پیام خراسان
استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه اصفهان:
تصفیه و استفاده مجدد از آب خاکستری باید در اولویت کشور باشد
سه شنبه 8 اسفند 1396 - 12:56:03
خراسان آنلاین - استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه اصفهان گفت: ما سرانه‌ی آب تجدیدشونده محدودی در کشور داریم، بنابراین چاره‌ای جز مدیریت منابع آب، تصفیه و استفاده مجدد از فاضلاب‌های مختلف نداریم که آب خاکستری بخاطر حجم مناسب و آلودگی کمتر در قیاس با کل فاضلاب شهری، می‌تواند در اولویت قرار گیرد.
دکتر علی دهنوی در گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: آب خاکستری(آبخا) در واقع آب حاصل از تمام مصارف خانگی به جز فاضلاب حاصل از توالت است که در صورت تصفیه مجدد که معمولا نیز چندان پیچیده نیست، قابل استفاده مجدد در فعالیت‌های مختلفی از جمله آبیاری فضای سبز خانگی، شستشوی منزل، استفاده در کولر و نیز استفاده در فلاش تانک را دارد. تا زمانی که زندگی در شهر جاری است، فاضلاب شهری و آبخا نیز وجود دارد و لذا منبع آب پایداری است.
وی افزود: جای اینکه منابع آب را استحصال کنیم، می‌توانیم از پساب‌های تصفیه شده به جای بخشی از آن استفاده کنیم، اما این پساب‌ها باید تصفیه شود که هزینه‌های نسبتا گزافی را به‌همراه خواهد داشت و در این میان، جداسازی آبخا از فاضلاب شهری، می‌تواند هزینه‌های تصفیه را تا حد قابل ملاحظه‌ایی کاهش دهد.
استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه اصفهان با بیان اینکه ما سرانه‌ی آب تجدید شونده محدودی در کشور داریم و توزیع آن نیزاز لحاظ مکانی، توزیع مناسبی نیست، تاکید کرد: براساس شاخص فالکن مارک، اگر این سرانه کمتر از 1700 متر مکعب در سال باشد، ما وارد فاز تنش آبی شده‌ایم. 
دهنوی اضافه کرد: برخی از مناطق کشور از جمله نواحی شرقی و مرکزی کشور به دلیل اقلیم خشکی که دارند، سرانه‌ی بسیار کمتری نسبت به این مقدار دارند و حتی تا مرز بحران آب هم رسیده‌اند که کمتر از 1000 مترمکعب را ورود به مرحله بحران تلقی می‌کنیم. بنابراین چاره‌ای جز مدیریت منابع آب و از جمله تصفیه و استفاده مجدد از فاضلاب‌های مختلف را نداریم که آبخا به لحاظ حجم مناسب و نیز آلودگی کمتر در قیاس با کل فاضلاب شهری، می‌تواند در اولویت قرار گیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر، شهرداری‌ها نیز به فکر تصفیه و استفاده از فاضلاب شهری برای آبیاری فضای سبز شهری هستند که در این خصوص نگرانی‌هایی وجود دارد. از همه مهمتر این نگرانی وجود دارد که ما تصفیه خانه‌ای طراحی می‌کنیم ولی باید بدانیم که در طول زمان عملکرد مناسبی دارد یا نه؟ خصوصا اگر بخواهیم که در فضای سبز زینتی از این آب استفاده کنیم. 
استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه اصفهان بیان کرد: بار میکروبی بسیار بالا، میکرو ارگانیسم های بیماری زای فراوان و آلاینده های متنوعی که در آن وجود دارد از جمله خصوصیات فاضلاب محسوب می‌شود. بخشی از این فاضلاب، آب خاکستری است که به نظر می‌رسد راحت بشود با آن برخورد کرد و تصفیه ساده‌تری خواهد داشت و حجم قابل توجهی هم دارد که در مراجع مختلف بین 50 تا 80 درصد نسبت به کل فاضلاب متغیر است.
دهنوی با بیان اینکه میزان آب خاکستری درکشور‌های مختلف بررسی شده اما میانگین آب خاکستری تولیدی هر نفر 70 درصد کل فاضلاب است، تاکید کرد: آب خاکستری حجم مناسبی دارد که حدود 70 درصد کل فاضلاب را تشکیل می‌دهد و دوم اینکه آلودگی کمتری نسبت به فاضلاب شهری و نیز نگرانی های بهداشتی کمتری دارد. درکشور‌های مختلف نسبت به حجم آب مصرفی و فرهنگ متفاوت، میزان آب خاکستری هم متفاوت است.
وی افزود: در دانشگاه های متوسط، کوچک و بزرگ برای مثال BOD آن حدود 100 میلی گرم در لیتر و COD آن حدود 170 میلی گرم در لیتر است و نسبت به فاضلاب شهری وضعیت بسیار بهتری دارد و طبیعتا تصفیه راحت‌تری دارد. زیرا دانشگاه‌ها دارای تعداد قابل توجهی دانشجو هستند. 4 میلیون دانشجو در کل ایران درحال تحصیل‌اند که بخش قابل توجهی از آن‌ها نیز خوابگاهی هستند.
استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه اصفهان اضافه کرد: نکته‌ی دیگر این است که اکثر دانشگاه‌ها دارای فضای سبز هستند و از این طریق می‌توان آب مورد نیاز فضای سبز را تامین نمود و دلیل دیگر این‌که دانشگاه باید الگو باشد و لذا باید در هر زمینه‌ای که امکانپذیر است از خودش شروع کند که در این خصوص دانشگاه اصفهان با این رویکرد، نسبت به جداسازی آبخا و تصفیه آن اقدامات خوبی انجام داده است. این اقدامات با همکاری و تعامل بسیار خوب شرکت آب و فاضلاب شهری استان اصفهان صورت گرفته است.
دهنوی گفت: دانشگاه اصفهان حدود 300 هکتار مساحت دارد که تقریبا 30 درصد آن فضای سبز با 12 گونه‌‌ی مختلف است و در ارزیابی‌هایی که از دانشجویان انجام شده، یکی از مواردی که به آن علاقه نشان می‌دهند، فضای سبز و گونه‌های مختلف گیاهی آن است و لذا از این نظر برای دانشجویان پر اهمیت است. بنابراین حفظ این فضای سبز یکی از اولویت‌های مدیریت دانشگاه است و بر همین اساس تصفیه آبخا در دانشگاه مورد توجه قرار گرفته است و حتی قبل از مطرح شدن مدیریت سبز در دانشگاه‌ها، از سال 93 دانشگاه اصفهان به فکر بوده و اقداماتی انجام داده است.
وی با اشاره به اینکه در اصفهان از چندین سال قبل صنایع بزرگ مانند فولاد مبارکه اصفهان، ذوب آهن و کارخانه‌هایی که معمولا در برنامه‌های خود آینده نگری دارند، فاضلاب شهرهای اطراف خود را خریداری کرده‌اند، خاطرنشان کرد: این کار به این دلیل است که درآینده مشکل کمبود آب خواهند داشت و از آنجایی‌که این منبع پایدار است(فاضلاب شهری)، خریداری کرده‌ و پس از تصفیه، استفاده می‌کنند.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/42139/تصفیه-و-استفاده-مجدد-از-آب-خاکستری-باید-در-اولویت-کشور-باشد
بستن   چاپ