پیام خراسان
مشاور ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی اعلام کرد؛
وجود 2300 گونه دارویی در ایران/ تهیه 50 بسته کارآفرینی در زمینه گیاهان دارویی
چهارشنبه 25 بهمن 1396 - 3:16:05 PM
ایسنا - علمی - خراسان رضوی
خراسان آنلاین - مشاور ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی گفت: 8000 هزار گونه گیاهی در کشور وجود دارد که از این تعداد 2300 گونه را گیاهان دارویی شامل می‌شوند.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، مهندس علی ابراهیمی ورکیانی امروز 25 بهمن ماه در کنفرانس بین‌المللی علوم کشاورزی، گیاهان دارویی و طب سنتی که در مجموعه بین‌المللی سپاد مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در گذشته ما در زمینه گیاهان دارویی نسبت به سایر کشورها بسیار عقب بودیم، زیرا برنامه و سند مشخصی برای آن نداشتیم. اما امروز براساس سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی ایران تمام وزارت‌خانه‌ها موظف به اجرای برنامه در این زمینه هستند. 
وی در خصوص سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی ایران عنوان کرد: این سند به عنوان اولین گام و براساس سند چشم‌انداز 20 ساله و نقشه علمی جامع کشور و با مشارکت بیش از 300 نفر از صاحب‌نظران، مدیران و فعالان حوزه گیاهان دارویی و طب دارویی در هم اندیشی یک هزار دانشمند و فناوری برای تهیه اسناد ملی، توسعه فناوری کشور و طی 15 ویرایش آماده و به ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور مستقر در شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره شد. که در قالب مصوبه سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و توسط ریاست جمهوری به ابلاغ رسید.
دبیر کارگروه توسعه فناوری و کارآفرینی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با اشاره به سیاست‌های کلان سند گیاهان دارویی و طب سنتی، اضافه کرد: توجه به مدیریت دانش در بخش گیاهان دارویی و طب سنتی، خودکفایی، اشتغال و استفاده از توان داخلی در بخش گیاهان دارویی و طب سنتی، مشارکت حداکثری بخش خصوصی، تعاونی‌های و نهادهای غیر دولتی و سرمایه‌گذاران خارجی، پرورش گیاهان دارویی سایر اقلیم‌ها، حفظ ذخایر ژنتیکی بومی کشور، ارتقای عملکرد جامعه پزشکی و نظام سلامت در حیطه طب سنتی، کاربردی سازی آموزش‌های طب سنتی در رشته‌های مختلف گروه پزشکی را می‌توان برخی از سیاست‌های کلان سند ملی، گیاهان دارویی و طب سنتی دانست.
ابراهیمی با تاکید بر توجه گونه‌های اندمیک و بومی در ایران، افزود: توسعه کشاورزی مسیر اصلی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهایی مانند ایران است، بدون تردید ویژگی ژئوپلیتیکی ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان بر تولید و مزایای کشت محصولات با نیازهای آبی پایین و مقاوم به خشکی ایجاب می‌کند. ما گونه‌های گیاهی اثرگذار و اقتصادی در استان‌های مختلف کشور داریم که باید به آن‌ها تکیه کنیم.
وی اضافه کرد: محققان، دانشمندان و فن بازار باید به این موضوع توجه کنند که اسناد بالا دستی در زمینه گیاهان دارویی همه مشخص شده است و اکنون فرصت در اختیار آن‌ها است که چگونه بتواند در زمینه استفاده از گیاهان دارویی گام بردارد. 
مشاور ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با تاکید بر اینکه بحران اشتغال و سلامت در کشور بسیار حائز اهمیت است، گفت: گیاهان دارویی حدود 100 میلیون شغل در کشور چین ایجاد کرده‌اند و اما چرا ما باید در ایران با وجود این ظرفیت برای ایجاد اشتغال به مشکل برخورد کنیم، در حالی که می‌توانیم با استفاده از گیاهان دارویی مشاغل فراوانی در کشور ایجاد کنیم.
تهیه 50 بسته کارآفرینی در زمینه گیاهان دارویی
ابراهیمی ادامه داد: ما برای 50 گیاه دارویی بسته‌ کارآفرینی را مشخص کردیم و برای هر محصول استانداردهای شغلی را نوشته‌ایم تا هر کس که می‌تواند در زمینه گیاهان دارویی شرکت‌های دانش بنیان به ثبت برساند.
وی خاطرنشان کرد: محصولات کشاورزی و غذاها نقش جدی را در سلامت بدن ایفا می‌کنند، بنابراین گیاهان دارویی در حفظ و ارتقای سلامت مردم بسیار اهمیت دارد.
دبیر کارگروه توسعه فناوری و کارآفرینی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی یادآور شد: قیمت گیاهان دارویی در ایران نسبت به کشورهای چین و هند چهار برابر گرانتر است که این موضوع خود باعث می‌شود مردم کمتر به سمت استفاده از گیاهان دارویی روی بیاورند. 
ابراهیمی با اشاره به جایگاه گیاهان دارویی در اسناد بالا دستی تصریح کرد: در تاکیدات مقام معظم رهبری، در تعیین اولویت‌های کلان کشور در افق‌های آینده، سند چشم‌انداز 20 ساله کشور، نقشه جامعه علمی و همچنین سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی به جایگاه گیاهان دارویی در کشور اشاره شده است.
وی با اشاره به اینکه اهداف سند 20 ساله کشور دلیلی بر ضرورت سیاست‌گذاری کاهش باقی مانده مواد شیمیایی است، بیان کرد: براساس سند جشم‌انداز 20 ساله کشور در سال 1404 جامعه ایرانی باید برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تامین اجتماعی، فرصت‌های توزیع برابر سلامت، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر، فساد، تبعیض و بهره‌مند از محیط‌زیست مطلوب باشد که تحقق این چشم‌انداز مستلزم سیاست‌گذاری همه جانبه از جمله در مورد کاهش باقی مانده مواد شیمیایی است.
مشاور ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی گفت: نگرانی از بابت مصرف داروهای شیمیایی باعث گرایش بیشتر به سمت گیاهان دارویی شده و استفاده از این گیاهان در کشورهای توسعه یافته روز به روز افزایش می‌یابد و تا سال 2050 به بالغ بر 5 تریلیون دلار خواهد رسید.
ابراهیمی در خصوص وضعیت فعلی و گیاهان دارویی در سطح بین المللی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 25 درصد از داروهای موجود منشا گیاهی دارد و 12 درصد داروها نیز از منابع میکروبی ساخته شده‌اند. پتانسیل تولید داروهای گیاهی در طبیعت بسیار بالا است. حجم تجارت گیاهان دارویی از 60 میلیارد دلار در سال 1996 به 100 میلیارد دلار در سال 2010 افزایش یافته است. 
وی ادامه داد: در صنایع داروسازی با استفاده از ترکیبات دارویی 65 میلیارد دلار، در صنایع عطر، طعم و رنگ 48 میلیارد دلار، در صنایع آرایشی و بهداشت 53 میلیارد دلار، در صنایع سموم و کودهای گیاهی 12 میلیارد دلار و در صنایع تولیدکننده شیرین‌کننده طبیعی و نوشابه‌ها 8.5 میلیارد دلار گردش گیاهان دارویی است.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/39357/وجود-2300-گونه-دارویی-در-ایران--تهیه-50-بسته-کارآفرینی-در-زمینه-گیاهان-دارویی
بستن   چاپ