پیام خراسان
نقد «سیلی واقعیت»؛
علی صاحبی: اگر نمی‌توانی تغییر دهی، بپذیر و ادامه بده
شنبه 30 دي 1396 - 10:52:51 AM
ایسنا - فرهنگی - خراسان رضوی
خراسان آنلاین - علی صاحبی گفت: تمام دیدگاه رویکرد اکت این است که اگر نمی‌توانی یک اندیشه درونی و سیستم فکری را در خودت تغییر دهی آن را بپذیر و با قدرت به راهت ادامه بده.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، مربی ارشد موسسه ویلیام گلسر در نشست نقد کتاب «سیلی واقعیت» که در پردیس کتاب مشهد برگزار شد، اظهار کرد: ما خیلی از افکارمان را نمی‌توانیم تغییر دهیم، به عنوان مثال فرد می‌گوید من امتحان دارم اما هرگاه امتحان دارم، اضطراب نیز به همراه آن وجود دارد و من ترجیح می‌دادم این اضطراب نبود؛ در این شرایط قائلین به رویکرد اکت می‌گویند امتحانت را بده و این را هم بپذیر که استرس داری. 
مترجم کتاب سیلی واقعیت خاطرنشان کرد: مردم تصور می‌کنند رنج اختلال روانی است اما انسان تا وقتی زنده است رنج می‌برد. حال باید ببیند این رنج برای چیست، اگر انسان می‌تواند؛ آن را برطرف کند اما اگر هم نمی‌تواندباید آن را بپذیرد. 
وی ادامه داد: به عنوان مثال وقتی عزیزی از ما مرده است دیگر مرده است و ما دیگر نمی‌توانیم کاری برای برگرداندن او انجام دهیم اما می‌توانیم با وجود این مصیبت سعی کنیم یک زندگی معنادار، همه جانبه و غنی داشته باشیم و زندگی‌ همه جانبه است که غم و شادی را توام دارد.
عضو هیات علمی موسسه تئوری انتخاب در خصوص رویکرد اکت عنوان کرد: اکت به عنوان موج سوم رفتارگرایی دیدگاهش این است که انسان گاهی در مواجهه با مسائل زندگی گیر می‌افتد، گیر می‌‍افتد نه به این معنا که دچار بیماری می‌شود بلکه به این معنا که دچار دست‌انداز و چالش می‌شود و در این شرایط ما لازم است به او کمک کنیم تا اینقدر تقلا نکند.
وی ادامه داد: حال و روز این شخص همچون ماشینی است که در باتلاق گیر کرده است، حال از نظر اکتی‌ها این فرد اگر می‌تواند ماشین را از گل به بیرون بیاورد باید این کار را انجام دهد اما اگر هم نتوانست کاری کند باید بپذیرد که ماشینش در گل فرو رفته، از ماشین خارج شود و به زندگی‌اش ادامه دهد نه اینکه اجازه دهد زندگی خود او نیز به همراه ماشینش، در باتلاق فرو رود.
مدیر ارشد موسسه تئوری انتخاب تصریح کرد: اصولا در این مثال دو رویکرد روانشناسی وجود دارد یکی آن‌که برخی روانشناسان به دنبال این می‌روند که فرد دچار چه احساسی بوده که ماشین پنچر شده و به چه دلایلی این پنچری صورت گرفته اما دیدگاه دومی هم وجود دارد که می‌گوید حال به هردلیل که ماشینت پنچر شده؛ تو سعی کن پنچری آن را برطرف کنی و این همان دیدگاه اکتی‌ها است.
وی اظهار کرد: از دیدگاه رویکرد اکت ما با دو گروه از عناصر چالش برانگیز در زندگی مواجهیم، یک گروه عناصر بیرونی‌ای هستند که در زندگی ما شکاف ایجاد می‌کنند و گروه دوم عناصر درونی‌ای هستند که این تاثیر را بر زندگی ما می‌گذارند. 
صاحبی ادامه داد: اکتی‌ها می‌گویند مبارزه کن، بجنگ تا شکاف و عناصر بیرونی را برطرف کنی؛ هیچ‌گاه اکتی‌ها نمی‌گویند که بنشین و دعا کن و بپذیر. اگر قرار بود انسان دعا کند و کاری انجام ندهد دیگر هیچ‌گاه انسان نمی‌توانست هواپیما را اختراع کند و به مسیرهای دور برود، از همین رو هیچ‌گاه قائلین به این رویکرد در جلسات مشاوره نمی‌گویند که فلان مشکل به خاطر فلان دلایل است بلکه این درمانگران از مراجعین می‌خواهند که تلاش کنند تا ارزش‌هایشان را بشناسند و بر اساس ارزش‌هایشان عمل کنند و خواسته دیگری که از مراجعینشان دارند نیز این است که سعی کنند به شکل اخلاقی موانع پیش روی خود را برطرف کنند.
مترجم کتاب سیلی واقعیت خاطرنشان کرد: اما اگر مانع درونی باشد دیگر نمی‌توان آن را از طریق تلاش بیرونی مرتفع کرد، مغز به گونه‌ای ساخته شده که بر اساس ساختارهای خودش عمل می‌کند و این‌که به فرض من بگویم من نباید استرس داشته باشم هیچ‌گاه باعث از بین رفتن اضطراب من نمی‌شود این مساله مانند همین می‌ماند که من برای شما یک کیک شکلاتی خوش‌مزه را توصیف کنم و سپس از شما بخواهم به آن فکر نکنید، آیا می‌توانید؟ هرگز.
وی ادامه داد: به عنوان مثالی دیگر؛ هنگامی که ما وسواس داریم ما خود می‌دانیم که دست‌هایمان را 25 بار شسته‌ایم اما صدای درونی ما می‌گوید بیشتر بشوی و وقتی که این عمل را مجدد انجام می‌دهیم صدای درونی آرام می‌شود اما از آن طرف هم بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود و هربار ما را بیشتر آزار می‌دهد.
صاحبی در خصوص این پرسش که چه رویکرد درمانی‌ای برای انسان‌ها مناسب‌تر است، گفت: این که برای افراد چه رویکرد درمانی‌ مناسب‌تر است ممکن است شخص به شخص فرق داشته باشد و بیشتر به خود فرد برمی‌گردد که از کدام رویکرد بهتر می‌تواند جواب بگیرد.
وی در خصوص این مساله که ایا کتاب می‌تواند جای جلسات حضوری روان‌تحلیل‌گران را بگیرد یا نه، اظهار کرد: نگاه روان‌‌تحلیل‌گران این است که باید حتما درمان زیر نظر شخص درمانگر صورت بگیرد اما با توجه به این‌که ما به اندازه افراد روان‌تحلیل‌گر نداریم باید از کتاب‌ها استفاده کنیم تا مردم خودشان بتوانند مشکلات کوچکشان را برطرف کنند که البته این فقط برای موارد کوچک‌تر و به عنوان یک یاری‌دهنده است و اگرنه هیچ‌گاه کتاب جای درمانگر را نمی‌گیرد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/35713/علی-صاحبی--اگر-نمی‌توانی-تغییر-دهی،-بپذیر-و-ادامه-بده
بستن   چاپ