پیام خراسان
مبارزه با سالک و تب مالت دو اولويت دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي
fiogf49gjkf0d
سه شنبه 16 تير 1394 - 8:58:36 AM
ايرنا
محمدحسن ريحاني افزود:

هماهنگي بين بخشي براي مهار اين بيماري ها از مهم ترين اقدامات پيشگيرانه است.

وي گفت:سالک بيماري انگلي است که توسط پشه خاکي منتقل مي شود و دو نوع شهري و روستايي دارد.

وي تصريح کرد : در نوع روستايي، جوندگان صحرايي مخزن بيماري هستند و پشه خاکي هاي که در لانه جونده ها زندگي مي کنند باعث انتقال بيماري به انسان مي شوند.

وي ادامه داد: در نوع شهري، انسان هاي مبتلا مخزن بيماري هستند و پشه خاکي هايي که در مناطق شهري هستند با گزش افراد مبتلا، باعث انتقال بيماري به ديگر افراد مي شوند.

وي اظهار داشت : اين بيماري به طور معمول يک دوره کمون (نهفتگي) دارد که در نوع روستايي، بين 6 تا 4 ماه و در نوع شهري کوتاه تر است.

وي عنوان کرد : بعد از گزش پشه خاکي آلوده ،انگل به پوست انسان منتقل مي شود و پس از طي دوره کمون ، يک قرمزي کوچک بروز مي کند که بعد از آن کم کمک فرورفتگي در آن ايجاد مي شود و ايجاد زخم مي کند.

وي خاطر نشان کرد : در نوع روستايي ضايعات مرطوب، چرکين و داراي ترشحات غليط هستند اما در نوع شهري، ضايعه به طور معمول خشک است.

وي با اشاره به اين که درمان بيماري سالک در مراکز درماني استان رايگان است، گفت :براي تشخيص دقيق اين بيماري مراجعه به مراکز درماني ضروري است.

وي تصريح کرد : در نوع روستايي، بيماري دوره اي 3 تا 6 ماهه دارد و بيمار مخزن آلودگي محسوب نمي شود و علاوه بر آن که ابتلا باعث ايمني در فرد مي شود، خود به خود بهبود مي يابد.

وي اظهار داشت : در نوع شهري سالک به دليل آن که همه بيماران مخزن بيماري هستند بلافاصله درمان شروع مي شود زيرا در غير اين صورت زنجيره انتقال تداوم مي يابد.

وي توضيح داد : اگر درمان صورت نگيرد، ضايعه به مدت 6 ماه تا يک سال طول مي کشد و به تدريج بزرگ تر مي شود و پس از آن بهبودي حاصل مي شود اما طي بهبودي ممکن است عفونت هاي ديگري ايجاد شود.

وي ادامه داد : ممکن است باکتري هاي ديگري نيز روي زخم سوار شوند و در نهايت ضايعه زخمي شکل بدشکلي به وجود مي آيد که براي بيمار از نظر روحي و رواني مشکل ايجاد مي کند و اگر درمان نشود ضايعه بزرگ مي شود و اثر به جا مانده آن بيمار را آزار مي دهد.

وي خاطر نشان کرد : اين بيماري از شخصي به شخص ديگر منتقل نمي شود و براي تداوم بيماري، به طور حتم بايد پشه آلوده وجود داشته باشد.

پيشتر از اين، رييس دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي گفت: بيماري پوستي سالک در برخي مناطق شهرستان هاي جاجرم و اسفراين بيشتر از ميانگين کشوري بوده که اين امر نگران کننده است.

دکتر ابراهيم گلمکاني اظهار کرد: براساس آمار، ميانگين شيوع اين بيماري در 22 در 100 هزار نفر است که اين ميزان در خراسان شمالي بخصوص شهرستان جاجرم و مناطقي از شهرستان اسفراين بيش از حد ميانگين کشوري است.

وي افزود: از نظر ما شيوع بيماري پوستي سالک در برخي مناطق اين استان نگران کننده است و بايد فعاليت هاي درماني مشخصي بخصوص حذف کانون ها و مخاذن بيماري در دستور کار قرار گيرد.

به گفته وي پارسال در اين استان افزون بر 600 نفر مبتلا به بيماري پوستي سالک در شهرستان هاي جاجرم، اسفراين، راز و جرگلان ، شيروان و بجنورد شناسايي و تحت درمان قرار گرفتند.

رييس دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي افزود: براي اجراي طرح مبارزه با بيماري سالک حدود دو ميليارد ريال اعتبار براي اين دانشگاه پيش بيني شده و با اين اعتبار طرح مبارزه به صورت جدي عملياتي مي شود.

بيماري سالک از سال 81 در اين استان ديده شده و در اين مدت نيز دانشگاه علوم پزشکي طرح هاي مبارزه اي خود را براي از بين بردن مخازن اين بيماري اجرايي کرده است.

بيماري بروسلوز يا تب مالت از بيماري هاي عفوني مشترک بين انسان و دام است که به دليل سنتي بودن دامداري در خراسان شمالي شيوع زيادي داشته و در سالهاي گذشته 26 بيمار مبتلا به تب مالت در استان شناسايي شده و تحت مداوا قرار گرفتند.

بيماران مبتلا به تب مالت با علايم مختلف به پزشک مراجعه مي کنند و شايع ترين تظاهر باليني آن تب، درد عضلاني، اسکلتي، تعريق، ضعف عمومي و درگيري ارگان هاي مختلف بدن است.

آماري از تعداد مبتلايان به اين بيماري گزارش نشده ولي گفته مي شود مبتلايان آن در سال جاري 177درصد رشد داشته است

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/3115/مبارزه-با-سالک-و-تب-مالت-دو-اولويت-دانشگاه-علوم-پزشکي-خراسان-شمالي
بستن   چاپ