان پسته بوده و با تغذیه از شیره گیاهی درخت باعث افزایش درصد ناخندانی، پوکی و نیم مغز شدن دانه پسته و افزایش اونس محصول می‌شود. 
وی افزود: در صورتی که جمعیت طغیانی باشد، باعث ریزش جوانه‌ها و ریزش برگ‌ها شده و گیاه به شدت ضعیف می‌شود و محصول سال‌های آتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با بیان اینکه پوره‌های پسیل با فرو بردن خرطوم در سطح برگ‌ها از شیره گیاهی تغذیه می‌کنند، بیان کرد: مواد پروتئینی شیره گیاهی را جذب کرده و مواد قندی را به صورت شیره دفع می‌کنند.
جوادی بایگی با بیان اینکه این مواد قندی در مجاورت هوا خشک شده و به آن شکرک می‌گویند، افزود: این مواد چسبنده باعث جذب گرد و خاک شده و شاخه و برگ‌های درختان را بد منظره می‌کند.
وی تصریح کرد: از دست رفتن شیره گیاهی باعث ضعف عمومی درختان پسته و ریزش برگ‌ها، جوانه‌ها، دانه‌ای کوچک و افزایش درصد بوکی و دهان بسته بودن میوه می‌شود.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه بیان کرد: خسارت پوره‌های پسیل پسته روی درختان در دو زمان بیشتر از سایر مواقع سال است، یک زمان در خرداد ماه که باعث ریزش برگ‌ها، خوشه‌ها، جوانه‌ها شده و دیگری در مردادماه که باعث افزایش مقدار دهان بستگی می‌شود.
جوادی بایگی ادامه داد: در صورتی که جمعیت آفت پسیل حالت طغیانی پیدا کند شدیداً تداخل نسل یافته و نمی‌توان تاریخ مشخص برای مراحل زندگی و نسل‌ها اعلام کرد.
وی با بیان اینکه در شرایط معمولی در نیمه اول هر ماه مرحله پورگی و نیمه دوم هر ماه حشرات کامل در باغ‌ها وجود دارند، افزود: از نیمه دوم شهریورماه به تدریج حشرات کامل زمستان گذران در میان جمعیت آفت ظاهر می‌شود، اظهار کرد: این حشرات در شکاف درختان، زیر پوستک‌ها، لابه‌لای کلوخه‌ها، شکاف دیوارها و ساختمان‌های قدیمی اطراف باغ‌ها زمستان گذرانی می‌کنند.
روش‌های مبارزه
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با بیان اینکه این آفت در سال پنج تا شش نسل ایجاد می‌کند، افزود: استفاده از کارت‌های چسبنده زرد رنگ برای مبارزه می‌تواند مفید باشد.
جوادی بایگی ادامه داد: در زمان ظهور حشرات کامل زمستانگذران پسیل در اسفندماه تقریبا همزمان با تورم جوانه‌ها است و باید کارت زرد را برای هر چند درخت استفاده کرد.
وی از روش دشمنان طبیعی نیز به عنوان یکی از شیوه‌های مبارزه نام برد و گفت: زنبور پسیلوفاگوس در طبیعت همزمان با پسیل در اواخر فروردین تا اواسط اردیبهشت ظاهر می‌شود و چنانچه این زنبور در کارت زرد مشاهده شد در زمان اوج پرواز زنبور پسیلوفاگوس باید از نصب کارت زرد خودداری شود.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه از عملیات زراعی نام برد و بیان کرد: سبز نگه داشتن باغات(حفظ علف‌های هرز) و حفظ رطوبت از اواخر اردیبهشت تا شهریور در کاهش جمعیت پسیل پسته بسیار مهم است.
جوادی بایگی خاطرنشان کرد: مبارزه شیمیایی تا قبل از تیرماه بهتر است انجام نشود و تا تیرماه از تلفیق کارت زرد، عصاره‌های گیاهی، صابون محلولپاشی و یا محلولپاشی با گوگرد مایع استفاده کرد.
وی با بیان اینکه سم‌پاشی زیاد مهم‌ترین عامل طغیان پسیل پسته است، افزود: لازم است در این زمان با کارشناسان کلینیک‌های گیاهپزشکی مشاوره شود.
وی ادامه داد: در زمان شور یا قلیایی بودن خاک و پایین بودن کارایی جذب عناصر غـذایی توسـط ریشـه، محلـول‌پاشـی عناصر غذایی مفید است.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه بیان کرد: محلول پاشی درختان پسته در اوایل اردیبهشت بیشتر بـرای رفـع کمبـود عناصـر میکرو (ریزمغذی یا کم نیاز یا کم مصرف) مانند آهن، روی، مس، منگنز و بر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
جوادی بایگی یادآور شد: برای پر شدن مغز پسته استفاده از کودهای با پایه ازت و پتاس در سه ماه اردیبهشت، خرداد و تیر ماه نیز توصیه می‌شود.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/234016/آفت-شیرین!
بستن   چاپ