پیام خراسان
در گفت‌وگو با عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان شد؛
آیا جرم‌گیری دندان واقعاً ضرر دارد؟
سه شنبه 17 بهمن 1396 - 1:46:16 AM
ایسنا
خراسان آنلاین - عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به این باور عمومی که جرم‌گیری ممکن است به دندان آسیب بزند، پاسخ داد.
ایمان پریسای  اظهار کرد: هنگامی که افراد رعایت بهداشت دهان و دندان را انجام نمی‌دهند، یک پلاک میکروبی روی دندان ایجاد می‌شود. وقتی این پلاک تمیز نشود به مرور مواد معدنی که در بزاق است روی آن رسوب می‌کند و جرم تشکیل می‌شود.
وی ادامه داد: در داخل آن محتوای پلاک میکروبی و جرم، تعداد زیادی میکروب است که باعث بیماری‌های لثه می‌شوند. اگر فردی بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند و پلاک میکروبی ایجادو روی آن هم جرم تشکیل شود، به مرور مبتلا به بیماری‌های لثه خواهد شد. درنتیجه نیاز است که این جرم‌ها برداشته شود و جرم‌گیری صورت بگیرد.
این متخصص دندانپزشکی کودکان با بیان اینکه «در هنگام جرم گیری، پلاک میکروبی و جرم دندان برداشته می‌شود»، تصریح کرد: در جرم گیری با استفاده از قلم‌های جرم‌گیری لرزشی در ساختار جرم که معدنی شده ایجاد می‌کنند، این لرزش ترک‌هایی را به وجود می‌آورد و باعث کنده شدن جرم از سطح دندان می‌شود.بعد از عمل جرم‌گیری با یک سری خمیرهایی سطح دندان را صیقل می‌دهند که دیگر تورمی ایجاد نشود.
پریسای گفت: جرم گیری باید انجام شود و هیچ ضرری هم برای بیماران و دندان‌ها ندارداما مثل هر کار دیگری اگر به نحو درست انجام نشود، ممکن است آسیب‌هایی را ایجاد کند .انجام هر کاری باید به نحو درست و براساس چارچوب‌های علمی باشد. به نفسه جرم گیری مشکل دار نیست. 
وی با تاکید بر اینمه «جرم گیری یکی از کارهای ساده دندانپزشکی است»، عنوان کرد: 99.9 درصد دندانپزشکان این کار را به راحتی، سادگی و درستی انجام می‌دهند. 
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه «نمی‌توان برای جرم گیری در افراد مختلف زمان تعیین کرد»، گفت: اینکه افراد هر چند وقت یکبار جرم گیری انجام دهند بستگی به میزان رعایت بهداشت دهان و دندان، درست مسواک زدن و میزان معدنی‌سازی بزاق دهان دارد. بعضی از بزاق‌ها مواد معدنی بیشتری دارند.افراد باید هر سه ماه به دندانپزشک مراجعه کنند تااگر لازم بود جرم‌گیری انجام بدهند.
پریسای با بیان اینکه «هر لکه‌ای که روی دندان ایجاد می‌شود جرم نیست»، یادآور شد: جرم خصوصیات خاص خود را دارد. لکه‌ای که روی دندان ایجاد می‌شود ممکن است رنگدانه، پوسیدگی و... باشد. 
وی تصریح کرد:رعایت بهداشت دهان و دندان،وضعیت مواد معدنی بزاق و رژیم غذایی افراد روی ایجاد جرم موثر است.
این متخصص دندانپزشکی کودکان در خصوص حساس شدن دندان‌ها پس از جرم‌گیری خاطر نشان کرد: جرم باعث بیماری لثه و تحلیل آن می شود.وقتی لثه تحلیل می‌رود یک مقداراز سطح دندان لخت و عریان می‌شود. سمان یک قسمتی از دندان است که بر روی ریشه قرار گرفته، هنگامی که سمان عریان می‌شود، دندان‌ها حساس می شوندو مردم تصور می‌کنند که جرم‌گیری باعث حساسیت دندان می‌شود در صورتی که جرم باعث تحلیل لثه شده و وقتی لثه پایین می‌رود آن قسمتی که باید روی دندان را می‌پوشانده دیگر نیست و باعث حساسیت می‌شود.
پریسای افزود:این حساسیت به مرور زمان از بین می‌رود. همچنین با استفاده از دهان‌شویه‌ها و خمیر دندان‌های ضد حساسیت می‌توان حساسیت آن را از بین برد.
در خصوص اینکه چه کنیم تا نیاز به جرم گیر ی کاهش یابد، تصریح کرد:رعایت بهداشت، درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و مراجعه هر سه ماه به دندانپزشک راه‌های خوبی برای جلوگیر ایجاد جرم و مشکلاتی همچون پوسیدگی دندان و...است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا خمیردندان‌های ضد جرم می توانند جایگزین جرم گیری شوند؟، اظهار کرد: این خمیردندان‌ها نمی‌توانند جایگزین جرم گیری شوند. در داخل این خمیردندان‌‌هامواد ساینده وجود دارد که اگر مسواک زدن به درستی صورت نگیرد مینای دندان ساییده می‌شود. 
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: چیزی که مهم است روش مسواک زدن و مرتب مسواک زدن است وگرنه اینکه چه نوع خمیر دندانی استفاده کنیم مهم نیست. اگر با هر خمیر دندانی مرتب و به درستی درست زده شود جرم یا ایجاد نخواهد شد یا کمتر ایجاد می‌شود.
پریسایی یادآور شد: سه بار در روز بهترین حالت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن است. حداقل قابل قبول نیز یک بار مسواک زدن در روز است. بعد از هر وعده غذایی هم باید نخ‌دندان کشید.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/38545/آیا-جرم‌گیری-دندان-واقعاً-ضرر-دارد؟
بستن   چاپ